27 év után búcsúzik a Debrecen – Véget ért az NB1

Olvasd el 7 perc alatt szerző Bartos László 2020 június 29.

Az utolsó fordulóhoz érve még rengeteg izgalom várt a csapatokra és a szurkolókra egyaránt, hiszen nem dőlt el, hogy ki képviselheti Magyarországot jövőre az Európa Ligában a Videoton mellett. Erre a Puskás Akadémiának és a Mezőkövesdnek volt esélye, előbbi vágott neki a fordulónak előnyből, hiszen a Kövesd hazai pályán szenvedett vereséget a Debrecentől érdekes körülmények között. Kuttor Attila ki is kelt magából, aminek eredménye egy fegyelmi eljárás lett.

És ha már szóba került a Debrecen: Az a kérdés is válaszért kiáltott, hogy ki esik ki a Kaposvár mellett a magyar első osztályú bajnokságból? A Debrecen, a Paks vagy a Kisvárda? Ők voltak ugyanis, akiknek minden esélyük megvolt erre, szakértők a mérkőzéseket megelőzően vad számolgatásokba kezdtek és az összes lehetséges végkimenetelt megvizsgálták.

Én akkor azt mondtam, véleményem szerint a Paks fog kiesni. Nem jártam messze az igazságtól (Ferenczi tudna erről mesélni, mennyire nem jártam messze), de ne szaladjunk ennyire előre.

A bronzcsata

Puskás Akadémiá logo

Azzal kezdem, ki végzett a harmadik helyen. Nagyobb esélye volt a Puskás Akadémiának erre, mivel a egyrészt egypontos előnyben voltak a mérkőzést megelőzően, másrészt a Mezőkövesd az utolsó fordulóban a már bajnok Ferencvároshoz látogatott. Bár a szezonban törtek már borsot a Fradi orra alá, az egy teljesen más Kövesd volt.

Cseri Tamásék ugyanis a szezon végére teljesen szétestek és a szerencse vagy a játékvezetői döntések sem az ő szekerüket tolták előre.

Az ünnepre készülő Fradinak sikerült visszavágni a februári 3-0-s vereségért és Tocmac góljával megalapozták a meccs utáni fiesztát. Így, hogy nem sikerült megverni Szerhij Rebrov csapatát már mindegy volt, hogy mi zajlott a másik pályán, de azért a rend kedvéért írjuk le: A Puskás 0-1-ről fordított a Budapest Honvéd ellen, a vége 2-1 lett.

Ez valamelyest megnyugtathatja a kövesdieket, nem az ő eredményükön múlt a dolog. Bár egy elveszített kupafinálé és egy utolsó pillanatban a kézből kicsúszó harmadik helyet követően lehet, hogy engem nem tudna semmi sem megnyugtatni…

A második kieső

Ha valaki követi a magyar focit, az tudhatja, hogy a DVTK milyen pocsék formában van. És velük játszott a Kisvárda együttese, akik papíron még kieshettek az első osztályból. Egy pont már elegendő volt a bentmaradáshoz, a hitehagyott DVTK pedig tökéletes ellenfélnek ígérkezett, hogy legalább azt az egy pontot megszerezzék Bódog Tamásék.

Obradovic már a 8. percben vezetést szerzett a vendégeknek és hiába támadott a DVTK (lényegesen jobban futballoztak az elmúlt időszak focijához képest), hiába lőttek kapufát, hiába volt 7-0 a szögletarány a 2. gól is a vendégeké volt. Apró szépséghiba, hogy Viana minden bizonnyal lesen állt a találatot megelőzően, az asszisztens zászlaja nem emelkedett, így a szerencsés gólt megadták.

És akkor térjünk rá a Debrecen – Paks meccsre…

Ahol a Debrecen számított esélyesnek, mégis Osztermájer csapata szerezte meg a vezetést. Osváth harcolt meg egy labdáért a jobb oldalon, beadására érkezett az exdebreceni Könyves és úgy fejelte el a labdát, hogy Kosickynek esélye se legyen elérni azt.

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

Ezt követően kétszer is Adeniji – Rácz meccset rendeztek, mindkét összecsapást a paksi kapus nyerte. Különösen az első védés volt bravúr, mindenki bent látta már a labdát, a nigériai is mindent jól csinált, Rácz azonban óriásit védett.

A félidő lefújása előtt 3 az 1 ellen mehetett a Paks, Hahn kapta a labdát, de a kivetődő Kosicky menteni tudott. Fontos gól lett volna, valószínűleg már itt eldőlt volna a bentmaradás sorsa.

Azonban ez a lefújás pillanatáig kérdéses volt, mert a semmiből egyenlített a Debrecen. Rácz szaladt ki a kapujából, hogy felszabadítson, de nem találta el a labdát, Trujic ellőtte azt, a visszalépő Szélpál pedig saját kapujába lőtt.

A végén nagy debreceni tűzijáték volt, Ferenczi 17-ről leadott lövésénél csak a kapufa segített.

A balhé

Miután lefújták a mérkőzést a debreceniek a földre rogytak, a legtöbben csak bámultak a semmibe, míg néhányuknál eltört a mécses. Ekkor rohantak be a hazai fanatikusok, akik lökdösni kezdték a játékosokat és lerángatták róluk a mezüket. Még a szpíker is figyelmeztette a fehér pólós szurkolókat, hogy a játékosokat azért ha egy mód van rá, ne bántsák.

Majd miután megjelentek a rohamrendőrök szélvészgyors sprintbe kezdtek trófeáikkal és amilyen gyorsan jöttek, olyan gyorsan távoztak is.

A forduló gólja

Vagy a szezon gólja, nem lennék meglepve, ha végül Babati Benjamin gólját választanák az egész idény legszebb góljának.

OTPBank Liga 2020: A forduló gólja

A Zete játékosa a félpályánál vezette a labdát, amikor észrevette, hogy a Vidi kapusa kissé kimerészkedett a kapujából. Babati nem szórakozott, rálőtte a labdát, ami tökéletes erővel, tökéletes ívben csapódott Kovács kapuja felé, a fiatal hálóőr nem is tudott már segíteni.

A gólkirály

A 2004/2005-ös szezonban fordult elő utoljára az, hogy újonccsapat adta a szezon gólkirályát. Most a Zete játékosa, Radó András 13 találattal zsebelte be ezt a címet. Radó góljaiból 6-ot tizenegyesből szerzett, ezzel a legjobb büntetőző is a Szombathelyi Haladás nevelése lett.

Összefoglalás

Bajnok lett tehát a Ferencváros, ezzel ők indulhatnak a Bajnokok Ligája következő kiírásában, a második helyen a MOL Fehérvár FC végzett, a harmadik pedig meglepetésre a Puskás Akadémia csapata, ők az Európa Liga selejtezőjében mutathatják meg magukat.

Kiesett a Kaposvár és 27 esztendő után a Debrecen. Az már korábban eldőlt, hogy jövőre az MTK és a Budafok kvalifikálta magát a legfelsőbb osztályba.

Sokáig nem kell magyar foci nélkül kibírni, augusztusban már indul a következő szezon.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső