A Barcának és a Realnak nem sikerült – Bajnok az Atletico Madrid

Olvasd el 9 perc alatt szerző Bartos László 2021 május 24.

Vasárnap este véget ért a La Liga 2020/2021-es szezonja, Spanyolországban új királyra került a korona, az Atletico Madrid végül drámai körülmények között meg tudta őrizni az első helyét. A mostani cikkben szót ejtünk az utolsó forduló történéseiről, és végigvesszük a spanyol bajnokság legérdekesebb, legfontosabb történéseit.

Az utolsó forduló

A Barca kiszállása után már csak a két madridi együttes maradt. Az Atletico 84, a Real Madrid 82 ponttal állt a bajnokság első, illetve második helyén, egy győzelemre voltak a tróntól Luis Suárezék. Ellenfelük a Real Valladolid együttese volt. A csapat elnöke, Ronaldo Nazario da Lima különleges prémiummal készült a játékosainak. Amennyiben legyőzik a matracosokat, úgy fejenként 150.000 euró üti a markukat. Na, nem csak azért, mert Ronaldo korábban a királyiak futballistája volt, és azóta is nagy rajongója a klubnak, hanem azért is, mert a lila-fehérek egy győzelemmel akár még bent is maradhattak volna az elsőosztályban.

A Real Madrid pedig az Európa-ligára hajtó Villarrealt fogadta, akiknek nem mellesleg ez a meccs volt a főpróba a szerdai EL-döntőre a Manchester United ellen.

Kezdem az utóbbi mérkőzéssel. A Real Madrid bár aktívabban kezdett, Emeryék minden megmozdulása magában hordozta a veszélyt. Zidane megbontotta a remekül helytálló védőpárosát, Nachot kikapta, és visszatért Raphael Varane. Akadozott, döcögött a gépezet, hiába volt többet a habfehéreknél a labda, nagyobb helyzetet nem tudtak kidolgozni.

Nem lepett meg senkit, hogy a Villarreal Yeremi Pino révén gólt szerzett. A védelem nem állt a helyzet magaslatán, a fiatal szélső ezt tudta kihasználni. Ezzel gyakorlatilag egyidőben a Real Valladolid Óscar Plano révén gólt rúgott a José Zorilla stadionban.

Itt állt tehát a bajnoki címre törő két együttes, mindkettő hátrányban.

A félidőig már nem is történt semmi, mindketten 0-1-gyel vonulhattak az öltözőbe.

A Real motiváltabban jött ki a folytatásra, kapuja elé szegezte a Villarrealt, akiknek momentumai sem voltak. Az 55. perc környékén a statisztika 5 hazai kapura lövési kísérletet mutatott, míg a vendégeknél ez a szám 0 volt. A labdabirtoklási arány pedig majdnem 80 százalékos volt a Madrid javára.

Karim Benzema az 56. percben ugyan egyenlített, de hosszas várakozás, videózás, kockázás után a VAR döntése nyomán érvénytelenítették a találatot. Casemiro beadása után Benzema válla lógott előbbre, mint Pau Torres. Lehetett körülbelül 5 centi a különbség. De a les az les.

Szomorú, ideges madridiakat láthattunk a lelátóból eszkábált kispadon, és ez a szomorúság és idegesség csak nőtt. Az Atletico Madrid ugyanis egyenlített Ángel Correa révén.

Fogyott az idő, fogyott a remény, de nem fogyott a lelkesedés hazai oldalról. Zidane magához képest váratlant húzott, és minden egyes támadni képes játékosát pályára küldte.

Tíz perccel Correa gólja után Luis Suárez menetrendszerű gólja is jött, így már tényleg csak a csodában bízhattak Madrid fehér oldalán.

Becsületből, akarásból jeles, amit a Real Madrid tett. A 87. percben a sokadik akció góllal zárult, Karim Benzema ezúttal szabályos gólt lőtt – elég szépet -, majd a 93. percben a francia egy gólpasszt is adott, az egész mérkőzés legjobbja, Luka Modric lőtte ki a jobb felsőt.

A Real Madrid drukkerei feszülten figyelték, mi történik Valladolidban. Egy perccel később már mindenki tudta: Lefújták az ottani mérkőzést, a 2020/2021-es La Liga idény bajnoka az Atletico Madrid lett. Teljesen megérdemelten.

Volt megingás, több meccslabdát is elszórakoztak az óriások, így gyakorlatilag rajt-cél győzelmet arattak a matracosok.

A bajnokság végeredménye

Nézzünk hátrébb is a tabellán. A Barcelona 1-0-s sikerével megkaparintotta a bronzérmet, ami természetesen csalódás a blaugrana szurkolóinak számára, egyedül egy Copa del Rey-győzelmet tudnak felmutatni a gránátvörös-kékek. Már pletykálják, hogy Ronald Koemanból köszönik szépen, elég is volt, és az utóbbi napok pletykái szerint jelentős átalakulás mehet végbe a katalánoknál: Sergio Agüerot ingyen fogják megszerezni, miután a támadónak lejárt a szerződése a Manchester Citynél, és közel állnak Memphis Depay szerződtetéséhez is.

A negyedik helyen a Sevilla végzett, Julen Lopetegui egy masszív, jó futballt játszó együttest rakott össze, akiknek esélye volt a bronzéremre, ez a Barca győzelme miatt végül nem jött össze.

Az 5-7. helyekért nagy volt a tülekedés, a meccs előtt megjósolhatatlan volt, hogy végül kinek jut az EL, és kinek marad a vígaszdíj, azaz a Konferencia-liga. Nagyon sokáig remekül állt Unai Emery együttese. Vezettek, a Celta Vigo 2-0-ra ment a Betis ellen, a Real Sociedad pedig az Osasuna otthonában, az El Sadarban küzdött a győztes gólért. Mennyből a pokolba, később a Betis fordított, a Real Sociedad pedig Alexander Isak révén beszenvedte a győztes gólt. Ja, és kikaptak Dani Parejoék.

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

Így a baszkok és az andalúzok mentek az Európa Ligába, a Villarrealnak a hetedik hely sikerült csak.

A kiesés elleni harc sem volt feszültségektől mentes: A forduló előtt három csapat volt veszélyben, és nyilvánvaló volt, hogy csak egy menekülhet meg közülük.

A Valladolid meccsének eredménye ismert, ők búcsúztak, valamint az az Huesca, aki nem bírt a Valenciával hazai pályán, a 0-0-s végeredmény az ő bukásukat hozta el.

És így bent maradt az Elche, a másik újonc, akik hazai pályán az Athletic Bilbao ellen léptek pályára, és akik 2-0-t játszottak az idény utolsó meccsén. Ha csak egy gólt sikerült volna az Huescának szerezni, akkor ők maradtak volna bent.

A Gólkirály

Egész nagy különbséggel ismételten Lionel Messi lett a La Liga gólkirálya. Az argentinnak ez volt a nyolcadik alkalom, hogy elhódította a Pichichi-díjat, zsinórban ötödször nem tudja senki sem maga mögé utasítani a hatszoros aranylabdást.

Messi 30 gólt rúgott idén, a dobogóra még Gerard Moreno és Karim Benzema fértek fel, 23-23 gólt szereztek mindketten.

Az Aranycipőhöz viszont ez a teljesítmény nem volt elegendő, hiszen volt idén egy bizonyos Robert Lewandowski, aki Gerd Müller fantasztikus rekordját is megdöntötte, 41 góllal zárta a Bundesligát.

Az Aranyember

Nem kellett sokáig gondolkoznunk azon, hogy kit válasszunk az idei bajnokság MVP-jének. Lehetett volna Lionel Messi – aki még mindig a hátán cipeli a Barcelonát, és csak a Jóisten tudja, mi lesz majd, ha visszavonul vagy eligazol -, lehetett volna Luka Modric is – aki 35 évesen szintén a hátára vette a Real Madridot -, említhettem volna Gerard Morenot vagy Karim Benzemát.

A szezon embere
Suárez- Atletico Madrid

De egy ilyen szezon végén illik a bajnokcsapatból választani. Itt Marcos Llorrente és Luis Suárez között agyaltunk egy darabig, de végül az uruguayira esett a választásunk. Akit szabályosan elküldtek Barcelonából, de bizonyította, hogy a jég hátán is megél, és 21 gólt szerzett, közte rengeteg győztes gólt. Főszerepe van abban, hogy az Atletico Madrid végül bajnok lett.

Zárás

Zanzásítva tehát álljanak itt a La Liga 2020/2021-es idényének legfontosabb tényezői: Bajnok lett az Atletico Madrid, második helyen végzett a Real Madrid, a dobogó harmadik helyére a Barcelona fért még fel.

Ők automatikusan a Bajnokok Ligájába kvalifikálták magukat, és a negyedik helyen végző Sevilla is csatlakozik hozzájuk.

Az Európa-ligát a Real Sociedad és a Real Betis fogja képviselni, míg az Európa Konferencia-ligában a Villarreal vehet majd részt.

Kiesett az Huesca, a Real Valladolid és az Eibar, őket a következő szezonban majd az Espanyol és a Mallorca váltja biztosan, a harmadik feljutó helyért pedig még mindig folyik a küzdelem. A spanyol másodosztályú bajnokságból még 2 forduló van hátra, van esélye feljutni a Leganes – Almeria – Girona – Sporting Gijon – Rayo Vallecano ötösnek.

A bajnokság végeztével a 3. helyezett a 6.-kal, a 4. pedig az 5. ellen lép pályára, majd a találkozók győztesei egy egymérkőzéses párharcban viszik dűlőre, hogy kié lesz a dicsőség.

Reméljük, hogy tudtunk egy kicsit segíteni, hogy hétről hétre közelebb tudtuk hozni nektek a La Liga küzdelmeit. A következő szezonban pedig ismét találkozunk!

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső