4

Kelly Kritérium - Ismét egy stratégia, ahol a matek nyújthat segítséget

A különböző matematikai egyenleteket a sportfogadásban és a szerencsejátékban gyakran használják. A közelmúltban ti is olvashattatok a Poisson-eloszlásról, a Kelly Kritérium pedig ismét egy olyan anyag, amely egy matematikai képlet segítségével próbál minket minél nagyobb haszonhoz juttatni. Ez egy olyan stratégia, ami biztosan győzelemhez vezet minket? Nem, távolról sem, sőt a megítélése elég vegyes. De vannak olyan sportfogadók, akik remekül ki tudják használni az előnyeit.

Tartalomjegyzék ezen a sportfogadási akadémia oldalon
Másold ki a videó linkjét
Akadémia profi videó - Kelly Kritérium stratégia

Kelly Kritérium - De honnan a név?

Ahogy a Poisson-eloszlás is kreátoráról kapta a nevét, úgy a Kelly Kritérium is. John Larry Kelly Jr. alkotta meg, aki 1923-ban látta meg a napvilágot Corsicanában, Texas államban. Egy sztrók következtében fiatalon, 41 esztendősen hunyt el, azonban életében kitalált egy metódust, ami miatt örökre emlékezni fognak rá. Megjárta a II. Világháborút, majd azt követően beiratkozott a Texasi Állami Egyetemre, ahol 1953-ban fizika szakon diplomázott. A Bell Telephone Laboratoriesnál helyezkedett el, és a nevéhez fűződik az „első éneklő számítógép” 1961-ből. Carol Lochbaummal együtt alkották meg a Daisy Bell című dalt, amely a 2001: Űrodüsszeia című filmből is ismerős lehet, ahol a Hal 9000-es „énekelte el”.

A szerencsejátékosok körében mégis a Kelly Kritérium miatt marad meg a tudós neve. 1956-ban kollégájával, Claude Shanonnal alkottak meg egy játékelméleti módszert, amit később Shannon és felesége Las Vegasban teszteltek. Magukkal vitték az MIT matematikusát, Ed Thorpot is, és egy kisebb vagyonra tettek szert a rulett-, és blackjack-asztalok mellett. Az elméletet Kelly Kritériumnak nevezték el, és később a tőzsdén is alkalmazták, még nagyobb sikerrel.

Az ezt követő évzizedekben a Kelly Kritériumot olyan milliárdos befektetők használták, mint Warren Buffett, Bill Gross és Jim Simons, mindannyian hasznot tudtak húzni a formulából.

Hogyan működik a Kelly Kritérium formulája?

a Kelly Kritérium formulá

Most a matematikát nem kedvelők lehet, hogy elátkoznak bennünket, de a száraz tényeken túl kell esni. Ugyanis ehhez is létezik egy képlet, amit bizony be kell magolni, máskülönben nem tudjuk alkalmazni ezt a metódust.

De mielőtt ezt a formulát megbeszélnénk, álljon itt a lényeg. Hogy konkrétan mire is szolgál a Kelly Kritérium? Az elmélet lényege az volna, hogy nyereményünket maximalizáljuk, ezáltal bankrollunkat jelentősen megnöveljük. Amennyiben nagyobb esélyünk van a győzelemre, úgy nagyobb téttel fogadjuk meg az adott eseményt, ha úgy érezzük, hogy kisebb esélyünk van, akkor kevesebbet kockáztatunk. A lényeg, hogy a kockázat és a nyereség balanszban maradjon. Eddig egyszerűen hangzik, nem igaz?

Fontos tippek a sportfogadásról

Akkor most jöjjön a matek!

A Kelly Kritérium formulája így néz ki:

(bp-q) / b = f

Első körben értelmezzük a különböző betűket:

  • b - A fogadás oddsa - 1. Tehát, amennyiben egy 4.00-s mérkőzésre fogadunk, akkor 4.00-1 = 3
  • p - Az esély, hogy a fogadásunk nyertes lesz, erről a későbbiekben bővebben fogunk beszélni
  • q - Annak az esélye, hogy elveszítjük a fogadásunkat. Ha úgy gondoljuk, hogy a p, vagyis annak a valószínűsége, hogy nyerünk 0,7, akkor a q értelemszerűen 0,3
  • f - Ez az az érték, amely megmutatja, hogy az adott mérkőzésre/eseményre a bankrollunk hány százalékát tegyük kockára

Vegyünk egy konkrét példát az egyszerűség kedvéért, de előtte térjünk ki a p (és a q) értékekre egy kicsit bővebben. Ugyanis a Kelly Kritérium ellenzői itt látják az elmélet legnagyobb gyengeségét. Hogyan állapítjuk meg, hogy adott esemény bekövetkezésére mekkora esély van? Hiszen ez nem egy egzakt dolog, nem lehet semmiféle képlettel behelyettesíteni. A megszerzett információkból próbáljuk meg összerakni, vajon mi történik a mérkőzésünkön, és ehhez párosítunk egy százalékos értéket. Azonban az emberi tényezők itt is beleszólhatnak.

Ha a favoritunk jó formában van, de a második percben kiállítják a védőjüket, a legjobb csatáruk megsérül, és befújnak ellenük egy tizenegyest, akkor máris buktunk. Illetve tegyük hozzá, hogy senki nem tévedhetetlen, így benne van a pakliban, hogy a legjobb tudásunk és teljes odafigyelésünk ellenére rossz lóra teszünk.

A konkrét példák a futball világából

Két példát hoztunk nektek az átláthatóság kedvéért. Az első mérkőzést 2022. február 8-án fogják lejátszani a Premier League 24. fordulójában. A West Ham az élbolyban küzd az európai kupaindulásért, a Watford pedig újoncként szerepel az első osztályban, immáron a harmadik edző ül a kispadon, rengeteg a hiányzójuk és egyébként is rosszul szerepelnek. Adja magát, hogy a kalapácsosok megnyerik a mérkőzést, igaz? Minden amellett szól, a hazai pálya előnye, a játékoskeretek közötti különbség, a mutatott forma, a hiányzók… Ez alapján úgy gondoljuk, hogy a West Ham győzelmének valószínűsége 75%. A hazai győzelemre adott odds átlaga 1.40, tehát a fogadóirodák is amellett teszik le voksukat, hogy David Moyes csapata nyer.

(bp - q) / b = f

(0.40 x 0.75 - 0.25) / 0.40 = (0.3 - 0.25) / 0.40 = 0.125

A Kelly Kritérium szerint tehát a teljes bankrollunk 12.5%-át kellene feltennünk a West Ham győzelmére.

A másik példában az Everton játszik a Newcastle United csapatával. Gondban van mindkét csapat, ám a téli átigazolási szezonban mindketten erősödtek. Mindkettejüknek nagyon kell a pont, így tegyük fel, hogy döntetlen eredményre tippelünk, nagy átlagban ez most a legtöbb fogadóirodánál 3.50-es oddson érhető el, és tegyük fel, hogy 40%-os valószínűséget társítunk a mérkőzéshez.

(bp - q) / b = f

(2.50 x 0.40 - 0.60) / 2.50 = (1 - 0.60) / 2.50 = 0.16

Itt pedig a formula alapján az jött ki, hogy 16 százaléknyi összeggel kellene megfogadni a döntetlent.

Hogy mi ezzel a gond? A korábbi tananyagokban is többször elhangzott már, hogy egy felelősségteljes sportfogadó, akinek hivatása egyben a fogadás, nem kockáztatja ilyen szinten a bankrollját, maximum 2 százalékot.

Fontosnak tartjuk kiemelni, hogy a formula használata rendkívül komoly odafigyelést igényel, komoly kutatómunkát, máskülönben az esély meghatározásánál fals következtetésre juthatunk. Illetve, tudnotok kell azt is, ha az ’f’ érték 0-ra vagy negatívra jön ki, úgy az adott esemény nem fogadható meg.

Kutatómunka

Pár szóban szeretnék ismét kitérni a kutatómunkára, melynek fontosságáról már beszéltünk nektek. A kutatás minden esetben alapja kell, hogy legyen a sportfogadó munkájának, de a Kelly Kritériumnál ez fokozottan igaz. Tegyük fel, hogy nem végezzük el a házi feladatunkat, így túlságosan magas esélyt látunk egy csapat győzelmében. Holott lehet, hogy két védőjük sérült, két csatáruk eltiltott. Nyilván nem akkora az over 2,5 valószínűsége Erling Haaland nélkül a Dortmund bármelyik meccsének, mint vele. Hogy csak egy példát mondjak…

Érvek és ellenérvek

Mint az anyag elején említettem, ez a stratégia az egyik legmegosztóbb a sportfogadók között. Vannak rengetegen, akik használják (és jól használják!), vannak, akik ódzkodnak tőle. Lássuk a leggyakoribb érveket és ellenérveket!

A stratégia előnyei
Mindenképp az előnyök közé lehet sorolni, hogy a Kelly Kritérium által a bankrollod lényegében ellenőrizve lesz. Ha egy hosszabb veszteség-sorozatban vagy, akkor nem kell attól tartani, hogy lenullázol, és elfogy a pénzed, hiszen ahogy csökken a bankroll, úgy arányosan csökken vele együtt a következő mérkőzésen megjátszandó tét. Persze vannak olyan szituációk, amikor 40-50%-os kockáztatás jön ki eredményül, de ezek nagyon kockázatosak, így inkább mellőzzétek, mert hamar a Deposit gomb megnyomásánál találhatjátok magatokat.
Fontos, hogy általában befektetők használták és használják, tehát ez hosszú távú célokat szolgál. Sokaknak nincs türelme, azonnal meg akarnak gazdagodni. A sportfogadás nem így működik, és ezt nem tudjuk elégszer hangsúlyozni. Lassan járj, tovább érsz…
Valóban képesek lehetünk csökkenteni a veszteségeinket, és hosszú távon profitot termelni, ám ahhoz az adott mérkőzések/bajnokságok pontos ismerete szükséges, ami rengeteg kutatómunka. Ezt egyesek ellenérvként hozzák fel, de a kutatómunkát mindenképp el kell végezni.
A stratégia hátrányai
Az ellenérvek táborát gyarapítja, hogy egy sportesemény meghatározása manapság nem egyértelmű. Első körben muszáj félretennünk bárminemű érzelmet. Hajlamosak vagyunk túlbecsülni a kedvencünket, és lebecsülni azt a csapatot, amelyikért nem vagyunk annyira oda. Az objektivitás tehát fő szempont, és még akkor is lehet, hogy tévedünk, fentebb már érintettük a témát. Egy kiállítás döntően befolyásolhatja egy mérkőzés alakulását, ahogy az is, ha a sztárcsatár bal lábbal kelt ki az ágyból, és napestig folytathatnánk ezt a felsorolást.
Megtehetjük, hogy szakértőkre hallgatunk, de az ő szavuk sem szentírás. Így hát a mi javaslatunk az, hogy valamennyire hallgassatok a szakértőkre, azért vannak, hogy megkönnyítsék a dolgunkat, de ne féljünk ellentmondani a véleményüknek. A lényeg az egyensúly.
Fontos az önfegyelem, így azoknak, akik csak hobbiból fogadnak, vagy még az elején járnak semmiképp nem ajánljuk, ők maradjanak inkább azoknál a fogadásoknál, ahol a tét fix. Higgyétek el, az is nyereséges lehet.
Fontos tippek a sportfogadásról

Végül még egy dolog: Bár első olvasásra bonyolultnak tűnhet a stratégia, seperc alatt meg lehet tanulni, akik pedig értenek a táblázatkezelő programokhoz öt perc alatt összerakhatnak egy saját Kelly-kalkulátort, ahol aztán csak az értékeket kell cserélgetni, a többit elvégzi helyettünk a program. Amit most írunk, az igaz mindegyik stratégiára, ami az oldalunkon megjelent:

Amíg teljesen nem értjük a használatát, addig ne játsszunk vele élesben, mert több lesz a veszteségünk, mint a nyereségünk, emiatt pedig elmehet a kedvünk az egésztől.

Megismerhettétek tehát a Kelly Kritérium formuláját A-tól Z-ig, de azt nektek kell tudnotok, hogy ez passzol-e hozzátok, egyáltalán tetszik-e nektek. Tény és való, hogy a kaszinókban jobban felhasználható a módszer, de hivatásos sportfogadók ezrei esküsznek a metódusra. Mi nem dönthetünk helyettetek, de amennyiben úgy gondoljátok, hogy nem ez a ti választásotok, nézzetek körül fogadási stratégiáink között, ahol biztos megtaláljátok azt, amelyik a leginkább illik hozzátok.

Gyakran ismételt kérdések

A Kelly Kritérium egy John L. Kelly Jr. által megalkotott játékelméleti módszer, amely segítséget nyújt meghatározni az adott eseményre feltett tét nagyságát.

Egy egyszerű formula lesz a segítségünkre, melynek használata egyszerű, miután az ember pár próbát tett. Különböző kalkulátorok is segítenek, amiket az interneten elérhetünk, illetve mi is készíthetünk ilyeneket különböző táblázatkezelőkben.

Azoknak, akik a kaszinókban és a sportfogadásban is sikeresek szeretnének lenni. Kezdőknek semmiképp nem javasoljuk, azonban, ha már profi szinten űzitek a sportfogadást, akkor bátran tehettek vele egy próbát!

Menj az előző vagy a következő szintre!
Sportfogadás akadémia cikk: közösségi média megosztás
Oszd meg a cikket!
a legnépszerűbb közösségi oldalakon
felső