6

A fogadási statisztikák böngészése elengedhetetlen

Sokan tekintenek a sportfogadásra szerencsejátékként, és ezek az emberek általában - ha belevágnak - azért hiszik ezt, mert felkészületlenül vágtak bele, buktak egy nagyot, hamar csődbe kerültek. Az emberek nagy része szkeptikus, ezért van az, hogy csak a fogadásba belevágók 1-2 százalékából lesz nyereséges, hosszútávon is sikeres játékos.

Tény, hogy nem elég 4-5 meccset megtenni, aztán reménykedni. Sajnos - vagy inkább szerencsére - sokkal több munkát kell beletenni a siker érdekében, és ennek szerves részét képezi a megfelelő stratégia kiválasztása, valamint a statisztikák sokszor órákon át való böngészése. Unalmasan hangzik? Persze, vannak emberek, akik a hátuk közepére nem kívánják a meló ezen részét, és vannak azok az analitikus gondolkozású fogadók, akiknek ez jelenti az izgalmat.

Tartalomjegyzék ezen a sportfogadási akadémia oldalon
Másold ki a videó linkjét
Akadémia haladó videó - Fogadási statisztikák

Egy biztos: Akár szereted, akár utálod a statisztikák megfelelő tanulmányozása nélkül bukásra vagy ítélve. Hogy ezzel arra akarunk utalni, hogy aki pontosan megfigyeli és követi a statisztikákat bizonyosan nyerő sportfogadó lesz? A válasz szomorú: Nem!

Van egy mondás a futballban, ami bármilyen sportágra ráhúzható: A labda gömbölyű. Még akkor is ráhúzható, ha nem is labdával játsszák az adott sportot. A lényege ennek a mondásnak az, hogy egy eseményen bármi megtörténhet, és mindannyian láttunk már arra példát, hogy meg is történik. Extrém példa, de gondolta volna bárki is, hogy 2005-ben Monaco - Porto döntő lesz a Bajnokok Ligájában? Viszont a statisztika segít jobb képet kapni arról, hogy mi várható. Ezért foglalkozunk vele most mi is.

Hogyan segíthet a statisztika számunkra?

A fogadási statisztikák

Ismét a hobbistákkal kezdünk példálózni, de valahonnan el kell kezdeni. Nem egy olyan példát láttunk, amikor egy-egy fogadással ismerkedő lelki szemei előtt a meggazdagodást látta, elkezdett fogadni, és rengeteg hibát követett el, majd a bankrollja csődjét követően azt a következtetést vonta le, hogy a sportfogadással igazából nem is lehet nyerni, vagy a kedvencünk:

Én mindent jól csináltam, mégis egy meccsen ment el. Közben semmi munkát nem tett bele a szelvényeibe, felületes, hanyag kutatást végzett - ha végzett egyáltalán -, így borítékolható volt a kudarc.

Fontos tippek a sportfogadásról

Mi az, ami leginkább jellemző a hobbi fogadókra?

  • Odds alapján választanak tippet. Mert, ha alacsony az odds, akkor ő a toronymagas esélyes, és ez biztos nyerő tipp. Szó se róla, nagyrészt ez a helyzet, de ha felismered, hogy ebben a tippben nincs érték, akkor tapasztaltabb fejjel az ilyen eseményeket messziről elkerülöd.
  • Belenézett a statisztikába, de csak ímmel-ámmal: Megnézte, ki hányadik helyen áll, és kész…

Ezek csak a leggyakoribb hibák, de órákon át lehetne sorolni, hogy a hobbisták ilyenkor mennyi és mennyi butaságot követnek el. Aki már egy kicsit behatóbban foglalkozik a sportfogadással, annak egy single vagy egy kombi megfogadása komolyabb munkával jár. Lássuk, mik azok a statisztikai adatok, amelyek mindannyiunk számára könnyedén elérhetők, valamint elengedhetetlenek a helyes tipp meghatározásához:

Itt megjegyeznénk, hogy a legtöbb felsorolt statisztikai adat a csapatsportok tekintetében számít, mást és mást kell nézni mondjuk egy lovi vagy tenisz mérkőzés előtt

A bajnoki tabella állása

A sportfogadás bajnoki tabella állása

Ez az, amit azért a kezdők közül is sokan átnéznek, de ez az egy adat önmagában még édeskevés a sikeres fogadáshoz. Nem azt mondjuk, hogy kötelességünk mindig, minden esetben az előrébb álló csapatot előnyben részesíteni, előfordulnak szituációk, amikor ezt figyelmen kívül lehet hagyni, de mindenképp az elsők között szerepeljen a listánkon, amikor kutatni kezdünk. Azt szokták mondani, hogy egy bajnokság első és utolsó öt fordulójában a bajnoki tabella kisebb szerepet játszik, és ennek meg is van a racionális magyarázata:

Előfordul, hogy a bajnokcsapat beragad, nem sikerül az előszezonban megfelelően teljesíteni, az új igazolásoknak nem volt elegendő idejük, hogy beépítsék őket, hogy megszokják a társakat, és sorolhatnánk az indokokat. Ami pedig az utolsó öt fordulót illeti: Itt már az erőviszonyok bőségesen kirajzolódtak, ámbár lehet, hogy már nem szükséges annyira hajtani egy-egy csapatnak, csökkent a motivációjuk, elérték a céljukat, vagy épp ellenkezőleg, már nem érhetik el a céljukat.

Ezek azok a szituációk, amikor csínján kell bánni a tabellán elfoglalt helyezésekkel.

Az elmúlt meccseken mutatott forma

Az elmúlt meccseken mutatott forma

A különböző statisztikákkal foglalkozó weboldalakon a győzelmet, döntetlent és vereséget általában angolul jelzik: Győzelem - W, Döntetlen - D, Vereség - L.

Egy másik jellemző, hogy színeket társítanak: Mi például a győzelmet zöld színnel, a vereséget piros színnel, a döntetlent feketével jelezzük számotokra.

Ez is egy fontos tényező, mert, ha egy jó csapat gödörben van, akkor nem automatikus, hogy a gyengébb képességű ellenfele ellen nyerni fog. Azonban ez egy kétélű fegyver, könnyedén hamis bizonyosságot ültethet belénk.

Hiszen, ha egy csapat már hat mérkőzés óta veretlen, akkor tuti, hogy nem kap ki a hetedik meccsén sem, nem igaz? Egy veretlenségi vagy nyeretlenségi sorozat sem tart örökké…

Egy másik példa: Ha egy rossz formában levő csapat edzőjét kirúgják, akkor általában az adott csapat az új mesterrel megtáltosodik. Nincsenek bérelt helyek, a játékosok mindegyike „be akar vágódni” az új főnöknél, ezért megpróbálja a legjobbját nyújtani. Mindettől függetlenül - más adatokkal összevetve és együtt vizsgálva - a formával muszáj foglalkozni, ha nem is ad őrületesen biztos infót nekünk, segíthet.

Egymás elleni eredmények

Egymás elleni eredmények

Ez megint egy olyan tényező, amely mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Ha találsz egy mérkőzést, amelyen az elmúlt 5 találkozásból 4 úgy ért véget, hogy mindkét csapat gólt szerzett, vagy épp megszórták egymást a felek, akkor jó eséllyel most is ez lesz a helyzet. Ha egy idegenben szereplő csapat már régóta nem tudta megverni a soron következő ellenfelét, az már jó kiindulási pont.

De az, hogy mit játszottak egymás ellen az elmúlt időben önmagában még édeskevés, sokkal több mindennek kell utána járni, hogy ez a statisztikai adat hasznos legyen számunkra… Szóval, még egyszer (és utoljára): Ezek az adatok magukban semmit nem érnek.

Egyéb opciók

Még eszünkbe jutott jó pár példa, ami elterjedt, és amire sok fogadó rákapott. Ezek például futball esetén a büntetőlapokra és szögletekre való fogadás. Húsz évvel ezelőtt még eszünkbe sem jutott volna, hogy pénzt tehetünk arra, hogy ki rúg több szögletet vagy hány sárga, ill. piros lapot húz elő a zsebéből a bíró. Ma viszont már sok profi sportfogadó erre építi az egész karrierjét. Na jó, nem az egészet, fogalmazzunk inkább úgy, hogy előszeretettel fogadnak ilyen kimenetelekre.

Nem csak a játékosokról, de a játékvezetőkről is találhatunk statisztikát. Vegyünk egy olyan mérkőzést, ahol az első játszik a másodikkal, közel a bajnokság vége, és kirendelnek egy olyan bírót, aki meccsenként 4.5 lappal átlagol. Mire gondolhatunk azonnal? Hogy egy feszült meccs lesz, nagy a tét, a játékosok nagyon akarnak majd, az erőviszonyok közel azonosak, így a találkozó végeredményét, kimenetelét nehéz megtippelni. A büntető lapokra való fogadás viszont ebben az esetben nagyszerű opció lehet, minden adott egy olyan meccshez, ahol a szamba helyett a csontzene kerül előtérbe.

Támaszkodhatunk csak és kizárólag statisztikára?

Támaszkodhatunk csak és kizárólag statisztikára

Ezt már pedzegettük, de most térjünk ki rá egy kissé részletesen. Amennyiben egy esemény kimenetelét pusztán statisztika alapján ki lehetne találni, akkor a sportfogadásban semmi szépség nem maradna, és nem mellesleg folyton nyernénk, ami meg nem célja egyetlen fogadóirodának sem.

A szép ebben az egészben, hogy az emberi tényező mindig ott lesz. Előfordulhat, hogy a legjobb védő a meccs előtt belázasodik, lehet, hogy az edzésen meghúzódott, és csak injekcióval tudja vállalni a játékot. Sosem derül ki - általában -, ha két játékos összeveszett, ha az edző rosszul bánik a játékosaival, emiatt pedig csökken a csapatmorál.

De nem ritkák például az NBA-ben vagy az NHL-ben a többezer kilométeres utazások sem, ami csak fáradtabbá teszi a játékosokat, akik így nem tudnak annyira koncentrálni. Szerencsére vannak és lesznek mindig ilyen tényezők, és ez adja az egész sava-borsát.

Fontos tippek a sportfogadásról

Fogadási statisztika - A szoftverek használata

Ahogy haladunk előre, annál fejlettebb eszközök segítik a munkánkat, így van ezzel a sportfogadási ág is. Egyre másra jönnek az új fejlesztések, így jó hír azoknak, akik nem szeretik böngészni a statisztikákat, hogy létrejöttek olyan szoftverek, amik elvégzik helyettünk a piszkos munkát.

Lényegében rengeteg időt spórolnak számunkra, a formától kezdve az oddson át minden áttekinthető. Rossz hír, hogy a jobb szoftverek általában fizetéshez kötöttek. De gondoljunk csak bele: Inkább szenvedünk, és elveszítjük a rossz hozzáállásunk, figyelmetlenségünk miatt a tippeket, vagy a nyereményünkből áldozunk egy keveset arra, hogy nagyobb profitot tegyünk zsebre?

A döntés a ti kezetekben van!

Statisztikák egy kicsit másképp - A saját adataink

Az anyag végén még egy valamire ki akartunk térni, ez pedig nem más, mint a saját statisztikánk. Ennek az átböngészése, nyomon követése szintén rendkívül fontos tényező. Sok kezdő elkezdi vezetni a saját meccseit, tippjeit, becsületesen ír fel mindent, ami kezdetnek nem rossz. De vannak olyan statisztikák, amik tévképzetekhez vezethetnek minket.

Például a találati arány tipikusan ilyen mutató! Persze, lehet villogni azzal, hogy 80%-os sikerrel találod el a meccseket, de nem biztos, hogy jobb vagy, mint az, aki csak 30%-ban.

Gondolj csak bele: Melyik a jobb? Eltalálni nyolc 1.20-as eseményt és kettőben tévedni, vagy eltalálni három olyan tippet, ami kétszeres oddsot ér.

A profit is lehet csalóka. Nyilván, ha pluszban vagy, akkor nyerő fogadó vagy, ha mínuszban, akkor veszteséges. Lehetséges, hogy egy olyan fogadó, aki csak 100 egységgel zárta a hónapot jobb, mint aki 1000-rel. Szimplán azért, mert egyáltalán nem törvényszerű, hogy ugyanannyit kockáztattak. Ilyenkor jön képbe a ROI és a Yield, aminek a használata már pontosabb képet mutat a teljesítményünkről.

Ne feledkezzünk meg, hogy a sportfogadás egy hosszú távú befektetés. Innentől kezdve az, hogy egy hónap alatt mit értél el nem sokat számít. Ha az első hónapod pozitív, nem biztos, hogy a második is az lesz, és fordítva persze.

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy nem szabad a teljesítményedre büszkének lenned rövid idő után, csak tudni kell a földön maradni, és ha egy év múlva is hasonló statisztikákat tudsz felmutatni, akkor kijelenthető, hogy masszívan nyereséges sportfogadóvá váltál.

Gyakran ismételt kérdések

Az egyik legfontosabb, anélkül egy sportfogadó bukása garantált. Megfigyelhető, hogy akik kevesebbet fektetnek a statisztikák böngészésébe, hosszútávon veszteségesek.

Nem. Fontos foglalkozni velük, de nem jelent automatikus sikert, ha töviről-hegyire átnézzük őket. Az emberi tényező mindig ott lesz ezeken az eseményeken, ami könnyen befolyásolhatja a kimenetelt.

Szerencsére igen. A legtöbb jó szoftver ugyan fizetős, de lehet találni ingyenes verziókat is. Óriási segítség lehet azoknak, akik nem szeretnének túl sok időt ezzel tölteni.

Menj az előző vagy a következő szintre!
Sportfogadás akadémia cikk: közösségi média megosztás
Oszd meg a cikket!
a legnépszerűbb közösségi oldalakon
felső