5

A fogadóirodák jövedelme - Hogy tesznek szert haszonra a bukmékerek?

Egy korábbi tananyagban már egy kicsit megmártóztunk a témában, hogyan is működnek a bukmékerek, de akkor máson volt a fókusz, így igazából csak a felszínt kapargattuk. Most viszont fejest ugrunk a témában, és megmutatjuk, hogy miből is él egy fogadóiroda manapság.

Nem egy nonprofit szervezetről van szó, így elsősorban őket is az hajtja, hogy minél nagyobb profitra tegyenek szert, hogy a veszteségeiket minimalizálni tudják. Megvizsgáljuk, hogyan állapítják meg egy-egy esemény szorzóit, de kitérünk arra is, hogy miért éri meg a fogadóirodák számára különböző bónuszokat és promóciókat készíteni.

Tartalomjegyzék ezen a sportfogadási akadémia oldalon
Másold ki a videó linkjét
Akadémia kezdő videó - A fogadóirodák jövedelme

A bukmékerek mozgatórugói - Az oddsmesterek

Kíváncsi voltál mindig arra, hogy kik állnak egy bukméker mögött, hogy kik azok, akik megállapítják az oddsokat? Most erről részletesen olvashatsz! A fogadóirodák szorzóit úgynevezett oddsmesterek alakítják ki, akiknek a feladata egyre komolyabb és komolyabb. Míg régen elég volt „csak” az adott sportághoz érteni, ma már rengeteg mindent tartanak a kezükben.

Figyelniük kell egy adott csapat/játékos/ló formájára, hogy mit játszottak az előző 3,5 vagy 10 mérkőzésen/versenyen, hogy ki az, aki nem tud részt venni az összecsapáson, és az ő szereplése mennyire fontos stb.

Ez az a szakma, amit nem lehet rábízni egy számítógépre, hogy matematikai képletekkel számolja ki helyettük. Mert egész egyszerűen itt az emberi tényező elengedhetetlen. Hogyan tudod átfordítani azt a matematika nyelvére, hogy a legjobb góllövő egész szezonra kidől? Sehogy…

Az oddsmestereknek ezenfelül a dolgok pénzügyi kockázatait is elemezniük kell, illetve összehasonlítást végeznek a többi fogadóiroda oddsaival a sajátjukat, és azokhoz igazítják a sajátjukat. Túlságosan nagy eltérés azonban nem lehet, hiszen a fogadóknak is a profit maximalizálás a céljuk, így, ha találnak egy jobb szorzót, akkor bizony oda fognak menni.

Emlékeztek? Mi is azt mondtuk, hogy érdemes több bukmékernél is aktív számlával rendelkezni, pontosan amiatt, hogy ki tudjuk használni az oddskülönbségeket.

Ó, és majdnem kimaradt egy nagyon fontos tényező: Az árrés. Erről már korábban tanultunk, lényegében ez határozza meg a fogadóirodák profitját. Röviden és tömören elmagyarázzuk az árrés fogalmát, majd egy lóverseny példával prezentáljuk is, hogyan megy ez a gyakorlatban.

Az oddsmesterek - Sportfogadás online

Az oddsok meghatározása példákon keresztül

Szóval a fogadóirodák legfőbb célja a profitszerzés, ez eddig tiszta sor. Hogy ezt hogyan hajtják végre? Az oddsaikba beleépítik a saját hasznukat, így teljesen mindegy egy találkozó végkimenetele, ők nyerni fognak. Legalábbis ez az alap elképzelés.

Amennyiben egy esemény esélyeit 100%-ban határoznánk meg, az irodának nem maradna semmije. A legkönnyebben egy fej vagy írás játékon lehet bemutatni, most ez a példa álljon itt még egyszer:

Ha fej vagy írást játszol egy barátoddal, akkor valamelyikőtök nyerni fog. Tegyük fel, hogy te a fejre fogadsz 1000 Ft-ért, a barátod írásra ugyanilyen összeggel. Az eredménytől függően valamelyikőtök nyer 2000 Ft-ot. A fogadóiroda zsebében pedig nem marad egy fitying sem.

Épp ezért az oddsok úgy kerülnek megállapításra, hogy nem az igazságos összeget kapjuk meg a fogadásunkért, hanem annak egy részét. Az 50%-os valószínűség kétszeres oddsot ér a matematika alapján. És pontosan ekkora esélyünk van megnyerni egy fej vagy írás „meccset”.

Viszont a bukméker azt mondja, hogy a fej innentől kezdve nem kétszeres oddsot ér, hanem csak 1.90-et. Te 1000 Ft kockáztatásával csak 900 Ft-ot nyerhetsz, a maradék 100 Ft pedig a fogadóirodánál marad. Ennyire egyszerű a dolog.

Ezt hívjuk fogadási árrésnek.

A fogadási árrés mértékét maga a szolgáltató dönti el, nincs erre külön szabályozás. Minél nagyobb az árrés, annál kisebb a szorzó, ergo annál kevesebbet nyerhetünk. Így érdemes kiszámolni azt, hogy melyik iroda milyen árrést használ. Ezt mi magunk is könnyedén ki tudjuk számolni, ehhez pedig hoztunk két példát.

Fogadási árrés kiszámolása - Löverseny példán keresztül

Tegyük fel, hogy van egy esemény, ahol öt ló és zsokéik próbálnak minél jobb helyezést elérni. A fogadóiroda ekkor az oddsokat meghatározza a fentebb már említett módszer szerint és közzé teszi. Az egyszerűség kedvéért kitalált nevek szerepelnek a listában, ne keressétek ezeket a pacikat egyik fogadóirodánál sem:

A fogadási árrést az alábbi képlettel tudjuk kiszámolni:

((1 / A) + (1 / B) + (1 / C) + (1 / D) + (1 / E)) x 100

A számok nyelvére lefordítva:

((1/4.33 + 1/10.25 + 1/6.50 + 1/2.70 + 1/7.20)) x 100

Kis matek után meg is kapjuk az eredményt:

23.09 + 22.22 + 15.38 + 37.03 + 13.89 = 111.69

111.69-100 = 11.69

Tehát a fogadóiroda 11.69%-os árréssel dolgozik ezen az egy eseményen.

Az oddsmozgások magyarázata röviden

Te is biztosan láttad már, hogy egy-egy esemény szorzója változik. Van, hogy rohamosan csökkenni kezd - ezzel párhuzamosan a másik elkezd nőni. Mi lehet ennek az oka? Természetesen logikus magyarázat áll mögötte.

A fogadóirodának, ezen belül is az oddsmestereknek az is a feladatai közé tartozik, hogy egy fogadás megfelelő népszerűségre tegyen szert. Pontosabban, hogy minden lehetséges kimenetel népszerűvé váljon, vonzó legyen az odds a sportfogadók számára. Tegyük fel, hogy van egy futball mérkőzés, az árrés 5%-os, az oddsmester célja pedig az, hogy minél nagyobb profitot hozzon ki a meccsből.

Ha a fogadók jelentős része a hazai csapat győzelmére fogad, akkor ez az egyensúly felborul, épp ezért van szükség korrigálásra. Ebben az esetben az oddsmester a népszerű kimenetel szorzóját csökkenti - ezzel kvázi elriasztva azokat, akik még nem fogadtak -, a másik kimenetel szorzóját pedig növeli, hogy vonzóbbá tegye azt.

Ezzel a kis játékkal tudnak egyensúlyt vinni a mérkőzésbe, és ezáltal tudják elérni a kívánt eredményt. Ezt hívják egyébként szaknyelven vignek. Összefoglalva: Az odds meghatározása a reális valószínűségének meghatározása csak egy része az egész folyamatnak. Apró tényezők mozgathatják az oddsokat felfelé vagy lefelé. Vegyünk például egy Real Madrid - Eibar mérkőzést a spanyol első osztályú bajnokságból.

A Real Madridot egyetlen fogadónak sem kell bemutatni. A XX. század legjobb csapata, harcban most is a bajnoki címért, telis tele kiváló futballistákkal. Óriási népszerűségnek örvendenek, velük szemben az Eibar egy kiscsapat, akiknek szurkolói leginkább saját városukban vannak.

Ez bizony egy fontos tényező, mert a sportfogadók egy része - habár szeretne racionális maradni - sokszor hallgat az érzelmeire, és mivel a Real Madridot ismerik, kedvelik többen a világon, automatikusan az ő győzelmükre fognak fogadni. Másrészt azért is a Real Madrid felé billen el a mérleg nyelve, mert valóban ők a találkozó favoritjai (egyikük a bajnoki címre hajt, a másik a kiesés ellen küzd).

A különböző információk alapján belőtt oddsokhoz jön még ez az adalék, és ilyenkor azt figyelhetjük meg, hogy az esélyesebb csapat oddsába nagyobb mértékű árrést építenek bele, míg az esélytelenebb magas oddsot, kisebb árrést eredményez. Innentől kezdve viszont nekik már oly mindegy, hogy ki nyeri a találkozót, a fogadóiroda nyeresége már megvan.

Azonban minél több lehetséges kimenetel létezik (mondjuk egy sokszereplős lóversenyfutamról beszélünk, vagy arról, hogy egy futballmeccsen ki lövi az első gólt), annál nehezebb kompenzálni, annál nehezebb egyensúlyt kialakítani. Épp ezért az ilyen fogadási típusoknál sokkal nagyobb marginnal dolgoznak a szakemberek.

Van-e olyan szituáció, amikor a fogadóiroda veszít? - Teheted fel a roppantmód jogos kérdést. Van. De ezek igencsak ritka esetek. Amikor lehetetlen egyensúlyba hozni az eseményre fogadók számát, akkor bizony benne van a pakliban az, hogy profit nélkül zárják az eseményt a bukik. De ez tényleg… 1000-ből 1 eset nagyjából…

Fontos tippek a sportfogadásról

Esélyesek kontra esélytelenek - Melyik győzelmének örül a fogadóiroda?

Röviden? Az esélytelennek. Maradjunk a korábbi focis példánknál. Akármennyire is próbálja egyensúlyba hozni az oddsmester az adott tippet, ezt 100 százalékosan szinte lehetetlen megtenni. A Real Madridra sokkal többen fognak fogadni, mint az Eibarra. És ha a példában a kiscsapat nyer, akkor sokkal magasabb oddsot kell kifizetni, de mivel sokkal kevesebb fogadó tett az Eibarra, ezért a profit is - nagy valószínűséggel - magasabb lesz számukra.

Vagy itt van még egy extrém példa: Az angol bajnokságban óriási meglepetésnek számított, hogy a 2015/2016-os szezonban a Leicester City bajnoki címet szerzett. A szezon elején természetesen mindegyik fogadóirodánál - na jó, a legtöbbnél biztosan - lehetett fogadni arra, hogy ki nyeri a Premier League küzdelmeit. Akkor a Leicester győzelmére 5000-szeres pénzt fizettek a bukik, magyarul egyáltalán nem hittek abban, hogy a Claudio Ranieri vezette kiscsapat tényleg az élen végezhet.

Képzelheted, hogy hányan fogadtak erre kisebb vagy nagyobb összeggel. Elárulom: Nem sokan. Viszont a Manchester Unitedre, a Manchester Cityre, a Liverpoolra vagy az Arsenalra valóban rengetegen, azt a pénzt pedig az iroda szépen zsebre rakta. Összességében sokkal jobban jöttek ki, mintha valamelyik nagycsapat nyert volna.

Válj te is bukmékerré! - A P2P fogadásról bővebben

Erről is volt már szó, de abszolúte itt a helye a témának, ebben az anyagban. Manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek ezek a P2P szolgáltatások, ahol nem a fogadóiroda állapítja meg az adott esemény oddsát, hanem egy játékostársunk vagy mi magunk.

Úgy kell elképzelni, mint a tőzsdét. Ott is vannak, akik részvényeket vásárolnak, és vannak, akik eladnak. Na, itt is tényleg valami hasonló a helyzet. Back és Lay pozíciókat különböztethetünk meg, az egyik szerepben (Back) te magad vagy a fogadó, ahol valamire fogadsz, a másik szerepben (Lay) te vagy az, aki valami ellen fogad. Azért lehet ez előnyös, mert itt nincs előre meghatározott odds, azt a játékosok döntik el.

Mi is megtehetjük, hogy magasabb oddson akarunk egy bizonyos eseményre fogadni, és ha van ebben partner, akkor máris mehet a menet.

Promóciók és bónuszok - Miért éri ez meg a fogadóirodáknak?

Végül, de nem utolsó sorban essen szó arról, hogy a különböző online fogadóirodák miért indítanak folyton folyvást egy promóciós kampányt… Egy-egy ilyen bónusz rengeteg pénzébe kerül egy bukmékernek, de ez általában kamatostól megtérül számukra.

Ugyanis rengeteg új klienst be tudnak vonzani egy jól felépített kampánnyal, másrészt ők is tesznek róla, hogy minél kevesebb pénz hulljon ki a saját zsebükből. Általában olyan feltételeket támasztanak, amiknek a végrehajtása nem lehetetlen, viszont megfelelő nagyságú margint tudnak beállítani ezekhez. És ezzel megint elérkeztünk az egyensúlyhoz, ami az egész szakma lényege. Lesznek, akiknek bejön az ajánlat, és nyernek, de olyanok is, akik az adott feltételeket nem tudják teljesíteni. Sőt, ők lesznek többségben.

Így a bukméker a sztori legnagyobb győztese. Bevonzott egy csomó új fogadót, a piac ezáltal olyan eseményeknél élénkült meg, ahol nagy az árrés, és ha mindent ügyesen csináltak, akkor több pénz folyik be, mint amennyi ki. Ennyire egyszerű ez az egész…

Gyakran ismételt kérdések

A fogadási árrés a bukmékerek legfőbb ezköze ahhoz, hogy profitábilisek maradjanak. A valós valószínűség fölötti százalékos érték, ami által pénzt keresnek a kimeneteltől függetlenül.

Ha a nagy képet nézzük, akkor nem. Előfordulhatnak szituációk, események, amikor a ház nem nyer, de ezek nagyon kis százalékban fordulnak elő.

Egy viszonylag újnak számító fogadási típus, ahol fogadóként és bukmékerként is részt vehetünk, lényegében egy olyan fogadási forma, ahol nincs harmadik fél.

Menj az előző vagy a következő szintre!
Sportfogadás akadémia cikk: közösségi média megosztás
Oszd meg a cikket!
a legnépszerűbb közösségi oldalakon
felső