Az Európa-bajnokság csapatai: Ausztria

Olvasd el 8 perc alatt szerző Bartos László 2021 június 04.

Újabb nap, újabb csoport, ezúttal a C jelű következik, ahol Ausztria mellett Hollandia, Ukrajna és Észak-Macedónia küzd még a továbbjutásért. Talán ez a leggyengébb kvartett a hat közül, örültünk volna, ha egy hasonló négyesbe kerül a magyar válogatott, akkor is, ha az azt jelentené, hogy nem látunk annyi világsztárt a Puskás Arénában.

Ezt dobta a gép azonban, abból kell gazdálkodnunk, ami jutott, azaz a Németország – Portugália – Franciaország trió.

De most maradjunk az osztrákoknál. Franco Foda együttese javarészt a Bundesligában lép pályára hétről hétre, a 26 fős keretből 20 játékos játszik valamelyik német elsőosztályú csapatban.

2016-ban is ott voltak az EB-n, de szerintünk azoknak, akik követik a magyar válogatottat ezt nem kell magyarázni. Mindenki emlékszik arra, amikor Szalai Ádám 550 nap gólínséget követően bepiszkálta, pöckölte, tuszkolta a labdát az osztrák kapuba. Majd jött Stieber Zoltán… De szép emlékek voltak!

Na, de tényleg elengedjük most a magyar szálat! Az EB akkor az osztrák csapatnak csúnya véget ért, hiszen Izland, Magyarország és Portugália jutott tovább a csoportból, Ausztria csont nélkül zúgott ki, összesen egy pontot szerezve.

A 2018-as VB-n még ennyi sikerélmény sem jött össze, mert ki sem jutottak…

Ez a németes foci most eredményesebb lehet? A csoport könnyebbnek tűnik, van esély az egyenes kiesési szakasz elérésére.

Az út az Európa-bajnokságig

A 2016-os döntőre nagy reményekkel vágtak neki az osztrákok, ugyanis a selejtezőben majdnem tökéletes mérleget hozva végeztek az élen, Oroszországot és Svédországot is megelőzve. Ezért is volt hatalmas csalódás az, amit végül Franciaországban mutattak.

A mostani selejtező már nem volt ilyen dicsőséges, de a második helyre azért így is befutottak Schlagerék. A csoportjukban ott volt Lengyelország, Szlovénia, Izrael, Lettország és egy olyan válogatott, akivel most is össze fognak futni: Észak-Macedónia.

Goran Pandevék akkor a harmadik helyen végeztek, ám selejtező útján végül előbb Koszovót, majd Grúziát legyőzve bejutottak. De erről majd akkor, ha Észak-Macedóniával foglalkozunk.

A selejtezőben a házi gólkirály Marko Arnautovic lett, a tapasztalt támadó, aki megjárta a Serie A-t (egy rövid időre), éveket töltött a Werder Bremenben, majd a Premier League-ből végül Kínába igazolt. Összesen 6 gólt szerzett a 32 éves csatár, és most is ott van Foda keretében.

A keret tagjai

Ha már szóba került a keret, nézzük meg, kik jönnek, és kik nem. Alább láthatjátok majd szokás szerint, hogy kik utaznak majd a csapattal, most pedig lássuk, kik estek áldozatául a keretszűkítésnek: Nem lesz ott az Európa-bajnokságon az FC Basel porátsa, Heinz Lindner, a LASK középpályása, Husein Balic, a Mainzból Phillipp Mwene és a legnagyobb hiányzó az az Adrian Grbic, aki a francia elsőosztályú Lorient együttesét erősíti. Számunkra ez meglepetés, ha lenne egy külön szekció, amiben a keret legnagyobb hiányzóját taglalnánk, akkor valószínűleg ő lenne a befutó. Tény, nem zárt olyan jó szezont klubcsapatában, de azért a válogatottban rendre szerepet kapott… De most inkább foglalkozzunk azokkal, akik itt vannak!

Íme a játékoskeret:

Kapusok: Daniel Bachmann (Watford), Pavao Pervan (Wolfsburg), Alexander Schlager (LASK)

Védők: David Alaba (Bayern München), Aleksandar Dragović (Bayer Leverkusen), Marco Friedl (Werder Bremen), Martin Hinteregger (Eintracht Frankfurt), Stefan Lainer (Borussia Mönchengladbach), Philipp Lienhart (Freiburg), Stefan Posch (Hoffenheim), Andreas Ulmer (Salzburg)

Középpályások: Julian Baumgartlinger (Bayer Leverkusen), Christoph Baumgartner (Hoffenheim), Florian Grillitsch (Hoffenheim), Stefan Ilsanker (Eintracht Frankfurt), Konrad Laimer RB (Leipzig), Valentino Lazaro (Inter), Karim Onisiwo (Mainz), Marcel Sabitzer (RB Leipzig), Louis Schaub (Luzern), Xaver Schlager (Wolfsburg), Alessandro Schöpf (Schalke 04), Christopher Trimmel (Union Berlin)

Támadók: Marko Arnautović (Shanghai Port), Michael Gregoritsch (Augsburg), Sasa Kalajdzic (VfB Stuttgart)

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

A felkészülés

Mivel a két nagy kupafinálé (a Bajnokok Ligája és az Európa Liga) döntőseinek háromnegyedét angol csapatok alkották, bennük angol játékosokkal, így a legjobbak még pihentek az Anglia – Ausztria találkozón. A statisztikát böngészve látható, hogy a sógorok fölényben játszottak, de végül a B-csapattal felálló háromoroszlánosok egy góllal jobbnak bizonyultak, ezt a találatot Bukayo Saka szerezte.

Az osztrák válogatott második felkészülési mérkőzése majd június 5-én lesz, Szlovákia ellen.

A szövetségi kapitány

Nem csak a játékosok zömének van köze Németországhoz, hanem a szövetségi kapitánynak is, ugyanis Franco Foda Mainzban látta meg a napvilágot, egykori futballista, aki kétszer a Nationalelf mezét is magára húzhatta.

Edzői pályafutását a Sturm Grazban kezdte, végigjárta a szamárlétrát, majd egy rövid kitérőt követően (egy évig volt a Kaiserslautern vezetőedzője) visszatért a Sturmhoz, 2017. év végén jelentették be, hogy a következő év első napjától átveszi a válogatott irányítását.

60%-os győzelmi mutatója van, 33 mérkőzésből 20-at nyertek meg az elmúlt három évben.

A kulcsjátékos

Nyugati szomszédaink tele vannak rutinos labdarúgókkal, azonban közülük is kiemelkedik Marcel Sabitzer és David Alaba. Előbbi az RB Leipzig labdarúgója utóbbi pedig épp most igazolt a Real Madridhoz a Bayern Münchentől.

Sabitzer Remekül lát a pályán, több poszton bevethető – nem ritka, hogy a válogatottban csatárt játszik -, és hihetetlen hajtós futballista. Nem kérdés, hogy ennek a keretnek a legnagyobb sztárja, nagyban tőle függhet majd Ausztria játéka.

Foda teljesen mindegy, hogy melyik poszton játszatja, biztosan nem fog csalódást okozni, és akár még a bombagólokat is várhatjuk tőle.

Rajta kívül érdemes még megemlíteni Xaver Schlagert, aki a VfL Wolfsburg alapembere, valamint a védelemben Martin Hintereggert.

A felfedezett

A másik játékos pedig Sasa Kalajdzic lehet. Ő is Németországban, a VfB Stuttgart csapatában focizik, és egy felejthető őszi szezont követően igazán belelendült a dolgokba, az egyik legveszélyesebb csatár volt a Bundesligában. A Bundesliga szerelmesei természetesen így megismerték a nevét, és ezt az építkezést az EB-n tovább folytathatja. Még mindig csak 23 esztendős, nagy karrier várhat még a hórihorgas támadóra.

A várható kezdőcsapat

Több olyan játékos van a keretben, akik több poszton, de akár több szekcióban is bevethetők. David Alaba például az elmúlt években játszott már balbekket, belső védőt, baloldali és középső középpályást, de a támadók között is kipróbálta magát. Sabitzerrel hasonló a helyzet. Főként középső középpályást játszatnak vele, de egy poszttal előrébb is megállja a helyét. A gerinc itt is megvan, apróbb változtatások lehetnek majd az általunk elképzelt kezdőben:

A. Schlager – Lainer, Dragovic, Hinteregger, Ulmer – Schaub, X. Schlager, Grillitsch, Alaba – Kalajdzic, Sabitzer

A menetrend

Az osztrákok két meccsüket is keleti szomszédainknál játsszák, kezdésként az észak-macedónok jönnek (akiket a selejtező alkalmával oda-vissza vertek), majd Amszterdamban mérkőznek meg Hollandia csapatával, végül vissza Bukarestbe, amikor is az ukrán csapat következik.

Ez még csak a mai első bemutatkozó volt, ezt fogja követni még három.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső