Az Európa-bajnokság csapatai: Észak-Macedónia

Olvasd el 8 perc alatt szerző Bartos László 2021 június 04.

Ma ismét „kivégeztünk” egy csoportot, Észak-Macedónia együttesével zárjuk a C-sek bemutatását. Sokan mondogatják, hogy ez a leggyengébb csoport, és hát ebben valóban van valami, azonban ez nem azt jelenti, hogy majd az ő meccseiken az alma barnulása is izgalmasabb program lenne.

Épp ellenkezőleg. A sok „kicsi” itt most megmutathatja, milyen fából faragták őket. És ne legyenek kétségeink, bizonyosan meg is fogják mutatni magukat néhányan.

Például az abszolút újonc, Igor Angelovski együttese, az észak-macedón csapat.

Ilyenkor szoktuk a korábbi tornákon elért eredményeiket felsorolni, de ezúttal ezzel adósak maradunk. Érthető okokból…

De azt azért elmondhatjuk, hogy a korábbi selejtezőkben hogyan szuperáltak. Hát, nem jól. Annyira nem, hogy még Luxemburg is megelőzte őket, csoportjuk utolsó helyén, mindössze négy ponttal végeztek. Megnéztük, az utolsó meccsük óta mennyire cserélődött le a keret. Nem árulunk el nagy titkot, ha azt mondjuk: Nagyon.

Hírmondónak csak Trajkovski, Ristovski és Ristevski maradtak nagyjából…

És persze azóta új szövetségi kapitány is van, Ljubinko Drulovic, a szerb mester a katasztrofálisan végződő sorozat után távozott, azóta Angelovski a csapat hadvezére.

Az előrelépés tehát megkérdőjelezhetetlen (fú, deja vu), a fejlődés látványos, innentől minden meccs ajándék Pandevék számára…

Az út az Európa-bajnokságig

Kalandos volt az út, amin az észak-macedónok jártak, néhol igencsak viszontagságos, de végül megérte, mert a céljukat elérték. Úgy gondoljuk, a szurkolók már ezzel az EURO selejtezőn elért harmadik hellyel is maximálisan elégedettek voltak, az előző tornán közel sem értek el ennyit, több mint háromszor annyi pontot gyűjtöttek. Igaz, ez most egy könnyebb csoport volt, mint 2016-ban, itt Lengyelország, Ausztria, Izrael, Szlovénia és Lettország volt az ellenfél.

Ahogy arra mindenki számított, a csoportot Lewandowskiék nyerték, mögöttük pedig Ausztria kvalifikálta magát a kontinensviadalra. Az észak-macedónok viszont a harmadik helyen végeztek. Viszont a Nemzetek Ligájában feltörtek, mint a talajvíz, és ennek köszönhetően pótselejtezőre voltak jogosultak. Az elődöntőt és a döntőt egy mérkőzésen zavarták le a pandémia miatt, az első meccsükön szűkösen, 2-1-re nyertek Koszovó legjobbjai ellen, majd a döntőben szintén egy találattal bizonyultak jobbnak az ellenfélnél, aki Georgia csapata volt.

A hős nem volt más, mint Goran Pandev, aki még ennyi idősen is meghatározó játékosa az észak-macedón válogatottnak, sőt még a Genoában is számítanak rá. Pedig nem egy mai legényről beszélünk… De róla bővebben majd később…

A keret tagjai

Hiszitek vagy sem, az észak-macedónoknál is van magyar szál, hiszen két futballista jelenleg is Magyarországon, az OTP Bank Ligában futballozik, kettő pedig korábban focizott itt. Boban Nikolov és Enis Bardi tartoznak az utóbbi csoportba, előbbi a Leccében játszik, míg Bardi a spanyol La Ligában szereplő Levante tagja. Kire Ristevski az Újpestben, Visar Musliu pedig a Fehérvárban lép pályára hétről hétre.

A csapat nagy sztárjai közé tartozik – természetesen – Goran Pandev, Elif Elmas (Napoli), Aleksander Trajkovic (Mallorca) és Ezgjan Alioski (Leeds United).

Íme a játékoskeret:

Kapusok: Stole Dimitrievski (Rayo Vallecano), Risto Jankov (Rabotnicki), Damjan Siskovski (Doxa Katokopia)

Védők: Egzijan Alioski (Leeds), Egzon Bejtulai (Shkëndija), Visar Musliu (Fehérvár), Kire Ristevski (Újpest), Stefan Ristovski (Dinamo Zagreb), Darko Velkovski (Rijeka), Gjoko Zajkov (Charleroi)

Középpályások: Arijan Ademi (Dinamo Zagreb), Enis Bardi (Levante), Darko Churlinov (Stuttgart), Eljif Elmas (Napoli), Feran Hasani (Partizani), Tihomir Kostadinov (Ružomberok), Boban Nikolov (Lecce), Milan Ristovski (Spartak Trnava), Stefan Spirovski (AEK Larnaca)

Támadók: Daniel Avramovski (Kayserispor), Goran Pandev (Genoa), Marjan Radeski (Akademija Pandev), Vlatko Stojanovski (Chambly), Aleksandar Trajkovski (Mallorca), Ivan Tričkovski (AEK Larnaca), Krste Velkovski (Sarajevo)

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

A felkészülés

A hónap első napján játszották első felkészülési meccsüket Szlovéniával. A Szkopjéban lejátszott mérkőzésen Elmas góljával ők szerezték meg a vezetést, és úgy tűnt, hogy ez ki is tart a meccs végét jelentő hármas sípszóig. Ám a 97. percben Crnigoj egyenlített.

Inkább most járjanak így, mint az EB-n, nem igaz?

Második mérkőzésük e pillanatokban is zajlik (06.04.), Kazahsztán az ellenfél.

A szövetségi kapitány

Igor Angelovski játékos karrierjéről sok nem található meg, legismertebb csapata a szlovén elsőosztályú Celje volt, ezen kívül (ez előtt és után) hazája csapataiban fordult meg, úgy, mint a Cementarnica, a Skopje vagy a Srem.

A 45 éves kapitánynak edzőként sem volt komoly tapasztalata, mielőtt elfogadta volna a szövetség ajánlatát, egyedül a – számunkra is ismerős – Rabotnicki csapatát edzette 2013 és 2015 között. Ha valaki nem emlékezne rá: 2006-ban kaptunk egy iszonyatos pofont, a DVSC a Bajnokok Ligája 2. selejtezőkörében a szkopjei csapat ellen lépett pályára, és a Nagyerdeiben elért 1-1-es döntetlen után 4-1-es vereséget szenvedtek…

Szóval, Angelovski… Nehéz utat járt be, de az, hogy hat éve kitart a csapat mellett, és a gárda is szépen fejlődik az irányítása alatt remek ajánlólevél lehet számára.

Hogy mennyire szépen? A 2016-os EB-selejtezőn boxzsáknak használták őket, a 2022-es katari vb-ért zajló küzdelemben Németországból hozták el a három pontot

A kulcsjátékos

Van három igazán kiemelkedő játékosa Észak-Macedóniának. Négy, ha jobban belegondolunk. Alioski, Elmas, Bardi és Pandev.

Kit válasszunk? A remek balbekket, aki a Leeds színeiben megmutatta magát idén a világnak? Vagy az EB legidősebb csapatkapitányát, a 37 esztendős Pandevet? A Napoli fáradhatatlan középpályását? Vagy a volt újpesti Bardit, akinek nagyszerű szabadrúgásai vannak, és még anno az Arsenal is szemet vetett rá?

A mi jelöltünk Goran Pandev. Megérdemli. Az egy dolog, hogy még ennyi idősen is rutinjának köszönhetően képes helyzetbe kerülni, a helyzeteit jó százalékban értékesíti, és ő az, aki mögé mindenki be fog állni a sorban. Nem lehet nem szeretni a fickót…

A felfedezett

A mostani választottunkban az a lenyűgöző, hogy már a 2011/2012-es szezonban pályára lépett a felnőttek között a Rabotnickiben. És hogy ez miért ekkora szó? Azért, mert most 25 esztendős a hősünk. Darko Velkovskiról van szó, aki a védelem közepén áll helyt, jelen pillanatban a Rijekában, a horvát elsőosztályú bajnokságban futballozik. Egyre feljebb és feljebb került az évek során, de itt egyelőre nem alapember.

A válogatottban az, és sok fog múlni rajta és a védőtársakon, mert valószínűleg mindenki neki fog majd menni a csapatnak…

A várható kezdő

Angelovski az ötvédős rendszert preferálja, ami néha átcsap 3-5-2-be, köszönhetően Alioskinak és Ristevskinek. Szerintünk így (vagy hasonlóan) állnak majd fel Pandevék:

Dimitrievski – Ristovski, Ristevski, Velkovski, Musliu, Alioski – Bardi, Ademi, Elmas – Pandev – Trajkovski

A menetrend

Bukaresten indul útjára a móka 13-án, ekkor lépnek pályára Ausztria ellen, aztán a szokásos három nap pihenést követően Ukrajna ellen folytatják, és Hollandia ellen zárják. A második meccsüket szintén Romániában rendezik, utána viszont Amszterdamba kell utazniuk.

Holnap a D csoporttal jövünk újra!

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső