Az Európa-bajnokság csapatai: Hollandia

Olvasd el 8 perc alatt szerző Bartos László 2021 június 04.

Miután Ausztria legjobbjait kitárgyaltuk, következzen a C csoport toronymagas esélyese: Hollandia. Az Oranje a világversenyeken mindig, minden egyes alkalommal az esélyesek közé tartozik, a holland labdarúgás számtalan kiváló játékost adott a régmúltban, a közelmúltban, a jelenben, és biztosak lehetünk abban, hogy majd a jövőben is adni fog.

Az alapok megvannak, Hollandiában remek akadémiákon pallérozódnak az ifjak, akik rövid hazai szereplés után a szélrózsa minden irányába indulnak el, kirepülnek a fészekből, hogy Európa nagycsapataiban csináljanak karriert.

Az imént azt írtuk: minden egyes alkalommal az esélyesek közé tartoznak. Már, amikor kijutnak. Mert például a 2016-os Európa-bajnokságra hatalmas meglepetésre nem tudták kvalifikálni magukat, Csehország, Izland és Törökország is megelőzte őket. Ahogy az oroszországi VB-re sem sikerült kijutni, ami szintén nem megszokott, így alapjaiban kellett helyre pofozni a holland focit.

Szükséges volt ehhez a kőkemény munka, aminek most meglett a gyümölcse. De félő, hogy a kiugró teljesítmény ezúttal (is?) elmarad, ugyanis mióta Ronald Koeman a Barcelona kedvéért elhagyta a posztját az eredmények nem úgy jönnek, a játék sem ugyanaz.

Abszolút övék a legerősebb keret a C csoportban. De akár már itt is bajba kerülhetnek? Azért azt nem hisszük…

Az út az Európa-bajnokságig

Borítékolva volt, hogy a 2020-as Európa-bajnokságra már sikerül kijutni, ugyanis egy olyan ötösbe kerültek, ahol csak Németország volt nehéz ellenfélnek nevezhető. A Nationalelf mellett pedig Észak-Írország, Fehéroroszország és Észtország küzdött az első két hely valamelyikéért.

Nem is meglepő, hogy Joachim Löw együttese mögött, a második helyen összejött a kijutás. Hosszú idő után…

Mindössze egyszer szenvedtek vereséget, hazai pályán 3-2-re kikaptak Werneréktől, de aztán a visszavágón ezt szépen meg is bosszulták, 4-2-re ütötték ki őket Hamburgban.

A csapat legeredményesebb játékosa meglepő módon nem egy csatár, hanem Gini Wijnaldum volt. A középpályás nyolc gólig jutott, stabilan jó teljesítménye a válogatottban és a Liverpoolban nem kerülte el a Barcelona figyelmét sem (miért is kerülte volna el, amikor a gránátvörös-kékek vezetőedzője egy bizonyos Ronald Koeman?). A második helyen szintén egy olyan játékos végzett, akit megkörnyékezett az egykori szövetségi kapitány, név szerint Memphis Depay.

A keret tagjai

A keret kihirdetését követően azonnal változtatnia kellett Frank De Boer szövetségi kapitánynak. Jasper Cillessenről, a Valencia portásáról megérkezése után derült ki, hogy elkapta a koronavírust, emiatt Tim Krul és Maarten Stekelenburg maradtak, új játékost kellett keretbe hívni. Sokat nem teketóriázott a mester, Marco Bizot, az AZ Alkmaar futballistája került riasztásra.

Nem ő az egyetlen hiányzó. De Boer a bő keretbe beválogatta azt a Virgil van Dijkot, aki az egész szezont kihagyni kényszerült egy súlyos térdsérülés miatt, de végül úgy határoztak együttesen, hogy inkább a felépülésére koncentrál a bekk.

De Boer egyébként csinos kis bő keretet hozott össze, 34 főt, tehát nyolc embertől kellett „megszabadulnia”. Voltak áldozatok…

Íme a játékoskeret:

Kapusok: Marco Bizot (AZ Alkmaar), Tim Krul (Norwich), Maarten Stekelenburg (Ajax)

Védők: Nathan Aké (Manchester City), Daley Blind (Ajax), Matthijs de Ligt (Juventus), Stefan de Vrij (Inter), Denzel Dumfries (PSV), Patrick van Aanholt (Crystal Palace), Joël Veltman (Brighton), Owen Wijndal (AZ Alkmaar)

Középpályások: Frenkie de Jong (Barcelona), Marten de Roon (Atalanta), Ryan Gravenberch (Ajax), Davy Klaassen (Ajax), Teun Koopmeiners (AZ Alkmaar), Quincy Promes (Szpartak Moszkva), Jurriën Timber (Ajax), Donny van de Beek (Manchester United), Georginio Wijnaldum (Liverpool)

Támadók: Steven Berghuis (Feyenoord), Luuk de Jong (Sevilla), Memphis Depay (Olympique Lyon), Cody Gakpo (PSV), Donyell Malen (PSV), Wout Weghorst (Wolfsburg)

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

A felkészülés

Döcög a gépezet, bár ezt nem a Skócia elleni barátságos meccs miatt mondjuk. Koeman távozása után ideiglenesen Dwight Lodeweges vette át a gyeplőt, ám az Olaszország elleni barátságos meccs volt az utolsó fellépése, most az utódjának, Frank De Boernak a segédje Ruud van Nistelrooy-jal egyetemben.

No, de visszakanyarodva a Skócia elleni barimeccsre: 2-2-es döntetlent játszottak, és ennek is örülniük kellett, Memphis Depay a 90. percben mentette döntetlenre a meccset.

Egyébként tán túlzás, hogy döcög a gépezet, hiszen a győzelmek szépen jöttek – egy törökök elleni csúnya zakót leszámítva -, de a játék valahogy más. Sokkal másabb.

Második mérkőzésüket majd Grúzia ellen vívják, az talán egy fokkal könnyebb lesz… De manapság már semmi sem biztos, főleg, ha felkészülési meccsről van szó.

A szövetségi kapitány

Frank De Boer egy igazi holland legenda, ebben egyetérthetünk. Játékosként része volt egy fantasztikus holland válogatottnak, megfordult az Ajaxban és a Barcelonában is, majd karrierje végén Katar felé vette az irányt, innen vonult vissza 2006-ban.

Menedzserként 2010-ben megbízott vezetőedzőként alkalmazták először az Ajaxnál, miután Martin Jol lemondott. Annyira jól ment a szekér vele, hogy végül hat éven át ült az amszterdamiak kispadján. Végül 2016-ban a gyenge szereplés miatt beadta a lemondását. Tett egy rövidke kitérőt az Internél, volt a Crystal Palace menedzsere alig három hónapig, majd az Egyesült Államokban az Atlanta United vezetőedzője volt.

Innen kapta a felkérést 2020. szeptemberében. Nem mondhatni, hogy az Ajax utáni időszak egy diadalmenet lett volna, de most bebizonyíthatja, hogy legalább olyan jó edző, mint amilyen játékos volt.

A kulcsjátékos

Nem szeretjük, ha ismételnünk kell magunkat, de az Oranjénál is elmondható, hogy rengeteg egyéniség, rengeteg remek futballista alkotja a keretet. Ez nem újdonság…

De ki lehet az, aki majd a csapatot a hátára veheti? Nekünk most Memphis Depay jutott elsőként az eszünkbe, de ott van még GIorginio Wijnaldum, a nagy munkabírású Davy Klaassen, vagy az utóbbi évek legtehetségesebb hátvédje, Matthijs De Ligt.

Depay hamarosan – ha nem változik semmi – klub nélkül marad, úgy érzi, kinőtte az Olympique Lyon csapatát. Tény és való, kiemelkedett a Ligue 1-ből, a Lyonban ő viselte a csapatkapitányi karszalagot, a góllövőlistán harmadik helyezett lett Kylian Mbappé és Wissam Ben Yedder mögött.

A felfedezett

Akinek ez a torna abszolút kitörési lehetőséget jelenthet, az Ryan Gravenberch. A mindössze 19 esztendős belső középpályás az Ajaxban már bejátszotta magát a kezdőbe, és megkezdte hódító útját a válogatottban is. Lehet, hogy nem kezdőként számít (még!) rá a szövetségi kapitány, de az biztos, hogy a játékperceket meg fogja kapni. Onnantól pedig már csak rajta múlik, mit kezd a lehetőséggel…

Még a két szélső védőt, Owen Wijndalt és Denzel Dumfriest is szeretnénk a figyelmetekbe ajánlani, egyikük a PSV, másikuk az AZ Alkmaar alkalmazásában áll. Ki tudja, hogy meddig?

A várható kezdőcsapat

Frank de Boer is folyamatosan bővíti a repertoárt, de a legvalószínűbb, hogy egy 4-3-3-as felállásban fogja majd pályára küldeni legényeit. Ha így lesz, akkor mi egy ilyen kezdőt tudnánk elképzelni:

Krul – Dumfries, De Vrij, De Ligt, Wijndal – Wijnaldum, Klaassen, F. De Jong – Berghuis, L. De Jong, Depay

A menetrend

Ez egyszerű lesz… A hollandok mindhárom meccsüket hazai pályán, az Ajax stadionjában játsszák le. A Johan Cruijff Aréna először 13-án telik meg (amennyire lehet) Ukrajna ellen, majd jön Ausztria 17-én, végül 21-én Észak-Macedónia.

Még két csapat hátra van, az újonc észak-macedónok, és a Shevchenko-féle ukrán csapat.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső