Az Európa-bajnokság csapatai: Csehország

Olvasd el 8 perc alatt szerző Bartos László 2021 június 05.

Ma már túl vagyunk a D csoport felén, Skócia és Horvátország válogatottján. Még hátra vannak az angolok és a csehek, utóbbival kezdünk. A cseh futball időről időre nagyszerű tehetségeket termel ki, ám válogatott szinten nagyon hosszú ideje nem volt sikerélményük. Ki ne emlékezne Tomas Rosickyre, Jan Kollerre, Milan Barosra, Pavel Nedvedre, vagy ha régebbre visszanyúlunk, akkor Karel Poborskyra vagy Antonin Panenkára…

Rosicky óta olyan igazán nagy világsztárja nem volt a válogatottnak, a válogatott is teljes átalakuláson ment keresztül.

A 2016-os Európa-bajnokságon is részt vettek, ám az ottani szereplésről nem szívesen beszélnek a csehek, amikor összeülnek egy csülökre meg egy sörre a Károly híd lábánál. Ott ugyanis csak egy pontot szereztek, és utolsó helyen estek ki a csoportjukból. Kikaptak a spanyolokkal, ikszeltek a horvátokkal, és zárásként jött még egy vereség a törökök ellen.

A 2018-as VB-n ilyesfajta csalódás nem érte őket. Ki sem jutottak az oroszországi világeseményre. A csoportjukban a harmadik helyet tudták csak megszerezni. Az evidens volt, hogy Németországé lesz az első hely, de a másodikra várták a cseh csapatot. Csakhogy jött Észak-Írország, és ezt elorozta Daridáék elől.

És legutóbb mi is történt…?

Az út az Európa-bajnokságig

A bevezetőben írtuk, hogy egész könnyű csoportba került a cseh válogatott. Anglia volt az egyetlen nagy hal, de ezen kívül csupa hozható ellenfél: Koszovó, Bulgária és Monenegró legjobbjai vártak Soucekékre.

Maradjunk annyiban, hogy a kezdés enyhén szólva is demoralizáló volt: Anglia ellen léptek pályára az első körben, és súlyos 5-0-s vereséget szenvedtek el. Senki nem várta, hogy megverjék a Wembely-ben a háromoroszlánosokat, de azért mégiscsak… Az öt még gombócból is sok.

Innen egy szünnap után vissza tudtak jönni, legyőzték hazai pályán Bulgáriát és Montenegrót, viszont Koszovótól idegenben kikaptak. Koszovót nem lehet már félvállról venni, ez tény és való, de illett volna három ponttal hazamenniük a cseheknek.

Harmadik vereségüket már akkor szenvedték el, amikor már minden mindegy volt. Tudták – az utolsó előtti kör után -, hogy megvan a kijutás, így belefért egy vereség Szófiában.

Viszont előre szaladtunk. Egy dolgot még szerettünk volna megemlíteni, mégpedig az Anglia elleni második találkozót, ahol Gareth Southgate bivalyerős csapatát 2-1-re verték Brabec és Ondrasek góljaival.

Ez is kellett a kijutáshoz…

A keret tagjai

Silhavy mester is május közepén már kész tervvel állt elő, azaz 26 játékost választott ki. Természetesen itt vannak a legnagyobb nevek, Tomas Soucektől Tomas Vaclikon át Patrick Schickig bezárólag, egyedüli hiányérzetet az okozhat, hogy Theodor Gebre Selassie-t otthon hagyják. Rendben, értjük mi, hogy már elmúlt 34 éves, de talán még tudott volna segíteni ezen a csapaton. A másik játékos, akinek helye lett volna itt, az Lukas Provod. A 24 esztendős középpályás/szélső viszont sérülés miatt nem tarthat a csapattal, Silhavy minden bizonnyal nevezte volna.

Íme a játékoskeret:

Kapusok: Aleš Mandous (Olomuc), Jiří Pavlenka (Werder Bremen), Tomáš Vaclík (Sevilla)

Védők: Jan Bořil (Slavia Praha), Jakub Brabec (Viktoria Plzeň), Ondřej Čelůstka (Sparta Praha), Vladimír Coufal (West Ham United), Pavel Kadeřábek (Hoffenheim), Tomáš Kalas (Bristol City), Tomáš Holeš (Slavia Praha), Aleš Matějů (Brescia), David Zima (Slavia Praha)

Középpályások: Antonín Barák (Verona), Vladimír Darida (Hertha BSC), Jakub Jankto (Sampdoria), Alex Král (Szpartak Moszkva), Lukáš Masopust (Slavia Praha), Jakub Pešek (Sparta Praha), Michal Sadílek (Liberec), Petr Ševčík (Slavia Praha), Tomáš Souček (West Ham)

Támadók: Adam Hložek (Sparta Praha), Michael Krmenčík (PAOK), Tomáš Pekhart (Legia), Patrik Schick (Bayer Leverkusen), Matěj Vydra (Burnley)

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

A felkészülés

Túl már egy mérkőzésen, ami csúnya eredménnyel ért véget. Olaszország csapatával találkoztak Daridáék, a vége pedig 4-0 lett az Azzurri javára. A válogatottnak egész meccsen nem volt kaput eltaláló lövése, ami azért sokat elárulhat számunkra. Közben az olaszok mentek előre, élvezték a futballt, és ez látszik a lőtt góljaik számán is.

A megsemmisítő vereség után kedden (06.08.) újabb mérkőzést játszik a csapat, Albánia nemzeti együttese utazik majd Prágába. Ha ott sem tudnak előrukkolni egy jó eredménnyel, akkor meg lehet kezdeni az aggódást?

Lehet, de azért még mindig tartsuk azt szem előtt, hogy ezek felkészülési mérkőzések, azt szolgálják, hogy a kapitány minél többet megtudjon a csapatáról, a játékosairól, így ezekből messzemenő következtetést levonni óriási butaság volna.

A szövetségi kapitány

A mester novemberben tölti majd a hatvanat, profi labdarúgó volt ő is, az akkori Csehszlovákiában játszott, más országban meg sem fordult. Összesen 465 mérkőzése volt, ezt a mennyiséget összesen öt csapatban hozta össze. A válogatott felnőtt csapatában négy fellépése van.

Érdekesség, hogy Silhavy edzőként is csak hazai csapatokat edzett. Megfordult Prága szinte összes gárdájánál (Sparta, Slavia, Dukla), Liberecben, Plzenben és Jablonecben is. Nyolc éven át volt másodedző a cseh válogatottnál, a karmesteri pálcát pedig 2018. szeptember 18-án kapta meg.

A kulcsjátékos

Az 1995-ös születésű Tomas Soucek lehet az, aki a legtöbbet nyújthatja a cseh válogatottnak. Szélesebb körben tavaly télen ismerhettük meg, ekkor ugyanis a West Ham kölcsönvette őt (opciós vásárlási joggal) a Slavia Prahától. Rengeteget segített a csapatnak, a középpálya valódi motorja volt, egyúttal a kapu előtt is rendre veszélyesen bukkant fel. Hozzájárult ahhoz, hogy a kalapácsosok a 2020/2021-es szezonban is a Premier League-ben vehessenek részt, idén pedig az álomszezon főszereplője is volt.

Soucek mind a 38 bajnoki találkozón részt vett, ezeken 10-szer volt eredményes, és még egy gólpasszra is futotta tőle. Nem kérdés, hogy ő a választottunk.

A felfedezett

Sokan vannak a keretben, akik otthon – vagy nem annyira szem előtt – fociznak, így lemaradnak a rivaldafényről is. Ilyen játékos például Ondrej Calustka, aki egy kőkemény védő, de eddig nem sokszor hallhattunk róla. Nem őt fogjuk nevezni, a Sparta Praha játékosa már 31 éves is elmúlt. David Zima lehet az ő utódja majd, nem csak a válogatottban tud tanulni a fiatal az idősebbtől, hanem a klubjukban is, hiszen ő is a Sparta Praha alkalmazásában áll.

Zimán kívül a két olasz játékost is megemlíthetjük, Antonin Barak és Jakub Jankto a Veronában és a Sampdoriában alapember, és bár már ők sem számítanak extra fiatalnak, egy jó EB még magasabb szintre juttathatja őket. Főleg Janktonak van meg erre az esélye.

A várható kezdőcsapat

Silhavy a felkészülés során, és a selejtezők során is leginkább a 4-2-3-1-es felállással próbálkozott, így ehhez mi sem nyúltunk hozzá. Ha mi lennénk Silhavy, akkor a nyitómeccsen így küldenénk pályára a srácokat:

Vaclik – Kaderabek, Celustka, Brabec, Boril – Kral, Soucek – Darida, Barak, Jankto – Schick

A menetrend

Első két meccsét Skóciában játsszák majd a csehek, előbb a házigazda ellen, majd következik a horvátok elleni összecsapás (18-án). A harmadik csoportmeccsre már Angliában kerül sor, a döntőnek is helyet adó Wembley stadionban szállnak ringbe majd Anglia legjobbjaival.

Apropó Anglia, ők még hátra vannak, holnap reggel olvashatjátok az ő bemutatkozásukat, és még aznap megyünk tovább az E csoportra.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső