Az Európa-bajnokság csapatai: Finnország

Olvasd el 8 perc alatt szerző Bartos László 2021 június 03.

Finnország csapatát a legesélytelenebbekként tartják számon. Jól mutatja ezt, hogy a fogadóirodák 4-500-as oddson kínálják a csapat győzelmét. Ez azért nem meglepő, legyünk őszinték, már az csoda lenne, ha ebből a csoportból tovább tudnának menni. Ugyanis Belgium, Dánia és Oroszország az ellenfél…

Már az meglepő, hogy itt vannak, történelmük során sosem jutottak ki sem Világbajnokságra, sem pedig Európa-bajnokságra. Így újoncot avatnak majd június 12-én, amikor a finn csapat először pályára lép.

Történetük kalandos, nincsenek túlságosan nagy sztárjaik, a keretben pedig csak egyetlen olyan játékos van, aki hazája bajnokságában kergeti a labdát.

Van magyar szál is, az MTK télen szerződtetett jobbhátvédje/jobboldali középpályása, Nikolai Alho is helyet kapott Markku Kanerva 26 fős szűkített keretében.

Hatalmas fejlődésen ment keresztül az együttes, de ez az első kvalifikációból rögtön kiderülhetett mindenki számára.

Nem lehet teljes mértékben leírni őket, akár még meglepetést is okozhatnak, de a reális az, hogy ők szépen, az utolsó helyen búcsúznak.

Bárhogy is alakul, Markku Kanerva ebből a csapatból kihozta a maximumot. Kissé hasonlít ez az egész „felnövés-történet” Izland csapatához, akik 2016-ban robbantak be a világfutball elitjébe, és egyből negyeddöntőig jutottak, ahol csak a későbbi döntős házigazda franciák tudták megállítani őket.

Egy olyan szerepléssel minden finn ki lenne békülve, de ők egy elég pesszimista népség. Mondjunk rá egy példát? Az egyik szurkolói daluk címe: Hävittiin kenelle pitikin, ami szabad fordításban annyit tesz: Kikaptunk ettől a csapattól, de számítottunk rá…

Az út az Európa-bajnokságig

Finnország csoportjáról tegnap már meséltünk. Méghozzá azért, mert ők is ott voltak, ahol Olaszország. Az Azzurri csont nélkül harcolta ki az Európa-bajnokságot, kérdés volt, hogy ki érhet oda a második helyre. A legnagyobb esélyes előzetesen Bosznia-Hercegovina együttese volt, de sem nekik, sem Görögországnak nem sikerült a bravúr.

Így került képbe Finnország. A kiscsapat sosem járt még nagy tornán, a 2016-os EB-selejtezőben a negyedik helyen végeztek, épp a mieink előzték meg őket. Egyébként sem vagyunk a szívük csücske, hiszen ellenük mindig „jön a dráma”, plusz még miattunk nem mehettek pótselejtezőre sem…

Nem csinált a mostani selejtezősorozatban semmi különleges dolgot a finn csapat, egyszerűen hozták, amit hozni lehet. Mivel a bosnyákok és a görögök meg össze-vissza bukdácsoltak, így hat győzelem is elegendő volt az egyenesági kijutáshoz.

A viadal alatt a legtöbb gólt Harry Kane, az angol válogatott támadója szerezte, szám szerint 12-t. Épp ezért (is) nagy szó, hogy Teemu Pukki nem sokkal maradt csak el a britek szupersztárjától. Ő 10 gólig jutott, messze a legeredményesebb játékosa lett a finn csapatnak.

Az örökranglistán is már csak Jari Litmanen, a legenda áll előtte. Két góllal. Ergo, Pukki átveheti a helyét az élen, mindezt az EB-n. Még mindig csak 31 éves, 2-3 évig még növelheti góljai számát, így az elsőség meglesz. De azért szép lenne az Európa-bajnokságon előzni…

A keret tagjai

Markku Kanerva május közepén hirdette ki 26 fős keretét, amit pár nappal később 28-ra, később 29 főre duzzasztott. Azonban a szabályok a finnekre is vonatkoznak, és ezt természetesen a szövetségi kapitány is tudta, így három főt haza kellett küldeni az edzőtáborból.

Érdekesség, hogy a keretből mindenki külföldön keresi a kenyerét, és – ismét jön egy izlandi párhuzam – a fiatalság keveredik a rutinnal.

Íme a játékoskeret:

Kapusok: Lukas Hradecky (Leverkusen), Anssi Jaakkola (Bristol Rovers), Jesse Joronen (Brescia)

Védők: Paulus Arajuuri (Pafos), Robert Ivanov (Warta Poznań), Thomas Lam (Zwolle), Daniel O’Shaughnessy (HJK Helsinki), Jukka Raitala (Minnesota United), Joona Toivio (Häcken), Jere Uronen (Genk), Leo Väisänen (Elfsborg), Sauli Väisänen (Chievo)

Középpályások: Nikolai Alho (MTK Budapest), Fredrik Jensen (Augsburg), Glen Kamara (Rangers), Joni Kauko (Esbjerg), Robin Lod (Minnesota United), Rasmus Schüller (Djurgården), Pyry Soiri (Esbjerg), Tim Sparv (Larissa), Robert Taylor (Brann), Onni Valakari (Pafos)

Támadók: Marcus Forss (Brentford), Lassi Lappalainen (Montréal), Joel Pohjanpalo (Union Berlin), Teemu Pukki (Norwich)

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

A felkészülés

Pukkiék a szomszédjukkal, Svédországgal játszottak barátságos mérkőzést, amelyen 2-0-s vereséget szenvedtek. Második mérkőzésüket majd június 4-én rendezik, otthon fogadják majd Észtországot. Az talán egy olyan mérkőzés lesz, ahol több sikerélmény jut nekik, mint Alexander Isakék ellen.

A szövetségi kapitány

Markku Kanerva egy olyan szövetségi kapitány, aki egy kicsit kilóg a sorból. Megszállottan oda van a munkájáért, a futballt taktikai oldalról fogja meg. Képes akár egész nap a laptopja előtt az ellenfelet és saját csapatát analizálni. A Markku egy igencsak elterjedt név Finnországban, saját szövetséggel is rendelkeznek az ilyen nevű emberek, és még még az Év Markku-ja díjat is kiosztják minden évben. Ezt 2009-ben megnyerte Kanerva, az U21-es csapatot juttatta ki egy Európa-bajnokságra. Szerintünk a mostani torna eredményétől függetlenül, már most kiadhatják neki ismét…

Korábban nem igazán edzősködött, volt az U21 vezetőedzője, valamint az FC Viikingit csapatát edzette egy esztendőn keresztül, azonban az elmúlt, bő 15 évben Finnországnak adta magát. Először a fiatalokat edzette, majd a felnőtt csapatnál lett másodedző 5 évig, 2016 óta pedig a felnőttekkel foglalkozik.

A kulcsjátékos

Lukas Hradecky és Teemu Pukki a két legismertebb játékosa a finn válogatottnak. Előbbi a Bayer Leverkusen kezdő kapusa, utóbbi a Norwich Cityben rúgja a gólokat.

Pukki a 2018/2019-es másodosztályú bajnokság gólkirálya lett, egy évvel később a Premier League-ben is megmutatta magát, de csapata egyből visszazuhant a Championshipbe. A gólgyártás ott ismét jól ment neki, kulcsszerepe volt abban, hogy a Norwich újra a PL-ben szerepelhet majd, most 26 gólt rúgott.

Mi inkább Hradeckyre szavazunk. A finnek nem tudnak majd előreláthatólag annyira ficánkolni a pályán, főként védekezniük kell, ott pedig elengedhetetlen, hogy egy igazi fal álljon a kapuban. Ettől függetlenül tartjuk magunkat ahhoz, hogy ez a két srác a finn siker záloga.

A felfedezett

Ha már az imént szóba került az angol bajnokság, a leendő (?) felfedezett is innen érkezhet. Egy szintén másodosztályú csapatból, amelyik szintén feljutott a Premier League-be. A Brentford együttese nagyon jól bánik a játékosokkal, és már tavaly is nagyon közel voltak az elsőosztályhoz. De akkor még a Wembley-ben elbuktak. Ezután eladták a legjobbjaikat, de sikerült újra feltankolni tehetségekből. És a csapathoz került egy bizonyos Marcus Forss, aki két éve még a harmadosztályban kergette a labdát, a Brentfordban 42 meccsen 8 gólig jutott. Kétségtelen, hogy nagy jövő előtt állhat, és most Európa is megismerheti, ha Pukki és Pohjanpalo mellett szerepet kap.

A várható kezdőcsapat

Mivel a mester valóban a taktika megszállottja, így szokott próbálkozni a formációk váltogatásával. Az biztos, hogy a hangsúly a legtöbbször a védekezésen van, nem ritka, hogy öt védővel állnak fel a finnek. Az EB-n is valami hasonlóra számítunk, mint underdog, akkor lehet esélyük, ha stabil lábakon áll a hátsó alakzat:

Hradecky – Raitala, Toivio, Vaisanen, Arajuuri, Uronen – Kamara, Lod, Sparv, Pukki, Pohjanpalo

A menetrend

Két meccset játszik Szentpéterváron majd a finn csapat, a második és harmadik körben, Oroszország és Belgium ellen. Az első mérkőzést pedig Dánia ellen vívják a Parkenben.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső