A Forma 1 küzdelmei is átköltöztek a képernyőkre

Olvasd el 6 perc alatt szerző Bartos László 2020 március 25.

A Forma 1 idei szezonja nem tudott elrajtolni, hiszen a járvány Ausztráliát is elérte. Miután a McLaren egyik tagja (nem nevezték meg, pontosan kiről van szó) pozitív tesztet adott fel is reppentek az első pletykák a futam törléséről. Ezt a döntést hasonló késlekedés követte, amit épp az Olimpia halasztása kapcsán láttunk, sokáig hallgattak az F1 vezetői, mi is legyen a hétvégi futam sorsa. Közben a szurkolókat nem engedték be a pályára, így egyre nagyobb lett a feszültség, ráadásul több csapat tagjai elhagyták Melbourne-t, a káosz pedig egyre nőtt.

Végül március 13-án az FIA közleményt adott ki, ahol tájékoztatták az érdeklődőket a nem csak az Ausztrál futamról, de egyben bejelentették a bahreini és a vietnami versenyhétvége törlését is. A már kifizetett jegyeket visszautalták a közönségnek, de az indulatok így is forrnak a kései döntés és felelőtlen szervezés miatt.

A szezon jelen állás szerint csak júniusban indulhat el, az európai helyzet miatt további futamok törlésére volt szükség.

Emiatt került ismételten előtérbe az esport, mint már oly sokszor, mióta a világjárvány kezdetét vette. A Formula 1 hivatalos oldala jelentette be, hogy virtuális futamot indítanak az eredeti versenynaptárt figyelembe véve, így március 21-22-én lezajlott a Bahreini Nagydíj a képernyők előtt. A terv az volt, hogy a verseny 28 körös lesz, a pozíciókat pedig egy időmérő futamon döntik el.

A csapatok tagjai:

McLaren Racing
Lando Norris és Nicolas Hamilton

Lando Norrist talán nem kell bemutatni az F1 szerelmeseinek, hiszen ő jelen pillanatban is aktív Forma 1-es versenyző, viszont társa vezetéknevén biztosan sokaknak megakadt a szeme.
Nicolas ugyanis a hatszoros világbajnok, Lewis Hamilton öccse.

Ferrari Racing
Robert Schwartzman és Dino Beganovic

A két ifjonc a Ferrari akadémiáján pallérozódik, az orosz Schwartman 2019-ben megnyerte a Formula 3 kiírását, míg Dino Beganovic idén év elején került az FDA kötelékeibe. Beganovic svéd származású és mindössze 16 esztendős, a F4-ben bontogathatja majd szárnyait.

Red Bull F1
Philipp Eng és Chris Hoy

Az osztrák Philipp Engtől sem áll messze az autósport világa, hiszen ő is hivatásos, csak épp másik kategóriában, hiszen ő a túraautózás képviselője. Chris Hoy pályakerékpáros, ráadásul nem is akármilyen: Hatszor nyert aranyérmet Olimpián a sportágban.

Mercedes AMD Petronas
S. Vandoorne és E. Gutiérrez

Mindkét név ismerős lehet, hiszen korábban mindketten szerepeltek a F1-ben. A belga Vandoorne jelenleg a Formula-E-ben versenyez, egyben ő a Mercedes tartalékpilótája is, míg csapattársa a mexikói Gutiérrez szintén a Mercedes kötelékeiben van 2018 óta, de megjárta a Formula-E-t és az IndyCart is.

Renault F1
Guan Ju-zsu és Ian Poulter

A kínai Guan Ju-zsu is a Ferrari akadémiáján kezdett, de aztán 2019-ben elhagyta a csapatot és a Formula 2-ben próbált szerencsét. Idén azonban ő lesz a Reanult istállójának teszpilótája. Csapattársa, a brit Ian Poulter a golfbarátoknak lehet ismerős, a 44 éves angol golfozó is csatlakozott a futamhoz.

Haas F1
Anthony Davidson és Redeye

Anthony Davidson hét évig versenyzett a Forma1-ben, 2002 és 2009 között. 2010-ben kategóriát váltott és többek között a Le Mans-i 24 órás versenyen állt rajthoz. Redeye, azaz Paul Chalomer ugyancsak az esport háza táján tevékenykedik, különböző professzionális esport események házigazdája és kommentátora.

BWT Racing Point
Nico Hülkenberg és Jimmy Broadbent

Ismét egy ismerős arc. A német Hülkenberg 2009-ben csatlakozott az F1-hez, azóta pedig több csapatnál is megfordult, Broadbent Sadokisthez hasonlóan az esport világából érkezett.

Alpha Tauri logo
Luca Salvadori és Sadokist

Érdekes csapatválasztás történt az Alpha Taurinál, egyrészt a motorversenyző Luca Salvadori és a profi esport játékos, Matthew Trivett került az istálló autóiba.

Alfa Romeo F1
Johnny Herbert és Cyanide

Johnny Herbert nem mai legény, de 55 éves kora ellenére ő is beszállt a játékba. Pályafutása alatt, mely 1989-től 2000-ig tartott hét istállónál bukkant fel, jelenleg a Sky Sports csatorna szakértőjeként dolgozik. Cyanide szintúgy profi esport játékos, a League of Legends kedvelőinek csenghet ismerősen a neve.

Williams F1 Racing
Nicholas Latifi és Liam Payne

Latifi a másik aktív szereplője a Száguldó Cirkusznak, tavaly még a Williams tesztpilótája volt, viszont idén ő vette/veszi át Robert Kubica helyét. Társa jelenlétével kiérdemelte a kakukktojás jelzőt, hiszen Liam Payne angol zenész és dalszövegíró. Tinilányok milliói voltak és vannak oda érte, az angol fiú együttes, a One Direction tagja volt.

A verseny maga igazán szórakoztatóra sikeredett, és bár 28 körösre tervezték, végül csak a fele maradt belőle. A rajtot követően egyből egy tömegkarambolt láthattak a nézők és mivel nem kellett aggódni a versenyzők testi épsége miatt, könnyen mosolyt csalt sok ember arcára a virtuális roncsderbi. Johnny Herbert (aki a 15. helyről indult) ki is használta az adódó alkalmat és megelőzte az egész mezőnyt.

A verseny során rengeteg előzés és manőver volt látható, tényleg igazán élvezetes futam volt. A 11. körben aztán a kínai Guan Ju-zsu átvette a vezetést és nem is eresztette ki a kezéből. Második helyen Stoffel Vandoorne, a harmadik helyen pedig Philipp Eng ért célba.

Ami a nézettséget illeti, több mint 300.000 ember követte az első hivatalos virtuális F1 futamot és a körítésre sem lehetett panasz. Szakértők egész hada kommentálta és véleményezte a történéseket, még az M4 Sport oldala is közvetített.

A következő versenyre két hét múlva kerül sor, egyáltalán nem biztos, hogy ugyanezek a játékosok vesznek majd részt rajta. Az viszont biztos, hogy ezúttal (a versenynaptárral ellentétben) Ausztrália lesz a célállomás, mivel a Codemasters játékában a Hanoi Nagydíj nem szerepel.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső