5

A ROI és a Yield - A sportfogadás legfontosabb mérőszámai

Elég sok dolgot tanulhattatok az elmúlt időszakban, ha rendszeresen elolvastátok az általunk közzétett anyagokat, de még közel sem tartunk ott, hogy végezzünk. Még annyi mindent át kell beszélni, még annyi mindennel meg kell ismerkednetek, és ha az alapfogalmak, a tippek, trükkök, stratégiák birtokában vagytok, a tanulás akkor sem állhat meg. Jó pap is holtig tanul - tartja a közmondás, és ez most a sportfogadásra is igaz.

Amennyiben úgy érzed, eleget tudsz, na, akkor lesz igazán szükséged fejlődni. Mert olyan nem volt még, nincs, és nem is lesz, hogy valaki mindent tud. Miért is fogad az ember? Vannak, akik csak szórakozásból, de vannak olyanok is, akik komoly pénzügyi befektetésként tekintenek rá, céljuk, hogy profitjukat maximalizálják, és egy szép napon ez legyen a fő bevételi forrásuk. Ez pedig nem egyszerű feladat.

Egy rettenetesen fontos témába vágunk ma bele, ez pedig nem más, mint a ROI.

Tartalomjegyzék ezen a sportfogadási akadémia oldalon
Másold ki a videó linkjét
Akadémia haladó videó - ROI és yield

Miért fontos a ROI a sportfogadásban?

Miért fontos a ROI a sportfogadásban?

ROI egy angol mozaikszó, amelynek jelentése Return Of Investment. Hogy mi is ez pontosan? Egy, a pénzügyi világból ismert fogalom, amivel a profi sportfogadók teljesítményüket mérik. Ez mutatja meg, hogy nyereségesek vagyunk vagy épp veszteségesek.

Nagyon könnyű kiszámolni, egy egyszerű képletbe kell behelyettesíteni két értéket. Ha van például egy 100.000 Ft-os bankrollunk, amivel belevágtunk a fogadásba.

Tegyük fel, hogy minden nap csak egy tippet játszottunk meg, azt is 1 egységgel. Ebben az esetben a befektetett összeg tehát 30.000 Ft. Sikerült pluszban kijönnünk a dologból, és a profitunk 2.500 Ft lett. A képlet így néz ki:

Profit/Kezdő bankroll * 100

2500/100000 * 100 = 2.5

Ez most csak egy bagatell példa volt, a lényege pedig annyi lett volna, hogy szemléltessük a ROI kiszámolását. A ROI legalább annyira fontos, mint a megfelelő bankroll menedzsment használata. A hobbisták csak legyintenek rá, míg a profik elengedhetetlennek tartják. Aki nem figyeli a ROI-t, az általában hosszútávon veszteséges lesz, vagy hamar le is nullázódik. Ez a százalékos arány pedig könnyedén megmutatja számunkra, hogy mennyire vagyunk sikeresek.

A ROI azonban nem minden. Úgy értjük, rendkívül fontos, de sokan kicsit félreértik az egészet. A legfontosabb tényező az adott hónap végén - általában a ROI-t havonta szokták számolni és figyelni - nem a ROI nagysága számít, hanem a profité. Ergo, ha nagy a befektetett pénzösszeg, akkor kisebb ROI-val is képes lehetsz nagyobb profitot elérni, de ha a ROI pluszos, akkor már nyerő sportfogadónak mondhatod el magad. És ez a lényeg…

Említsük még meg, hogy mi is számít jó ROI-nak!

Ahogy említettem, ha pluszban vagy, nagy baj már nem lehet, hiszen az azt jelenti, hogy egy adott időszakot (általában tehát hónapot) profittal zártál. Annak a mértéke pedig függ a befektetett összegtől, a tétek nagyságától, a megjátszott tippek mennyiségétől.

Vannak egyéb módjai is a ROI kiszámításának, amik egy picit bonyolultabbak. Na nem őrületes egyenletekre kell számítani, csak egy picit nehezebb:

ROI kiszámításának

Amennyiben profitot termeltél a hónap végére:

((Bevétel/Kezdő bankroll) - 1) * 100

Ugye a példánkban azt említettük, hogy 2500 Ft lett a profitunk, így:

((102.500/100.000) – 1) * 100 = 2.5

Amennyiben veszteségesen zártad a hónapot:

(1 – (Kezdő bankroll/Bevétel)) * 100

Tegyük fel, hogy nem 2.500 Ft-ot nyertünk a hónapban, hanem 2.000 Ft-ot buktunk. Ebben az esetben negatív hónapot fogunk zárni, a képlet behelyettesítve így néz ki:

(1 – (100.000/98.000)) * 100 = - 2

A fentebb említett példa, amikor 2.5%-os ROI-t kaptunk egy kifejezetten jó eredménynek számít, a profi sportfogadók 2-5%-os eredményt már jónak ítélnek meg, ami afelett van, az már az elképesztően jó kategória. Nem ritka az sem, ha valaki kétszámjegyű ROI-t tudhat magáénak, de ahhoz már igazán profinak kell lenni. A profik és az amatőrök között az az egyik legszámottevőbb különbség, hogy előbbiek tisztában vannak azzal, hogy fognak veszíteni is, egyszerűen számolnak vele, mert tudják, hogy mindig nem lehet nyerni. Így, ha esetleg kevésnek találod ezt a 2-5%-ot, idővel rá fogsz jönni, hogy ez milyen szép pénzt is tud jelenteni egy hónapban.

Vannak olyan profik, akik az összesített ROI-t is nézik, ami szerintünk nem egy bölcs dolog, de kinek a pap, kinek a papné…

Fontos, hogy minden egyes hónapot rendesen, szakszerűen vezessünk, kezdve attól, hogy melyik meccsre fogadtunk, mekkora téttel (hány egységgel), hogy mennyi lett az össznyeremény, és ebből mennyi a profit.

Egy egyszerű táblázatot egy laikus is össze tud dobni, aki pedig valamennyit konyít a táblázatkezeléshez, igazi varázslatot tud végrehajtani, ami az ő munkáját nagyban megkönnyíti. De ha nem szeretnél te magad ezzel bajlódni, az interneten számtalan ROI kalkulátorral találkozhatsz.

Mit tegyünk pozitív ROI esetén?

Mit tegyünk pozitív ROI esetén?

Maradjunk elméleti síkon, és tegyük fel, hogy a hónap végén 10%-os ROI-t hoztál, mert annyira jól ment a fogadás, ráéreztél, a szerencse is melléd pártolt. A példánknál maradva, a bankroll 100.000 Ft-tal vágtál bele az egészbe, minden nap egy ezresért fogadtál. Mit is jelent akkor ez a számok nyelvén? Azt, hogy nyertél 10.000 Ft-ot. Mit teszel, mielőtt a következő hónapba vetnéd magad?

Több lehetőség is előtted áll, erre tökéletes válasz nem létezik, ezt neked kell tudnod.

Ha a példánkat nézzük, és nem hatalmas bankrollal kezdtél, akkor ez a 10% elenyésző összeg, olyan, ami nem ad nagy pluszt a költségvetésedhez. De ettől függetlenül megteheted, hogy leveszed, és a kezdő bankrollal vágsz neki az új hónapnak.

Megteheted, hogy az egész pénzt leveszed, akkor… Tulajdonképpen miért is vágtál bele? Szóval ez az, amit semmiféleképp nem ajánlunk. Esetleg fizess még be pluszban, hogy így növeld a bankrollt és feljebb léphess és magasabb téten játssz? Megteheted - ha megteheted -, de a legegyszerűbb, ha hagyod az egészet úgy, ahogy van. Építgesd a bankrollod, és amikor megfelelő mennyiségű pénz jött össze, hogy szintet lépj, tedd meg! De ez visszafelé is igaz, ha egy bizonyos összeg alá csökken a bankrollod, akkor tudj egy lépcsőfokot lejjebb lépni.

Mi az a Yield vagy más néven fogadási hozam?

A megtérülés, azaz a ROI is nagyon fontos tényező a sportfogadásban, de nem mehetünk el szó nélkül a fogadási hozam mellett. Ezt a fogalmat is a közgazdaságtanban használják, de sportfogadási szempontból is van egy definíciója: A teljes befektetett tőke és a nyereség vagy veszteség aránya.

Ahogy a ROI-nál, itt is egy bizonyos időszakot veszünk alapul, és azt nézzük, hogy a teljes befektetett összegünkhöz képest hogyan teljesítünk átlagosan. Itt tehát nem a profitot vizsgáljuk, hanem azt, hogy adott időszakban átlagosan egy-egy fogadással mennyit keresünk.

Mutatunk egy példát számotokra, a fogadási tippjeink közül választottunk öt meccset:

Mérkőzés Fogadás Odds Tét Kimenetel Teljes bevétel Profit
Schalke 04 - Augsburg Fogadás: 2.5 gól alatt Odds: 1.66 Tét: 1000 Kimenetel: Nyertes Teljes bevétel: 1660 Profit: 660
Tottenham - Man Utd. Fogadás: 2.5 gól fölött Odds: 1.85 Tét: 1000 Kimenetel: Nyertes Teljes bevétel: 1850 Profit: 850
Sampdoria - Napoli Fogadás: 2.5 gól fölött Odds: 1.656 Tét: 1000 Kimenetel: Vesztes Teljes bevétel: 0 Profit: -1000
West Ham - Leicester Fogadás: Mindkét csapat szerez gólt Odds: 1.78 Tét: 1000 Kimenetel: Nyertes Teljes bevétel: 1780 Profit: 780
Hertha BSC - Gladbach Fogadás: Döntetlen Odds: 3.48 Tét: 1000 Kimenetel: Nyertes Teljes bevétel: 3480 Profit: 2480

Látható, hogy minden tipp 1000 Ft-os téten futott (az oldalon nem adtunk meg egyébként összeget, csak a példa kedvéért maradt az 1000 Ft-os összeg), az öt mérkőzésből négy nyertes volt, így a teljes bevételünk 8770 Ft volt. Az utolsó táblázat alapján pedig már a ROI-t is simán ki tudjuk számolni a fenti képlet alapján. De a mi a helyzet a fogadási hozammal?

A Yield kiszámításához a következő képletre lesz szükség:

((A nyeremény összege - A befektetett összeg) / A befektetett összeg) * 100 azaz:

((8770 - 5000) / 5000) * 100 = 75,4%

Mi az a Yield vagy más néven fogadási hozam?

Ez persze nem lesz mindig ilyen magas, minél több fogadást raktok, annál inkább csökkenni fog, szimplán itt is csak a szemléltetés volt a cél. És felteheted a kérdést, hogy miért is fontos a hozam?

Teljesen jogos kérdés! A válasz egyszerű: Minél magasabb a hozam, annál sikeresebb fogadó vagy. A hozam segítségével elemezheted, hogy az adott stratégia, amit használsz elég kifizetődő-e, vagy esetleg szükséges másfajta taktikát keresni.

Ahogy a ROI esetén, itt is van egy határ, ami felett már sikeresnek mondhatjuk magunkat. Az igazán jó sportfogadók 4 és 10%-os hozam között mozognak, ami már valójában kiválónak számít hosszútávon. A hozam sportáganként eltérő lehet, de amennyiben a futballról beszélünk, és az első fordulótól az utolsóig, minden egyes héten fogadtál egy adott bajnokság meccseire, a végelszámolásnál pedig 5-6% körül vagy, akkor legyél nagyon boldog, mert az nagyon jó eredmény!

És hogy mire jó ez az egész? Segít abban, hogy lásd saját magad teljesítményéd, segítsen megtudni, hogy a stratégia, amivel fogadsz megfelel-e számodra, elegendő profitot tudsz termelni, vagy esetleg van-e jövedelmezőbb, és egy nagyon fontos dolog: Ezáltal - ha elegendő minta áll rendelkezésedre - dönthetsz afelől, hogy még feljebb lépj a szamárlétrán, és magasabb téten fogadj.

Gyakran ismételt kérdések

Return Of Investment, azaz a fogadási megtérülés. Ez az a százalékos arány, amely megmutatja, hogy egy adott hónapban mennyire voltunk nyereségesek vagy épp veszteségesek.

A Yieldet fogadási hozamként is szokták emlegetni, és azt tudjuk vele mérni, hogy adott időszakban egy-egy tippel átlagosan mekkora nyereményt zsebeltünk be. Vagy éppen mennyit veszítettünk.

Profi sportfogadóként elengedhetetlen, hogy fejlődésünket, stratégiánkat, döntéseinket és pénzügyeinket lássuk. Ez a két mutató ebben segít.

Menj az előző vagy a következő szintre!
Sportfogadás akadémia cikk: közösségi média megosztás
Oszd meg a cikket!
a legnépszerűbb közösségi oldalakon
felső