Svédország – Szlovákia: Fogadási Tippek és Euro 2020 Előzetes

Olvasd el 8 perc alatt szerző Bartos László 2021 június 15.
2021. Június 18. Péntek, 15:00 Saint Petersburg Stadium
Svédország
vs
Szlovákia

Megyünk tovább, már a pénteki meccseknek ugrunk neki. Jöjjön a Svédország – Szlovákia találkozó, egy olyan meccs, ahol mindkét együttes szája íze szerint alakult az első mérkőzés. A svédek tegnap este, Sevillában léptek pályára a házigazda Spanyolország ellen, és bár a labda sokat nem volt náluk, Robin Olsen bravúrjainak köszönhetően egy ponttal gazdagodtak, ami szerintünk több, mint amiről ők álmodtak a meccset megelőzően.

Szlovákia pedig a nagy tornákon rendre gyengén szereplő Lengyelország ellen játszott, és az első félidei vezetés után nagyon csehül álltak, ám Krychowiak kiállítása mindent megváltoztatott, győzelemmel zárták a mérkőzést, Lengyelország pedig elég rossz helyzetbe került.

Nem láttuk ezeket jönni. Nem számítottunk ilyen gyenge lengyel csapatra, nem számítottunk ilyen – kapu előtt – spanyol csapatra, így hát minket is meglepett a két tegnapi végeredmény. Meg igazából a skót – cseh meccs is, de ez most, esetünkben irreleváns.

Látva lassan minden csapatot, a mi fejünkben is átalakultak az erőviszonyok. De ez mit jelent a svéd – szlovák meccsre nézve? Derítsük ki!

Mi történt az első körben?

Dióhéjban összefoglaljuk, hogy az Európa-bajnokság első mérkőzésén mi történt a csapatainkkal.

Spanyolország – Svédország

Egy teljesen megújult spanyol válogatott lépett pályára tegnap este az Estádio de la Cartujában, az EB egyik legfiatalabb csapata. Anno még a bemutatóban mondtuk, hogy jó lenne belelátni Luis Enrique fejébe, mert ezernyi kérdésünk volna hozzá. Nem is nagyon sikerült eltalálnunk a kezdőcsapatot, több sebből vérzett a mi gondolatunk. Egyrészt nem David De Gea, hanem Unai Simon védett, a védelemben nem volt ott sem Gaya, sem Azpilicueta, a kezdőben nem kapott szerepet Gerard Moreno vagy Pablo Sarabia… Egyszóval: ez most nem sikerült.

Ott volt a kezdőben viszont az edző egyik kedvence, Pedri, ám a fiatal spanyol játékos összességében nem sok vizet zavart.

Ha valakit lehet dicsérni ebből a csapatból, az egyértelműen Jordi Alba, aki igazi kapitányként viselkedett, játéka pedig kiemelkedett a társak közül.

A svédek az első félidőben nem sokszor találkoztak a labdával, a spanyolok járatták azt, mint a kézilabdában, jobbról balra, aztán balról jobbra, összesen 419 passz jött össze 45 perc alatt. 1980 óta készítenek a meccsek alatt statisztikákat, eddig a tornák során egyetlen csapat sem passzolt ennyit.

És ki is lyukadtunk oda, ahova a La Rojával kapcsolatban sokszor kilyukadtunk már. A sok passz oké, a labdabirtoklás oké, de mire mennek velük, ha nincs senki, aki az akciókat be tudja fejezni góllal?

Itt, az első negyvenöt percben volt esélye a gólszerzésre, két nagy ziccert is elpuskáztak: A 16. percben egy parádés beadásra Dani Olmo mozgott be remekül, a fejes is jó volt, ám Olsen védte az RB Leipzig játékosának próbálkozását.

A második helyzet pedig Koke nevéhez fűződik, aki egy balról belőtt labdára startolt rá, el is érte, de olyan rosszul ért bele, hogy méterekkel fölé szállt a labda.

A hatalmas spanyol nyomás ellenére a legnagyobb lehetőséget Svédország hagyta ki a félidő végén: Alexander Isak kapott egy labdát, a tizenhatoson belül elfektette a vele szemben álló Aymeric Laporte-ot, lövésébe Marcos Llorrente belelépett, a labda pedig a kapufán gellert kapva Unai Simon kezében landolt.

A folytatásban semmi változás nem történt, spanyol nyomás, labdabirtoklási fölény. Alvaro Moratának mostanában nem igazán megy, az 50. percben 16 méterről gurított mellé, a túloldalon sokkal közelebbről, konkrétan három méterről hibázott Marcus Berg.

Luis Enrique végül csak beküldte Gerard Morenot, és majdnem ő lett a nyerőember, a 90. percben közeli fejesét ismét Olsen védte.

A labdabirtoklási fölény jó dolog… Kivéve, ha az elől levők nem tudnak gólt rúgni. Ez volt a mostani EB első gólnélküli döntetlenje.

Svédország pedig örülhet, mert nagyot harcoltak ezért az egy pontért.

Előző meccs eredménye
2018.10.16.Barátságos Mérkőzés
svédország
1:1
szlovákia
Barátságos Mérkőzés
2017.01.12.Barátságos Mérkőzés
svédország
6:0
szlovákia
Barátságos Mérkőzés
2013.03.26.Barátságos Mérkőzés
szlovákia
0:0
svédország
Barátságos Mérkőzés
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

Lengyelország – Szlovákia

Lengyel barátainkra jellemző, hogy a világversenyeken nem a legjobb arcukat mutatják, 2018-ban egy győzelemmel és két vereséggel utolsó helyen zárták a VB csoportjukat, előtte, 2016-ban a csoportjukból tovább mentek, de a negyeddöntőben Portugália ellen kiestek.

Lengyelország válogatottja jó csapat, ám többen féltek attól, hogy a januárban a válogatott élére kinevezett Paulo Sousa képes lesz-e ütőképes csapatot fabrikálni Lewáékból úgy, hogy szinte alig találkoznak. Korai lenne azt mondani, hogy nem?

A világ legjobb csatára szinte észrevehetetlen volt, egyszerűen nem kapott használható labdákat, és nyilván a szlovák védelmet felkészítették belőle, hogy levegőt is alig kapjon, neki valóban elég egy talpalatnyi hely ahhoz, hogy kapuba találjon.

Nem volt jó napjuk a lengyeleknek, ez látszott a gólnál is: A 11. percben Robert Mak, a Fradi légiósa két védőt bolondított meg a balszélen, lövése megpattant Kamil Glik lábán, a kapufáról Wojciech Szczesny hátára, onnan meg be a kapuba. Ezen az Európa-bajnokságon eddig két öngól született, mindkettőt Juventus játékos szerezte.

Lassan tért vissza az élet a fehérben játszó Lengyelországba, sokáig keresték önmagukat, a szlovákokat viszont láthatóan feldobta a szerencsés gól.

A félidőben több találat nem született, a szünetben pedig alaposan elbeszélgethetett a portugál mester a legényekkel, mert 16 másodperccel a kezdő sípszót követően már 1-1 volt az állás. Egy mintaszerű akció végén Karol Linetty gurított a kapuba.

Talán a győzelem is meglett volna, ám a rutinos, minden hájjal megkent Grzegorz Krychowiak elkövetett egy olyan hibát, amit tizenéves ifisták szoktak. Sárga lap tudatában rátaposott ellenfele lábára, mehetett az öltözőbe. Ez volt az első kiállítás.

És a szlovákok hét perccel később ezt ki is használták, Martin Skriniar csatárokat megszégyenítő gólt szerzett 12-13 méterről.

Bár az esély megvolt, de nem sikerült egyenlíteni, újabb tornát kezdtek vereséggel a lengyelek.

Összefoglalás

Támadásban nem láttunk sokat a svédektől, alig-alig jutottak el a spanyol kapuig, de az látszott, hogy a védekezésük eléggé rendben van. Isak is jól mozgott egyébként, övé volt az egyik legnagyobb lehetőség a mérkőzésen.

Az valószínűnek tűnik, hogy kettejük mérkőzése nem a gólokról fog szólni. Stabilak mindketten hátul, Svédország utolsó négy meccsén nem volt sok gól, Szlovákiánál meg hasonló a helyzet, ott háromszor végeztek 2,5 gól alatt.

Ebben a rendszerben négy ponttal már tovább lehet jutni, így Szlovákia nem fogja kihajtani teljesen magát, kell valamit hagyni a spanyolok elleni meccsre is, nekik itt elég lehet egy döntetlen.

A svédek a nehezén túl vannak, felszabadultabban játszhatnak, és látva, hogy a spanyolokkal is fel tudták venni a versenyt, számunkra egyértelmű, hogy ezt a meccset Svédországnak kell nyernie.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső