Az Európa-bajnokság csapatai: Dánia

Olvasd el 8 perc alatt szerző Bartos László 2021 június 03.

Mai utolsó csapatunk, akit bemutatunk Dánia válogatottja lesz. A B csoport összes együttesét így végig vettük, túl vagyunk Belgium, Oroszország és Finnország bemutatásán is.

Kasper Hjulmand együttese utoljára 2012-ben járt Európa-bajnokságon, 2016-ban nem sikerült kivívni a részvételt. Az a lassan 9 évvel ezelőtti torna sem sikerült jól, már a csoportból kihullott az együttes, pedig akkoriban is erős csapatuk volt, amit olyan nevek alkottak, mint Niklas Bendtner, Daniel Agger, Michael Krohn-Daehli, Dennis Rommedahl, Lasse Schöne vagy Thomas Kahlenberg. És már akkor is a keret tagja volt Simon Kjaer, Daniel Wass és Christian Eriksen, akik hírmondónak maradtak a mostani 26 fős szűkített keretben.

A 2018-as orosz VB-t is megjárták, csoportjukból tovább is jutottak, de a későbbi ezüstérmes, a horvát válogatott tizenegyesekkel búcsúztatta őket. Akkoriban Age Hareide irányította a válogatottat, de a gerinc már akkor megvolt. Már ott játszott Eriksen, Yussuf Poulsen, Delaney, Braithwaite, Kasper Schmeichel… És mint tudjuk, a kohézió nem egy utolsó dolog egy ilyen tornán…

Az út az Európa-bajnokságig

Kevés olyan együttes volt a selejtezők során, aki a második helyről ment tovább és tette mindezt veretlenül. Hadd nézzük csak… Igen, csak egyetlen egy: a dán válogatott.

Svájccal, Írországgal, Grúziával és Gibraltárral voltak egy ötösben, a D jelűben, és négy győzelem mellett négy döntetlent értek el. Kicsit forró volt a pite, mert az írek nagyon a nyakukon voltak, de végül az utolsó meccsen 1-1-es döntetlent játszottak velük, ennek köszönhetően biztosították be a második helyüket.

A top góllövő Christian Eriksen volt 5 találattal, mögötte pedig a Monza játékosa, Christian Gytkjær végzett, aki viszont most nem utazik az EB-re.

A keret tagjai

Kasper Hjulmand már május 25-én előállt a végleges kerettel, és mindenki itt van, aki számít. Rutinos labdarúgók tömkelege, rengeteg ismerős arc a Premier League-ből és a Serie A-ból, de akad itt játékos Németországból vagy Spanyolországból is. A dán bajnokságot Nicolai Boilesen, Jonas Lössl, Mathias Jörgensen és Jonas Wind fogja képviselni, a többiek mind a légiósok életét élik, ki itt, ki ott.

A legértékesebb játékosok közül senkinek nem kell kihagynia a tornát, itt van Eriksen, aki a csapat vezére, itt van Thomas Delaney és Pierre-Emile Højbjerg, a középpálya két motorja, és itt van a tapasztalt Milan-védő, Simon Kjær, aki a csapatkapitányi karszalagot fogja viselni.

Íme a játékoskeret:

Kapusok: Jonas Lössl (Midtjylland), Frederik Rønnow (Schalke), Kasper Schmeichel (Leicester)

Védők: Joachim Andersen (Fulham), Nicolai Boilesen (Copenhagen), Andreas Christensen (Chelsea), Mathias Jørgensen (Copenhagen), Simon Kjær (AC Milan), Joakim Mæhle (Atalanta), Jens Stryger Larsen (Udinese), Jannik Vestergaard (Southampton)

Középpályások: Anders Christiansen (Malmö), Thomas Delaney (Dortmund), Christian Eriksen (Inter), Pierre-Emile Højbjerg (Tottenham), Mathias Jensen (Brentford), Christian Nørgaard (Brentford), Robert Skov (Hoffenheim), Daniel Wass (Valencia)

Támadók: Martin Braithwaite (Barcelona), Andreas Cornelius (Parma), Mikkel Damsgaard (Sampdoria), Kasper Dolberg (Nice), Andreas Skov Olsen (Bologna), Yussuf Poulsen (Leipzig), Jonas Wind (Copenhagen)

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

A felkészülés

A dánok június 2-án Németország ellen léptek pályára. Joachim Löw érdekes felállásban, öt védővel lépett pályára, Hjulmand pedig klasszikus karácsonyfa-alakzatot választott. Ha tippelnünk kellene, hogy melyik kezdő állt közelebb ahhoz, amit majd az EB-n látni fogunk, akkor határozottan a dánokat említenénk meg.

A végeredmény 1-1 lett, Florian Neuhaus szerezte a németek találatát, míg a dánoktól Yussuf Poulsen talált be.

Dániának lesz még egy barátságos mérkőzése – ahogy mindenkinek -, amit majd Bosznia-Hercegovina legjobbjaival vívnak meg június 6-án.

A szövetségi kapitány

Kasper Hjulmand azt követően adta edzősködésre a fejét, hogy játékoskarrierje 26 évesen véget ért egy térdsérülés miatt. A most 49 esztendős szövetségi kapitány az utánpótlásban kezdett dolgozni, egészen 1998-tól 2005-ig tevékenykedett itt, majd a felnőtt csapat irányítását is megkapta, két éven át vezette a csapatot. Ezután másodedzői munkát vállalt a Nordsjællandnál, de itt is átadták neki a gyeplőt három év után. Ugyanennyi időt töltött a felnőtt csapat edzőjeként.

Következett egy egyéves kiruccanás Németországba, ahol a Mainz csapatát trenírozta, de 2016-ban visszatért a Nordsjællandhoz. 2020 óta a dán válogatott szövetségi kapitánya. Ezen rövid idő alatt 12 mérkőzésen át vezényelte csapatát (eddig), 8 győzelmet és 2 döntetlent tud felmutatni.

A kulcsjátékos

Van a dánoknál egy íratlan törvény, amit úgy hívnak, hogy Janteloven, magyarul Jante törvényének lehet fordítani. Ez egy olyan sztenderd, ami alapján ez az északi nép éli a mindennapjait – a „rendes” törvények betartása mellett persze -, és amelynek első pontja a következő: Du skal ikke tro, du er noget! – Vagyis Ne hidd magad különlegesnek.

A dánok nem szeretik a nagyképűséget, és valóban, ez a csapat szerény, még a legnagyobb sztárjuk is olyan, mint a szomszéd srác, akivel néha leugrunk a grundra egyet passzolgatni. A legnagyobb sztár pedig kétségtelenül Christian Eriksen, aki idén a Serie A-ban szereplő Interrel bajnokságot nyert. Klasszikus irányító, olyan, amiből már nagyon kevés van manapság, de ő is fejlődik, így egyre több terhet vesz le a társak válláról nem csak támadásban, de védekezésben is. Szerencséjére a válogatottban koncentrálhat arra, amihez a legjobban ért, mert két társa igazi vízhordó, zongoracipelő, vagy hívjuk, ahogy akarjuk. Thomas Delaney és Pierre-Emile Højbjerg mellett játszhatja saját játékát. És ezért is emelkedik ki ebből a dán csapatból. A társak csendes munkája miatt.

A felfedezett

Két Olaszországban játszó játékost néztünk ki ide, méghozzá Andreas Skov Olsent és Mikkel Damsgaardot. Előbbi a Bolognában, utóbbi a Sampdoriában játszik, és mindkettejükre mondhatjuk azt, hogy sikeresen bejátszották magukat Mihajlovic és Ranieri kezdőjébe.

Mindkét játékos egyébként épp a szövetségi kapitány korábbi csapatából, a Nordsjaellandból érkezett Genovába. Damsgaard és Skov Olsen is alig múlt 20 esztendős. Ők lehetnek a dán csapat felfedezettjei.

A várható kezdőcsapat

Németország ellen már a mag ott volt, Hjulmand nagyjából a lehető legjobb kezdőt rakta össze. Ahogy mindig, úgy itt is elmondjuk, hogy lehetséges a változás, előzetesen mi ebben gondolkozunk:

Schmeichel – Wass, Christensen, Kjær, Mæhle – Delaney, Eriksen, Højbjerg – Braithwaite, Dolberg, Poulsen

A menetrend

A bosnyákok utáni felkészülési mérkőzést követően 12-én kezdik meg európa-bajnoki szereplésüket a dánok. Először Finnországgal játszanak hazai pályán, a Parken Stadionban, majd négy nap múlva ugyanitt Belgium csapata jön. A harmadik fordulóban Oroszországgal csapnak össze, könnyen lehet, hogy majd az a meccs dönt a továbbjutás sorsáról…

Megvolnánk a B csoporttal is, holnap jön a C, illetve a megszokottól eltérően hétvégén sem állunk le, szombaton a D, vasárnap az E csoport következik, hétfőn pedig lezárjuk a sorozatot a mieink csoportjával, az F jelű kvartettel.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső