A Világbajnokság Csapatai: Szenegál

Olvasd el 8 perc alatt szerző Bartos László 2022 november 14.

Az A csoporttal már megvagyunk, Szenegállal bezárólag mindenkiről esett szó, mindenkit bemutattunk az első négyesből. Aliou Cissé együttese esélyesként lép pályára a csoportban, hiszen a keret tagjai főként Angliában és Franciaországban játszanak hétről hétre, ez pedig jó alap lehet. Szenegál nemrégiben megnyerte az Afrikai Nemzetek Kupáját is, aki leírná őket, azt javaslom, ne tegye!

Hiszitek vagy sem, Szenegál mindössze harmadik alkalommal léphet pályára világbajnokságon, de nem árt megemlíteni, hogy az ország sokáig Franciaország része volt, az 1970-es mexikói VB lehetett volna az első, ahova önálló országként jutnak ki. De ez nem sikerült, és aztán még sokáig nem vehettek részt egyetlen VB-n sem. 2002-ben láthattuk őket először a Japán és Dél-Korea által rendezett eseményen, ahol egyébként a negyeddöntőig meneteltek.

Második szereplésüket pedig 2018-ban vívták ki, amikor Oroszország adott otthont az eseménynek. Ugyan már a csoportjukban kiestek, mégis emlékezetes maradt a szenegáli válogatott teljesítménye. Ugyanis az az érdekes helyzet állt elő, hogy Japán és Szenegál minden tekintetben ugyanolyan teljesítményt nyújtottak. Ugyanannyi volt a pontjaik, a lőtt és kapott góljaik száma, a győzelmeik száma… Tényleg minden. Vagyis, csak majdnem minden. Most először fordult elő a világbajnokságok történetében, hogy egy csapat a több büntető lap miatt essen ki. Szenegál így járt, ami persze felháborodást váltott ki egyesekből, de hát valahogy dönteni kellett…

Az út a VB-ig

Elég komoly dolgot kell véghez vinni annak a csapatnak, ki akar jutni a VB-re. Mivel Afrikában rengeteg ország van, így eléggé… hogyismondjam… meg van bonyolítva a selejtező, elég egyetlen hiba, és máris elbukhat egy gárda mindent.

A selejtező összesen három szakaszból áll, Szenegál a másodikban csatlakozott. Togóval, Namíbiával és Kongóval kerültek egy négyesbe, és magabiztosan hozták, amit hozni kellett. Öt győzelmet arattak, mellette még volt egy ikszük, a csoportgyőzelmet viszont nem veszélyeztette ez sem.

Itt azonban még nem volt vége, következett a harmadik szakasz, és következett a döntő Mo Szalahék ellen. Az egyiptomi válogatottat kellett felülmúlnia Szenegálnak, a kétmeccses finálé első felvonását elvesztették 1-0-ra, aztán a visszavágón ők nyertek 1-0-ra. Ne feledjük, ez előtt az ANK döntőjében is Egyiptommal játszottak, és akkor legyőzték őket.

Mivel a két meccsen nem született döntés, jöhettek a tizenegyesek, és bár a szenegáliak első két játékosa (Kalidou Koulibaly és Seidou Ciss) hibáztak, végül ők nyertek.

A sorozat gólkirálya szenegáli részről meglepő módon Famara Diedhiou lett, aki eggyel több gólt szerzett, mint Sadio Mané.

A keret tagjai

Aliou Cissének voltak gondjai bőven, a Werder Bremen elleni bajnoki meccsen ugyanis Sadio Mané sípcsontja megsérült, ami miatt le is kellett cserélni. Eleinte úgy tűnt, nem lesz gond, aztán jött a lesújtó hír, a sérülés a vártnál komolyabb, így a csapat legértékesebb játékosa (aki egyébként rengeteget jótékonykodik, és segít, hogy szülőhazáját felemelje, fejlessze és segítse) nem lesz ott a VB-n.

De volt még egy fordulat ebben a történetben. Aliou Cissé ugyanis bejelentette, hogy a 26 fős keret része Mané is a sérülés ellenére. Ugyanis megvizsgálta őt a szenegáli csapatorvos, aki nem tartja annyira komolynak a sérülést. Ez persze a Bayern München vezetőségének annyira nem tetszik.

Mané tehát ott lesz, ahogy a többi nagy sztár is. Például a Chelsea két játékosa, Edouard Mendy és Kalidou Koulibaly, de megemlíthetjük Ismaila Sarrt a Watfordból, Boulaye Diát a Salernitanából (a Villarreal adta őt kölcsön) vagy esetleg Cheikhou Kouyatét.

Érdekesség, hogy mind a 26 játékos külföldön játszik, egyetlen egy futballista sincs, aki egy szenegáli klubból érkezett volna. Ez valahol érthető, a legtöbb szenegáli focista, akiknek a tehetsége kirívó, az akadémiáról azonnal külföldre – rendszerint Franciaországba – kerül. Így történhetett meg, hogy a 26 főből tízen Angliából, hatan Franciaországból, valamint a többiek Németországból, Spanyolországból, Görögországból, Törökországból és Ciprusról érkeznek.

A teljes keret:

Kapusok: Edouard Mendy (Chelsea), Alfred Gomis (Rennes), Seny Dieng (Queens Park Rangers)

Védők: Kalidou Koulibaly (Chelsea), Abdou Diallo (RB Leipzig), Youssouf Sabaly (Real Betis), Fode Ballo-Toure (AC Milan), Pape Abou Cisse (Olimpiakosz), Ismail Jakobs (AC Monaco), Formose Mendy (Amiens)

Középpályások: Idrissa Gana Gueye (Everton), Cheikhou Kouyate (Nottingham Forest), Nampalys Mendy (Leicester City), Krepin Diatta (AC Monaco), Pape Gueye (Olympique Marseille), Pape Matar Sarr (Tottenham Hotspur), Pathe Ismael Ciss (Rayo Vallecano), Moustapha Name (Pafosz FC), Mamdou Loum (Reading)

Támadók: Sadio Mané (Bayern München), Ismaila Sarr (Watford), Boulaye Dia (Salernitana), Bamba Dieng (Olympique Marseille), Famara Diedhiou (Alanyaspor), Nicolas Jackson (Villarreal), Iliman Ndiaye (Sheffield United)

A szövetségi kapitány

Az idősebb olvasóknak Aliou Cissé neve is ismerősen csenghet. Anno védőként és középpályásként játszott, megfordult többek között a Paris Saint-Germainben is, de játszott még több francia, valamint angol csapatban is (Lille, Sedan, Montpellier, Nimes, Birmingham, Portsmouth). A válogatottban hat éven keresztül játszott, összesen 35 mérkőzésen, ott volt a 2002-es japán-dél-koreai közös rendezésű VB-n is.

Ő a 32 csapatos mezőny egyik legrégebben egyhelyben levő edzője, már 8 éve irányítja a szenegáli válogatottat. Oroszországba is kijuttatta a csapatot, végül a csoportkörben estek ki, fura körülmények között, a több sárga lapjuk miatt.

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

A kulcsjátékos

Talán klisé, ha Sadio Manét említem meg, de tény, a Bayern München támadója okkal a legértékesebb játékos a keretben. A 30 esztendős csatár a válogatottban eddig 91 mérkőzésen 33 gólt szerzett, ő a csapat kapitánya, játékos, edző és mentor egyszemélyben. Nem hiába épít rá Cissé, igazi vezér a pályán.

Mellette persze még meg lehet említeni a már befutott játékosokat, akik hátukra vehetik az együttest: Kalidou Koulibaly a védelem stabilitásáért lesz felelős, Edouard Mendy a kapuban tevékenykedhet (habár ott van Alfred Gomis is a keretben), a középpályán a rutinos Idrissa Gueye, valamint az ifjú Pape Gueye lehet a sztár.

A felfedezett

A szenegáli csapat tagjait jól ismerhetik azok, akik a nagyobb bajnokságokat követik. De még mindig van bőven lehetőség fejlődni, feljebb kerülni jó néhány játékosnak. Itt van egyből Ismaila Sarr, akit tavaly már láthattunk a Premier League-ben, a Watford szélsőjének remek teljesítménye ellenére a darazsak kiestek, Sarr pedig maradt, de én azt gondolom, hogy ő magasabb szinten is megállná a helyét.

Fentebb említettem Pape Gueyét, aki csak 23 esztendős, de tavaly és tavalyelőtt is meghatározó játékosa volt az Olympique Marseille-nek. A védekező középpályás egy kicsit háttérbe szorult Igor Tudor érkezésével, egy jó VB-szereplés meggyőzheti a horvátot, hogy lehetőséget kellene adni neki.

A várható kezdőcsapat

Nagyon sok múlik Szenegálnál azon, hogy Sadio Mané tud-e játszani. Biztos, ami biztos, a szenegáliak egy boszorkánydoktort is bevetettek… Amennyiben igen, úgy semmi meglepő nem lesz a csapat kezdőjét tekintve, ha nem tud játszani, akkor máris más a helyzet.

A védelem és a középpálya rendkívül erős, szó szerint, ugyanis ezek a szenegáli legények rendkívüli fizikai adottságokkal rendelkeznek, erre építhetnek majd.

E. Mendy – Sabaly, Koulibaly, Diallo, Ballo-Toure – Gueye, N. Mendy, P. Sarr – I. Sarr, Dia, Mane

A menetrend

Hétfőn Szenegál a legnehezebb ellenféllel kezd, Hollandiával, azt követően jön Katar a második fordulóban, végül aztán Ecuador együttese. Ez előnyös a csapat számára, letudják a legerősebb csapatot, onnantól kezdve pedig lényegében saját kezükbe vehetik a sorsukat.

Folytatjuk a B csoporttal!

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső