A magyar jégkorong-válogatott Szapporóban a csúcsra ért

Olvasd el 5 perc alatt szerző a SportfogadásOnline csapata 2021 június 18.

A magyar jégkorong-válogatott 2008-ban „a világ végén”, Szapporóban úgy harcolta ki a feljutást az A-divízióba, hogy a torna elején a játékosoknak egymás szereléseibe kellett edzeniük. De a csapat minden nehézséget leküzdött a cél érdekében.

A magyar jégkorong történet

Vannak olyan pillanatok, események a magyar sport történetében, amelyeknek fontosságát, akkor is érjük, ha az adott sportághoz egyáltalán nincs vagy csak nagyon minimális „előképzettségünk” van. Történések, amelyek jobb megértését egy-egy kommentátor emberi-érzelmi őszintesége segíti.

A vívás közegét, történetét, összefüggéseit kevesen ismerik, mégis, amikor Horváth Mariann a 2012-es londoni olimpia, kardvívás döntője után könnyeivel küszködve beszélt arról, hogy Szilágyi Áron húsz év után, 22 évesen, „gyerekként” aranyat nyert, akkor mindenki értette, többről van itt szó, mint „szimplán” egy olimpiai elsőségről. Hasonló a helyzet a könyvekbe csak „szapporói csodaként” bekerülő eseménnyel.

Az egyik legnagyobb magyar hoki siker lett – nagyon nem így indult

A 2008-as divízió I-es jégkorong világbajnokságon tizenkét csapat vett részt, ebből hat (A-csoport) Ausztriában, míg hat (B-csoport) Szapporóban, Japánban játszott a feljutásért. A magyar válogatott utóbbi csoportban kapott helyet, tehát a Pat Cortina irányította válogatottnak a „világ végén”, Japánban volt jelenése.

Az első jelek – a kívülállók számára – mindenről árulkodtak, csak sikeres magyar szereplésről nem. Ahogyan az „A mi Szapporónk” című dokumentumfilmből kiderül, a válogatott felszerelésének egy része késve érkezett meg Japánba, így a játékosoknak egymás ruháiban kellett edzeniük egy ideig. A magyar jégkorong-válogatott fogadtatása kicsit nyersre sikeredett.

„Kijött a full vezérkar a japánoktól, az ukránoktól, mindenhonnan. Kinyitották a laptopokat, a kanadai származású japán szövetségi kapitány körbenézett, öt perc telt el, lecsukta a laptopot, füzeteket össze, és mondta, hogy akkor menjünk. Tíz perc múlva egy teremtett lélek nem volt a pályán”.

mesélte a csapat játékosa, Kangyal Balázs a fogadtatásról

Az ukrán hokisok állítólag flegmáztak a magyar meccs előtt

Ezek után talán nem meglepő, hogy Észtországot csak komoly nehézségek közepette sikerült legyőzni, utána azonban nem volt megállás: Litvánia, Japán és Horvátország ellen aratott sikert követően jöhetett a feljutásról döntő találkozó Ukrajna ellen.

Az ellen az Ukrajna ellen, amelynek játékosai lesajnálták a magyar csapatot. Egyes információk szerint alig három órával a mérkőzés előtt még ukrán játékosokat láttak dohányozni. Hogy ebből mi igaz, mi nem, nem tudni. Az biztos, hogy az előző évben még A-csoportos ukránok nehezen hitték, hogy kikaphatnak.

Alig több mint fél perc kellett, hogy a hazai jégkorong szurkolók izgulni kezdjenek.

Pedig már 22 perc eltelte után 0-3 állt a kijelzőn: Vas, Palkovics és Peterdi talált be. De, hogy ne legyen annyira egyszerű a helyzet az ukrán csapat 35 másodperc alatt visszajött a mérkőzésbe: 37:04-nél Blagoi, míg 37:39-nél Semenchenko talált be. Aztán az 59. percben jött a katarzis, ukrán emberelőnynél Ladányi ugrott ki, majd a mellette érkező Vass Mártonnak passzolt, aki lezárta a nyitott kérdést.

A világ végére kellett mennie a magyar hoki egyik legnagyobb sikeréért

„Bent van. Vass Márton belövi, a magyar válogatott feljut a legjobbak közé”

üvöltött a mérkőzés kommentátora, Máté Pál

Míg Spiller István szakértő elcsukló hangon csak ennyit tudott hozzátenni: „ki kellett ide jönni a világ végére, hogy ezt megéljük”.

A már említett „A mi Szapporónk” dokumentumfilmben Pat Cortina szövetségi kapitány elárulta, azért is volt büszke a csapatra, mert minden nehézséget leküzdött a cél érdekében. Arról pedig már a csapat játékosa, Vaszjunyin Artyom mesélt a portálunknak adott interjújában, hogy „egyszerűen hihetetlen volt az egész. Gondolom sok jégkorongozó arról álmodik, hogy felkerüljön az A-csoportba, és amikor ez valóra válik, akkor azt az érzést elég nehéz leírni szavakkal”.

Mint mondta, azt tanulta meg Cortinától, hogy mennyire fontos a fegyelem és a sport iránti alázata, na meg persze azt, hogy a lehetetlen nem létezik. Ráadásul Artyom úgy véli, megismételhető a szapporói csoda. Legyen így!

Források:

sportfogadasonline.com
A Szerkesztőségről

Sokéves sportújságírói tapasztalattal rendelkező szakértői csapatunk mindig igyekszik a legérdekesebb hírekkel és elemzésekkel szolgálni a sportvilágból.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső