Ausztria – Észak-Macedónia: Fogadási Tippek és Euro 2020 Előzetes

Olvasd el 7 perc alatt szerző Bartos László 2021 június 10.
2021. Június 13. Vasárnap, 18:00 Arena Naţională
Ausztria
vs
Észak-Macedónia

Menjünk is tovább! Nem sorrendben haladunk, hiszen a vasárnapi első mérkőzés a D csoportból érkezik, aztán délutánra helyreáll a világ rendje, és a C csoport küzdelmeivel folytatódik az Európa-bajnokság.

Ismét lesz egy olyan meccs, az Ausztria – Észak-Macedónia, amire sokan nem fogják felkapni a fejüket, de mi úgy gondoljuk, hogy ezek az „érdektelen” meccsek is tartogatnak magukban értéket.

A mérleg egyelőre az osztrákok felé dől, hiszen nagy világversenyen Észak-Macedónia még nem vett részt, mióta Jugoszlávia 1991-ben felbomlott. Ezért is nagy szó, hogy Igor Angelovski ki tudta vezetni a csapatát a tornára.

A C csoportban rajtuk kívül még Hollandia és Ukrajna foglal helyet, és általában mindenki ezt a kvartettet tartja az EB legsótlanabb csoportjának. Csak nehogy aztán meg kelljen lepődnünk…

Az észak-macedónok számára tehát ajándék, hogy itt lehetnek, míg Ausztria majd Ukrajnával fog minden valószínűség szerint a második helyért harcolni. Ebből kitalálhattátok, hogy Hollandiát várjuk – mi és mások is – az első helyre.

Dan Schmidt bölcsességével zárjuk a bevezetőt és vetjük bele magunkat a mérkőzésbe:

Egy férfi egyedül, hátát a falnak vetve, akinek a büszkeségén és a méltóságán kívül semmi vesztenivalója nincs, a legveszélyesebb vadállat lehet.

Ausztria

Sógoraink számára a 2016-os EB nem volt olyan sikeres, mint ahogy ők azt gondolták. Azt hitték, hogy Portugália mögött tovább tudnak jutni, de legrosszabb esetben majd a magyar válogatottat megelőzik, és harmadik helyen átsurrannak a legjobb 16 közé. Téves gondolat volt ez, hiszen nyeretlenül, utolsóként, a csoportból egyedüliként kiestek, míg az általuk lesajnált magyarok nyerték a csoportot. Ez már történelem, de mi lesz most?

Franco Foda csapata rutinos, a többség, a keret nyolcvan százaléka a Bundesligából érkezett, 26 főből 21 rúgja a bőrt valamelyik német elsőosztályú csapatban. Meg egy másodosztályúban, hiszen a Schalke 04-et már ide kell sorolni.

A csapat legnagyobb sztárjai mind a fedélzeten, a csapattal készül David Alaba, Martin Hinteregger, Marcel Sabitzer, Xaver Schlager, és Sasa Kalajdzic. No meg Marko Arnautovic, aki a mostani osztrák válogatottban a legtöbb gólt szerezte. Meglátjuk, hogy Foda kinek szavaz majd bizalmat, ugyanis a sógorok általában egy befejező csatárral lépnek pályára, és Sasa Kalajdzic sokkal erősebb szezont produkált, mint Arnautovic.

Tegyük hozzá, hogy a felkészülési mérkőzések során Foda mindkét alkalommal két éket küldött a pályára, de egyszer sem tesztelte a Kalajdzic – Arnautovic duót, az angolok elleni meccsen a Stuttgart támadója mellett Marcel Sabitzer, a szlovákok ellen pedig Christoph Baumgartner játszott.

Az említett mérkőzések egyikén sem tudtak nyerni Sabitzerék, a háromoroszlánosok ellen 1-0-ra kaptak ki, a szlovák válogatott ellen pedig 0-0 lett a végeredmény.

Ez egyelőre nem túl biztató, de ismét azt kell mondjuk: Nem kell messzemenő következtetést levonni egy-egy felkészülési mérkőzésből…

Előző meccs eredménye
2019.11.16.EB-selejtező 2020
ausztria
2:1
észak macedónia
EB-selejtező 2020
2019.06.10.EB-selejtező 2020
észak macedónia
1:4
ausztria
EB-selejtező 2020
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

Észak-Macedónia

Ha valaki azt mondja, Észak-Macedónia, akkor a futballszerető többségnek egyből Goran Pandev ugrik be. Az EB legidősebb csapatkapitánya elnyűhetetlen, megjárt számtalan nagycsapatot (Inter, Lazio, Napoli), de még a mai napig tartja a Serie A szintet, jelenleg a Genoa futballistája és a mögöttünk hagyott szezonban is jó volt hét gólra.

A keret tagja két NB1-es játékos is Visar Musliu és Kire Ristevski, valamint két NB1-ben megfordult játékos is, Boban Nikolov és Enis Bardi. Ők már azóta tovább léptek, egyikük a Leccében, másikuk a Levantéban futballozik.

A gárda sztárjátékosainak – Goran Pandev mellett – Enis Bardi, Elif Elmas és Ezgjan Alioski számít, mindhárman topligában szereplő csapatot erősítenek. Angelovski a biztos védekezésre épít, általában öt védővel a pályán, bár ez inkább tűnik néhol 3-5-2-nek, két gyors szélsővel, akik a támadásba is besegítenek, és a védekezést sem hanyagolják el.

Elif Elmas a támadásépítésben segédkezik, összeköti a középpályát a támadókkal, Goran Pandev meg, hát… Hát, ő Goran Pandev.

Pandevnek van egy csatártársa, aki általában Aleksandr Trajkovski, akinek viszont az elmúlt két évben egyetlen bajnoki gól sem jött össze a spanyol másodosztályú Mallorcában, viszont a VB-selejtezők során három gólt is rúgott, Romániának egyet, Lichtensteinnek kettőt.

A felkészülés során nem ő, és nem is Pandev vitték a prímet, ami a gólszerzést illeti. Szlovénia ellen 1-1-es döntetlent értek el, Elif Elmas volt a gólszerző, míg Kazahsztán együttesét 4-0-ra intézték el, azon a találkozón Alioski, Trickovski, Milan Ristovski és Churlinov találtak a hálóba.

Egyelőre az egyik legnagyobb kérdés az EB-n, hogy mire számíthatunk Igor Angelovski együttesétől. Ők lesznek a torna pozitív meglepetése? Vagy pont nélkül kihullanak? Egyelőre nehéz erre választ adni…

Összefoglalás

A két együttes a selejtezőben is egy csoportban volt, és ezzel ki is merül közös történelmük, ami nem is csoda, hiszen Észak-Macedónia 1991-ig Jugoszlávia részét képezte, Észak-Macedóniaként pedig 2019. februárjától hívjuk őket.

De nem történelmet akarunk itt tanítani, így hát térjünk vissza az EB-selejtezős meccsükre: Az első találkozónak Szkopje adott otthont, és az esélyesebbnek számító osztrákok hozták is, amit elvártak tőlük, 4-1-re verték Pandevéket.

A visszavágó már szorosabb volt – legalábbis végeredmény szempontjából -, Alabáék az egész mérkőzésen vezettek, Stojanovski a 93. percben tudott szépíteni.

Ami feltűnő Elmaséknál, hogy kapott gól nélkül ritkán hoznak le meccset, de ők is bombáznak, méghozzá sikerrel. Emlékezetes mérkőzést játszottak Németország ellen március végén, idegenben tudták elhozni mindhárom pontot Krooséktól. Ezzel csak arra szerettünk volna kilyukadni, hogy még az óriások között is volt keresnivalójuk.

Emlékeztek a bevezető végén levő idézetre? Úgy gondoljuk, hogy valóban nincs az észak-macedón válogatottnak veszíteni valója, így egyfajta közönségkedvenc is válhat belőlük, ha a szívüket is kiteszik a pályára. Ebben pedig biztosak vagyunk.

Alapból az osztrák válogatott az esélyesebb, és könnyen lehet, hogy vasárnap este majd ők lesznek boldogabbak, de hogy Ristevskiék nem fogják könnyen adni a bőrüket, arra nagy összeget mernénk helyezni. Ez pedig véleményünk szerint gólokban fog megmutatkozni mindkét oldalon. 2,5 gól feletti meccsre számítunk.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső