A Világbajnokság Csapatai: Costa Rica

Olvasd el 8 perc alatt szerző Bartos László 2022 november 17.

Az E csoport utolsó csapata következik, amely talán az egész mezőny egyik leggyengébb tagja. Legalábbis egyesek ezt gondolják. Én azonban nem írnám le Luis Fernando Suárez csapatát, valamiért kijutottak egy relatíve erős mezőnyből a VB-re.

Costa Rica válogatottja az egyik legkeményebb csoportba került, jelen pillanatban egy negyedik hely néz ki nekik, Spanyolország, Németország és Japán mögött. Azonban okozhatnak ők meglepetést.

Ez négy éve mondjuk nem sikerült, Oroszországban a csapat egy döntetlennel és négy vereséggel esett ki a csoportjából, amelynek tagja volt még Brazília, Szerbia és Svájc. Azért rendben, aláírom, nehéz dolguk volt.

Legjobb eredményüket Brazíliában érték el, 2014-ben egészen a negyeddöntőig meneteltek, a csoportból való továbbjutást követően Görögországot még legyőzték, Hollandia állította meg őket, de egyetlen gól volt a különbség…

Suárez csapatában tehát benne van a meglepetés, ahogy az elődök is megleptek mindenkit, úgy a mostani csapatnak is sikerülhet ez. Azonban esélyesebb, hogy nem fog. Kemény csoportba kerültek, egy olyan négyesbe, ahol a továbbjutó helyeket már azelőtt kiadták, hogy egyáltalán egy meccset lejátszottak volna.

Egyébiránt a katari a hatodik VB-je lesz a kis közép-amerikai országnak, 1990-ben játszották az elsőt, aztán 2002-ben és 2006-ban jutottak még ki, illetve 2014-ben és 2018-ban.

Az út a VB-ig

Costa Rica válogatottja elég gyengén kezdte a VB-selejtezőt, konkrétan négy mérkőzést hoztak le győzelem nélkül az elején, csak az ötödik fordulóban nyertek először El Salvador ellen. Akkor azért elgondolkoztak, hogy egyáltalán lesz-e esélyük továbbjutás-közeli helyezést elérni.

Nem volt egyszerű, de a csapat a hajrára megtáltosodott. És bár voltak nagyon kellemetlen eredményeik, végül az utolsó fordulókban szépen jöttek a győzelmek, így a csapat a negyedik helyen végzett az USA, Kanada és Mexikó mögött.

A negyedik hely automatikus felvételt Katarba nem jelentett, Costa Ricának még kellett egy pótselejtezőt vívnia Óceánia egy csapatával, Új-Zélanddal.

A döntő feszült volt, és nem hozott túl sok gólt. Csak egyet, vagyis egy szabályost. Rögtön a találkozó elején Joel Campbell talált be a hálóba, és ez elegendő volt a győzelemhez, vele együtt pedig a kijutáshoz.

Navasék az elmúlt hónapokban három mérkőzést játszottak, ikszeltek Dél-Koreával, legyőzték Üzbegisztánt, illetve egy héttel ezelőtt Nigériát verték meg 2-0-ra.

A keret tagjai

Luis Fernando Suárez november elején hirdetett keretet, benne kevés meglepetéssel. A keret legtöbb tagját a Herediano adta, egy hazai csapat, szám szerint hatan érkeztek innen, A játékosok nagy többsége costa ricai csapatokban szerepel, elvétve láthatunk néhány légióst, akik – ahogy általában – a magasabb minőséget képviselik.

Itt van mindjárt Keylor Navas, szerintem őt senkinek nem kell bemutatni, a Real Madrid egykori, a PSG jelenlegi kapusa ugyan már 35 is elmúlt, azonban ez ebben a pozícióban nem hátrány, inkább előny.

A védelemben Francisco Calvo neve lehet ismerős néhányatoknak, a középpályán Brandon Aguilera, Bryan Ruiz, elöl pedig Joel Campbell.

Suárez számára hatalmas problémát jelent, hogy Keylor Navas Gigio Donnarumma mögött már csak második számú portás, idén még egyetlen bajnoki meccsen sem játszott, nem mellesleg novemberben a kapus megsérült, és ha fel is épül, akkor sem mondható, hogy csúcsformában lesz. Pedig, ha számíthatunk valakitől jó teljesítményre, akkor az ő.

A teljes keret:

Kapusok: Keylor Navas (Paris Saint-Germain), Esteban Alvarado (Herediano), Patrick Sequeira (CD Lugo)

Védők: Francisco Calvo (Konyaspor), Juan Pablo Vargas(Millonarios FC), Kendall Waston (Saprissa), Oscar Duarte (Al-Wehda), Daniel Chacon (Colorado Rapids), Keysher Fuller (Herediano), Carlos Martinez (San Carlos), Bryan Oviedo (Real Salt Lake), Ronald Matarrita (Cincinnati)

Középpályások: Yeltsin Tejeda (Herediano), Celso Borges (Alajuelense), Youstin Salas (Saprissa), Roan Wilson (Grecia), Gerson Torres (Herediano), Douglas Lopez (Herediano) Jewisson Bennette (Sunderland), Alvaro Zamora (Saprissa), Anthony Hernandez (Puntarenas FC), Brandon Aguilera (Nottingham Forest), Bryan Ruiz (Alajuelense)

Támadók: Joel Campbell (Leon), Anthony Contreras (Herediano) Johan Venegas (Alajuelense)

A szövetségi kapitány

Egy rutinos mester következik, akinek a katari lesz a harmadik világbajnoksága. Luis Fernando Suárez korábban játékosként is ismert volt, de edzőként nagyobb hírnévre tett szert. A most 62 esztendős szövetségi kapitány előbb Ecuadort vitte ki a VB főtáblájára, majd Hondurasszal is csodát művelt. Teljes karrierjét Dél-Amerikában töltötte, vezetett kolumbiai klubcsapatokat, megfordult Peruban is. Érdekes, hogy bár komoly reputációval rendelkezik hazájában, Kolumbiában, az ország válogatottját még sosem irányíthatta.

Costa Rica az egyik legesélytelenebb csapat a bukmékerek szerint, így Luis Fernando Suáreznek és csapatának nagyon komolyan kell készülnie az előttük tornyosuló akadályokra.

A kulcsjátékos

Egyértelműen Keylor Navas az, aki ebből a mostani keretből kimagaslik. Messze a legsikeresebb pályafutás az övé, a Levantéból indulva a Real Madridon át a PSG-ig jutott, miközben sorozatosan nyerte a címeket. Főleg a blancóknál volt sikeres, háromszor is Bajnokok Ligáját nyertek, mellette pedig négyszer hódították el a FIFA Klubvilágbajnoki címet.

Elévülhetetlen érdemei vannak a costa ricaiak kijutásában, a panamai kapitány azt mondta, Keylor nélkül Costa Rica nem lenne sehol.

Szintén nem mai gyerek Bryan Ruiz, még Navasnál is idősebb, 37 éves múlt nemrégiben a támadó. Ruiznak ez lesz a hattyúdal, az utolsó világesemény, amin részt vehet a válogatottban. Konkrétan övé a legtöbb válogatottság, az elmúlt 18 esztendőben folyamatosan a kezdőcsapat tagja volt. 29 góljával a negyedik helyen áll a góllövőlistán.

Szintén ki kell emelni Joel Campbellt, az egykori Arsenal-támadót és Celso Borgest, aki szintén a tapasztaltabb játékosok közé tartozik.

A felfedezett

A kereten látszik, hogy többen is karrierjük végéhez közelednek, így Suáreznek esélyt kell adnia a fiataloknak is. Közülük a legtehetségesebb Jewisson Bennette, aki még csak 18 esztendős, de már most az angol másodosztályú Sunderlandben játszik. Egyértelmű, hogy leginkább tőle lehet várni kiemelkedő teljesítményt, ami nagyban emeli majd az értékét is.

A játékos leginkább a balszélen bevethető, akár védőként, akár középpályásként, nagyon gyors, technikás, jól ad be és jól lő távolról is.

A várható kezdőcsapat

Suárez alatt a csapat leginkább a 4-2-3-1-es formációt választotta, azonban a keményebb ellenfelek ellen egy védekezőbb formációt gondolt ki a kapitány, ami egy 5-4-1-et jelent, három belső védővel, két szélső hátvéddel, négy középpályással, akik közül ketten inkább a védekezésért felelősek, és az a maradék három, aki megpróbálja bevenni az ellenfél kapuját.

Mivel itt most három Costa Ricánál erősebb csapat lesz az ellenfél, sanszos, hogy Suárez óvatosabb lesz.

Navas – Watson, Duarte, Calvo, Oviedo, Bennette – Fuller, Borges, Ruiz, Venegas – Campbell

A menetrend

Costa Rica Németországgal játszik először, a világbajnok után Japán legjobbjai következnek, aztán egy másik világbajnokkal találkoznak, Spanyolországgal.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső