2

Mi az a bankroll menedzsment és miért fontos?

A sportfogadás alapjait már nagyjából lefektettük számotokra, de egy nagyon fontos tényező - talán a legfontosabb - mindeddig kimaradt. Rengeteg olyan fogadó létezik a világon, aki mindenféle pénzügyi szisztéma nélkül vág bele, reménykedik abban, hogy hamar meggazdagszik, felmondhat a munkahelyén, és az egész életét jólétben tölti a sportfogadás miatt. Nos, a 99%-uk ebbe belebukik. Belebukik, mert nem tudja kezelni a pénzügyeit, mert nem ismeri fel, hogy mikor kell kiszállni, az érzelmei vezérlik, és ezáltal hamar csődbe jut.

35,000Ft bónusz a QuickWin irodájától

No, nem teljes pénzügyi csődre kell gondolni - bár arról is akadnak feljegyzések az interneten -, hanem arra, hogy a sportfogadásra szánt pénze hamar elillan. Ezt meg lehet akadályozni, csak ismerni kell hozzá a bankroll menedzsment alapjait. És ha már ismerjük, akkor be is kell tartani az ott lefektetett szabályokat. Nem is igazán szabályok ezek, hanem iránymutatások, amiktől el lehet térni minimálisan, de a lényeg az, hogy a bankroll menedzsment arra tanít meg, hogyan legyél hosszútávon is sikeres sportfogadó. És mi ma ezzel folytatjuk a tananyagunkat.

Tartalomjegyzék ezen a sportfogadási akadémia oldalon
Másold ki a videó linkjét
Akadémia haladó videó - Bankroll menedzsment

A bankroll menedzsment alapjai

Szóval megfelelő bankroll és megfelelő stratégia nélkül a nyereséges sportfogadói karrier csak vágyálom marad. Ha kiválasztottad a számodra szimpatikus stratégiád, az már félsiker. Ha még nem, akkor nézz szét az oldalunkon, ahol számos nagyszerű sportfogadási stratégia közül választhatsz.

Ha csak azért fogadsz, mert kikapcsol, mert néha jó nyerni, mert jó izgulni a meccsek alatt, akkor… akkor nincs semmi gond. De ha komolyan fontolgatod, hogy a profik közé lépsz, akkor nem hagyhatod ki ezt a mostani cikket. Meg igazából a többit sem.

Legyen két külön számlád

Szóval, hogy is állhatunk neki? Az első és legfontosabb tényező, hogy a sportfogadásra szánt összeget külön emeljük a hétköznapi életünkhöz szükséges pénztől. Ez segít megakadályozni azt, hogy az érzelmeink szerepet kapjanak, mert, ha külön kasszaként kezeljük a fogadásra szánt pénzt, nem csábulunk el. Egyik oldalra sem.

Ez alatt azt értjük, hogy sokszor az ember egy kicsit bátrabb - ha azt látja, hogy a bankrollján kívül van még pénze -, így olyan fogadásokat is megköt, amiket alapesetben nem kellene. És ott a másik véglet, amikor egy jó fogadást szalasztasz el, mert még be kell fizetni a rezsit, és így már nem futná rá. Sarkos példák voltak, de reméljük, hogy a lényeg átjött.

Még egy fontos tényező: Az emberek jó része érzelmi alapon működik, és ezt a fogadás vagy a szerencsejáték alkalmával muszáj, kötelező kizárni. Ha nem választjuk szét a bankrollunk, akkor egy bukott szelvény után sokkal rosszabbul fogjuk érezni magunkat. Ilyen az ember…

Manapság már egyáltalán nem nehéz ezt végrehajtani. A XXI. század vívmányai már az elektronikus pénztárcák, ahol külön zsebben kezelhetjük a pénzünk, de megtehetjük azt is, hogy két külön számlát nyitunk. De a legtisztább módja, ha online irodához regisztrálunk, és a bankrollunk az oda feltöltött pénzt jelenti. A lényeg, hogy jól láthatóan legyen elkülönítve, és az égjen az agyunkba, hogy a sportfogadásra szánt összeg ennyi és ennyi.

Egy forinttal (euróval, dollárral) sem több. És hogy mekkora ez az összeg? Ez egyén, - és pénztárcafüggő. Egy albérletben élő egyetemistának, aki saját keresettel nem igazán rendelkezik más a maximális sportfogadásra szánt pénze, mint annak az embernek, aki főállásban dolgozik, van félretett pénze, és a saját házában vagy lakásában él. Így ezt mindenkinek magának kell eldöntenie.

Azonban tudni kell, hogy mennyire nyújtózkodhatunk a takaró alatt. Arra gondolunk, hogy ehhez az összeghez nem szabad hozzányúlni. Akár hónapokon keresztül érintetlenül hagyhatjuk, akkor sem lesznek pénzügyi problémáink. Tehát, amikor kiszámolod, hogy mekkora tőkét tudsz sportfogadásra szánni, vedd úgy, mintha ezt a pénzt elvesztetted volna. Mert lehet, hogy az lesz a sorsa… Nem így indulunk neki, egyetlen sportfogadó sem, de a lényeg: Ennek a pénznek a hiánya nem szabad, hogy fájjon!

A következő az, hogy minden egyes fogadásunkat rögzítsük. Az, hogy milyen módon történik már a fogadó dolga, kinek amelyik módszer beválik, de egyetlen tétünk se merüljön feledésbe. A ROI kiszámolása (külön fogunk beszélni róla), illetve a saját statisztikáink érdekében - ahol erősségeinket, gyengeségeinket, profitunkat is kideríthetjük, kiszámolhatjuk - ez egy létfontosságú lépés.

52,000Ft bónusz az Ivibet irodájától

Még mindig nem állunk teljesen készen

A bankroll menedzsment jelentése már tiszta számunkra, de még messze nem állunk készen a fogadásra. A következő lépés, hogy eldöntsük, mennyire is vesszük komolyan a sportfogadást? Ebből akarunk megélni? Vagy elég, ha a konyhakoszt kijön belőle?

A bankroll meghatározásánál ez is egy fontos mérföldkő. Az ideális összeget valószínűleg kapásból senki nem tudja előteremteni, de van egy nagyon apró csoport, aki igen. Érdemes kezdésnek egy kicsi bankrollal indítani, kicsi összegekkel fogadni, hogy előbb kiforrja magát a dolog. Folyamatos tanulásban, folyamatos fejlődésben kell lennünk, és ahogy haladunk előre a ranglétrán, annál komolyabb összegeket fektethetünk egy-egy tippbe.

Azt tapasztaltuk, hogy aki kapásból sokat akar, az nagyon hamar a gödör alján találja magát. Van is erre egy magyar közmondás: Sokat akar a szarka, de nem bírja a farka. Ez az élet számtalan területére igaz, miért képezne kivételt a sportfogadás?

amikor egy jó fogadást szalasztasz el, mert még be kell fizetni a rezsit, és így már nem futná rá. Sarkos példák voltak, de reméljük, hogy a lényeg átjött.

Őszinték leszünk: A kezdet kezdetén rengeteg hibát fogsz elkövetni. És nagyon nem mindegy, hogy egy kisebb összegtől kell búcsút intened, vagy mindentől, amit a sportfogadásra szántál… Tehát első lépésként kezdj kicsiben, és mentsd meg magadat a saját döntéseidtől! A sportfogadás nem egy sprint, hanem egy maraton. Épp ezért tudni kell lépésekben haladni, ha kell, egy kicsit lassítani, ha kell, egy kicsit teljesen megállni.

Egy profi fogadó sokkal feszesebb játékos, mint egy hobbista. Utóbbiak néha eltérnek a saját maguk által felállított szabályoktól, ami sokszor egyébként végzetes is lehet, de előfordulhat, hogy pont egy ilyen „felelőtlenebb” döntés által esik be plusz pénz a kasszába. De feltesszük a kérdést: Szerintetek melyik a gyakoribb eset?

55,000Ft bónusz a Hotbet irodájától

A bankroll menedzsment a gyakorlatban

A bankroll menedzsment tippek

Oké, átbeszéltük a legfontosabb tényezőket, amik egy ilyen döntést megelőznek, most már belevághatunk! Tegyük fel, hogy megvan a kezdő bankrollunk, regisztráltunk egy fogadóirodánál, és már viszket a tenyerünk, hogy egy fogadást megtegyünk végre. Tegyük fel - a könnyebb számolás érdekében -, hogy 100.000 Forintnyi összeget tudunk sportfogadásra szánni. Ezután érdemes átváltani ezt az összeget 100 egységre, azaz 100.000 / 100 = 1000 Ft. 1000 Ft lesz egy egység, és nem is javasoljuk kezdésnek, hogy több mint egy egységet szánj egy fogadásra.

Itt egy pillanatra szeretnénk, ha megállnánk. Felmerülhet benned a kérdés, hogy a rengeteg stratégia közül melyiket válaszd? Ez csak rajtad múlik, de az, hogy hány mérkőzést fogadsz meg már más tészta. A sportfogadók jelentős hányada kombifogadásokat játszik, azaz egy fogadás 4-5 mérkőzést is felölelhet. Ezzel szemben a profi sportfogadók többségében single fogadásokat köt, azaz egy egységgel egy mérkőzést fogad meg. Melyik a kifizetődőbb? Az utóbbi!

Tedd a szívedre a kezed! Hányszor hallottad már azt egy barátodtól, ismerősödtől, hogy „csak egy meccsen ment el”? Mi sokszor. A kombiszelvények nagy nyereménnyel csábítanak, de nagyon hamar félre tud siklani egy ilyen gyűjtőszelvény. Ezzel szemben a single fogadások kisebb nyereményt jelentenek, de ezzel nagyon harmonikusan, egyenletesen tudjuk növelni a bankrollunkat, egy-egy bukó széria sem fog földbe döngölni bennünket, így lehetünk hosszú távon sikeresek a sportfogadásban.

A professzionális fogadók jó része sokat bukik. Ettől nem kell megijedni, ez teljesen természetes. Az összes tippjük közül az 55-60% az, ami bejön, tehát 40-45%-ban vesztes tippeket adnak. Mégis nyereségesek. Nem kell félni a bukástól, ez is a játék része…

Mikor növeljük vagy csökkentsük a tétet?

A saját példánknál maradva, amennyiben a százezer forintunk erőteljes növekedésnek vagy épp csökkenésnek indul, akkor érdemes egy picit megállni, és elgondolkozni. A bankroll menedzsment lényege épp az, hogy ne kerüljünk csődközeli helyzetbe, és sikeresek lehessünk hosszabb távon is.

Ha mondjuk kezdésnek csak bukunk, és a bankrollunk 90.000 Ft-ra csökken, akkor alkossunk ebből a pénzből újra 100 egységet. Ezzel a tétünk csökken, de a veszteséget is minimalizálni tudjuk.

Mikor növeljük vagy csökkentsük a tétet?

Épp ez a szituáció egy nagy győzelmi sorozatnál is: Ha mondjuk 120.000 Ft-nál járunk, akkor a jövőben ne 1000, hanem 1200 Ft-tal fogadjunk. Kis összegnek tűnhet, de igenis sokat számíthat majd a jövőben. Minden egyes megnyert egység közelebb visz bennünket a célunkhoz.

Itt is - mint az egész témakörben - fontos, hogy felelőtlen dolgokat ne csináljunk, az felér egy öngyilkossággal. 100.000 Ft-os bankrollnál ne legyenek 2-3000 Ft-os tétjeink, mert lehet, hogy egy-kétszer beválik, de előbb vagy utóbb (inkább előbb) elfogy a pénzünk.

Fontos tippek a sportfogadásról

A bankroll százalékos megállapítása

Vannak, akik nem egységekben mérik a bankrolljukat, hanem százalékban, és itt már nagyobb a variancia a fogadások terén. a 100.000 Ft-os bankrollunk maradjon meg itt is, így könnyebb és egyértelműbb lesz a folytatás.

Háromféle fogadási rátát állapítottak meg a szakemberek: Alacsony, közepes és magas fogadási ráták.

  • Az alacsony - amelyet a kezdőknek javasolnak - nevében hordozza, hogy itt a legkisebb a kockázat. A bankroll 0-2 százalékával fogadunk, egy bizonyos - fogadó által meghatározott - szintet elérve, vagy szintre lecsökkenve újra kell számolni, hogy 1% mennyit is ér. Tehát ebben nincs különbség a fentebb említett verziótól. Ez a mi bankrollunk esetén maximálisan tehát 2000 Ft-os tétet jelenthet.
  • A közepes fogadási ráta már azoknak javasolt, akik ismerik a sportfogadás csínját-bínját, ahol már maximum 4% lehet az alaptét, azaz négyezer forint, a magas fogadási ráta maximuma pedig 5%. Ezt már azoknak ajánlatos - de még nekik sem -, akik tényleg profinak érzik magukat.
  • Az igazi profik - hívjuk így őket - a tudásuk ellenére maradnak az alacsony, legfeljebb a közepes rátánál, feljebb tényleg nem érdemes menni, mert a nagy képet tekintve nem feltétlenül jövünk ki jól belőle.

Gyakran ismételt kérdések

A tőkénket irányító, kontroll alatt tartó módszer, ami segít minket abban, hogy elkerüljük a csődöt, valamint hosszútávon sikeresek lehessünk.

Ez mindenkinél mást és mást jelent, jelenthet. A lényeg, hogy annyi pénzt tegyünk a sportfogadási számlánkra, amely nem fog hiányozni a mindennapokból.

A kezdetekkor meghatározott tét akkor is változhat, ha nyerünk, és akkor is, ha veszítünk. A fogadó dönti el, hogy ez milyen gyakorisággal történik, de pont ez a bankroll menedzsment lényege, hogy egy hosszabb bukószéria után se roppanjon össze a tőkénk.

Menj az előző vagy a következő szintre!
Sportfogadás akadémia cikk: közösségi média megosztás
Oszd meg a cikket!
a legnépszerűbb közösségi oldalakon
felső