Ajax – Sporting CP: Fogadási Tippek és Bajnokok Ligája Előzetes

Olvasd el 10 perc alatt szerző Bartos László 2021 december 06.
2021. december 07. kedd, 21:00 Johan Cruijff ArenA
Ajax
vs
Sporting

A legjobb fogadóirodák szerintünk:

A C jelű csoport az, ahol aztán egyik mérkőzésnek sem maradt tétje, erről a felek tettek az ötödik fordulóban. Mostani mérkőzésünk, az Ajax – Sporting CP semmit sem befolyásol, a hollandok fixen az első helyen vannak hibátlan mérleggel, a Sporting pedig hazai pályán győzte le a Borussia Dortmund együttesét. Ha nyerne a német csapat, a Sporting pedig kikap, akkor sincs probléma, az egymás elleni meccseik miatt a portugálok nem szorulhatnak a harmadik helyre.

Szóval mit lehet várni egy ilyen meccsen, aminek semmi tétje? Jó futballt. Vagy épp rossz futballt. És ezt most teljesen komolyan mondom. Van, amikor ez pozitívan hat a csapatokra, felszabadultan tudnak játszani anélkül, hogy az eredményt kellene figyelni, de megtörténhet az egész ellenkezője is, amikor annyira nem érdekli őket a meccs, hogy az a pályán köszön vissza egy dögunalmas 0-0 formájában.

A két csapatot ismerve mi inkább az elsőt tartjuk valószínűbbnek. És nyilván annak örülnénk jobban…

Mi történt korábban?

Nézzük meg a hétvégi bajnokit, az előző BL-kört, a sérülteket, úgy egyáltalán azt, hogy mi a helyzet a csapatok háza táján!

Besiktas – Ajax: 1-2

G.: Ghezzal ill. Haller (2)

Alacsony volt az odds, valahogy mégis aggódtunk azért, hogy vajon mindkét csapat hálóba tud-e találni. Erre fogadtunk ugyanis, és nagyon féltünk, hogy ez török részről nem sikerül. Egy tizenegyes azonban megmentett minket, onnantól kezdve csak várni kellett az Ajaxra. Akiknek van egy Bajnokok Ligája-specialistájuk, Sebastién Haller nem is okozott csalódást.

A Besiktas már annál inkább, a török bajnok egyáltalán nem tudta letenni névjegyét az asztalra, az egyik leggyengébb teljesítmény a főtáblás csapatok közül az övék…

A kezdők:

Besiktas:

Günok – Rosier, Vida, Montero, Meras – Pjanic, Topal – Ghezzal, Teixeira, N’Koudou – Larin

Ajax:

Onana – Mazraoui, Martinez, Schuurs, Tagliafico – Gravenberch, Berghuis, Klaassen – Neres, Tadic, Daramy

Visszakerült a hollandok kezdőjébe André Onana, a kapus, akit egyéves eltiltással sújtottak azért, mert doppingolt. Vagyis, szerinte csak a felesége megfázás elleni piruláit kapkodta be, de ezt nem igazán hitték el a portásnak. Mindegy, túl vagyunk rajta, és mint látjátok a klub is kitartott Onana mellett, akit korábban olyan csapatokkal hoztak szóba, mint például az FC Barcelona.

Hamar fel is avatták a kapust, a 22. percben egy kezezés miatt megítélt büntetőt vágott a kapuba Rachid Ghezzal, akit a bajnoki címvédő nyáron szerződtetett a Leicester Citytől. A gólt megelőzően egyébként Rosier-nek volt egy elképesztően jó lövése, ami milliméterekkel ment a jobb felső mellé. Az bizony gólt érdemelt volna.

Az Ajax hat helyen változtatott a Dortmund elleni kezdőhöz képest, és ez azért látszott is, az első játékrészben olyan igazán veszélyes helyzetet nem is tudtak felmutatni a vendégek.

Félidőben ezért hát bejött Mo Daramy helyett az elefántcsontparti Sebastién Haller, és egymaga gyorsan meg is fordította a mérkőzést.

Pályára lépését követően már nyolc perccel betalált, de a gólnál az övé volt a legkönnyebb meló, csak az üres kapuba kellett passzolni. Dicséret illeti azonban Lisandro Martinezt, valamint Nicolás Tagliaficot. Előbbi saját térfeléről indította az üresbe futó társat, Tagliafico egy nagy sprintet kivágva még elérte a labdát Günok előtt, és középre passzolt Hallernek. A többit meg már tudjátok.

Ez volt a BL-ben debütáló csatár nyolcadik gólja a sorozatban, és kereken negyedórával később összejött a kilencedik is. És ez is a Tagliafico – Martinez tengelynek volt köszönhető. Ezúttal a balbekk ívelt be egy szabadrúgást középre, Martinez kapásból ellőtte, és ebbe a labdába kapott bele Haller, 1-2.

Ez azt jelenti egyébként, hogy az elefántcsontparti játékos a góllövőlista élén áll holtversenyben Robert Lewandowskival.

Várható volt egyébként, hogy nem lesz ez a meccs egy fáklyásmenet, de Erik Ten Hag legénysége a lehető legjobban jött ki ebből a csatából. A Besiktas maradt nulla ponttal a tabella legvégén, míg az Ajax az utolsó fordul óelőtt még mindig hibátlan.

Előző meccs eredménye
2021.09.15.Bajnokok Ligája
sporting
1:5
ajax
Bajnokok Ligája
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

Sporting CP – Borussia Dortmund: 3-1

G.: Pedro Goncalves (2), Pedro Porro ill. Malen

Marco Rose fiai között rengeteg a sérült, így arra számítottunk, hogy a feltámadó Sporting (amely az első körben még egy ötöst kapott az Ajaxtól) otthon tartja a három pontot. Azt tudták a luzitánok, hogy egy kétgólos győzelem a biztos továbbjutásukat jelenti. Mi ebben annyira azért nem bíztunk, de a Dortmund gyenge játékot mutatott, ráadásul meg is fogyatkoztak Emre Can felelőtlensége miatt.

A kezdők:

Sporting CP:

Adán – Feddal, Coates, Inacio – Porro, Palhinha, Matheus, Reis – Sarabia, Paulinho, Pedro Goncalves

Borussia Dortmund:

Kobel – Meunier, Akanji, Pongracic, Schultz – Bellingham, Witsel, Reinier – Reus – Malen, Brandt

Ahogy arra számítani lehetett, egy meglehetősen feszült összecsapás volt ez, ahol a foci mellett azért a keménykedés is főszerephez jutott. A Sporting eleinte a futballra koncentrált, a tartalékos Dortmund pedig csak lézengett az első félidőben.

Sokat elárul a német kezdőről, hogy még az a Reinier is szerepet kapott a csapatban, akit csak nagyon elvétve vet be Marco Rose.

A Sporting viszont a legjobbjaival léphetett pályára, és ennek hamar meg is lett az eredménye. A találkozóból fél óra telt el kereken, amikor Sebastian Coates egy hosszú labdával indította útjára Pedro Goncalvest. A támadó kihasználta, hogy Nico Schulz nem tudott felszabadítani, és Gregor Kobel lábai között a hálóba passzolt.

A támadó itt még nem állt meg, a 39. percben ismételten betalált, ez a gól pedig joggal pályázik a forduló legszebb gólja címre. Történt, hogy a német védelem egy, a tizenhatoson belülre lőtt labdát röviden vágott ki, a második hullámban érkezett ismét Pedro Goncalves, és nagyon eltalálta a játékszert, ami a kapu jobb oldalában kötött ki, Kobel hiába vetődött.

Így vonultak félidőre a csapatok, és Marco Rose igencsak bajban volt, mert a cserepadon nem nagyon ült olyan játékos, aki változtatni tudott volna a mérkőzés menetén. Mindenesetre Emre Cant beküldte annak érdekében, hogy a védekezése stabilabb legyen a csapatnak, és lekapta a pályáról az első gólnál nagyot hibázó Schulzot.

Amíg a játékvezetőnek az első félidőben viszonylag könnyű dolga volt, a másodikban egy kissé kicsúszott a keze körül az irányítás. Negyvenöt perc alatt hatszor mutatta fel a sárga színű kártyát a hazai futballistáknak, és háromszor a vendégeknek, no meg volt egy piros lap is. Egyre nagyobb volt a feszültség, amit Emre Can nehezen bírt. A török-német középpályás a 74. percben el is veszítette a fejét, és a földön fekvő ellenfelébe rúgott egyet. Tömegjelenet alakult ki, a végén Can mindössze fél óra játékot követően már mehetett is zuhanyozni.

A portugálok két perccel később kaptak egy tizenegyest, Manuel Akanji rúgta fel ellenfelét, Pedro Goncalves pedig odaállt, hogy megszerezze a klasszikus mesterhármashoz szükséges harmadik gólt. Ez nem sikerült neki, mert Gregor Kobel kiütötte a labdáját, azonban a betörő Pedro Porro a hálóba fejelte a kipattanót, 3-0. Kobel pedig joggal dühöngött.

A 93. percben Donyell Malen révén egy közeli találattal legalább a szépítés összejött, de tudták a dortmundiak is, hogy ez kevés. A Sporting az utolsó forduló előtt bebiztosította a továbbjutását.

Összefoglalás

Mit is várhatunk a két továbbjutó csapattól? Nehéz ezt megmondani előre, főleg, hogy nem tudjuk, mennyit szeretnének rotálni a mesterek. Kezdem a sérültekkel, mert ők azok, akikre biztosan nem számíthat majd sem Ten Hag, sem pedig Rúben Amorim.

Szerencsére nincsenek sokan, az Ajaxnál Mohamed Kudus mellett Maarten Stekelenburg nem bevethető, de semmi gond, hiszen előbbi amúgy sem alapember, utóbbi helyett pedig ott van André Onana, valamint Pasveer is.

Valamennyi rotációra így is-úgy is számíthatunk szerintünk David Neres, valamint Mo Daramy, illetve Davy Klaassen a kezdőcsapat tagja lesz.

A vendégeknél Jovane Cabral és Rúben Vinagre sérültek, illetve két kulcsember sem lehet ott a kezdőcsapatban. Joao Palhinha szintén megsérült, Sebastian Coates pedig elkapta a koronavírust.

A hétvégén mindkét csapat győzelemmel hangolt, nem is akármilyen győzelmekkel! Az Ajax hazai környezetben ütötte ki a Willem II együttesét (Antony duplája mellett gólt szerzett még Lisandro Martinez, Davy Klaassen és Danilo is), míg a Sporting hatalmas rangadót nyert, ráadásul idegenben. A Benfica otthonában léptek pályára, és nyertek 3-1-re Sarabia, Paulinho és Matheus góljaival. Ezzel a sikerrel követik az éllovas Portot, már csak ők ketten nem veszítettek a Liga Portugal idei kiírásában.

Hogy mit is várunk a mérkőzéstől? Valamit mondani kell. Mi speciel gólokat, felszabadult játékot, örömfocit. Akármilyen kezdő is legyen a pályán, nem kell görcsölni az eredmény miatt, nem kell bosszankodni a kimaradt lehetőségek miatt. Csak focizni, és élvezni.

Szóval két és fél gól feletti eredményt látnánk nagyon szívesen, illetve azt, hogy a Sporting felveszi a versenyt a hollandokkal. Egyébként is, vissza kell adni a múltkori, rendkívül csúnya vereséget. Összefoglalva egy mondatban: Over 2,5, illetve BTTS. Ezek a tippjeink.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

felső