Törökország – Wales: Fogadási Tippek és Euro 2020 Előzetes

Olvasd el 8 perc alatt szerző Bartos László 2021 június 14.
2021. Június 16. Szerda, 18:00 Bakı Olimpiya Stadionu
Törökország
vs
Wales

A szerdai napon egy B csoportos mérkőzéssel indítunk, de aztán következik az A jelű négyes két mérkőzése 18:00-tól és 21:00-tól. Elsőként – ismét időrendben haladunk – a Törökország – Wales találkozóval fogunk foglalkozni.

A nyitómeccs volt a törököké, a társházigazda otthonában úgy sem volt esélyük, hogy a lelátón közel ugyanannyi török foglalt helyet, mint olasz. Ez önmagában még persze kevés, de az még kevesebb volt, amit Senol Günes együttese mutatott.

Az első félidő ugyan gólt még nem hozott, de már akkor is nagy fölényben volt a 2018. szeptembere óta veretlen Azzurri, és ez a sorozat aztán végül folytatódott.

Wales szereplése viszont pozitív csalódás volt, az esélyesebbnek számító svájciak ellen sikerült egy pontot megtartani, pedig sokan arra számítottak, hogy Vladimir Petkovic együttese majd könnyedén átlép Gareth Bale-éken.

Nem így történt. Ennek a meccsnek már nagy tétje van. Felesleges egyelőre előhúzni a matek kártyát, hiszen kicsit meg vannak kavarva a szálak, a legjobb négy csoportharmadik is továbbjut, szóval a számolgatásnak egyelőre nincs sok értelme. Talán majd a harmadik forduló előtt okosabbak leszünk.

Most ne a továbbjutásra fókuszáljunk, hanem magára a találkozóra!

Mi történt az első körben?

Dióhéjban összefoglaljuk, hogy az Európa-bajnokság első mérkőzésén mi történt a csapatainkkal.

Törökország – Olaszország

A nagyszabású, igényes megnyitó már önmagában meghozta az ember kedvét a futballhoz, Andrea Bocelli Nessun dormájától nincs ember, aki ne lett volna libabőrös, látványos volt a tűzijáték, egyszerűen minden stimmelt. És egy évet vártunk erre. Vagy ötöt, ha úgy tetszik.

Az olaszok kezdőjét 8 helyen találtuk el előzetesen, míg a török csapat esetén ez a szám 11/10 volt. A játék képe viszont nem úgy nézett ki, ahogy előzetesen elterveztük. Számítottunk az olaszok fölényére, de sokkal életképesebb játékot vártunk volna Burak Yilmazéktól. A Lille csatára a mérkőzés egésze alatt egyszer tudott csak helyzetbe kerülni, Yusuf Yazici teljesen észrevétlen volt, ahogy Keran Karaman is.

Az olaszok viszont végig támadták már az első negyvenöt percet, jó házigazdához méltóan ki akarták szolgálni a közönségüket. A meccs a nagy olasz nyomás ellenére kevés helyzetet hozott, egy Berardi oldalhálón, egy Chiellini fejesen és egy Immobile fejesen kívül nem nagyon tudunk miről beszámolni. Illetve, de, még egy dologról.

A 45. percben Spinazzola beadásába Zeki Celik egyértelműen kézzel ért bele, karját a testétől jó távol eltartva, és bár a VAR szobában vizsgálták az esetet, sőt Danny Makkelie játékvezető is körülbelül másfél méterre állt, nem fújtak büntetőt.

A második féllidőre nem sok változott, támadó olaszok, önmagukat és sokszor a labdát kereső törökök. Senol Günes próbált is változtatni, már a félidőben lekapta Yazicit, de csapatának játéka nem pörgött fel.

Az 53. percben pedig a nyomás alatt megtörtek a félholdasok: Domenico Berardi középre lőtt labdájába Merih Demiral dobta be magát, a Juve védőjének testéről az erős labda a hálóba pattant, 0-1.

A 66. percben végleg eldőlt a találkozó, mert egy gólt még lehet találni, de kettőt már nehezen: Spinazzola 12 méteres lövését még védte Cakir, ám a kipattanóra érkezett Ciro Immobile, és közelről a kapuba lőtt.

A meccs utolsó gólját Lorenzo Insigne szerezte, miután Cakir, a török kapus rossz helyre rúgott ki egy labdát, az Azzurri pár passzból helyzetbe hozta a Napoli játékosát, ő pedig higgadtan fejezte be az akciót.

Ez volt tehát a nyitómeccs, Roberto Mancini együtteséről nem nagyon beszéltek a torna előtt, mint végső esélyes. Pedig kéne…

Előző meccs eredménye
2009.06.10.EB-selejtező 1980
törökország
1:0
wales
EB-selejtező 1980
2008.10.15.EB-selejtező 1980
wales
1:0
törökország
EB-selejtező 1980
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

Wales – Svájc

Itt sem lehetett azt mondani, hogy az első félidő hatására mind a tíz körmünket lerágtuk a nagy izgalomtól, de a második ezen a délutánon is jól sült el. Svájc csapata első ránézésre erősebbnek tűnt, Vladimir Petkovic és a keret nagy része évek óta együtt játszik, míg a walesieknél kevesebb emberről tudhatta az átlagszurkoló, hogy kicsoda is ő, és hol játszik.

Gareth Bale, Aaron Ramsey vagy Daniel James neve ismerős lehetett, a brit futball egyik bástyája nem számított a mérkőzés favoritjának. De ha eddig nem ismertük őket, akkor most tettek róla, hogy emlékezzünk majd rájuk a jövőben.

Rob Page, mint megbízott vezetőedző egy korrekt csapatot küldött pályára, ám a svájci fölény megkérdőjelezhetetlen volt.

Haris Seferovic egymaga háromszor találhatott volna be az első játékrészben, de be volt oltva gól ellen a Benfica támadója, egyik alkalommal sem talált kaput ígéretes helyzetben. Rajta kívül még Fabian Scharnek volt egy fantasztikus sarkazása, de azt Ward lábbal hárította.

A túloldalon egyetlen komolyabb lehetőséget jegyezhettünk fel, Kieffer Moore fejesét tolta szögletre Yann Sommer.

A második félidőre egy embernek mindenképp feljavult a játéka, méghozzá Breel Emboloé. A Borussia Mönchengladbach fiatal csatára az első félidőben néhol észrevétlen volt, de a folytatásra összeszedte magát. Bátran indult meg, cselezett, lőtt. És gólt fejelt. A 48. percben még Ward megállította őt, de az ebből következő szögletnél nagyon üresen hagyták Embolot, aki közelről a hálóba fejelt.

Pár perccel később a csatár eldönthette volna a mérkőzést, de nem tette, és ez hiba volt.

Kieffer Moore-nak az első félidőben már volt egy jó fejese, és a másodikban is, a 73. percben az ő találatával egyenlített Wales.

Beállt Mario Gavranovic, egy percre rá már újra vezettek a svájciak, de a támadó lesen állt így maradt az 1-1. Egészen a hármas sípszóig…

Összefoglalás

Az első forduló alapján ez sima Wales kéne, hogy legyen. De azért a helyzet nem ennyire egyértelmű. Nem hagyták érvényesülni a török játékosokat, de ettől ők még nem egy kutyaütő brigád.

A walesiek kellemetlen játékstílusa, gyors szélsői miatt okozhatnak problémát Söyüncüéknek természetesen, Moore pedig középen valóságos életveszély. Burak Yilmazt a rutinos duó meg tudta fogni, de ezúttal egy gyengébb páros lesz vele szemben.

Több mint húsz éve játszottak utoljára egymás ellen, de az utolsó meccsük végeredményével – vagy inkább a gólok számával – most is kiegyeznénk szerintem. Akkor 6-4-re nyert Törökország egy igazán őrült meccsen.

A győzelemre Walesnek nagy szüksége van, mivel ezután Olaszország ellen játszanak, és ott azért a papírforma alapján Barelláék húzzák be a három pontot.

Mivel nem számítunk még egy ilyen gyenge török teljesítményre, így alaposan át kellett gondolni a tippet. Végül megszületett, úgy gondoljuk, hogy mindkét csapat eredményes lesz a mérkőzés folyamán.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső