3

A value bet és a várható érték fontossága

Egyre mélyebbre és mélyebbre ásunk a sportfogadás rejtelmeiben, és a következő anyag már bizony nem a kezdőknek való, ugyanis a value bet fogalmával fogunk megismerkedni. De mi is az? Röviden és tömören annyi, hogy értéket keresünk egy-egy fogadásban, amikor a megtett tipp valószínűsége magasabb, mint amekkora szorzót a fogadóiroda ad rá. Ez az egyik kulcsa annak, hogy hosszútávon is előnyben legyünk a bukmékerrel szemben.

35,000Ft bónusz a QuickWin irodájától

A matematika nyelvén a value bet egy egynél nagyobb értékű számot takar, a fogadóiroda által adott odds és az esemény (valószínűsíthető) bekövetkezésének szorzatából számolhatjuk ki.

Tartalomjegyzék ezen a sportfogadási akadémia oldalon
Másold ki a videó linkjét
Akadémia haladó videó - Value bet

Fej vagy írás - A megszokott példa

A value bet példa

Igen, ismét visszatérünk a fej vagy írás játékhoz, mert a legjobban ezen keresztül lehet megmutatni, hogy a value bet hogy is néz ki a gyakorlatban. Azt már többször megbeszéltük, hogy egy fej vagy írás esetén az esélyünk kereken 50 százalék, azonban a fogadóirodák a saját hasznuk érdekében ebből egy kicsit lecsípnek, így nem az igazságos 2-es oddsot kapnánk, hanem valamivel kevesebbet. Az odds kiszámolása egyébként pofonegyszerű: Mivel ez egy 50-50%-os szituáció, így: 1 / 0.5 = 2.00

Egy kétesélyes fogadás esetén tehát ennél kisebb szorzókat fogunk találni, de hogy szemléltessük a value betet, tegyük fel, hogy a fogadóiroda 2.10-es oddsot ad arra, hogy az érme fej lesz. Innentől kezdve ez már nevezhető value betnek, hiszen a valószínűség magasabb, mint a fogadóiroda által adott odds. Dióhéjban ennyi lenne, de a fej vagy írásnál sokkal bonyolultabb szituációkat fogunk találni majd élesben.

52,000Ft bónusz az Ivibet irodájától

Hogyan határozható meg egy value bet?

Nem lesz egyszerű dolgod, ezt már most le lehet szögezni. A sportfogadás nem egy olyan tudomány, amire biztos képletek vannak, annál ez sokkal összetettebb feladat. A kutatás, a naprakészség a kulcs, emellett pedig a sportfogadás egyik aranyszabálya itt is fennáll: Tudni kell objektívnek lenni.

Egy value bet fogadás esetén kiválasztasz egy mérkőzést, amelynek esélyeid meghatározod. Figyelembe veszel minden egyes tényezőt, ami az adott sportágban számít (mondjuk futballban a formát, a hiányzó játékosokat stb. stb.), majd meghatározod az esélyeket. Ezután az általad kiszámolt százalékos esélyt összehasonlítod a fogadóiroda által meghatározott esélyekkel. Amennyiben az általad kiszámolt esély magasabb az, amit a bukméker adott, akkor találtál egy value betet.

A sportfogadási esélyek kiszámításának képlete

A fogadóiroda által adott odds százalékra váltásának képlete:

(1 / [odds]) * 100

Tehát egy 1.75-ös odds százalékos valószínűsége egy háromesélyes futball fogadás esetén:

(1 / 1,75) * 100 = 57.14%

Ha a te számításaid szerint a valószínűség ennél a számnál magasabb, akkor már megéri rá fogadni, hiszen ha ezt a találkozót végtelenszer lejátszanák, te pozitívan jönnél ki belőle.

Nagyon értened kell az adott sportághoz, tisztában kell lenned az erőviszonyokkal, illetve azzal is, hogy egy-egy változás milyen új helyzeteket teremthet. Sokan itt buknak el, mert saját képességeiket túlbecsülik, és azonnal szakértőnek gondolják magukat. Ezért a valószínűséget nem tudják reálisan meghatározni, így rövidtávon talán nyereségesek lesznek, de hosszútávon biztosan nem.

A Dunning-Kruger hatás

Csak egy kis kitekintést szeretnénk tenni egy 1999-ben megjelent kutatásról, amelyet a Cornell Egyetem két szakembere, Justin Kruger és David Dunning publikált. Eszerint minél kevesebbet tud valaki egy adott témakörben, annál inkább hajlamos elhinni, hogy a téma szakértője. Ahogy fejlesztjük a tudásunkat, annál jobban elbizonytalanodunk saját magunkban, míg a végén eljön az idő, amikor a befektetett tanulás, és a saját szakértelmünk harmóniába kerül.

A két kutató által megfogalmazott tézist a sportfogadásra is rá tudjuk illeszteni, a kezdet kezdetén minden egyes fogadó túlbecsüli a saját tudását, mert 5-10 esetben a fogadása nyertes volt. De idővel ez a magabiztosság elillan…

55,000Ft bónusz a Hotbet irodájától

Mi az a várható érték és hogyan számoljuk ki?

A várható érték valójában azt mutatja meg számunkra, hogy mekkora nyereményre tehetünk szert fogadásonként.

A fej vagy írás példánk esetéből induljunk ki: Amennyiben „túlárazzák” az oddsot, és 2.10-es szorzót ér az, hogy a fej lesz a nyertes, akkor 1000 Ft helyett 1100 Ft-ot nyerünk minden egyes alkalommal.

Ebben az esetben a várható érték 0.5.

Átfordítva ezt egy háromesélyes futball fogadásra:
Mérkőzés Odds
Arsenal 1.75
Döntetlen 3.64
Fulham 4.82

Az esélyek a következők:

Annak a valószínűsége, hogy az ágyúsok nyernek tehát 57.15%, annak, hogy NEM nyernek (a mérkőzés döntetlennel, vagy a Fulham győzelmével ér véget) pedig 48.22%. Tegyük fel, hogy 1000 Ft-tal fogadunk a hazaiakra.

A várható értéket úgy tudjuk kiszámolni, hogy az Arsenal győzelmének valószínűségét megszorozzuk a várható nyereményünkkel, majd ebből kivonjuk a veszteség valószínűségét, megszorozva a tétünkkel.

A számok nyelvén: (0,57 * 1750) - (0,48*1000) = 997,5 - 480 = 517.5

Value bet - Mi az a várható érték és hogyan számoljuk ki?

Ez a fogadás tehát pozitív várható értékkel rendelkezik, minden egyes 1000 Ft-os fogadás esetén 517,5 Ft-ot nyerhetsz átlagosan.

Ez persze nem azt jelenti, hogy az esemény biztosan be fog jönni, mindannyian tudjuk, hogy a futball - vagy akármelyik másik sport - ennél sokkal bonyolultabb. Ha az egész sportfogadást egy egyszerű képletben meg lehetne határozni, akkor tele lennénk sportfogadó milliomosokkal és csődbe ment bukmékerekkel. Viszont rengeteget segíthet nekünk abban, hogy hosszútávon sikeres fogadóvá válhassunk.

Hol találhatunk value beteket?

Most már nagyjából tisztában vagy a value bet fogalmával, hogy hogyan számold ki a várható értékét egy eseménynek, nézzük, hogy hol találhatunk olyan fogadásokat, olyan eseményeket, amire fogadhatunk. Az első és legfontosabb: Nagy sorozatok, nagy események esetén vajmi kevés esély van arra, hogy ilyet találj. Egy Bajnokok Ligájában vagy a Premier League-ben elég kevés esélyed van arra, hogy value betet találj, ugyanis ezt övezi a legnagyobb figyelem, és az oddsmesterek is ezekhez a sorozatokhoz értenek a legjobban.

Hol találhatunk value beteket?

Inkább a kisebb bajnokságok között kell keresgélni, ha vannak jó információid és otthon vagy ezekben a bajnokságokban (például a magyar másodosztály, de még az NB1 is kiváló terep lehet) kell keresgélni. Az oddsmesterek egy-egy változást viszonylag hamar lereagálnak, főleg a sharp bukmékerek, azonban megtalálható a rés a pajzson, és ha elég gyors vagy - tudomásodra jut, hogy a legjobb góllövő megsérült -, akkor még azelőtt lecsaphatsz egy value betre, hogy a fogadóiroda reagált volna rá, és módosított volna az oddson.

És még egy fontos információ a fogadóirodákkal kapcsolatban: Érdemes a fogadási árrést is figyelni, minél alacsonyabb az árrés, annál könnyebben találhatunk olyan tippet, ami nagy értéket hordoz magában. Nem mindegy persze a stratégia sem, több ilyen módszer létezik, hogy a valuebettingből a legtöbbet kisajtoljuk, az egyik ilyen a Kelly’s Criterium, amiről később még több szót fogunk ejteni.

Nem mellesleg, ez egy türelemjáték: Nem ugorhatsz fejest minden egyes fogadásba, nagyon oda kell figyelni arra, hogy az eseményed körül milyen változások történnek. Türelmesnek kell lenni, és gyorsnak, ha olyan változást találsz, ami számodra kedvező lehet.

De előfordulhat, hogy lekésel róla… Ilyenkor mit lehet tenni? Említettük, hogy érdemes több fogadóirodánál is regisztrálni, megint csak azt tudjuk mondani, hogy ez a value betek esetén is hasznos lehet. A fogadóirodák sem azonnal reagálnak egy-egy változásra, ha X már változtatott, nem biztos, hogy Y is megtette ugyanezt.

Azonban, ha minden általad követett fogadóirodánál lecsúsztál a megfelelő oddsról, és a módosítás már megtörtént, akkor érdemes inkább békén hagyni, elengedni az adott eseményt. Ha a tippből kiveszett az érték, és lemaradtál róla, az bizony nem a legjobb érzés, de csak ismételni tudjuk magunkat: Hosszútávon sokkal jobban jársz.

Fontos tippek a sportfogadásról

Value bet az élő események esetén

Ez ismételten egy nagyon érdekes, és egyébként nagy profittal kecsegtető forma. Nem könnyű, és egyáltalán nem biztos, de nem csak a meccs előtt találhatunk value beteket, hanem akkor is, ha az adott esemény már zajlik.

Például a Diósgyőr játszik a MOL Fehérvár FC-vel, és előzetesen mindenki azt tartotta valószínűnek, hogy a Fehérvár nyeri a találkozót. Azonban a játékosok bal lábbal keltek fel, csak lézengenek a pályán, miközben a Diósgyőr sorra vezeti a támadásokat. Ebben az esetben lehet érték abban, hogy ki lövi a következő gólt.

Alapjáraton tehát a Fehérvár az esélyesebb, de a mérkőzést tekintve megnőtt annak az esélye, hogy a DVTK talál be. Persze, ilyenkor még gyorsabbnak kell lenni, hiszen az élő események oddsai még gyorsabban változnak, de ha ügyes vagy, ha jól meg tudod ítélni az esélyeket, akkor itt is lehet egy kis pénzt a bankrollba rakni.

Végszó - Foglaljuk össze, amit tanultunk!

A value bet tehát egy olyan módszer, ami a lehető legnagyobb felkészültséget igényli, emellett hatalmas türelmet. Aki ezekre nem képes, ne is vágjon bele, mert rövid időn belül - vagy hosszabb, ez eltérő - bukni fog.

Szükség van arra, hogy ismerjük az adott sportágat, azon belül is minden csapatot, játékost. És tudnunk kell felismerni, mikor jött el az ideje a fogadásunknak. Ezeket felismerni nem lesz egyszerű, nem fogjuk megtanulni egyik napról a másikra, de megfelelő tanulással és odafigyeléssel ez is remekül elsajátítható.

Fontos tudni, hogy a value beteket a kisebb szorzóval rendelkező mérkőzések esetén is találhatunk, nem kell feltétlenül csak és kizárólag a nagy oddsokat keresni, ez nem törvényszerű.

Gyakran ismételt kérdések

A value bet egy olyan fogadás, ahol a fogadóirodák által adott oddshoz képest magasabb a bekövetkezés valószínűsége.

A fogadásunk várható értékét mi magunk számoljuk ki, és azt mutatja meg, hogy átlagosan mekkora nyeremény várható fogadásonként.

Jellemzően a kisebb, kevésbé követett bajnokságok, események között, mert a fogadóirodák is legjobban a nagy tornák, népszerű sorozatok között mozognak otthonosan.

Menj az előző vagy a következő szintre!
Sportfogadás akadémia cikk: közösségi média megosztás
Oszd meg a cikket!
a legnépszerűbb közösségi oldalakon
felső