Horvátország – Spanyolország: Fogadási Tippek és Euro 2020 Előzetes

Olvasd el 9 perc alatt szerző Bartos László 2021 június 25.
2021. Június 28. Hétfő, 18:00 Parken
Horvátország
vs
Spanyolország

Két olyan együttes fog összecsapni majd hétfőn 18:00-tól, akik az első két fordulóban egyaránt nem játszottak jól, az eredmények sem jöttek, és benne volt az is a pakliban, hogy végül mindketten kiesnek. De Skócia és Szlovákia ellen azért meg tudták emberelni magukat, és nagyszerű produkciót nyújtottak…

Ez pedig gólokban is megmutatkozott, a horvátok 3-1-re múlták felül Steve Clarke csapatát, míg északi szomszédaink kaptak egy akkora ötöst, amit még általános iskolában sem osztogatnak.

Ez egy kicsit átértékelte mindkettejük teljesítményét, egy kicsikét úgy érezzük, vakon vagyunk. Ezért kell belemélyülnünk a témába, és kideríteni, hogy ki nyerheti ezt a nyolcaddöntőt.

Az biztos, hogy mindkettő gárda szurkolói számítanak a továbbjutásra, ám olyan még nem volt az EB-k történetében, hogy egy nyolcaddöntőben mindkét csapat tovább is juthasson. És ezután sem fog, így valakitől ismét elköszönünk.

De vajon kitől? Nézzük, mire számíthatunk a Horvátország – Spanyolország találkozón, amelyet majd Koppenhágában, a Parken Stadionban rendeznek meg.

Hogy jutottunk el idáig?

Foglaljuk össze nagyon röviden, mi történt Horvátország és Spanyolország válogatottjával a csoportmérkőzések alatt!

Horvátország

Lehetséges, hogy kissé túlmisztifikálták a horvát válogatottat, hiszen valamiért csak VB-döntőt játszhattak három éve, de voltak félelmek is. A keret magja szinte ugyanaz volt, Perisiccsel, Brozoviccsal, Modriccsal és a többiekkel.

Az első fordulóban rögtön egy rangadóval kezdtek Zlatko Dalicsék, Anglia volt az ellenfél a Wembleyben. A fiatal, sikeréhes oroszlánok nevükhöz méltón játszottak, és nem sok esélyt adtak a horvátoknak arra, hogy akár csak pontot szerezzenek. Már a meccs elején megmutatták az angolok, miért tartják őket a meccs, meg úgy az egész torna favoritjának. Közben Horvátország legényei lassúak voltak, öregesen mozogtak, semmi átütő erő nem volt bennük, Pickfordnak így nem is akadt védeni valója.

A második félidőre már a gól is jött, a végeredmény nem feltétlenül tükrözi hűen a játék képét…

Második meccsükön sem tudtak nyerni Perisicék, a csehek ellen csak egy 1-1-es döntetlenre futotta, de itt már azért voltak jelei annak, hogy a játékosok nem felejtettek el futballozni. Említett játékos például akkora gólt lőtt, hogy az hihetetlen. Nem is értjük, miért nem fért be nálunk a top 3 gól közé…

Gyönyörű gól a harmadik körre is jutott, ekkor dőlt el, mi lesz Horvátország sorsa. A rendkívül agilis játékot bemutató, de gólt eddig a tornán nem szerző Skócia volt az ellenfél, és végül, ha nem is nagyon könnyen, de bedarálták őket a horvátok. Ó, és a gyönyörű gól: Luka Modric szavakban meg nem fogalmazható lövése volt a mérkőzés fénypontja. A horvát karmester még 35 évesen is nagyon érti a dolgát…

Előző 5 meccs eredménye
2018.11.15.Nemzetek Ligája
horvátország
3:2
spanyolország
Nemzetek Ligája
2018.09.11.Nemzetek Ligája
spanyolország
6:0
horvátország
Nemzetek Ligája
2016.06.21.Európa-bajnokság 2016
horvátország
2:1
spanyolország
Európa-bajnokság 2016
2012.06.18.Európa-bajnokság 2012
horvátország
0:1
spanyolország
Európa-bajnokság 2012
2006.06.07.Barátságos Mérkőzés
horvátország
1:2
spanyolország
Barátságos Mérkőzés
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

Spanyolország

Luis Enrique és csapata kapott már tőlünk hideget is, meleget is, de azért a kötelezőt hozták, és bejutottak a legjobb 16 közé. Szép is lett volna, ha egy ilyen csoportból, egy ilyen csapattal esnek ki. Az EB-n az övék volt az első 0-0-s döntetlen – és szerencsére azóta is csak még eggyel nőtt ez a szám -, Svédországot hiába nyomták be a saját kapujukba, ugyanez a labdával már nem sikerült.

Nagyot küzdöttek Janne Anderson fiai, és kis szerencsével még ők is nyerhettek volna, de azért nekik talán a szerencse hiányát nem kéne felhánytorgatni, kijutott abból számukra is.

A lengyelek előtt fogadkoztak a spanyolok, hogy itt most nem lesz gond, jobb lesz a helyzetkihasználás, és be fogják gyűjteni a három pontot. Hát, ez csak majdnem jött össze. A vezetést ugyan megszerezték, ám Robert Lewandowski a második félidő elején kiegyenlített.

A La Rojának még tizenegyesből sem sikerült, Gerard Moreno kapufára lőtte a büntetőt, így újra csak egy pont jutott a spanyoloknak.

Ahogy a horvátoknál, Moratáéknál is a harmadik meccs döntött arról, hogy tovább tart-e az utazás, vagy szégyenszemre véget ér? Csattanós választ adott a csapat…

Egy hihetetlen meccs volt, amit Szlovákia ellen játszottak. Tizenegyesből most sem ment, ezúttal Alvaro Morata hibázott, a hős, Martin Dubravka viszont összehozta az EB potyáját ezután. Nem tudunk szebben fogalmazni. Bepaskolta a labdát saját kapujába úgy, hogy nagyon senki nem zavarta…

Ezt a gólt még négy (!) másik követte, így a szlovákok egy elképesztő zakóval távoztak, a továbbjutásról szőtt álmok pedig tova szálltak. Ilyen a futball…

Összefoglalás

Horvátország nagyon jól játszott a skótok ellen, de azért a szigetországiakat is dicséret illeti. Ennyi volt a két csapat között, de küzdésből jelesre vizsgáztak Ché Adamsék.

Most viszont egy fiatal, ambíciózus, sokat passzoló, ezáltal az ellenfelet sokat futtató csapat lesz az ellenfél. Az idősödő horvátokat ezzel pedig le lehet kapcsolni.

Minden bizonnyal egy kissé hátrébb fognak húzódni, Brozovic és Kovacic fogják ellátni a védekező feladatokat a középpályán, Modric pedig egyfajta mindenes lesz. Labdaszerző, irányító, karmester.

Bruno Petkovic és Andrej Kramaric harcolnak az egyetlen valódi csatár pozícióért, és a Dinamo Zagreb játékosa véleményünk szerint jobban áll, amikor ő a pályán volt, jobbak voltak, hatékonyabbak a horvátok.

Nikola Vlasic is berobbant, először kezdett, a skótoknak gólt lőtt és megszerezte a meccs embere címet. Csoda kéne ahhoz, hogy ő ne kezdjen.

A védelemben a Lovren – Caleta-Car csatát előbbi nyerte, ez eldőlni játszik, Domagoj Vida szerepe megkérdőjelezhetetlen.

A spanyoloknál is voltak változtatások a szlovákok ellen. Egyrészt visszatért Busquets, láttuk, mennyit számított. Bekerült César Azpilicueta, aki valóban jobbhátvéd, Marcos Llorrente inkább a pálya közepén bevethető.

Eric Garcia is kezdett Pau Torres helyett, de minden bizonnyal a Villarreal védő visszakerül majd a kezdő tizenegybe legközelebb.

Hogy elől mi lesz? Luis Enrique sem tudja talán, egyik csatára sem nyújt olyan igazán jó teljesítményt. Mindkettő kihagyott már egy tizenegyest, viszont Pablo Sarabia ahányszor beszállt, jól játszott. Rá számítanánk a kezdőben.

Három évvel ezelőtt, a Nemzetek Ligájában futott össze ez a két együttes. Akkor a spanyolok 6-0-ra nyertek, valósággal kiütötték ellenfelüket. Mégis, nem ez a legérdekesebb, hanem az, hogy az akkori gólszerzők közül ma senki nem tagja a válogatottnak. Saúl Niguez, Marco Asensio, Rodrigo Moreno, Sergio Ramos és Isco sincs ott a keretben. Matekban jártas olvasóinknak feltűnhetett, hogy ez csak öt játékos. A hatodik egy öngól volt, amelyet Lovre Kalinic szerzett…

Ha Spanyolország szétfuttatja az ellenfelet, akkor itt akár egy relatíve könnyebb dolga is lehet a válogatottnak. De ahhoz a kapu előtt is tökösnek kell lenni, mert a szlovákok elleni meccset leszámítva a támadóknak nem igazán ment.

Tippeljünk egyet, mielőtt tovább megyünk: Mi ezúttal a spanyolok győzelmét tartjuk valószínűbbnek. A spanyol védelem fix lábakon áll, a játékuk nem biztos, hogy feküdni fog a horvátoknak, csak az a kérdés, hogy Livakovic tizenhatosán belül mire tudnak menni. Szerintünk még egy hendi győzelem is benne van a pakliban.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső