Svédország – Ukrajna: Fogadási Tippek és Euro 2020 Előzetes

Olvasd el 7 perc alatt szerző Bartos László 2021 június 28.
2021. Június 29. Kedd, 21:00 Hampden Park
Svédország
vs
Ukrajna

Már csak egy meccsünk van, amit holnap este kilenc órától rendeznek majd Glasgow-ban, a Hampden Parkban. Ez pedig a Svédország – Ukrajna mérkőzés lesz. Az, hogy a svédek lettek az E csoport győztesei mindenkit meglepett, hiszen oda Spanyolországot várták, de miután a La Roja kétszer is csak ikszelt, Svédország meg kétszer nyert… Szimpla matek…

Ellenfelük az az Ukrajna lesz, akik épphogy tovább tudtak vergődni az amúgy gyengének látszó C csoportból. A kezdés a vereség ellenér biztató volt, majd jött egy magabiztosnak nem mondható győzelem, és egy kiábrándító bukta az osztrákok ellen, ami után nem a saját kezükben volt a sorsuk.

De rájuk mosolygott a szerencse, készülhetnek a nyolcaddöntőre. Az biztos, hogy sem az északmacedónok, sem pedig az osztrákok elleni játék nem lesz elég ehhez a svéd csapathoz.

Ha most kellene választani, a svédeket hoznánk ki győztesnek. Pedig kedveljük Andriy Shevchenko együttesét is. De azért van különbség a két gárda között…

Hogy jutottunk el idáig?

Foglaljuk össze nagyon röviden, mi történt Anglia és Németország válogatottjával a csoportmérkőzések alatt!

Svédország

Janne Andersonnak meggyűlt a baja már a kerethirdetésnél is, ugyanis a válogatottba visszatérő Zlatan Ibrahimovic megsérült, és így nem lehetett beválogatni őt. Ez akkor is nagy probléma, ha hozzátesszük, hogy a klasszis már elmúlt 39 éves.

A kerethirdetés után pedig Mattias Svanberg és Dejan Kulusevski kapta el a koronavírust. Így a spanyolok ellen nem szerepelhettek, és csökkentek az esélyeik akár a pontszerzésre is.

Hősiesen védekeztek, az Armada rendkívüli nyomás alá helyezte az egész svéd csapatot, de időnként Marcus Berg és Alexander Isak is eljutott Unai Simon kapuja elé. Nem akarom túlhúzni: A végeredmény 0-0 lett, ez volt az Euro 2020 első gólnélküli döntetlenje. Ami felért gyakorlatilag egy győzelemmel.

Következett a szlovákok elleni csata, amit meg tudtak nyerni a svédek, a csereként beszálló Robin Quaison hozott össze egy büntetőt, amit Emil Forsberg érvényesített. Jó helyzetben álltak a svédek, az utolsó körben pedig a csoportelsőségüket biztosították be. Igazi hullámvasút volt a mérkőzés, hiszen a lengyelek ellen két góllal elhúztak (Forsberg duplázott), de Paulo Sousa együttese nem adta fel, és Robert Lewandowski két góljával visszajöttek a meccsbe.

A pontszerzés viszont nem sikerült, mert Victor Claesson a hosszabbításban begyötörte a sárgamezesek győztes gólját, 3-2-re nyertek a skandinávok.

A mutatott játékra panasz nem lehet, a védelem az esetek többségében rendben, a középpálya szintén, elől viszont hiányzik Zlatan…

Előző meccs eredménye
2012.06.11.Európa-bajnokság 2012
ukrajna
0:0
svédország
Európa-bajnokság 2012
2011.08.10.Barátságos Mérkőzés
ukrajna
1:0
svédország
Barátságos Mérkőzés
2011.02.09.Barátságos Mérkőzés
svédország
2:3
ukrajna
Barátságos Mérkőzés
2008.06.01.Barátságos Mérkőzés
svédország
0:1
ukrajna
Barátságos Mérkőzés
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

Ukrajna

Ha visszaolvassátok azokat az írásainkat, amelyekben Ukrajna felett mondtunk véleményt, akkor rájöhettek: Ennél többet vártunk tőlük. Sokkal többet. Persze, az már nagy szó, hogy bent vannak a legjobb 16-ban, de az EB leggyengébb csoportjából sikerült csak továbbjutniuk, ott is csak a harmadik pozícióból.

Pedig a kezdetek annak ellenére voltak szépek, hogy első meccsükön végül vereséget szenvedtek Hollandiától. Nem ment jól a játék, aztán varázsütésre (kábé akkor váltak jobbá, amikor a csereként beállt Marlost lecserélték…) visszajöttek, Yarmolenko és Yaremchuk góljai után már 2-2 volt a meccs. Végül mégis üres kézzel távoztak…

Jöttek az abszolút újoncok, az északmacedónok, és az ígéretes kezdés után befulladtak, beragadtak, és végül annak is örülniük kellett, hogy meglett a három pont. A gólokat ismét a fentebb említett páros szerezte.

Három pontja volt Ukrajnának és három pontja volt Ausztriának is, így a képlet egyszerű volt: Aki nyer, az biztosan továbbjut. Ez végül Ausztri lett, Christoph Baumgartner találatával 1-0-ra nyertek, ez volt az ukrán válogatott legrosszabb mérkőzése a csoportban. Nem találták a helyüket, elkerülhetetlen volt a vereség.

Így maradt az izgulás, beleférnek-e a legjobb csoportharmadikok elitjébe? Szlovákiát és Finnországot aztán sikerült megelőzni, így folytathatják a tornát Sheváék. De ennél jobban kell teljesíteni, minden hibát meg fognak torolni a svédek, ebben biztosak vagyunk.

Összefoglalás

Nagy szükség volna egy Ibrahimovic kaliberű csatárra, mert Alexander Isak egyedül kevés előre. Ezt mondjuk úgy írtuk, mintha a Real Sociedad támadója ontaná magából a gólokat, de társak nélkül nehéz, satöbbi… De nem így van, a La Liga legjobb fiatalja sem talált még az ellenfelek hálójába. Ahogy Marcus Berg sem, Robin Quaison sem.

Nehéz is eldönteni, hogy ezúttal ki lesz majd Isak párja. Visszarakhatják Marcus Berget, a veterán támadó viszont gyengén muzsikált eddig. Lehetőség még Dejan Kulusevski is, aki a Juventusban sokszor játszott már legelöl, de az is opció, hogy Emil Forsberg a középpályáról feljebb megy. Ilyenre is volt már példa.

A többi poszton szerintünk nincs kérdés, a már megszokott csapatot fogjuk látni kedden este.

Az ukránok kaptak egy kiadós pofont, és nem azért, mert annyira megszórták volna őket, hanem szimplán, az osztrákok elleni vereség némileg meglepő volt, helyre kellett, hogy tegye őket.

Az ottani kezdőt tekintve sem várhatunk nagy változásokat, minden olyan játékos kapott már perceket, akikre láthatólag számít Shevchenko. Malinovskyt a sógorok ellen már félidőben lekapta a pályáról, tőle is többet vár, de nem csak a szövetségi kapitány, hanem mindenki más. Stepanenko viszont jól szerepel, előfordulhat, hogy Sydorchuk ismét csak a padon marad.

A védelembe biztosan nem fog belenyúlni az egykori Aranylabdás, ahogy Yarmolenko és Yaremchuk kihagyására sem számíthatunk.

Ha minden sorozatot figyelembe veszünk, Svédország immáron nyolc mérkőzés óta őrzi a veretlenségét, és bár a torna előtt abszolút pozitív véleménnyel voltunk az ukránokról, ez a kép most kicsit változott. Nem tartjuk őket továbbra sem rossz csapatnak.

Csak jelenleg Svédországot jobbnak. Hasonló erők csatája lesz ez, ahol a pillanatnyi forma dönthet. Ez pedig a svédeknek kedvezne. Mi mellettük rajuk le a voksunk.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső