4

A fogadási tőzsde fogalma és működése

Bizonyára többször beleszaladtál te is a betting exchange kifejezésbe, miközben a fogadóirodákat böngészted. Egy 20 éves szolgáltatásról van szó, amely arra hivatott, hogy a fogadók egymás ellen játsszanak, nem pedig egy fogadóiroda ellen. Mivel egyre inkább elterjedt a fogadási tőzsde Magyarországon is - hiszen semmi sem akadályoz meg minket ebben -, mi a mai anyagban ebbe a témába fogjuk beleásni magunkat.

35,000Ft bónusz a QuickWin irodájától
Tartalomjegyzék ezen a sportfogadási akadémia oldalon
Másold ki a videó linkjét
Akadémia haladó videó - Fogadási tőzsde

Mi az a fogadási tőzsde?

A fogadási tőzsde tehát abban különbözik a hagyományos vagy az online bukmékerektől, hogy egymás ellen fogadnak, és nem a fogadóiroda ellen. A fogadók akár maguk is bukmékerekké válhatnak, azaz van lehetőség hagyományos fogadásra (amikor egy adott esemény kimenetelére tesszük a pénzünk), illetve nyújthatunk mi magunk is oddsokat, kvázi ekkor mi magunk vagyunk a bukmékerek, és valami ellen fogadunk.

Az egyik előnye, hogy általában jobb esélyeket, szorzókat kínálnak, mint a többi fogadóiroda, és ahogy a tőzsdéknél, úgy itt is van lehetőség kereskedni, azaz különböző oddsokat kínálni. Egy kutatás kimutatta, hogy a fogadási tőzsdéken közel 20 százalékkal magasabb értéket mutathatnak. És ha a nagy képet nézzük, számunkra az a legfontosabb, hogy megtaláljuk a legjobb szorzókat, és így a legtöbb pénzt tudjuk zsebre rakni.

Mi az a fogadási tőzsde?

Nem csak rövid, de hosszútávon is. Másik előnye, hogy akár mérkőzés közben is változtathatjuk a pozíciónkat, azaz van lehetőség az odds mozgatására, így tudjuk a profitunkat maximalizálni, vagy a veszteségeinket csökkenteni az esemény előrehaladtával.

A profi sportfogadók egy jó része már teljes egészében elhagyta a hagyományos irodákat, és inkább átpártolt a fogadási tőzsdére, ennek pedig - részben - az az oka, hogy az online bukik nem igazán szeretik azokat a játékosokat, akik nyernek. Így különböző okokra hivatkozva akár azt is megtehetik, hogy korlátozzák a maximális tétet, vagy teljesen befagyaszthatják a számlánkat.

Most már tisztában vagyunk azzal, hogyan is működik egy fogadóiroda, az oddsok mi alapján kerülnek meghatározásra, és tudjuk, hogy a fogadási árrés az, ami a profitot hozza a bukmékerek számára. A fogadási tőzsde ezzel szemben nem beépíti a saját hasznát az oddsokba (hiszen azt nem is ők adják), hanem egy pici szeletet elkér. Ők csak a felületet adják számunkra, és a tippből lecsíp egy darabot.

De tegyük hozzá, hogy csak a győztes tippből! Tehát, ha fogadunk egy hazai győzelemre, és nyerünk, akkor a nyeremény egy bizonyos százalékát vonják le, de ha a mérkőzést elveszíti a mi favoritunk, akkor nem kell semmit sem fizetni, „mindössze” a tétünket bukjuk el. Az, hogy mennyi a jutalék sok minden függvénye, ez minden ilyen betting exchange szolgáltatónál más és más, ahogy a fogadási árrés az online fogadóirodák esetén, így ebbe nem is érdemes belemenni, de nyilván az a legjobb megoldás, ha a legalacsonyabb jutalékot elkérő oldalt választjuk.

52,000Ft bónusz az Ivibet irodájától

A betting exchange fogadási típusai - Back és Lay fogadások

Most nézzük meg, milyen fogadási típusok vannak, mindezt a már szokásosnak mondható példánkon keresztül bemutatva. Adott az Arsenal - Fulham találkozó, mi pedig két módon fogadhatunk:

Back fogadás:

A már-már beváltnak, hagyományosnak mondható fogadási forma, ahol arra fogadunk, hogy mi lesz a találkozó kimenetele.

Amennyiben 1000 Ft-ot teszünk kockára, akkor a hazai győzelem esetén 1750 Ft, döntetlen esetén 3640 Ft, míg Fulham győzelem esetén 4820 Ft ütheti a markunkat. Ebben tehát semmi változás, semmi újdonság nincs, igaz? Minden úgy megy, mintha a kedvenc online bukmékerünkön keresztül kötnénk a fogadást.

Átfordítva ezt egy háromesélyes futball fogadásra:
Mérkőzés Odds
Arsenal 1.75
Döntetlen 3.64
Fulham 4.82

Azonban itt van egy csavar: Back fogadás esetén megtehetjük azt is, hogy kereskedni kezdünk, azaz mi magunk választjuk ki azt az oddsot, amin keresztül hajlandóak leszünk fogadni. Például, keveselljük az Arsenal győzelmére adott 1.75-ös szorzót, így felajánljuk, hogy 1.90-ért már készen állunk fogadni. Ez megjelenik a többi játékos számára is egy úgy nevezett várólistán, és ha valaki elfogadja, akkor a fogadás megköttetik. Ha nem, akkor sincs gond, nem vesztettünk egy forintot sem. Ha nincs üzlet, hát nincs üzlet.

Lay fogadás:

Back & Lay fogadás

Végül is, a fent bemutatott back-típusú fogadás ellentétéről beszélünk. Ha lay pozícióban fogadunk valamelyik kimenetelre, akkor pont, hogy ellene fogadunk.

Azaz, ha layben az Arsenalra fogadunk, akkor fogunk nyerni, ha a meccs végeredménye döntetlen vagy vereség lesz. Ha nyernek az ágyúsok, akkor viszont elbuktunk…

Felmerülhet benned, hogy itt nem egy megbízható online iroda ellen játszunk, hanem egy másik játékos az ellenfél. Mi a garancia, hogy a győztes szelvényt ki is fizeti?

Az, hogy ezek az oldalak csak úgy engedélyezik a lay fogadást, hogy a pénzügyi fedezet megvan, ergo egyáltalán nem kell félnünk attól, hogy hoppon maradunk.

55,000Ft bónusz a Hotbet irodájától

Trading - Fogadási stratégiák

Akik behatóbban foglalkoznak a fogadási tőzsdével különböző módszereket alakítottak ki a profit maximalizálásának érdekében. Erről a bevezetőben már beszéltünk, hogy lehet kereskedni, de nézzük a legnépszerűbb stratégiát! Ennek a neve „lay the draw”, ami ugyan elsőre pofonegyszerűnek tűnik, de mindenképp kell hozzá tudás, türelem és figyelem is.

A lényege a következő: Lay pozícióból fogadunk a döntetlenre - ami tehát azt jelenti, hogy csak akkor bukjuk a pénzünket, ha a meccs döntetlennel ér véget -, és amikor az első gól megszületik a találkozón, akkor back oldalról is fogadunk a döntetlenre.

Ez egy olyan stratégia, amely nagy valószínűséggel hoz profitot, de vannak szituációk, amiket lehetetlen kivédeni.

Például, ha a végeredmény 0-0 lesz. Ezt megfelelő odafigyeléssel tudjuk kiszűrni, tehát javallott a statisztikákat bújni, hogy adott csapat, csapatok hogyan szerepelnek, és megpróbálni kiszűrni azokat a mérkőzéseket, ahol esély van a 0-0-s döntetlenre.

Bármely más esetben már nyerők vagyunk. Ez csak egy, a fogadási tőzsde stratégiák közül, az interneten számos olyan fórum létezik - akár magyar, akár angol nyelven -, ahol a játékosok a saját maguk által fejlesztett, kipróbált és bevált stratégiáikat osztják meg, és mivel egy nagyon nagy közösség utazik már ebben, így a fórumokon ezeket tovább is fejlesztik a még nagyobb profit elérésének érdekében.

Mindenképpen azt javasoljuk, hogy csak akkor vágjunk bele a fogadási tőzsdébe, ha legalább 2-3 stratégiát elsajátítottunk, értjük a lényegét, és nem tudnak ezekkel meglepni minket. Mit is mondhatnánk? Sosem tudod meg, hogy ez benned megvan-e, ha nem próbálod ki!

Fontos tippek a sportfogadásról

A fogadási tőzsdék likviditása

Mivel itt más játékosok ellen játszunk, fontos kitérni arra, hogy mekkora a likviditás az ilyen oldalakon, azaz mekkora a pénzbeáramlás. Nos, ahogy a hagyományos vagy az online sportfogadási oldalak esetén, úgy itt is több fogadás várható egy Premier League meccsen, mint a bolgár másodosztályba. Azaz minél nagyobb egy bajnokság, annál többen fogadnak, így annál magasabb a beáramló pénz mennyisége.

Betting exchange irodák manapság

Jó, jó, ez mind szép és jó, de hol tudok így játszani? - Teheted fel a teljesen logikus és jogos kérdést. Ahogy gombamód szaporodnak a fogadási oldalak, úgy a kifejezetten fogadási tőzsdével foglalkozó irodák száma is nő. Vannak, akik csak ezt kínálják, és vannak hibrid oldalak is, azaz a hagyományos online sportfogadás - ahol a bukmékert próbálod legyőzni - mellett P2P fogadással, azaz fogadási tőzsdével is találkozhatsz.

Ami pedig a P2P fogadóirodákat illeti: A legrégebbi, és legnagyobb népszerűségnek örvendő oldal a Betfair, a regisztrált játékosok száma már elérte az ötmillió főt, bevétele pedig bőven meghaladja az 500 millió fontot. Maga a Betfairt 1999-ben alapították, a Betfair Exchange pedig 2000 végén lépett színre egy fúziót követően. A Betfair egyébként külön leírással segíti az oldalra érkezőket, egy fogadási tőzsde szoftver pedig segít eligazodni az útvesztőben. Nem csak asztali gépen érhető el a szolgáltatás, hanem mobilon is!

A másik nagy szereplője a piacnak a Matchbook, amely szintén a 2000-es évek elején jött létre, illetve nem árt megemlíteni az Smarkets oldalát, akik saját magukat a legfejlettebb technológiával rendelkező fogadási tőzsdének hívják. Tény és való, hogy rengeteg újítást hoztak el anno. Amiért megéri őket választani, az az alacsony jutalék, mert míg a Betfairnek a nyeremény kb. 5 százalékával lehet számolni, addig ez az Smarketsen 2-3 százalék körül mozog. Végül, de nem utolsó sorban meg kell említeni a BETDAQ-ot, amely a legszélesebb kínálatot nyújtja az amerikai sportok piacán.

Kinek való a fogadási tőzsde?

Fogadási tőzsde profi

A fogadási tőzsde igazából nem mindenkinek való, sokaknak beletörik a bicskájuk, mert komolyabb szakértelmet igényel, mint egy sima fogadóiroda. Azok, akik korábban már tőzsdéztek előnyben vannak, ahogy azok is, akik képesek az analitikus gondolkodásra. Természetesen itt is szükség van az objektivitásra, szükség van a higgadtságra és az önuralomra, de ide kell még egy kis plusz, ami viszont nem mindenkiben van meg.

Tegyük hozzá, hogy például a Betfair engedélyezi ún. fogadási robotok jelenlétét, így akár azt is megteheted, hogy írsz egy ilyet - már, ha otthon vagy a programozásban. Ha nem, akkor vásárolni is lehet, erre számtalan oldal jött már létre…

Akik csak hobbiszinten szeretnének foglalkozni a sportfogadással, azoknak semmiképp nem javasoljuk a fogadási tőzsdék használatát. Egy megfelelő stratégiával, és relatíve kevés munkával jól el tud lenni egy hobbifogadó is, viszont ide már komoly odafigyelés szükségeltetik.

Gyakran ismételt kérdések

A fogadási tőzsde egy olyan szolgáltatás, ahol a játékosok egymás ellen játszanak, és nem a fogadóiroda ellen. Van lehetőség hagyományos fogadásra, illetve megoldható az, hogy bukmékerként szerepeljünk egy-egy eseménynél.

Leginkább a magasabb szorzók, amik nincsenek kőbe vésve, hiszen itt a játékosok határozzák meg egy-egy esemény valószínűségét, és nincs a hagyományos értelemben vett betting margin sem.

Azoknak, akik komolyan gondolják a fogadási karrierjüket, és akik megfelelő időt tudnak szánni az események tanulmányozására.

Menj az előző vagy a következő szintre!
Sportfogadás akadémia cikk: közösségi média megosztás
Oszd meg a cikket!
a legnépszerűbb közösségi oldalakon
felső