9

Ha mindig nyernénk, a bukik már csődbe mentek volna. Néha veszítünk, ez van…

A fogadás alapból a szórakozásról szól. Mert fontos az, hogy pénzt is kisajtolhassunk belőle, de talán még fontosabb, hogy jól érezzük magunkat közben. Ugyanis a siker egészen elképesztő érzés, már-már mámorító. Viszont törvényszerű, hogy nem lehet mindig nyerni, és az már nem annyira jó…

Intenzív érzések futnak át ilyenkor a fejünkben, amit nem mindig tudunk megfelelően kezelni. A frusztráció olyan buta lépésekhez is vezethet, ami a bankrollunk megsemmisülését, de legalább megcsappanását eredményezheti, így a megfelelő viselkedés egy-egy vereség esetén fontos, ha sikeresek akarunk lenni a fogadásban. Ez egyébként minden szerencsejátékra vonatkozik, szóval azoknak is érdemes elolvasni, akik a rulettben vagy a pókerasztalok mellett próbálnak extra betevőhöz jutni.

Tartalomjegyzék ezen a sportfogadási akadémia oldalon
Másold ki a videó linkjét
Akadémia haladó videó - Veszteségek a sportfogadásban

Számíts a vereségre

győzelem - veszteség helyzetek

Nem lehet elégszer ismételni, de valóban nem lehet mindig nyerni. Vannak fantasztikus sorozatok, amikor úgy érezzük, hogy valóban nem lehet megverni bennünket, de előbb vagy utóbb eljön a pillanat, amikor a fogadásunk nem jön be, veszítünk.

Nem baj, egyáltalán nem baj, ezt a vereséget fordítsd a javadra! Gondolj bele, a fogadás előtt 50 százalék esélyed volt a győzelemre, 50 a vereségre, a játék részét képezi az, ha néha kikapunk.

Bosszantó, főleg akkor, ha ezzel kisebb-nagyobb összegnek is búcsút kell mondanunk, és nem is lehet ezt teljesen érzelemmentesen kezelni. Nem gond, ha mérges vagy, de ne cselekedj elhamarkodottan. Ilyenkor ülj le, gondold át a bukás okait, hadd tisztuljon a kép. Lehet, hogy szimplán nem volt szerencséd, lehet, hogy hatalmasat hibáztál. Gondold végig, pontosan mi történt.

Hibák, hibák és hibák - Mit tegyünk és mit ne?

A sportfogadási hibák

A legrosszabb, amit ilyenkor tehet - és szokott tenni - egy tapasztalatlan fogadó, hogy feldúlt állapotban megpróbálja a veszteséget visszanyerni. Ez soha nem vezet jó eredményre.

Mérges, nem tudja megfelelően kezelni a helyzetet, ami odáig vezet, hogy emeli a tétet, felrúgja a bankroll menedzsmentjét, és még többet veszít. Akár egy délután alatt lenullázhatja magát az ember, ha nem figyel megfelelően, és ha nem tudja kontrollálni magát.

Ilyenkor túlságosan az érzelmeink vezetnek minket, az objektivitás csírája sem található meg az elménkben. Nem mondjuk, hogy nem lehet szerencsénk, de nagyobb eséllyel veszítünk, mint nyerünk. Ez tehát az első hiba, vereség esetén mindig várjunk egy kicsit, szusszanjunk, mielőtt újabb fogadásra szánjuk el magunkat.

A másik ilyenkor gyakran előforduló szituáció, ha a fogadó önbizalma megcsappan, ami miatt úgy dönt, befejezi sportfogadói karrierjét. Az önbizalma teljesen eltűnik, megkérdőjelezi a saját tudását, a stratégiáját, holott egyetlen vereség - vagy akár rosszabb széria - miatt nem kell kétségbe esni. A legprofibbakkal is előfordul, hogy huzamosabb ideig, akár hónapokig veszteségesek.

Ugyanazt tudjuk ajánlani: Ilyen esetben vizsgáljuk felül a fogadásainkat, ha kell, változtassunk a stratégián, de az sem gond, ha tartunk egy rövidebb (vagy hosszabb) szünetet, de végül újra neki kell rugaszkodni, mert az az elveszített pénz magától nem kerül újra a zsebünkbe.

Az alapvető különbség egy profi és egy amatőr fogadó között, hogy a profit nem az érzelmei vezérlik. Ha mondjuk egy délutáni meccsen veszít az előbbi, akkor nem azt nézi, hogy milyen találkozók lesznek este, hanem higgadtan megnézi, hol hibázott. Egyáltalán hibázott-e? De közben - és ez a legfontosabb - elfogadja azt a tényt, hogy ezúttal nem nyert. A következő fogadásánál majd nyerni fog - legalábbis így áll a dolgokhoz.

A legfontosabb, hogy maradjunk higgadtak és fegyelmezettek, és bízzunk abban, hogy a stratégiánk működőképes. Nyilván egy idő után azt is felül kell vizsgálni, egy másodpercig sem mondjuk, hogy nem léteznek rossz stratégiák az online sportfogadás világában. De azért ne ez legyen az első gondolatunk.

Az önbizalom szintén fontos. Ha egy hosszabb rossz szériában vagyunk, hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy nem értünk hozzá, és nincs jövőnk. Ahogy említettem, egy hosszabb szünet ezen a gondolaton segíthet, hogy aztán újult erővel vágjunk neki a bankrollunk építésének.

Fontos tippek a sportfogadásról

Minimalizáljuk a veszteséget

Korábbi anyagokban már volt szó róla, de meg kell említenünk újra: A profi sportfogadók nem csinálnak hat-hét mérkőzésből/eseményből álló kombi szelvényeket, mert a győzelem valószínűsége nagyon alacsony. Inkább az egyszeri fogadásokra esküdnek, ha mégis elragadja őket a hév, és a kombi mellett döntenek, akkor azt kisebb tétekkel játsszák meg. Ezzel elkerülik, hogy nagyobb összeget veszítsenek, viszont, ha nyernek…

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a megfelelő felkészülés is nagyon fontos. Lehet, hogy azért vagy sikertelen, mert nem szántál elég időt a kutatásra, nem vettél észre valamit, ami igazán fontos lett volna a kimenetellel kapcsolatban. A sportfogadók 94-95 százaléka sosem lesz nyereséges. Nem raknak bele elég időt, energiát és munkát, csak várják, hogy a sültgalamb a szájukba repüljön. Majd azt mondják: A sportfogadás hülyeség.

Pénzügyi, pszichológiai és fizikai rugalmasság

A sportfogadás online rugalmasság

A fene gondolná, hogy a sportfogadás - és úgy összességében a szerencsejáték - ennyire összetett. Pedig az, higgyetek nekünk. Az alábbiakban három olyan aspektust tárgyalunk meg, amelyek hatással vannak a fogadásainkra, a sportfogadói karrierünkre, és ezen felül még megannyi más dologra is.

Az első a pénzügyi rugalmasság. Nem mondhatni, hogy ez a legfontosabb a három közül, mindhárom ugyanolyan fontos. Tudni kell megállni, tudni kell kiszállni, és muszáj stabilan követni az általunk - vagy mások által - kitalált bankroll menedzsmentet.

Amennyiben ettől eltérünk, hamar a gödör alján találhatjuk magunkat. Jobb kisebb tétekkel játszani, ezzel csökkenthetjük a veszteségeinket, és fontos, hogy nem szabad többet kockáztatni, mint amennyit megtehetünk.

A pszichológiai rugalmasság akkor fontos, amikor a hosszú távú sikerről van szó. Egyes kutatások szerint az optimista fogadók jobban teljesítenek, mint a pesszimisták. Míg egy optimista vereség esetén ugyanazzal a lendülettel megy tovább, és végül kikecmereg a gödörből, addig egy pesszimista kudarca után elveszíti az önbizalmát és a motivációját. A lényeg, hogy maradjunk optimisták, ezzel is növelve a pszichológiai ellenálló képességünket.

A harmadik, amiről szeretnénk beszélni, az a fizikai ellenálló képesség. Amennyiben rossz szériába kerülünk, hajlamosak vagyunk elszontyolodni, ez pedig hiszitek vagy sem, kihatással van a fizikai egészségünkre is. Amikor érzelmileg levertnek érezzük magunkat, akkor nincs meg az az energia, ami az összpontosításhoz kell. És ha nem tudunk kellően összpontosítani, akkor hibázunk. Kicsit 22-es csapdája, dühösek leszünk, mert veszítünk, és veszítünk, mert dühösek vagyunk…

Tippek a veszteség megállításához

Azt már elmondtuk, hogy mit kell tenni vereség esetén. Meg kell állni és lehiggadni. Azt is elmondtuk, hogy szükség lesz erre, mert a vereség a sportfogadásban mindenkit utolér. Kit előbb, kit később.

Viszont nem szeretnénk önmagunkat ismételni, így elmesélünk még egy-két tippet, ami segíthet leküzdeni a rossz érzéseket, amik egy rossz széria alkalmával bennünk keletkeznek.

És végül még egy tanács: Hasonlítsátok össze az oddsokat! Számtalanszor leírtuk, hogy egy adott mérkőzés tippjei között keressétek az értéket, és nézzétek meg a kínálatot több fogadóirodánál is. Lehet, hogy nem lesz hatalmas eltérés a két buki között, de ilyenre is láttunk már példát. És nem mindegy, hogy valamit 2.15-ért, vagy 1.95-ért fogadunk meg.

Összefoglalva, a sportfogadás lehet hobbi, lehet hivatás, viszont ész nélkül, csak érzelmi alapon nem működőképes.

Gyakran ismételt kérdések

Mindenképp át kell gondolni az okokat, és nem fejest ugrani a következő meccsbe, mert közvetlenül egy vesztes fogadást követően az érzelmeink elragadhatnak, amely újabb pénzvesztést fog eredményezni. Csak akkor folytassuk, ha teljesen tisztán, objektíven tudunk gondolkodni.

Mindenképpen. Feladni nem szabad, végleg abbahagyni egy kis döccenő miatt szintén, viszont az nem árt, ha egy-két hétig, vagy akár egy-két hónapig nem fogadunk élesben. Otthon, „játékból” persze lehet tippelgetni, tesztelni egy-egy stratégiát, de fel kell töltődni, mielőtt újra belevágunk.

Mindenkinek más módszere van, de egy-két praktikát azért el lehet sajátítani. A türelem mellett fontos a megfelelő bankroll-menedzsment, illetve az, hogy a helyén tudjuk kezelni, el tudjuk fogadni azt, hogy a vereség a sportfogadás részét képezi. Amint ez megvan, könnyebb lesz.

Menj az előző vagy a következő szintre!
Sportfogadás akadémia cikk: közösségi média megosztás
Oszd meg a cikket!
a legnépszerűbb közösségi oldalakon
felső