100 nap múlva Magyarországon teker a Giro d’Italia mezőnye

Olvasd el 6 perc alatt szerző Bartos László 2020 február 03.

Idén május 9-én nagy pillanat lesz a magyar kerékpársport történetében, hiszen valamivel kevesebb mint száz nap múlva a világ egyik legnagyobb kerékpáros sporteseménye, a 2020-as Giro d’Italia Budapestről indul majd. Pontosan 100 nappal a nagy start előtt ennek apropóján rózsaszínű világítást kapott néhány kiemelten ismert épület hazánkban, így a Lánchíd, a Hősök tere és a Vajdahunyad vára is.

Ez nem csak Magyarországon van így, már hagyomány, hogy az olasz körverseny nagy rajtja előtt a viadal színébe, tehát rózsaszínbe borul néhány épület az adott évi útvonal városai között. A rózsaszín szín pedig igazából a Girót 1908-ban életre hívó La Gazzetta dello Sport sportújság eredeti színe (a mai napig egyébként rózsaszínű a napilap), így a Giro összetett éllovasa is rózsaszín trikóban van, ellentétben a Tour de France sárga trikójával – ami pont azért sárga, mert az alapító L’Équipe sportújság sárga papírra került nyomtatásra anno.

A vidéki helyszínek sem maradtak le a főváros mögött, díszkivilágítást kapott Tatán, Tihanyban, Balatonfűzfőn, Balatonalmádiban, Hévízen, Keszthelyen, Székesfehérváron és Hegymagason is egy-egy épület, ráadásul a 100 napos dátumot megünnepelendő, rendezvény volt a budapesti Városligeti Műjégpályán is, ahol népszerű sportolók népszerűsítették az eseményt – ott volt többek között Kovács Ágnes, Kiss Gergő, Szávay Ágnes és Baji Balázs mellett az olimpiai bajnok Liu Shaolin Sándor is, akinek a rengeteg kerékpáros edzés miatt inkább rossz élményei fűződnek a bringához.

De az összes többi sportoló is arról beszélt, hogy életüknek szerves részét képezi a kerékpár és remélik ők is a rendezőkkel együtt, hogy ez a rendezvény hozzá fog járulni a kerékpársport hazai népszerűsítéséhez. Ezenkívül egyébként a rajt és a három hazai Giro-szakasz arra is lehetőséget ad, hogy Magyarország érintett tájai és kulturális örökségei is bemutatkozzanak, így pedig turistákat csábítsanak hazánkba. Az idén ez a három szakasz három királyi várost is érinteni fog, hiszen a versenyzők át fognak száguldani Budán, Esztergomon és Székesfehérváron is, de összesen 66 magyar település lesz ilyen-olyan formában érintett, tehát több mint százmillió tévénéző ismerheti meg a dunántúli régiót.

2020-as Giro d'Italia Budapestről indul maj

Bemutatkozhatnak magyar települések

Hiszen aki látott már kerékpáros-közvetítést, akár mondjuk a Tour de France-ról vagy a Giro d’Italiáról, az tudja, hogy amikor a versenyzők odaérnek egy településre, akkor a kommentátorok az előzetesen nekik kiadott itinerek alapján pár szót elmondanak az adott város kulturális örökségéről, hagyományairól és itt nem csak a hatalmas városok az érintettek, a Tour kapcsán például egy néhány házból álló aprócska faluról is szó eshet. És a mostani három magyar szakasz mindegyike egy kiemelten népszerű és ismert magyar város körül forog – az első napon például a budai várban lesz az időfutam befutója, a második nap Esztergomot fogja körbejárni és érinteni, a harmadik szakasz pedig Székesfehérvárról fog rajtolni.

És ez a harmadik nap azért is érdekes, mert egyetlen nap alatt 1000 kilométernél is több vár a versenyzőkre, persze nem a kerékpár nyergében – először ugyanis letekernek 197 kilométert Székesfehérvárról Nagykanizsára, majd onnan gyorsan repülővel utaznak 1000 kilométert Szíciliába, ahol kezdődik a negyedik, Monreale és Agrigento közötti szakasz. Így a magyar szurkolók rengeteg világhírű versenyzőt láthatnak élőben, elég csak arra gondolni, hogy a Trek-Segafredo bejelentése szerint rajthoz áll Budapesten például Vincenzo Nibali is, aki már 2013-ban és 2016-ban megnyerte a Giro d’Italiát és vele együtt a csapat elhozza a tavalyi Giro legjobb hegyimenőjét, Giulio Cicconét is.

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

Itt lesz mindenki, aki számít

De a háromszoros VB-győztes szlovák Peter Sagan is itt lesz, ahogy eljön a címvédés reményében az ecuadori Richard Carapaz is. Carapaz csapata, az Ineos elhozza a francia Bernalt és Geraint Thomast is, úgyhogy már az első szakaszokon komoly versenyre van kilátás. Magyarországot korábban még egyik nagy háromhetes verseny sem érintette, de azért a Giro 1909 óta íródó történelmében már 13 alkalommal rajtolt a verseny Olaszországon kívül, legutóbb például Izraelből.

A szervezésért felelős Giro Hungary2020 projektcsapat egyébként a verseny mellé rengeteg egyéb aktivitást is szerver a sport és a kultúra, valamint a művészet jegyében, hiszen például a 100 napos dátumhoz kapcsolódóan Giro-specifikus programok voltak a Közép-európai Divathéten is, ahol egy VR-szemüveg segítségével bárki végigjárhatta a Giro útvonalát, mindezt pedig fiatal tervezőtehetségek kiállított ruhadarabjai között.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső