Lengyelország – Szlovákia: Fogadási Tippek és Euro 2020 Előzetes

Olvasd el 7 perc alatt szerző Bartos László 2021 június 11.
2021. Június 14. Hétfő, 18:00 Saint Petersburg Stadium
Lengyelország
vs
Szlovákia

Kereken egy évvel az eredeti tervhez képest ma végre kezdünk. Pontosabban ők kezdenek. Senki nem felejtette le, reméljük, hogy este 21:00-kor útjára indul a labda Rómában, és ezzel kezdetét veszi a 2021-es Európa-bajnokság! Mi már alig várjuk, de addig még van pár óránk, szóval gondoltuk, nézzük meg az első forduló maradék meccseit.

Négy mérkőzéssel vagyunk még adósak, hétfőn kettő, és kedden is kettő meccs, köztük a magyar – portugál. Azonban sorban megyünk, így először a Lengyelország – Szlovákia mérkőzéssel indítunk.

Két szomszédos ország, melynek futballja az utóbbi időben nagyot fejlődött, főleg a lengyelekre elmondható ez, no, meg az is, hogy náluk játszik a világ legjobb csatára. Elnézést, de ebből – egyelőre – nem tudunk engedni.

De Robert Lewandowski elég lesz egyedül, hogy Lengyelországnak dicsőséget hozzon? Egyáltalán, mi számít dicsőségnek Lengyelország szempontjából?

Meddig juthatnak a szlovákok? A keret nem sokat változott a 2016-os EB óta, de az évek közben tovaszállnak, Marek Hamsik – aki vitathatatlanul a szlovák futball egyik legnagyobbja – a finálé után pár héttel tölti már a 34. életévét.

Vessük bele magunk a meccsbe, tán a végére okosabbak leszünk!

Lengyelország

Január óta új szövetségi kapitánya van lengyel barátainknak, akit úgy hívnak, hogy Paulo Sousa. Ismerős? Naná, hogy az, anno három éven keresztül Magyarországon is volt vezetőedző, még a válogatottal is összeboronálták, abból végül aztán nem lett semmi. Szerencsére, mert itt van nekünk azóta Marco Rossi. És ennél jobb helyen nem is lehetne.

A lengyel szövetség véleményünk szerint nem kis kockázatot vállalt a portugál vándormadár kinevezésével, vannak is hangok, akik azt mondják, egyszerűen nem elég jó ahhoz, hogy egy válogatottat igazgasson.

Az élet már most könnyen választ adhat a kérdésre, mert az biztos, hogy kiesni a legelején felér egy bukással a lengyel csapat számára.

Három nagyon jó kapussal rendelkeznek a lengyelek, a közel egy évtized óta tartó kapusversenybe – amelyet Wojciech Szczesny és Lukas Fabianski vív – harmadikként beszállt a Bologna hálóőre, Lukas Skorupski. Paulo Sousa azonban már az EB előtt döntött és ezt nagyvilággá is kürtölte: Ő bizony a Juventus hálóőrében bízik, Fabianski a B, Skorupski a C terv. Ez nem aratott osztatlan sikert a szurkolóknál és talán még a csapaton belül sem, a megszólalók azt mondták, ezzel Sousa bomlasztja a csapategységet.

A védelemből ki kell emelni Jan Bednareket (Southampton), Kamil Gliket (Benevento), Marciej Rybust (Lokomotiv Moszkva) és Bartosz Bereszynskit (Sampdoria). Minden bizonnyal ők fognak majd kezdeni. A középpálya sem gyenge, Krychowiakkal, Klichhel, no meg persze Piotr Zielinskivel.

Elől meg… Hát, ki más, mint Robert Lewandowski? Lehetséges egyébként – ma felröppent pletyka -, hogy a Real Madrid megpróbálkozik a támadó leigazolásával, ha már úgy tűnik, hogy Erling Haaland a Chelsea futballistája lesz.

Lewa már nem fiatal, azonban messze nincs túl a csúcson, most éli legjobb napjait. Nem mondanánk, hogy egyemberes csapat lenne a lengyel válogatott, de hogy Lewandowski a legfontosabb láncszem, az biztos.

A felkészülés során két döntetlent értek el: Izland és Oroszország volt az ellenfél, előbbivel 2-2-t, utóbbival 1-1-et játszottak. Mindkét mérkőzésen többségben voltak azok, akikre inkább tartalékként számít majd Sousa, így az eredményből sok mindent ismét nem kell leszűrni. A 4-2-3-1-es felállást nem erőltette ezeken a meccseken, mindkétszer hagyományos 4-4-2-es formációban játszottak, ami azért elég idegen a csapattól. Meglátjuk, hogy csak tesztelt-e Sousa, vagy ez lesz a végleges az EB-re is…

Előző 5 meccs eredménye
2013.11.15.Barátságos Mérkőzés
lengyelország
0:2
szlovákia
Barátságos Mérkőzés
2012.05.26.Barátságos Mérkőzés
lengyelország
1:0
szlovákia
Barátságos Mérkőzés
2009.10.14.VB-selejtező 2010
lengyelország
0:1
szlovákia
VB-selejtező 2010
2008.10.15.VB-selejtező 2010
szlovákia
2:1
lengyelország
VB-selejtező 2010
2007.02.07.Barátságos Mérkőzés
lengyelország
2:2
szlovákia
Barátságos Mérkőzés
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

Szlovákia

Kíváncsiak voltunk, hogy a szlovák keret mennyiben változott a 2016-os Európa-bajnokság óta, és elég sok játékos szerepelt már akkor is. Martin Skriniar ugyan még csak csere volt az angolok elleni meccsen (Skrtel játszott akkoriban még), de Hubocek, Hamsik, Duda, Weiss, Kucka és Mak már akkor is a kezdőcsapat tagja volt.

Jöttek fiatalok, jöttek új felfedezettek – mint például Lukas Haraslin, László Bénes vagy Robert Bozenik, szóval az utánpótlással nincs probléma, mégis egy kissé gyengébbnek érezzük ezt a mostani csapatot. Talán csak azért, mert lassan a remek középpályás, Marek Hamsik felett is elszáll az idő? Passz.

Tarkovic mester 26 játékost hívott be, és ha a csapat kulcsembereit kell megemlíteni, akkor a Skriniar, Hamsik, Haraslin, Lobotka tengelyt emelnénk ki, de a Fradi szélsője, Robert Mak is már régóta szerepel a nemzeti csapatban.

Szinte mindenki idegenlégiósként tengeti a hétköznapjait, egyedül Vladimir Weiss, az egykori szövetségi kapitány fia játszik otthon a Slovanban. A legtöbb játékost a cseh és az olasz élvonal adja, de Ciprustól Csehországig mindenhonnan jöttek Tarkovic hívására.

A lengyelekhez hasonlóan Szlovákia csapata sem tudott nyerni egyik felkészülési mérkőzésén sem. Két döntetlen, akárcsak a következő ellenfélnél. Bulgáriával 1-1-et játszottak (Bénes rúgta a gólt), az Ausztria elleni meccs meg nem hozott gólt.

Schranz sérüléséről nem találtunk semmit, amennyiben az osztrákok ellen kényszerből lecserélt támadó nem tud játszani, akkor Tarkovic a Bozenik – Duris párosból fog egy éket választani.

Összefoglalás

Lassan nyolc év telt el az utolsó Lengyelország – Szlovákia meccs óta, 2013. novemberében egy barátságos meccsen játszottak egymás ellen, akkor 2-0-ra nyertek a szlovákok, de a csapatok még teljesen máshogy néztek ki. Ne ebből induljunk ki. A közelmúltban egymás ellen nem, de persze mások ellen játszottak, és az alapján erősebb csapatnak látszik a lengyel csapat.

Az Euro 2020 összefoglalónkban említettük, hogy a kohézió egy fontos szempont lehet, és ebben a tekintetben Szlovákia jobban áll. Fél éve ül a kispadon Paulo Sousa, saját szája íze szerint próbálja a csapatot formálni, így ezt is figyelembe kell vennünk, amikor tippelünk.

Ha minden sorozatot figyelembe veszünk, akkor utóbbi öt meccséből csak egyet tudtak megnyerni a felek, felkészülésük alatt ugyanazt hozták mindketten.

A bukik oddsaiból kiindulva Lewáék az esélyesebbek, és ezt mi is így gondoljuk. Nem hisszük, hogy versenyre tudnak kelni a lengyelekkel, legalábbis nem most, nem ezen a meccsen. Egyértelműen hazai győzelmet várunk.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső