A hajrára fordulva – NB1

Olvasd el 9 perc alatt szerző Bartos László 2021 március 31.

Ígértem tegnap nektek még egy extra cikket, ami természetesen a magyar bajnokság hátralévő részéről fog szólni. Ha már a legjobbakat megnéztük, miért ne néznénk meg, hogy mi folyik itt kishazánkban?

Jelentem: Itt is lesznek még izgalmak a hátralévő hét fordulóban, de nem a bajnoki címért folytatott harcról beszélek, hanem a dobogó legalsó fokáról, valamint arról, hogy ki búcsúzik, és szerepel majd jövőre a Merkantil Bank Ligában…

A bajnoki cím és a dobogó

A Fradi most már hosszú ideje dominál a magyar első osztályú bajnokságban, és ez idén sem változott. Folyamatosan erősödnek, tavaly az Európa Liga csoportköréig, idén viszont már a Bajnokok Ligája csoportköréig jutottak, és egyik esetben sem okoztak csalódást. Szerhij Rebrov együttese persze az NB1-et sem hanyagolta el, így hét fordulóval a vége előtt kimondhatjuk: Újra bajnokok lesznek. Matematikailag még persze ez nem kijelenthető, de előnyük a második helyen álló Puskás Akadémiával szemben 13 pont, ami azért szép, nagynak mondható különbség.

Eddig egyetlen vereséget szenvedtek el, de arra hosszú ideig fognak emlékezni a szurkolók, ugyanis a sereghajtó, a télen több mint 10 légióst igazoló, edzőjét pár hét után kirúgó Diósgyőr ellen volt a Groupama Arénában, ami egy valóságos oroszlánbarlang. A játékosok talán elbízták magukat, talán a DVTK kezdeti lendülete okozta a vereséget, de igazából bárhogy is nézzük: Nem vetette vissza a Ferencvárost.

Közben a második hely is biztosnak tűnik, a Puskás Akadémia anno még a MOL Fehérvár FC kistesójának számított, rengeteg játékost adtak a PAFC-nak, de mostanra a fejük fölé nőttek. Tavaly Hornyák Zsolt csapata a dobogó legalsó fokán végzett, a Vidi nyolccal kevesebb pontot gyűjtött eddig. Hét forduló alatt az is egy behozható hátrány, de Slagveerék elég biztos lábakon állnak.

Jövőre tehát újra megpróbálhatják a nemzetközi porondon, immáron az Európa Konferencia Ligában.

És hogy harmadik lesz-e a Vidi? Ez nehéz ügy, 40 ponttal állnak a harmadik helyen, most már új edzővel – Szabics Imrét nevezték ki az elküldött Márton Gábor helyett -, a cél nem lehet más, mint megpróbálni visszaszerezni a második helyet, de legrosszabb esetben megtartani a harmadikat. Minden más az extra csalódást jelentene.

Nagy reményekkel érkezett Márton Gábor a csapathoz, de az már viszonylag korán eldőlt, hogy a Fradival nincsenek egy szinten (elnézést a Vidi drukkereitől, de talán ők is egyetértenek ebben velünk), és a téli szünetet követően nagyon be is ragadtak, Márton Gábor pedig szedhette a sátorfáját.

És bár az ideiglenes vezetőedző, Szalai Tamás mindent megtett, csak távolodtak a Puskás Akadémiától. Az utolsó fordulóban épp velük játszottak, és 1-0-ra nyertek a felcsútiak.

Az MTK – Mezőkövesd kettős pedig ott a sarkon, mindössze két ponttal lemaradva…

Az élmezőny

A fentebb említett két csapatról lesz most itt szó. Egyrészt Michael Boris együtteséről, akik tavaly a csonka idényben megnyerték az NB2-t, majd most újoncként elég szép teljesítményt raktak/raknak le az asztalra. Az MTK továbbra is ontja magából a fiatalokat, télen pedig Varga Roland érkezésével egy igazi vezért is sikerült megszerezni. Igaz, ennek ára volt: Gera Dániel és Katona Máté a Fradiban folytatja pályafutását.

A légiós igazolásaik is egytől egyig ültek: Mijatovics kirobbanthatatlan a kapuból, a finn válogatott Nikolai Alho is bevált, bár az utolsó három mérkőzésen nem játszott – viszont a mostani VB selejtezőkön mindkétszer pályára lépett, ráadásul kezdőként -, valamint a kolumbiai Herrera is stabil kezdőjátékosa a kék-fehéreknek. És akkor még ejtsünk szót az észak-macedón Bojan Miovszkiról, aki még csak 21 esztendős, de szintén általában a kezdőbe jelöli őt a mester. Hét gólig jutott, de még van ideje bőven fejlődni.

Szóval, ez a csapat sokra lehet hivatott, és nem lennék meglepődve, ha végül a dobogó legalsó fokát sikerülne elérni.

A Mezőkövesdről ősszel nem sokan gondolták, hogy feltornázzák magukat az ötödik helyig, de Pintér Attila csodát tett. Kuttor Attilával tavaly nagyot mentek a matyóföldiek, viszont a szezon eleje rosszul sikerült, így Kutyának mennie kellett. Az egykori válogatott hátvédet az egykori válogatott kapitány váltotta, és nehezen indult be a szekér, aztán a sárga-kékek toltak egy olyan veretlenségi sorozatot a bajnokságban, amire nem sok példa volt korábban. Sőt, felesleges a múlt idő, hiszen ez a sorozat még most is tart, tizenhárom forduló óta nem tudták őket legyőzni.

Hogy a Vidi – MTK – Mezőkövesd trióból végül ki ér oda a végén… Az egyelőre egy nagyon jó kérdés…

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

A kiesőjelöltek

Itt van a legnagyobb katyvasz. Ősszel még a DVTK rettenetesen le volt maradva, de szép lassan fel tudtak zárkózni a többiekre, immáron csak három pont a lemaradásuk a már biztonságot jelentő helytől.

Előttük a Budafok, akik több mint 70 évet vártak arra, hogy ismét a legjobbak között szerepeljenek, és egy nagyon szimpatikus csapatról van szó, ezt a szezon során már be is bizonyították.

Nekik 26 pontjuk van, ahogy a Zalaegerszeg együttesének is, akik a Kövesdhez – vagy az Újpesthez, Vidihez – hasonlóan szintén edzőt váltottak. Boér Gábor NB1-es tapasztalat nélkül ült le a zala megyeiek kispadjára, a keret pedig nagyon sokat gyengült, a legjobbak egytől egyig távoztak (Bőle, Radó, Bobál Gergő, Tamás Krisztián), szóval nagy fába vágta a fejszéjét a mester… A helyére a klub egyik legendás játékosa, Waltner Róbert ült le, akinek már van tapasztalata a kiesés elleni harcban, a Kaposvárral nem sikerült az első osztályban maradni.

És még a Budapest Honvéd sincs biztonságban… A szezon elején nagy reményekkel, megerősített kerettel vágtak neki a bajnokságnak, ugyan Davide Lanzafame eligazolt, de minőségi játékosok érkeztek Kispestre. Meg egy ambiciózus, nagyszájú, fiatal edző, aki garancia volt a sikerre. Csak aztán mégsem úgy alakultak a dolgok. Az Európa Ligás kaland rövid ideig tartott, a bajnokságban pedig végig kiesőhelyen álltak. Meg is váltak Bódog Tamástól, jött a megmentő, Pisont István, de rövid időn belül őt is leváltották. Horváth Ferencnek szintén van tapasztalata, több magyar csapatot trenírozott már, és néhányukkal meg is tapasztalta, milyen kiesni. Így járt a Balmazújváros, így járt a Szombathelyi Haladás…

Az év pozitív csalódásai

A Puskás Akadémia abszolút helyet érdemel ezen a listán. Amilyen nehezen indult a szezon, annyira jól alakul a soruk most. Ugyanez a helyzet a Mezőkövesddel, akik Pintér Attila vezényletével hosszú ideje veretlenek, és most már a bronzéremért harcolnak. És persze az MTK sem maradhat ki a sorból, akik újoncként szintén a dobogó legalsó fokáért harcolnak. Ó, és ne feledjük a Paksot, akik a 2019/2020-as szezonban csak az utolsó fordulóban harcolták ki az NB1-es tagságukat, idén pedig nem tettek semmi különöset, a középmezőnyben foglalnak helyet, de nincs nagy költségvetés, nincsenek nagy légiós igazolások, csupa magyar sráccal oldja meg a feladatot Bognár György.

Az év negatív csalódásai

A MOL Fehérvár FC. A pénz adott, a keret jó, az igazolások ültek, valami mégsem működik. Nemhogy nem kerültek közelebb a Fradihoz, de idén még távolodtak is tőlük…

Aztán ott van még a Budapest Honvéd, akik tavaly Magyar Kupát nyertek, idén meg azért kell aggódniuk, nehogy kiessenek az NB1-ből. És persze a sereghajtó Diósgyőrnek sem lenne ott a helye, már a légiósdömping előtt is azt gondoltuk, elég erősek legalább a középmezőnyhöz. Tévedtünk.

Mindegyik bajnokságot kimerítettük, majd május végén – amikor már véget értek a bajnokságok, de az EB még nem kezdődött el – még egyszer visszanézünk, és megvizsgáljuk, hogy a jóslatok közül mi teljesült és mi nem…

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső