A Világbajnokság Csapatai: Szaúd-Arábia

Olvasd el 8 perc alatt szerző Bartos László 2022 november 15.

A C csoport kakukktojása következik, folytatjuk a világbajnokságon részt vevő csapatok bemutatását! Szaúd-Arábia következik, akik azért foghatták a fejüket, amikor meglátták a sorsolást. Bár néha az embernek az az érzése, hogy bármilyen csoportba kerülnének, onnan kicsit kilógnának.

A szaúdi csapat és vezére, Hervé Renard abban a hitben lép pályára, hogy helyt állnak a rengeteg erős ellenféllel szemben, és emelt fővel térhetnek haza. Mások azt mondják, a szaúdiak sosem voltak ennél erősebbek, és akár a második helyet is megcélozhatják…

Mondanom sem kell, hogy a szaúdi válogatott nem világsztárok gyülekezete, igazából egyetlen olyan játékost sem lehet mondani a 26 főből, aki Európában is jegyzett csapatnál szerepel. Saját selejtezőjük során ez általában elegendő, de egy nagy világversenyhez már kevés lesz.

A szaúdi csapatnak 1958-ban lett volna meg először a lehetősége arra, hogy világbajnokságon vegyenek részt, előtte ugyanis nem voltak a FIFA tagjai. De 1958-tól egészen 1974-ig el sem indultak a megmérettetéseken, 1978-tól 1990-ig pedig nem jutottak ki.

Aztán varázsütésre sorozatban négy VB-n is részt vehettek, melyek közül a legsikeresebb az amerikai volt, ott a nyolcaddöntőig meneteltek, utána mindig a csoportkörben távoztak a versenytől.

Dél-Afrikában és Brazíliában nem voltak, Oroszországban viszont igen, egy győzelemmel és két vereséggel a csoport harmadik helyén végeztek.

Az út a VB-ig

Hervé Renard csapata a selejtező második fordulójában csatlakozott a többi együtteshez Ázsiából. Az ötfős csoportjuk nem volt túl kemény, Palesztina, Szingapúr, Üzbegisztán és Jemen együtteseivel sorsolták őket össze, és a papírforma jött is, Szaúd-Arábia hat győzelemmel és két döntetlennel ment tovább a következő fordulóba. Ami már arról döntött, ki vehet részt a világbajnokságon.

Itt, ebben a körben Japán, Ausztrália, Omán, Kína és Vietnam ellen kellett megküzdeni. Ez azért már jóval erősebb volt, a szaúdiak viszont minden akadályt megugrottak, és senki és semmi nem tudta őket megállítani. Hiába gondolják sokan erősebbnek a japánokat és az auszikat, Szaúd-Arábia mindkettőt maga mögé utasította, csoportelsőként, hét győzelemmel, két döntetlennel és egy vereséggel megnyerték a csoportjukat. Ebben a csoportban igazából talán Ausztrália teljesítménye volt a meglepő, a Socceroos rendkívül gyengén teljesített, mégis ott lehetnek majd a VB-n. De róluk majd máskor. Szaúd-Arábia a második körben 22, a harmadikban 12 gólt szerzett, a legeredményesebb játékosuk pedig Saleh Al Shehri és Salem Al Dawsari lettek.

Azóta, hogy a csapat kijutott a VB-re, nem játszottak tétmeccset, mindössze pár barátságos találkozót, ahol azért a győzelmek nem annyira jöttek. Kikaptak Kolumbiától és Venezuelától, ikszeltek Ecuadorral, az USA-val, Albániával, Hondurasszal és Panamával, Izlandot és Észak-Macedóniát tudták megverni.

A keret tagjai

Nem akarom előadni, mekkora szakértője vagyok a szaúdi futballnak, mert bizonyára senki nem hinné el. De a házifeladatot elvégeztem, és a lehető legtöbb információt kiderítettem Hervé Renard csapatával kapcsolatban.

A francia szövetségi kapitány tíz olyan játékost választott, aki már a 2018-as világbajnokságon is részt vett, 16 viszont csak most eshet át a tűzkeresztségen.

A kerettel kapcsolatban egyetlen érdekesebb eseményről tudok mesélni: Renard a kerethirdetés után visszavonta Fahad Al-Muwallad meghívóját, és elővigyázatosságból inkább Nawaf Al-Abedet hívta be. Az ok a következő: Al-Muwallad tavaly májusban megbukott egy doppingteszten, tiltott szert találtak a szervezetében, ami miatt 18 hónapos eltiltást kapott. Később aztán – augusztusban – enyhítették a büntetését, azonban az ügy még mindig nincs lezárva, Renard pedig jobbnak tartotta, ha nem kockáztatja egy eltiltott játékos pályára lépését, mert annak az egész együttes megihatja a levét.

Sérülés miatt senkinek nem kell lemaradnia, és Renard-nak a fenti döntésen kívül nem kellett fájdalmas döntést hozni.

A teljes keret:

Kapusok: Mohamed al-Ovajs (al-Hilal), Navaf al-Aqidi (al-Nassr), Mohamed al-Jami (al-Ahli)

Védők: Jasser al-Sahrani (al-Hilal), Ali al-Bulaihi (al-Hilal), Abdulelah al-Amri (al-Nassr), Abdullah Madu (al-Nassr), Hassan Tambakti (al-Sabab), Szultan al-Ghanam (al-Nassr), Mohammed al-Breik (al-Hilal), Saud Abdulhamid (al-Hilal)

Középpályások: Salman al-Faradz (al-Hilal), Rijad Sarahili (Abha), Ali al-Hassan (al-Nassr), Mohamed Kanno (al-Hilal), Abdulelah al-Malki (al-Hilal), Sami al-Nadzej (al-Nassr), Abdullah Otajf (al-Hilal), Nasszer al-Davsari (al-Hilal), Abdulrahman al-Aboud (Ittihad), Salem al-Davsari (al-Hilal), Hattan Bahebri (al-Sabab)

Támadók: Nawaf al-Abed (al-Sabab), Haitham Asiri (al-Ahli), Saleh al-Sehri (al-Hilal), Firas al-Buraikan (al-Fateh)

A szövetségi kapitány

Az 54 esztendős francia szakember számára nem újdonság a vb-n való szereplés, hiszen négy évvel ezelőtt már megjárta Oroszországot. Ám akkor nem Szaúd-Arábiát vezette ki, hanem Marokkót. A mester azon szakemberek közé tartozik, akik karrierjük során több válogatottat irányítottak, mint klubcsapatot. Nem gyakori ez. Renard főként Afrikában tevékenykedett, dirigálta a zambiai, az elefántcsontparti, az angolai és a marokkói válogatottat is, mielőtt Szaúd-Arábiához szerződött. Ő lett az első szövetségi kapitány, aki kétszer nyerte meg az Afrika Kupát különböző csapatokkal: 2011-ben Zambiát vezette győzelemre, míg 2015-ben Elefántcsontpartot.

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

A kulcsjátékos

Mint láthattátok fentebb, senki nem játszik európai klubban, ami egy kicsit megemelné az ázsióját, lényegében mindenki otthonról jön. Ezért nehéz a választás, de mondom még egyszer, elvégeztem a házifeladatot, tehát találtam nektek öt játékost, akire oda kell figyelni az arab futball szakértői szerint.

Egyikük a belső védő, Abdulelah al-Amri, akit csak 2021-ben hívtak meg a válogatottba, de hamar a legjobb védővé nőtte ki magát. Egyetlen világbajnoki selejtezőn nem játszott, és nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a csapata kilencből öt meccset lehozott kapott gól nélkül.

Szintén sokat jelenthet Salman al-Faraj jelenléte a pályán. Ő a csapatkapitánya a klubjának és a válogatottnak is, ő Renard egyik legfontosabb játékosa. A 33 éves középpályás hatalmas szerepet játszott abban, hogy csapata, az al-Hilal bajnok lett a szaúdi bajnokságban.

És persze ne feledjük Salem al-Dawsarit sem, másnéven, a Tornádót. A szélsőként és csatárként is bevethető játékos 31 esztendős, és nemrégiben kivették a vakbelét, így kétséges, hogy a legjobb formáját tudja majd nyújtani. De ha igen, akkor azért a védőknek oda kell figyelniük…

A felfedezett

Firas al-Buraikan már 19 évesen megkapta első meghívóját, Renard volt az, aki meglátta benne a potenciált, és egyre nagyobb felelősséget rak a fiatal támadó vállára. Aki egyébként nem roskad össze a teher alatt, bár vannak, akik azt mondják, hogy még túl fiatal ahhoz, hogy a csapat vezére legyen, sokkal inkább bíznak Salem al-Dawsariban.

Az ifjú csatár egyébként egyelőre hazájában játszik, az al-Fateh együttesében, ám innen még vezethet bőven felfelé az út.

A várható kezdőcsapat

Hervé Renard általában 4-2-3-1-es felállásban játszatta a srácokat, azonban az utóbbi időben a barátságos mérkőzéseken kipróbálta a 4-3-3-as felállást is, amely egy picit masszívabb középpályát eredményezett, persze a hátrányai ennek is megvoltak.

Tekintve, hogy sokan alábecsülik őket, és tény, hogy erős ellenfeleik lesznek majd a pályán, erre az erősebb, védekezésre összpontosító felállásra szükség lehet. Mert ezúttal nem Panama, Honduras vagy Izland lesz az ellenfél, hanem Mexikó, Lengyelország és Argentína.

Owais – Ghanam, Amri, Bulaihi, Shahrani – Najei, Sharahili, Faraj – Dawsari, Buraikan, Bahebri

A menetrend

Egyből a legnehezebb ellenféllel indítanak a szaúdiak, Argentínát fogadják majd kedd délelőtt itteni idő szerint. Ezt követi majd a Lengyelország elleni találkozó, aztán 30-án Mexikóval fognak majd meccselni.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső