Dánia – Finnország: Fogadási Tippek és Euro 2020 Előzetes

Olvasd el 7 perc alatt szerző Bartos László 2021 június 09.
2021. Június 12. Szombat, 18:00 Parken
Dánia
vs
Finnország

Ma még a B csoport mérkőzéseit terveink szerint végigvesszük, itt játsszák elsőként a Dánia – Finnország skandináv rangadót. Amelynek egyértelmű esélyese a dán csapat, de azért nem eszik olyan forrón a kását, Finnország együttese nem hiába van a tornán.

Meglepetés, hogy itt vannak – nem ők az egyetlenek -, de nem érdemtelen. Papíron sokkal erősebb ellenfeleket sikerült megelőzni, úgy, mint Görögország vagy Bosznia-Hercegovina, utóbbi nemrég még a Nemzetek Ligája A divíziójában volt, tehát a legjobbak ellen lépett pályára. Igaz, aztán kiestek, méghozzá elég simán…

De most ne velük, hanem a két északi csapattal foglalkozzunk. Azért a dánok inkább lehetnek ismerősök számunkra, elég sokat találkoztunk velük az elmúlt világversenyeken, bár ők 2016-ban nem tudták kvalifikálni magukat, a svédek elleni pótselejtezőn hihetetlen csatában végül egy góllal alulmaradtak. Az első meccset Ibrahimovicék 2-1-re nyerték, a visszavágón pedig 2-2-es döntetlen született, úgy, hogy a hazaiak 0-2-ről tudtak felállni. Csak már későn, és a gong pillanatában vissza is hullottak a földre.

Dánia

Ha a B csoport sorrendjét a csapatok erőssége alapján döntenénk el, akkor Dánia vagy a 2. vagy a 3. helyen végezne nálunk. Belgiumnál azért gyengébbek, Finnországnál egyértelműen erősebbek, és az oroszok… Hát, körülbelül egy szinten állnak Cherchesov legénységével, de – és ez csak magánvélemény – inkább feléjük billen a mérleg nyelve.

Dánia jó formában megy bele az Európa-bajnokságba: Háromból három VB-selejtezős meccsüket megnyerték, és nekik is ott lesz a hazai pálya előnye, ahol ugyan nem teltház előtt, de mégis saját szurkolóik előtt vívhatják ki a továbbjutást.

Finnország ellen egyértelműen a győzelem a cél, ehhez pedig meg is vannak az embereik. Kasper Hjulmand olyan edző, aki egyáltalán nem fél támadni, igazi bevállalós edző, aki bátran próbál ki új dolgokat.

Csapatában csupa olyan játékos szerepel, aki topligák topcsapatának játékosa. Joakim Maehle az Atalantába robbant be (főleg, hogy Gosens és Hateboer is sérült volt egy ideig), Christian Eriksen a bajnok Inter együttesét szolgálja, méghozzá nem is rosszul, a friss BL-győztes Chelsea csapatából pedig Andreas Christensen érkezik. És akkor még szót sem ejtettünk Kjaerről, Hojbjergről vagy Poulsenről.

A tapasztalt, rutinos rókák mellett megjelentek az ifjú nemzedék tagjai is: Andreas Skov Olsen (Bologna), Mikkel Damsgaard (Sampdoria), Kasper Dolberg (Nice) vagy Jonas Wind (Copenhagen).

A játékosok jó része stabil kezdő volt csapatában, de például Martin Braithwaite jelentős meccshiánnyal küzd, pedig a támadó szekció jobb oldalára őt szánta Hjulmand.

A dánoktól joggal várjuk el a támadó futballt, két előre játékban is erős szélső védővel (Maehle és Wass), valamint egy igazi játékmesterrel, Eriksennel. Utóbbit a középpályán tehermentesíteni kell, erre Hojbjerg és Delaney a legalkalmasabb.

A felkészülésük viszonylag sikeresnek mondható: Nem kaptak ki Németországtól (1-1), Bosznia-Hercegovina együttesét pedig 2-0-ra verték Braithwaite és Andreas Cornelius góljaival.

Előző meccs eredménye
2011.11.15.Barátságos Mérkőzés
dánia
2:1
finnország
Barátságos Mérkőzés
2005.06.02.Barátságos Mérkőzés
finnország
0:1
dánia
Barátságos Mérkőzés
2003.08.20.Barátságos Mérkőzés
dánia
1:1
finnország
Barátságos Mérkőzés
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

Finnország

Az esélytelenek nyugalmával vághat neki a tornának Finnország együttese, a Markku Kanerva által irányított válogatott még sosem jutott el nagy torna döntőjébe, ez volt az első alkalom. Igazából a finn futballal kapcsolatban nem igazán lehetett biztató dolgokat elmondani, a 2016-os selejtezőt a negyedik helyen zárták (Észak-Írország, Románia és Magyarország mögött), a 2018-as világbajnoki selejtezőn szintén nem tudtak nagyot mutatni, ott csak az utolsó előtti helyet csípték meg.

De egy-két bravúrpontjuk már volt, köszönhetően a taktika totális megszállottjának, Markku Kanervának. Az egykori tanártól senki nem várt sokat, noha 2009-ben a fiatalokat már egyszer kijuttatta egy EB-re.

A 2020-as kontinenstornára pedig kijött a lépés, a hazai pályán igazán erős együttes 6 győzelemmel és 4 vereséggel végül a második helyen zárt.

Otthon sikerült megverni Boszniát és Görögországot is, és az olaszok is jelentősen megszenvedtek a Tampere-ben lejátszott meccsen, egy Jorginho-büntetővel voltak jobbak és nyertek 2-1-re.

Nem ők lesznek az a csapat, akik majd egetverő tempóban játsszák végig a meccseiket, akik az első perctől az utolsóig rohamoznak majd, várhatóan öt védővel felállva inkább a stabil védekezésre koncentrálnak, és bíznak a Norwich City támadójában, Teemu Pukkiban, aki két gólra van attól, hogy beérje a legendás Jari Litmanent.

A felkészülésükről is ejtsünk pár szót, ami nem sült el túl jól: Az még oké, hogy Svédország legjobbjaitól vereséget szenvedtek (2-0), de az észtek elleni hazai vereség (0-1) már más kategória. Még akkor is, ha ezek kvázi tesztmeccsek, ahol még az utolsó simításokat végzik a szövetségi kapitányok.

Nem a legerősebb összeállításában játszottak, Pukki például csak fél órát kapott összesen a 180-ból. És a rossz főpróbák általában kiváló előadást hoznak…

Összefoglalás

Nincs más hátra, mint megosztani veletek, hogy ezen a mérkőzésen mi mire számítunk. Ha nagyon rövidek és tömörek szeretnénk lenni, akkor azt mondanánk, hogy hazai győzelemre. Szó szerint, hiszen a mérkőzést a Parken Stadionban rendezik, sőt a dánok mindhárom meccse itt lesz.

Tétmérkőzést már nagyon régen nem játszottak, csak barátságos meccseket, amiből sok tanulságot nem lehet azért leszűrni, így ezt most elengednénk.

Az biztos, hogy ez az a meccs, amit kötelező lenne megnyerni a dánoknak, ha tovább akarnak menni. Márpedig miért ne akarnának? Ha a papírformát nézzük, akkor Belgiumtól ők is és az oroszok is vereséget szenvednek (bár, azért várjuk ki a végét), a legnagyobb csatát minden bizonnyal majd a Dánia – Oroszország meccs hozza.

Saját közönség előtt, tele gólra éhes, kreatív futballistával mi nem tudunk másra tippelni, csak Dánia győzelmére…

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső