A Világbajnokság Csapatai: Horvátország

Olvasd el 7 perc alatt szerző Bartos László 2022 november 17.

Négy évvel ezelőtt a horvát válogatott nagyot ment Oroszországban. Azt hiszem, a franciákon kívül szinte mindenki a horvátoknak szurkolt a döntőben, de Didier Deschamps együttesét akkor, ott nem lehetett megfogni. Zlatko Dalicéknak az ezüst is szépen csillogott, történelme legjobb szereplését mutatta be a válogatott.

Arra készülnek most, hogy ezt a teljesítményt megismételjék, és amennyiben minden összejön nekik, mindent beleadnak és a szerencse is melléjük áll, ez akár még össze is jöhet. Luka Modricék számára is megkezdődött a generációváltás, sok rutinos játékosnak, mint amilyen maga Luka Modric is, ez lesz az utolsó lehetősége egy nagy tornán domborítani, legyen bármilyen jó állapotban a Real Madrid középpályása, nem hiszem, hogy 2024-ben még a csapat tagja lesz.

De nem ő az egyetlen, aki a VB után visszavonulhat a válogatottságtól. A fiatalok jönnek fel, mint a talajvíz, a közelmúltban lezajlott Nemzetek Ligája-sorozat is megmutatta, van még potenciál ebben a csapatban.

Horvátországnak tehát a legutóbbi VB volt a legsikeresebb szereplése, illetve 1998-ban is elkapták a fonalat, a Davor Suker által fémjelzett együttes akkor harmadik helyen végzett.

Az volt egyébként az első önálló VB-jük, hiszen azt megelőzően Jugoszlávia része voltak, 1994-ben pedig nem voltak még a FIFA tagjai.

2002-ban, 2006-ban és 2014-ben a csoportkörben kiestek már, 2010-ben ki sem jutottak, így ez lesz a hatodik világbajnoki szereplésük.

Az út a VB-ig

Nagyot küzdött a horvát válogatott azért, hogy csoportelsőként végezzenek, és ne kényszerüljenek még két meccsre. Amiből aztán bármi lehetett volna… Igaz, hogy Oroszországot előzték meg a csoportjukban, akiket aztán kizártak. Kíváncsi lennék, ha az utolsó meccset nem nyerték volna meg Kramaricék, és így az orosz csapat nyert volna, akkor a kizárás után ki lépett volna a helyükre? A horvátok? Igen, valószínűleg igen… De ezt már nem tudjuk meg.

Mivel a horvát csapat 1-0-ra nyert hazai pályán ellenük, és így megelőzték őket. Hét győzelmet arattak, kétszer ikszeltek és egyszer kaptak ki. A csapat legjobb gólszerzője címet hárman nyerték meg, Luka Modric, Mario Pasalic és Ivan Perisic is 3 találatot jegyeztek.

Ezután a horvátok megnyertek még egy csoportot, a Nemzetek Ligája-csoportjukat. Bár gyengén kezdtek, az utolsó négy meccsüket egyaránt megnyerték, így Dánia, Franciaország és Ausztria előtt végeztek, tehát hamarosan majd az NL final fourban láthatjuk őket.

Tegnap lejátszotta a csapat utolsó felkészülési mérkőzését, Szaúd-Arábiával meccseltek, és szűken 1-0-ra nyertek. A győztes gólt Andrej Kramaric szerezte.

A keret tagjai

Zlatko Dalic kerete valamelyest azért megváltozott a négy évvel ezelőttihez képest. Részben kényszerűségből, részben pedig szakmai indokok állnak a keretválasztás hátterében. Dalic előzetesen egy 34 fős keretet adott meg, ebből tehát még 8 embert ki kellett szórni, hogy meglegyen a 26 fő.

Dalic aztán úgy döntött, hogy nem viszi magával az alábbi játékosokat: Dominik Kotarski, Nediljko Labrović, Duje Ćaleta-Car, Marin Pongracić, Josip Mišić, Luka Ivanušec, Antonio Mirko Čolak és Josip Brekalo.

Duje Caleta-Car már egy ideje kiesett a kapitány kegyeiből, azonban Misic, Ivanusec, Colak és Brekalo esélyes volt arra, hogy ott legyenek az első mérkőzésen legalább a kispadon.

A végső keret egyébként nagyon erős, de nem gondolnám, hogy erősebb, mint a négy évvel ezelőtti. Csatárposzton van most is gond, hiszen befejező csatár csak Ante Budimir, Bruno Petkovic és Andrej Kramaric van, és bár jó csatár mind a három, de azért egyikük sem kiemelkedő. Mislav Orsic tud még beugrani, ha kell, de rá inkább már a balszélen számítanak a klubjában is.

Ellenben a középpálya eszeveszett jó. Fiatalok és rutinos játékosok együtt, élükön Luka Modriccsal. Még az a Marcelo Brozovic is megkapta a meghívóját, aki az elmúlt hónapban sérült volt. Lehet, hogy a torna elején még nem lesz bevethető, azonban a későbbi szakaszokban már talán játszhat.

A teljes keret:

Kapusok: Dominik Livaković, Ivica Ivušić, Ivo Grbić

Védők: Domagoj Vida, Dejan Lovren, Borna Barišić, Josip Juranović, Joško Gvardiol, Borna Sosa, Josip Stanišić, Martin Erlić, Josip Šutalo

Középpályások: Luka Modrić, Mateo Kovačić, Marcelo Brozović, Mario Pasalić, Nikola Vlašić, Lovro Majer, Kristijan Jakić, Luka Sučić

Támadók: Ivan Perišić, Andrej Kramarić, Bruno Petković, Mislav Oršić, Ante Budimir, Marko Livaja

A szövetségi kapitány

2017 óta irányítja Luka Modricékat Dalic, és első világeseményén közel volt a csodához: 2018-ban, Oroszországban világbajnoki finálét játszhattak a franciákkal szemben, amit végül 4-2-re elbuktak, de az a válogatott minden elismerést megérdemelt.

Azóta is ő a szövetségi kapitány, és a csapat ezúttal is részt vesz a VB-n, ahogy részt vettek tavaly az EB-n is. Az egy kicsit gyengébben sikerült (bár a legjobb meccset ők játszották a spanyolok ellen), most itt a lehetőség azt feledtetni.

Dalic játékosként főleg otthon játszott, az akkori Jugoszláviában, majd 2000-es visszavonulását követően edzőnek állt. Horvát, albán és szaúdi csapatoknál dolgozott, mielőtt ő lett a kapitány.

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

A kulcsjátékos

Persze, hogy Luka Modric a kulcsjátékos. Hiába 37, az Aranylabdás középpályás Real Madrid csapatában még akkor is alapember. És valahogy az idő kereke sem fog rajta. Lehet, hogy azért a VB már sok lesz, hiszen itt gyors egymásutánban lesznek a csoportmeccsek, de még mindig kiemelkedik nem csak a horvát csapatból, de a teljes mezőny is csak a hátát nézheti.

A mélységi irányító mellett Marcelo Brozovic és Ivan Perisic, tehát a már jól megszokott nevek repíthetik a horvát csapatot, bár Brozovic bizonyára nincs csúcsformában.

A felfedezett

Mindenképp Luka Sucicot szeretném megemlíteni, a Salzburg középpályása akár már a nyáron klubot válthat, hiszen csapatában alapember, és nagyon jól is megy neki a játék. Korábban már írtak arról, hogy értékesítheti őt Matthias Jaissle együttese, ez egy jó VB-szereplést követően ismét aktuálissá válhat.

Vannak még fiatalok a csapatban, mint Josko Gvardiol, Borna Sosa és bár Mario Pasalic már nem annyira fiatal, ő is méltatlanul kevés figyelmet kap.

A várható kezdőcsapat

A horvát csapat fiatal suhancok és rutinos öreg rókák tökéletes elegye lesz. Dalic idén teljesen beállt a 4-3-3-ra, így ebben a formációban láthatjuk majd őket.

Livakovic – Juranovic, Sutalo, Gvardiol, Sosa – Brozovic, Modric, Kovacic – Pasalic, Kramaric, Perisic

A menetrend

Horvátország először szerdán Marokkó ellen lép pályára, majd négy nap múlva Kanada csapatával találkoznak, végül Belgium ellen zárnak. Ami lehet, hogy még egy nem lefutott meccs lesz, szóval a csoportrangadó tartogathat nem kevés izgalmat is.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső