7

Népszerű fogadási piacok – Mire fogadnak a legtöbben?

Amikor azt mondjuk, hogy az online sportfogadás térnyerése után bármire tudunk fogadni, abban semmi túlzás nincs. És esetünkben szó szerint kell értelmezni azt, hogy bármire…

A mai nap a legnépszerűbb fogadási piacokról ejtünk bővebben szót. Az itthon is nagy bázissal rendelkező sportágakba merülünk bele, és kiderítjük, melyek azok a fogadások, amit a legtöbben használnak. Szó lesz többek között a futball, kosárlabda, jégkorong, tenisz és a lóversenyek fogadásairól is.

Tartalomjegyzék ezen a sportfogadási akadémia oldalon
Másold ki a videó linkjét
Akadémia kezdő videó - Népszerű fogadási piacok

Futball – Mind közül a legnépszerűbb sportág

Futball sportfogadási piacok

Nem meglepő, hogy a futball számít a legnépszerűbb sportágnak az egész világon, így Magyarországon is. Futballnemzet voltunk mindig is, a legnagyobb támogatottságot is a foci kapja, így a legtöbben efelől érdeklődnek. És ezáltal erre fogadunk a legtöbben. A válogatott és az egyik klubcsapatunk sikerei csak még jobban megnyomták a sportág szekerét…

Nyilván nem csak ezért szeretünk focira fogadni, az is fontos tényező, hogy a hosszabb nyári, és a rövidebb téli szünetet leszámítva (utóbbi nincs is mindenhol) az egész évben futnak a bajnokságok, mennek a meccsek, nem csak hétvégén, néha hétköznap is.

Nézzük, milyen fogadási típusokat különböztethetünk meg egy futballmeccsnél!

1/X/2

A legnépszerűbb, egyben az egyik legegyszerűbb piac. Adott egy meccs, ahol el kell döntenünk azt, hogy a hazai vagy a vendégcsapat nyer, esetleg a végeredmény döntetlen lesz. Másnéven háromesélyes fogadásnak is hívják.

Általában a döntetlen kapja a legmagasabb szorzót, de ez országonként változhat, az olasz ligában, vagy a francia első és másodosztályban például rengeteg mérkőzés ér véget pontosztozkodással, így az ottani döntetlenek sokszor alacsonyabb nyereményszorzóval futnak.

Mérkőzés Odds
Arsenal 1.744
Döntetlen 3.64
Liverpool 4.82

Ebből a meccsből az látszik, hogy a bukmékerek az Arsenal győzelmét vetítik elő, míg a Fulham győzelmét valószínűtlennek találják.

Felett/Alatt

Szintén nagyon népszerű nem csak az online fogadási piacon, de a hagyományos tippmix esetén is. Ilyenkor nem a győztes csapatot próbáljuk meg kitalálni, hanem az összesített gólszámot. Meg igazából még egy rakás dologra van Felett/Alatt (más néven Over/Under) fogadási opció. Tippelhetünk a gólok száma mellett a szögletek számára, hogy a játékvezető hány büntetőkártyát (sárga vagy piros lap) oszt ki a mérkőzés során, és még sorolhatnánk…

A leginkább elterjedt a gólokra való fogadás, és bár biztos itt sincs, de jó eséllyel ezt a legkönnyebb kitalálni. Elég egy korrekt és kiforrott előzetes elemzés, hogy nagyjából meg tudjuk állapítani, mennyi találat születik majd.

Azt láthatod sok fogadóirodánál, hogy nem egész számokat tüntetnek fel, tehát pl. 2,5 gól felett/alatt, leginkább ezt fogod látni.

Mérkőzés 2,5 felett 2,5 alatt
Arsenal - Fulham 2.125 1.715

A példa meccsből látszik, hogy a fogadóiroda úgy gondolja, azt valószínűbbnek tartja, hogy nem lesz három gól a mérkőzésen, hanem annál kevesebb.

Mindkét csapat gólt szerez

Ez is nagyon népszerű, és hát ennek a magyarázata is elég egyszerű, talán a legegyszerűbb mind közül. Itt mindössze arra kell választ adnunk, hogy a meccsünkön mindkét csapat a hálóba talál-e, vagy sem.

A nagytétes fogadók egy része szokta használni, de elég veszélyes is tud lenni. Ha például az első helyezett játszik az utolsóval, akkor nagyjából borítékolható a hazai győzelem, igaz? Ilyenkor nagyon alacsony szorzót kap az a verzió, hogy nem talál be mindkét csapat, és sokan ezt próbálják meg kihasználni.

Csakhogy a favorit is kifoghat egy rossz napot, a kiscsapat is küzdhet úgy, mint az oroszlán, becsúszhat egy sérülés, egy kiállítás, egy tizenegyes, bármi, ami borítja a papírformát. Azt javasoljuk, hogy óvakodjatok az ilyen alacsony szorzóktól, mert a legtöbb esetben nincs bennük érték. Erről majd hamarosan még beszélünk úgyis…

Itt pedig az olvasható ki, hogy nem számítanak arra, hogy a résztvevő csapatok mindegyike (azaz az Arsenal és a Fulham is) kapuba talál.

Ha megnézzük a találkozóra adott háromesélyes oddsokat, akkor rájöhetünk: Ők inkább csak az Arsenaltól várnak gólt.

Mérkőzés Igen Nem
Arsenal - Fulham 2.03 1.748

Félidő/Végeredmény

Itt is adja magát a név, nem csak azt kell megtippelnünk, hogy ki nyeri a mérkőzést, hanem azt is, hogy a félidő milyen eredménnyel zárul. Ez a fenti példánk esetén (Első játszik az utolsóval) tökéletes választás lehet.

A favorit szorzója nagyon alacsony, de ha megspékeljük azzal, hogy esetleg már a félidőben is ők vezetnek az nagyot tud dobni a profitunkon, hiszen 45 perc alatt is villanniuk kell, és emiatt az odds is magasabb.

Itt most egy másik mérkőzést mutatunk, hogy alá tudjuk támasztani a fenti érvelésünket. A Manchester City – Borussia Dortmund meccsre egyértelműen az angolokat tartják esélyesebbnek, ez az oddsokon is meglátszik:

Mérkőzés Odds
Manchester City 1.288
Döntetlen 5.50
Borussia Dortmund 10.50

Ha viszont megnézzük a Félidő/Végeredmény opciókat, máris más szorzókat találunk:

Man City - Man City1.76 Döntetlen - Man City4.00 B. Dortmund - Man City24.00
1.76 4.00 24.00
Man City - Döntetlen22.00 Döntetlen - Döntetlen8.10 B. Dortmund - Döntetlen23.00
22.00 8.10 23.00
Man City - B. Dortmund61.00 Döntetlen - B. Dortmund21.00 B. Dortmund - B. Dortmund18.00
61.00 21.00 18.00

Pontos végeredmény

Nagyon jövedelmező piac, de egyben nagyon kockázatos. Ahogy a neve is elárulja, ki kell találnunk, hogy mi lesz a mérkőzésünkön a pontos végeredmény. Nagyon nehéz eltalálni, hiszen számtalan tényező befolyásolhat egy meccset, így ebbe esetleg kellő tapasztalattal a hátatok mögött vágjatok bele.

Kosárlabda – Hasonló piacok, mint a focinál

Népszerű fogadási piacok

Nagy változásokra nem kell számítani, a megszokott fogadási piacok itt is elérhetők. Nem annyira népszerű sportág, mint a futball, de az Euroligának, Bajnokok Ligájának, a magyar bajnokságnak és főként az NBA-nek köszönhetően itthon is vannak szép számmal a kosárlabdának szerelmesei.

A fociban is általában a döntetlen hozza a magas oddsokat, ez a kosárlabádra hatványozottan igaz. Nagyon kevés meccsen van hosszabbítás, hiszen itt nem egy-egy gólról beszélünk, hanem – NBA esetén – száz feletti dobott pontokról.

A találkozó győztesének megtippelése mellett az összpontszámra való fogadás is az élbolyban van (Over/Under). Itt is van lehetőség részleteiben fogadni, gondolunk itt arra, hogy a négy negyed bármelyikének győztesét is megtippelhetjük külön-külön.

Nagyon szeretik még a fogadók az úgynevezett hendikep piacokat – ez a kosárlabdára és a futballra, meg úgy általában az összes csapatsportra érvényes -, de a hendikep fogadással később részletesebben is foglalkozunk.

Jégkorong – Nem egy foci, vagy kosárlabda, de…

Hazánkban a jégkorong veszített jócskán népszerűségéből, de még mindig benne van a top5 sportban. A válogatottunk szereplését mindig rengetegen követik, az ország legnépszerűbb csapata pedig az osztrák ligában szerepel. Na meg persze ott van az NHL, az észak-amerikai profi jégkorong bajnokság, amely odakint még mindig hatalmas őrület, egykoron idehaza is éjszakába nyúlóan nézték a meccseket.

Míg a fociban két félidő van, a kosárlabdában négy negyed, a jéghokiban három harmad jelent egy teljes mérkőzést. A döntetlen eredmény itt nem olyan ritkaság, így vannak természetesen háromesélyes fogadások, ahogy a hendikep, az össz gólszám és az over/under is megy. A jégkorongra már a nagynevű fogadóirodák sem kínálnak akkora piacot, de azért az látszik, hogy a jól megszokott, népszerű piacok jelen vannak kicsiknél és nagyoknál egyaránt.

Tenisz – Végre valami, ami nem csapatsport

Érdemes még kitérni a teniszre, ami itthon ismét fellendülőben van, köszönhetően Babos Tímeának, Stollár Fannynak vagy Fucsovics Marcinak, akik rengeteg dicsőséget szereztek már kisebb és nagyobb tornákon maguknak és az országnak.

Természetesen a legnagyobb sikernek örvendő piac az, hogy ki nyeri meg az adott találkozót. Egyébként az a csapatsportoknál is megvan, de itt említeném meg, hogy vannak hosszú távú fogadások is. Mondjuk egy Grand Slam torna elején már meg lehet tippelni, hogy a végén melyik játékos emeli magasba a mindenki által vágyott trófeát. Mekkora pénzt érhetett, mikor Goran Ivanisevic egy zöldkártyával megnyerte e Wimbledoni teniszbajnokságot…

Az Over/Under itt a gémek számának szól, van lehetőség megtippelni, hogy összesen hány gém lesz a találkozón. Minél izgalmasabb, szorosabb egy találkozó, annál nehezebben tud felülkerekedni egyik a másikon.

Lóverseny – Az elfeledett sportág

Apáink és nagyapáink úri szórakozása volt régen a lóversenysport, és az arra való fogadás. Manapság már nem örvend akkora népszerűségnek, mint az ő idejükben, de tény, hogy egyre több fiatal kap kedvet, legyen szó akár online fogadásról vagy arról, hogy a hétvégén kimennek a lovira. Csak ajánlani tudjuk az előbbit és az utóbbit is.

Az utóbbit azért, mert a lovik atmoszférája azonnal beszippantja az embert, hihetetlen, de egy percig sem lehet unatkozni, folyamatos a nyüzsgés, és valóban nagyon úri kalandot tudunk varázsolni magunknak… Az online lóversenysport pedig tör fel, mint a talajvíz, egyre több bukmékernél jelennek meg a különböző versenyek.

És hogy melyek a leginkább használt piacok? Az egyik a befutó: Egyszerű, mint a pofon, meg kell tippelnünk, hogy melyik paci ér be elsőként a célba. Aztán ott van még a hármas befutó, ahol a dobogósokat kell kitalálnunk. Itt már bonyolódik a helyzet, mert van olyan típus, ahol a helyes sorrend is számít, és van, ahol csak a lovakat kell kitalálnunk. Nyilván előbbiért magasabb odds jár.

A harmadik, amit kiemelnénk egy hosszabb távú fogadás: Itt nem a lovakra fogadunk, hanem az őket megülő zsokékra. A zsoké verseny esetén arra kell fogadnunk, hogy melyik lovas nyer a legtöbbször az adott versenynapon.

Jóval kevesebb dologra tudunk fogadni, de még így is abszolút kielégítő a kínálat, pláne, ha a különleges fogadási piacok között is körbe nézünk. Körbe is fogunk nézni, de arra még egy kicsit várni kell…

Gyakran ismételt kérdések

Egyértelműen a futball. A legtöbb hagyományos és speciális fogadási piac itt áll rendelkezésre, a fogadóirodák pedig tömve vannak jobbnál jobb eseményekkel.

Nem lehet egyértelműen választ adni erre, mert ez egyéni preferencia kérdése többek között. Számít az is, hogy hosszú, közép vagy rövidtávon szeretnénk sikereket elérni.

Szinte bármire. Ebben az anyagban a leggyakoribb, legnépszerűbb fogadási piacok kerültek sorra, de ezeken kívül számos extrém, néhol hihetetlen fogadási piac található.

Menj az előző vagy a következő szintre!
Sportfogadás akadémia cikk: közösségi média megosztás
Oszd meg a cikket!
a legnépszerűbb közösségi oldalakon
felső