A Világbajnokság Csapatai: Mexikó

Olvasd el 8 perc alatt szerző Bartos László 2022 november 15.

Már csak egy csapat van hátra a C csoportból. Az a Mexikó következik, akik sorozatban nyolcadik világbajnoki szereplésükre készülnek. Mexikó válogatottja idén is felvonultat több ismert és egyelőre ismeretlen játékost, hatalmas potenciál van Martino csapatában.

A selejtezők során remekül helyt álltak, erről majd részletesen is fogunk beszélni hamarosan. A mexikói csapatnak, pontosabban a szövetségi kapitánynak bőven voltak problémái a keret összeállításakor, hiszen a csatárok egymás után estek ki. De még így is egy nagyon erős banda érkezik majd Katarba, ahol a cél egyértelműen a továbbjutás.

Ami azért Mexikó esetében elvárás is. Hiszen az USA-ban rendezett VB óta folyamatosan megugorják ezt a lécet, és mindig ugyanott, a legjobb 16 között esnek ki. Legjobb eredményüket a két hazai rendezésű VB-n érték el, amikor negyeddöntőig jutottak 1970-ben és 1986-ban is.

És ne feledjük, a 2026-os VB egyik társrendezőjét tisztelhetjük az ő személyükben, négy év múlva Kanada, az Egyesült Államok és Mexikó fogják rendezni a VB-t.

Az út a VB-ig

Mondhatjuk, simán jutott ki Mexikó a világbajnokságra, hiszen a selejtezőben a második helyet érték el, az Egyesült Államok három ponttal maradt le, Mexikó pedig annyi pontot gyűjtött, mint Kanada, akik aztán jobb gólkülönbségüknek köszönhetően az elsők lettek.

Tata Martino legényei 14 mérkőzésen 8 győzelmet arattak, 4-szer ikszeltek és 2-szer kaptak ki.

Összesen 17 gólt rúgtak, viszont 8-at kaptak, arányaiban nézve ezen azért lesz majd mit javítani.

A csapat legeredményesebb játékosa Raúl Jiménez lett, a Wolverhampton támadója, aki három gólt szerzett. Egyébként a csapatok nem ontották a gólokat, és nem volt egy kifejezetten gólerős támadó, hat góllal lett gólkirály Cyle Larin…

Az azóta eltelt időszakban több barátságos mérkőzést is lejátszott az együttes, valamint a CONCACAF Nemzetek Ligájában vettek részt, ahol veretlenek tudtak maradni, megverték Suriname válogatottját, valamint ikszeltek Jamaikával.

Az elmúlt hónapokban négy meccset vívtak, Kolumbia és Paraguay ellen vereséget szenvedtek, Perut legyőzték, illetve néhány napja Spanyolországban Irakot is megverték, méghozzá 4-0-ra. Mondhatni, ez volt a főpróba a VB előtt. A gólokat Vega, Funes Mori, Gallardo és Antuna szerezték.

A keret tagjai

Ami bizonyosan fáj a szurkolóknak, az az, hogy Jesus „Tecatito” Corona, a Sevilla szélsője nem tudott csatlakozni a csapathoz. A játékos már több hónapja nem lépett pályára, és már szeptemberben valószínűsíthető volt, hogy Katarra nem is fog rendbe jönni. Ezzel az egyik legjobbját veszítette el a mexikói csapat, nem lesz könnyű pótolni a Porto egykori játékosát.

Aminek viszont örülhetnek, hogy Raúl Jiménez ott lehet sérülése ellenére. Úgy tűnik, hogy mégsem annyira komoly már a dolog, a Wolves csatára így az utazó keret tagja lett, azonban az még nem tiszta, hogy mennyit fog bírni… Lehet, hogy végül egy percet sem fog játszani majd? Igen, könnyen előfordulhat.

Gerardo Martino alaposan meg kellett, hogy nyirbálja az előzetesen összeállított keretet, hiszen Mexikó is maximum 26 embert vihet magával Katarba. Persze több játékos tisztában lehetett azzal, hogy maximum a padot melegíteni utazna, ha egyáltalán utazna, nem hiszem, hogy bárkit meglepetésként ért volna, hogy végül nem került be a végső keretbe.

A kapusok közül kimaradt Carlos Acevedo, David Ochoa, Luis Malagon és Jonathan Orozco.

A védelmet a Monterrey játékosai alkothatják, kiegészítve egy Ajax-spílerrel, meglepetés itt sem volt, talán csak az, hogy Jesus Alberto Angulo és Julian Araujo végül nem került be a csapatba.

A legnagyobb név a kimaradók közül – Corona mellett – a csodagyereké, Diego Lainezé. Anno hatalmas tehetségnek tartották, ám a karrierje valahol megbicsaklott félúton Sevilla felé. A Real Betisben nem igazán jutott szóhoz, aztán hiába került a Bragához, ott sem játszik. Martino így felelős döntést hozott, és kihagyta a gyors szélsőt. Aki lehet, hogy sosem fogja azt a karriert felépíteni, amit vártak tőle.

