5

A D'alembert módszer - Egy újabb sportfogadási stratégia

Akik már régóta követnek, pontosabban olvasnak minket, azok biztosan emlékeznek, hogy foglalkoztunk már egy-két sportfogadási stratégiával, elmélettel, melyek a matematikát, illetve azon belül is a valószínűséget hívják segítségül. Nos, ebben a cikkben ismét egy ilyen módszert fogunk taglalni, melynek eredete a 18. századi Franciaországig nyúlik vissza, először a rulett asztalok mellett használták, majd sikerességét látva, a sportfogadók is átvették, és alkalmazzák azóta is.

Nagy hasonlóságot mutat több sportfogadási stratégiával is, de mégis egy kicsit más, és higgyétek el, ez inkább előnyére válik. De ne rohanjunk ennyire előre, kezdjük az elején, mint mindig. Ismerjük meg az elmélet megalkotóját, a módszer lényegét, majd gyakorlati példán keresztül nézzük meg annak működését.

Tartalomjegyzék ezen a sportfogadási akadémia oldalon
Másold ki a videó linkjét
Akadémia profi videó - D'alembert módszer

Jean Le Rond D’alembert

Jean Le Rond D’alembert francia matematikus, mérnök, fizikus és filozófus 1717. november 16-án, Párizsban látta meg a napvilágot, egy írónő és egy lovag törvénytelen gyermekeként. Születésekor apja külföldön tartózkodott, anyja pedig gyorsan lemondott róla, születése után pár nappal egy templom lépcsőjén hagyta.

D’alembert így egy darabig árvaházban nevelkedett, de nemsokára egy üveges mester örökbe fogadta. Tanulmányait apja titokban fizette. Számos tudományos áttörés fűződik a nevéhez, mind a fizikában, mind pedig a matematika területén, de ami minket, illetve a sportfogadó közösséget érdekel, az a„fej vagy írás” játékkal kapcsolatos elmélete volt.

Fontos tippek a sportfogadásról

D’alembert stratégia - Az elmélet

Igen, megint a fej vagy írás játékhoz fogunk nyúlni, hiszen ezzel lehet a legjobban szemléltetni és érthetővé tenni sportfogadási módszereket és alapfogalmakat. D’alembert véleménye szerint annak valószínűsége, hogy a fej vagy írás játék során, az újból feldobott érme fej lesz, minden egyes alkalommal nő, ha írás jön ki. Ezt az alapelvet nagyon egyszerűen át tudjuk fordítani a sportfogadás nyelvére, miszerint a nyerési esély minden egyes elvesztett fogadás után egyre nagyobb, és ez természetesen fordítva is igaz, minél többször nyerünk, annál nagyobb eséllyel fogunk veszíteni a győzelmet vagy győzelmeket követően.

A D’alembert kritérium tehát azon a tényen alapul, hogy ha hosszú távon nézzük az események sorozatát, akkor ezen események kimenetele egyenlő siker-, és kudarc-valószínűséggel bír.

Mit is jelent ez a sportfogadásban?

Amennyiben tényleg egyszerű, könnyen elsajátítható sportfogadási stratégiát keresel, akkor a D’alembert módszerrel nem igazán tudsz mellé nyúlni. Nagyon széles körben alkalmazzák, és a játékosok nagy százaléka elégedett is vele, ennek köszönhetően népszerűsége folyamatosan növekszik. Mutat némi hasonlóságot a Martingale stratégiával, de erre majd a cikk második felében külön ki fogunk térni. Tulajdonképpen egy mondatban meg lehet határozni, hogy lehet ennek a módszernek hasznát venni a sportfogadásban. A D’alembert stratégia lényege, hogy minden vesztes fogadásunk után emeljünk a téten, hiszen – mint azt már feljebb megbeszéltük – minden egyes vesztes fogadás után nő az esélyünk a győzelemre, így mikor ez bekövetkezik, annál nagyobbat tudunk kaszálni. Ez az úgynevezett negatív progresszió.

A D'alembert modszer

Tétjeink növekedése sokkal lassabb, mint mondjuk a Martingale módszer esetében, ebből viszont egyenesen következik a biztonságos játék, illetve az átlátható bankroll-menedzsment lehetősége. Sajnos, mivel ez egy lassú, pontosabban hosszú távú stratégia, a bankrollunk növekedése is lassabb lesz. Ezt negatívumként lehetne említeni, de mégsem tennénk, hiszen párszor már megbeszéltük, hogy a sportfogadás nem sprint, hanem maraton. A lassú pénzszerzés sokkal biztonságosabb, átláthatóbb, és tervezhetőbb folyamat. A tétek növelése lehetővé teszi, hogy annak ellenére, hogy elveszítünk pár fogadást – mert bizony el fogunk – összességében nyereségesen zárjunk egy-egy időszakot.

Hogy működik a gyakorlatban?

Most nézzük meg, hogy általánosságban hogyan is működik ez az egész. Először is nagyon fontos, hogy meghatározzuk az egységnyi tétünket, mellyel alkalmazni fogjuk a módszert. Vegyétek figyelembe, hogy minden egyes elveszített fogadás esetén, ez a tét nőni fog, így ne határozzunk meg magas tétet, mert egy esetleges rossz széria teljesen lenullázhat minket. Azt mondják, hogy a bankrollunk nagyságától függően az 1-2%, magas bankroll esetén a 4-5% megfelelő lehet. Ez lesz tehát az alapegységünk.

Kezdjünk el fogadni ezzel az alapegységgel, és innentől kezdve két dolog történhet. Ha megnyerjük az első fogadást, megyünk tovább az alaptétünkkel, viszont ha veszítünk, a következő fogadás tétjét megemeljük egy egységgel. A soron következő fogadásoknál csak két fontos szabályt kell követni, ha nyerünk csökkentjük a tétet, fogadásonként egy egységgel, ha veszítünk, akkor növeljük a tétünket, ugyancsak fogadásonként egy egységgel. Lehet, hogy ez így még nem annyira tiszta, ezért nézzünk egy konkrét gyakorlati példát, és tegyük teljesen tisztába a dolgokat.

Példa

Válasszuk ki a mérkőzésünket, majd a fogadási piacot, amit meg szeretnénk játszani, és győződjünk meg róla, hogy az odds legalább 2.00 legyen. Korábban már volt róla szó, hogy 2.00-s odds esetén a kétesélyes végkimenetelek előfordulásának esélye 50-50%, éppen úgy, mint a fej vagy írás játék esetében. Tegyünk meg most 5 fogadást sorban, és a D’alembert módszert alkalmazva, az eredményünktől függően emeljük vagy csökkentsük a tétet, és nézzük meg, hogy alakul a bankrollunk. Tegyük fel, hogy 100 000 Ft-os bankrollal vágunk bele, az egységnyi tétünk pedig 1%, ami 1 000 Ft-ot jelent.

Fogadások száma Tét Kimenetel Eredmény
1. fogadás 1 000 Ft vesztes - 1 000 Ft
2. fogadás 2 000 Ft vesztes - 2 000 Ft
3. fogadás 3 000 Ft nyertes 3 000 Ft
4. fogadás 2 000 Ft vesztes - 2 000 Ft
5. fogadás 3 000 Ft nyertes 3 000 Ft
Összesen: + 1 000 Ft

A fenti táblázatból láthatjuk, hogy a D’alembert módszert alkalmazva, 5 fogadásból, melyekből 3-at elveszítettünk, és csak kettőt nyertünk meg, 1 000 Ft-tal vagyunk pluszban, mely a bankrollunkat tekintve pontosan 1% növekedést jelent, ami egy igazán szép eredmény. Ismétlem ehhez nem is kellett megnyerni a fogadásink nagy részét, és ami a legfontosabb, hogy nem kockáztattunk őrületes összeget sem, tervezhető, átlátható volt a játékunk.

Nyilvánvaló, hogy a módszer használata eléggé biztonságos, ezért is ajánlom főleg kezdők részére. Fontos azonban, hogy betartsuk a bankroll-menedzsment szabályait, és mindig játszunk felelősségteljesen. Ez a rendszer sem jelent biztos nyereséget, tehát az eseményekről folyamatosan tájékozódnunk kell, a meccsek előtti felkészülést és kutatómunkát nem szabad kihagyni az egyenletből, különben veszteségesek leszünk.

A legfontosabb, amire a D’alembert módszer megtanít minket, hogy ne akarjuk gyorsan visszanyerni a veszteségünket, hiszen ez a legtöbb esetben csak hibás döntésekhez vezet. Tudjátok, lassú víz, partot mos…

Előnyök és hátrányok

A rendszernek több előnye van, mint hátránya, de természetesen a hátrányokat is meg kell említeni, beszélni kell róluk, hiszen fontos, hogy teljes képet kapjatok. Összegyűjtöttük nektek a legfontosabb érveket és ellenérveket, bár fentebb már érintettük szinte az összeset. Nem baj, itt legalább egy helyen van:

Előnyök
Nagy előnye a módszernek, hogy ebben a negatív progresszió lassabb, mint mondjuk a Martingale rendszerben, ahol az elvesztett fogadás után a tét duplázódik, így őrületes bankrollra van szükség a stratégia alkalmazásához. Esetünkben az egyegységes növekedés sokkal biztonságosabb.
A rendszernek köszönhetően jól tudjuk menedzselni a tétünket, ezáltal a nyereségünket növelni, a veszteségünket minimalizálni tudjuk. Ez konkrétan azt jelenti, hogy mikor a matematikai valószínűség szerint nő az esélyünk a kudarcra, csökken a tétünk, vagyis a veszteségünk, ugyanakkor, mikor a győzelem esélye növekszik, a tétünk is folyamatosan nő, így növelve a nyereségünket.
Tulajdonképp ezt is a biztonságnál kellett volna megemlítenem, miszerint a módszer átláthatósága, és könnyű tervezhetősége lehetővé teszi, hogy folyamatosan ellenőrizni tudjuk a bankrollunkat, ne szaladjanak el a tétjeink, és ne kerüljünk hirtelen, és teljesen váratlanul csődbe. Természetesen itt a sportfogadási csődre gondolok.
Hátrányok
A bankrollunk lassan, fokozatosan, és ami a legfontosabb, hogy kis mértékben növekszik. Nagyon sok sportfogadó türelmetlen, hamar meg akar gazdagodni, és ez számukra elfogadhatatlan.
Sajnos előfordulhat, hogy egy hosszú és rossz széria után a veszteségek annyira felhalmozódnak, hogy a sportfogadónak elmegy a kedve az egésztől, mivel nem látja esélyét a veszteségek megtérülésének. Nem szabad elveszíteni a motivációnkat és a lelkesedésünket, mert tudjátok, mindig hajnal előtt a legnagyobb a sötétség, de ehhez az kell, hogy nem adjuk fel.

Végszó

A végére is értünk a D’alembert stratégia bemutatásának. A rendszer nagyon népszerű a sportfogadók körében, az abszolút elsőMartingale mögött foglalja el az előkelő második helyet. Természetesen nem tisztünkdönteni senki helyett, nekünk csak az a feladatunk, hogy a lehető legaprólékosabban bemutassuk nektek ezeket az elméleteket és stratégiákat. Reméljük, ez nagyrészt sikerült is, azt viszont nektek kell eldönteni, hogy láttok-e ebben fantáziát, kipróbáljátok-e vagy nem. Azt tudjuk javasolni, hogy aki most kezd el ismerkedni a online sportfogadás világával, vagy éppen a biztonságos, kiszámítható játék híve, mindenképp adjon egy esélyt a D’alembert módszernek. Nem fogja megbánni.

Gyakran ismételt kérdések

Egy, a 18. században kifejlesztett fogadási módszer, mely a fej vagy írás játék alapjai mentén jött létre, és a matematikai valószínűséget használja az események kimenetelének meghatározására. Kezdetben a rulett és a blackjack asztaloknál használták, majd a módszert átvették a sportfogadók is.

A módszer hasznos lehet a kezdők számára, akik most kezdenek ismerkedni a sportfogadás világával, valamint azon játékosok részére, akik szeretik a tervezhető, kiszámítható és biztonságos játékot.

A módszer alapelve a fej vagy írás játékból fakad, miszerint minden egyes alkalommal, mikor a feldobott érme írás lesz, egyre nő annak a valószínűsége, hogy a következő feldobásnál fej lesz az eredmény, vagyis, minden egyes kudarc, vagy vereség esetén nő annak a valószínűsége, hogy a következő körben nyerni fogunk.

Menj az előző vagy a következő szintre!
Sportfogadás akadémia cikk: közösségi média megosztás
Oszd meg a cikket!
a legnépszerűbb közösségi oldalakon
felső