8

Több okból is érdemes a fogadásainkat megfelelő táblázatban vezetni

„A rend a balgák mentsvára, a zseni átlát a káoszon.”

Ez a mondás valóban jól hangzik, ám a sportfogadásban azok a balgák, akik nem vezetik a saját fogadásaikat. De hogy mi is az a fogadási táblázat? Egy olyan - általunk vezetett - eszköz, amelynek segítségével könnyedén tudjuk rendszerezni és kezelni a fogadásainkat. A mostani anyagban arról lesz szó, hogyan készíthetünk ilyet, milyen kritériumokat figyeljünk, és mi szűrhető le egy-egy mintából.

Tartalomjegyzék ezen a sportfogadási akadémia oldalon
Másold ki a videó linkjét
Akadémia haladó videó - Sportfogadási táblázat

Sportfogadási táblázat

Ha beírjuk ezeket a szavakat akár magyarul, akár angolul a Google-ba, számtalan eredményt kapunk, amiből látszik, hogy nem mi vagyunk az egyetlenek, akik úgy gondolják, hogy egy-egy ilyen táblázat készítése a sportfogadók számára nélkülözhetetlen. Nem kell hozzá számítástechnikai zseninek lenni, hogy elkészítsünk egyet, minimális tudás elegendő hozzá.

Az adatok rögzítésének fontossága

Korábbi anyagainkban már említettük, hogy a sportfogadás folyamatos tanulást jelent. Ez nem mindig a tudást jelenti, vagy azt, hogy új ismeretekre kell szert tennünk. Néha saját magunk játékát kell górcső alá venni, újraértékelni, mit csináltunk jól, és mit rosszul.

Senki nem szeret veszíteni, ám ebből tudunk a legtöbbet tanulni. Okos a más kárán, buta a sajátján - tartja a mondás, de a sportfogadás világában óhatatlan, hogy hibázzunk. Tegye fel a kezét, aki karrierje során még egyetlen egy hibát sem vétett. Na ugye… Szóval a cél az, hogy minimálisra csökkentsük a saját magunk által kreált hibákat. Az önismeret alapvető fontossággal bír ebben a szakmában, azonban csak úgy tudunk egyről a kettőre lépni, ha vissza tudjuk követni, hogy mikor pontosan mit tettünk.

Elengedhetetlen, hogy vissza tudjuk követni egy hetünket, hónapunkat vagy akár teljes évünket, csak így lehetünk nyereséges sportfogadók. Sokan kérdezik, hogy lehet-e karriert csinálni a sportfogadásból, mi is külön cikkben foglalkoztunk vele. Lehet, de ahhoz dolgozni kell, és ennek a munkának része egy sportfogadási táblázat létrehozása.

Sportfogadási táblázat

Még azelőtt érdemes A-tól Z-ig átvenni, pontosan hogyan is akarjuk rögzíteni saját fogadásainkat, mielőtt belevágunk. Papíralapon? Igen, még mindig vannak, akik ragaszkodnak a tollhoz és a papírhoz, de azért ennek már nincs akkora népszerűsége.

Inkább a különböző adatbázis-kezelők és táblázatkezelők térnyerése zajlik az utóbbi időben, ami nem véletlen, hiszen a technológia fejlődése révén már nagyon könnyen megtanulható programokról van szó, legyen szó akár az Excelről, az OpenOffice-ról vagy a Google Sheetsről.

Vannak olyan elszánt fogadók, akik személyre szabott adatbázisokat készítenek SQL-ben, ami bizonyos szempontból nagyobb szabadságot ad nekik, de néhányan megelégszenek egy alap táblázattal. Mert egy ilyen alap is több mint a semmi és ezek a megoldások végtére is kiszolgálják az igényeket.

Mi a sportfogadási táblázat célja?

Röviden az, hogy folyamatosan képben legyünk saját fogadásainkat illetően, hiszen számtalan információt leszűrhetünk egy-egy ilyen táblából. Összességében egy sportfogadási táblázat nagy segítség egy profinak, vagy egy feltörekvő sportfogadó-palántának. Mielőtt belevágunk, meg kell határozni, hogy mennyire szeretnénk részletes táblázatot készíteni. Minél részletesebb, annál több időt kell vele töltenünk. Ha van valami, amit hátrányként lehet elmondani a mostani témánkkal kapcsolatban, az mindenképp az aprólékosság.

A sportfogadási táblázat célja

Egy ilyen táblázatot nem lehet kutyafuttában elkészíteni, ha mégis így cselekszel, ott hiba fog csúszni az egyenletbe, és totál feleslegesen dolgoztál/dolgozol. Ha jól csináljuk, akkor a saját magunk által beillesztett adatokból megfelelő plusz információhoz juthatunk akár egy-egy csapattal kapcsolatban, akár saját fogadásainkat tekintve.

Vannak, akik csak ellenőrzés miatt tartanak fent egy táblát, vannak, akik egyfajta előrejelzésként használják. Nem mindegy, hogy az adatbázisunk mit tartalmaz, hogyan épül fel.

De mielőtt erre a két dologra külön-külön is kitérnék, lássuk az alapokat. Minden valamirevaló adatbázis alapjai ugyanarra épülnek. Szükség lesz feljegyezni azt, hogy milyen sportágról beszélünk, melyek a megfogadott csapataink, milyen bajnokságból, milyen fogadási típust választottunk és azt melyik bukmékernél, illetve a tétet és a nyeremény összegét se felejtsük el. Ezeknek semmiképp nem szabad kimaradnia.

Akik saját magukat ellenőrzik általában a mérkőzés/verseny/futam stb. statisztikáit jegyzik fel pluszban, akik a jövőbe tekintenek, azok nem hagyják ki a labdabirtoklást, a formát, azt, hogy a csapatnak szüksége van-e a pontokra vagy sem… Ha nem is végtelen módon bővíthető a táblánk, azért elég sok információt ki tudunk gyűjteni saját magunknak, minden az egyéni ízlésünkön múlik, azon, hogy mi mit tartunk fontosnak.

Egy minimális ismeret az adott programok kezeléséhez nélkülözhetetlen, ha pedig egy kicsit jobban értünk hozzá, nagyban megkönnyíthetjük a saját magunk dolgát a különböző képletek segítségével. Például egy excel táblázat tökéletesen alkalmas arra, hogy a nemrégiben megismert Poisson-eloszlást kiszámítsuk az alapadatok felírásával.

Fontos tippek a sportfogadásról

Hogyan készítsünk sportfogadási táblázatot?

Istennek hála, a jelenben az internet rengeteg dologban tud segítséget nyújtani nekünk, és természetesen akkor sem hagy cserben, ha sportfogadási táblázatot szeretnénk készíteni. A Youtube-on is vannak videók, ahol lépésről lépésre visznek minket végig a készítés minden apró csínján-bínján, a Google szintén jó szolgálatot tud tenni. DE!

Ahogy lassan már mindenből, ebből is próbálnak néhányan üzletet csinálni, és pénzért árulják a szolgáltatásaikat. Szolgáltatás alatt pedig azt értsétek, hogy egy táblázatot árulnak különböző honlapokon vagy csoportokban, amiről viszont nem tudunk semmit. Óvakodjatok a fizetős szolgáltatásoktól ebben az esetben, mert megüthetitek a bokátokat, és a legjobban még akkor jártok, ha csak a táblázatra kifizetett összeget bukjátok el.

Nyilván vannak, akik működő programokat, adatbázisokat és táblázatokat árulnak, nem kell mindenben és mindenkiben a rosszat látni, de lehetőség szerint ne fizessetek érte, annyi van belőlük, mint égen a csillag, arról nem beszélve, hogy egy ilyen adatbázis a megalkotója preferenciái alapján készült, ergo lehet, hogy teljesen másra vágysz, mint amit ez a táblázat tud…

Kicsit olyan ez a téma, mint a „szakértő sportfogadói oldalak”, akik pénzért árulják a tippjeiket. Ha annyira profik, nem lenne szükség VIP-előfizetésre, mert boldogan megélnének magából a sportfogadásból…

Ismerd a számokat!

Számítások készítése fogadási táblázattal

De pontosan mit is jelent az, hogy ismerd a számokat? Nagyon sok olyan embert vonz a sportfogadás, akik nem reálbeállítottságúak. Ezzel nincs semmi gond, mondjuk úgy, hogy sokan vagyunk ezzel így. Egy sportfogadási táblázat ezen is segíthet.

Mi is ajánlottuk már számotokra, hogy minél több bukmékernél regisztráljatok a különböző bónuszok és lehetőségek miatt, és ezt most is tartjuk, a legkifizetődőbb megoldás, ha 4-5 helyen van élő fiókotok, amin persze pénz is lapul.

A bankrollt így rettenetesen nehéz figyelni, de egy jó sportfogadási táblázat ezen is segíthet. Általa könnyű lesz tudni, hogy egy adott hónapban hol tartunk, nyereségesek vagy veszteségesek vagyunk. Hiszen a pénzt alkalomadtán le is vesszük, míg egy jó ajánlat egy bukinál arra ösztönöz minket, hogy befizessünk. Egy örökös körforgás, amit képtelenség fejben tartani.

A másik a ROI, amiről szintén beszéltünk már korábban. Aki nem ismerné a ROI fogalmát, egy angol mozaikszóról beszélünk, amely a Return Of Investment szavak kezdőbetűjéből áll össze, és arra szolgál, hogy kiszámoljuk, a befektetett összeghez képest mekkora a megtérülésünk? Konkrétan, hogy pénzt keresünk vagy pénzt bukunk a sportfogadással.

Ennek kiszámolási módját a Haladó szekcióban megtaláljátok, de ha másra bíznátok a feladatot, a sportfogadási tábla ezúttal is jön és segít. Elég egyetlen képletet előállítani, és máris kiszámolja helyettünk a ROI-t a program.

Ez szintén azért lehet nagyon előnyös, mert több sportfogadási oldalon játszunk - ideális esetben -, előbb vagy utóbb a dolgok összekuszálódhatnak a fejünkben, a manuális számolgatás pedig repetitívvé válik, elkezdünk hibázni, és amit felépítettünk könnyen tele lesz fals adatokkal és elképzelésekkel…

A munka nem áll meg

Tegyük fel, hogy készítettél, szereztél egy olyan adatbázist, amely úgy működik, ahogy azt te szeretnéd. Ezzel vége a melónak? Dehogy, a munka java része még csak most kezdődik. Sokan azt gondolják, hogy a sportfogadás az a szakma, amelyben előbb-utóbb leengedhetünk, mert más - például egy program - elvégzi helyettünk a feladatok nagy részét. Csodát azonban most sem lehet és/vagy kell várni. Nagy segítség tud lenni egy ilyen program, de mint korábban említettük, az emberi tényező ebből a szakmából sosem fog kiveszni. Lehet helyettesíteni, pótolni nagyon sok mindent, de pusztán a számok nyelvére nem fogják lefordítani a sportfogadást.

Tehát azt javasoljuk, hogy tanuljatok! Ha valóban komolyan szeretnétek űzni ezt a munkát, akkor egy pillanatra se lustuljatok el, gondoljatok bele, mennyi mindent nem tudhattok még, és mivel ez egy folyamatosan fejlődő iparág, mindent sosem fogtok tudni.

Tudjátok, jó pap is holtig tanul…

Gyakran ismételt kérdések

Egy olyan papíralapon, vagy számítógépen vezetett adatbázis, amelynek segítségével saját magunkat tudjuk ellenőrizni, erősségeinket és gyengeségeinket megtalálni, előrejelzéseket készíteni a következő tippjeinkhez.

A legjobb, ha magunk készítjük el, ugyanis egy ilyen tábla nagyon sokrétű, fontos, hogy az elkészült adatbázis a mi szájízünk szerint működjön, a mi stratégiánknak megfelelő legyen. Természetesen van mód arra, hogy letöltsünk a netről, vagy vásároljunk más fogadóktól, utóbbit azonban nem javasoljuk.

Az attól függ. Vannak igazán alap táblázatok, amelyet egy sima OpenOffice programban percek alatt össze lehet dobni. Az igazán nagy segítség azonban egy komplex tábla, képletekkel és megannyi elérhető mezővel, információval. Szerencsére az internet segítséget nyújt egy profi adatbázis elkészítéséhez akkor is, ha mi magunk nem értünk ezekhez a táblázatkezelő-programokhoz.

Menj az előző vagy a következő szintre!
Sportfogadás akadémia cikk: közösségi média megosztás
Oszd meg a cikket!
a legnépszerűbb közösségi oldalakon
felső