A teljes keret:

Kapusok: Guillermo Ochoa (Club América), Rodolfo Cota (Leon), Alfredo Talavera (Juarez)

Védők: Néstor Araujo (Club América), Jésus Gallardo (Monterrey), Gerardo Artega (Genk), Héctor Moreno (Monterrey), Jorge Sánchez (Ajax), Johan Vázquez (Cremonese), César Montes (Monterrey), Kevin Álvarez (Pachuca)

Középpályások: Erick Gutiérrez (PSV), Orbelín Pineda (AEK Athens), Hector Herrera (Houston Dynamo), Carlos Rodriguez (Cruz Azul), Andrés Guardado (Real Betis), Roberto Alvarado (Chivas), Edson Álvarez (Ajax), Luis Chávez (Pachuca), Uriel Antuna (Cruz Azul), Luis Romo (Monterrey)

Támadók: Hirving Lozano (Napoli), Rogelio Fuenes Mori (Monterrey), Henry Martín (Club América), Raúl Jiménez (Wolves), Alexis Vega (Chivas)

A szövetségi kapitány

Martinot a Barcelona drukkereinek talán nem kell bemutatni. 2013-ban nevezték ki a katalánok mesterének, de egy szezon után beadta a felmondását, miután nem sikerült címet nyerni a csapattal. Martino igazi nagykutya, tapasztalt, öreg motoros, aki karrierje során több klubcsapatot és válogatottat is megjárt. Érdekesség, hogy Európában egyedül a Barcát edzette. Szövetségi kapitányként ért el nagyobb sikereket, ő vezette négy évig a paraguayi válogatottat, aztán 2014 és 2016 között az argentin csapatnál volt ő a főnök, Mexikóban 2019 óta dolgozik. Az ország élén egyetlen Aranykupában megszerzett trófeával büszkélkedhet.

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

A kulcsjátékos

Azt gondolom, ezúttal nem Raúl Jiménez fogja szállítani a gólokat. A mexikói támadó koponyatörése óta árnyéka önmagának, és bár abból a sérülésből már felépült, azóta több más kisebb vagy épp nagyobb sérülést szenvedett el. Nem tudja állandósítani a helyét a kezdőcsapatban, és amikor játszik, akkor is gyengén teljesít. Mindent elmond róla az, hogy míg a 2019/2020-as idényben 38 meccsen 17 gólt szerzett a bajnokságban, addig tavaly csak 6-ot, idén pedig 3 meccsen egyszer sem talált a hálóba…

Inkább lehet ezúttal Hirving Lozanora számítani, aki a Napoli csapatában meghatározó játékossá vált. És a Napolit ismerjük, tudjuk, idén mit művelnek. Egész egyszerűen bombasztikusan jók. És ez Hirving Lozano érdeme is.

A legerősebb csapatrész talán a középpálya, ahol az örökifjú Andrés Guardado mellett ott vannak a jövő emberei is, mint Édson Álvarez vagy Erick Gutiérrez. Ó, és a kapuban megint ott lesz Guillermo Ochoa, akiről gyakorlatilag csak a világbajnokságokon hallunk, de akkor sokat. Hiába lép lassan veteránkorba a kapus, még mindig kirobbanthatatlan a kezdőből…

A felfedezett

Hát, idén nem Lainez lesz, aki ezt a címet megszerzi. Jelen pillanatban nagyon sok relatíve ismeretlen játékos van a keretben, ez pedig mindegyiküknek remek lehetőség, hogy megmutathassák, érdemesek egy jobb csapatba igazolni. Na nem akarom én a mexikói bajnokság csapatait bántani, de azért biztos, hogy sokan mondanak majd igent, ha Európa bajnokságaiból keresik őket.

Ilyen lehet Jésus Gallardo, César Montes vagy Luis Romo.

A várható kezdőcsapat

Azáltal, hogy Raúl Jiménez nem teljesen egészséges, könnyen lehet, hogy nem is fogjuk látni őt egy meccsen sem. Ez pedig azt jelenti, hogy Tata Martinonak dönteni kell: Ki legyen a középcsatár? Erre most a legnagyobb esélye Rogelio Funes Morinak van, őt majd Lozano és Vega segítheti.

A középpályára egyértelmű, három nagyon tapasztalt játékos fog ott játszani, és ahogy fentebb már mondtam, a védelem is adott Martino számára, három Monterrey játékos mellett Sánchez kerülhet a jobb-bekk helyére.

A 4-3-3-tól nem szívesen térnek el, és nem most fognak változtatni…

Ochoa – Sanchez, Moreno, Araujo, Arteaga – Rodriguez, Herrera, Guadrado – Lozano, Funes Mori, Vega

A menetrend

Mexikó első mérkőzését Lengyelország ellen vívja, amit négy nappal később az argentinok elleni találkozó követ majd. Végül Szaúd-Arábia legjobbjaival találkoznak 30-án. Lehet, ott dől majd el, Mexikó folytathatja-e a tornát…

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső