Az Európa-bajnokság csapatai: Horvátország

Olvasd el 8 perc alatt szerző Bartos László 2021 június 05.

Horvátország nem csak a nagyszerű tengerpartjairól híres, vagy arról, hogy Dubrovnik városában forgatták a Trónok harca egy részét, hanem a válogatottjukról is. Nem hiába, Zlatko Dalic csapata egyénenként is kivételes labdarúgókból áll, akik csapatként is nagyszerűen muzsikálnak a pályán. Olyannyira, hogy a 2018-as labdarúgó VB-n második helyig jutottak, a döntőben a franciák ellen 4-2-re kaptak ki.

Mindenki számára szimpatikusak voltak, a torna zárását követően egyre-másra jöttek a különböző mémek, miszerint a döntőt elbukták, de a szívünket elnyerték. És valóban így is volt, nem lehetett nem szeretni azt a csapatot.

Amely sokban nem változott, a legtöbb zseniális focista még mindig a pályán, elég csak megemlíteni Luka Modricot, a Real Madrid mágusát, aki még 35 évesen is igazi karmester klubcsapatában és a válogatottban egyaránt. És minden valószínűség szerint neki ez lesz az utolsó nagy tornája a nemzeti csapatban.

Ez a mostani csapat minden bizonnyal nem békülne ki azzal a helyezéssel, amit 2016-ban elértek. Akkor a csoportjukból elsőként jutottak tovább (megelőzve Spanyolországot, Törökországot és Csehországot), de a nyolcaddöntőben a későbbi győztes portugálok hosszabbításban kiütötték őket egy kései Quaresma-góllal.

Ebben a csapatban több van…

Az út az Európa-bajnokságig

Az ő szereplésük számunkra ismerős lehet, hiszen egy csoportban vágtunk neki a kvalifikációs sorozatnak. Maradjunk annyiban, hogy nekik pár fokkal könnyebben ment a kijutás, de kit érdekel ez, amikor mindketten ott vagyunk a döntőben?

A csoportban – szinte – végig magabiztos teljesítményt nyújtva az élen végeztek a horvátok, mindössze egyetlen vereséggel hozták le az egész selejtezőt. Büszkén írhatjuk le, hogy azt az egy vereséget tőlünk, magyaroktól szenvedték el. A Groupama Arénában Ante Rebic találatára kétszer is válaszolni tudtunk, előbb Szalai Ádám, majd Pátkai Máté révén. A visszavágó már nem sikerült olyan jól, a horvátok simán, 3-0-ra intéztek el bennünk.

Végül összesen 17 pontot szedtek össze, mögöttük Wales válogatottja végzett a második helyen 14-gyel.

A legtöbb gólt Bruno Petkovic (Dinamo Zagreb) szerezte, őt pedig a dobogón Ivan Perisic (Inter) és Nikola Vlasic (CSZKA Moszkva) követte 3-3 találattal.

A keret tagjai

Az egyik legdurvább sztori a horvátoktól érkezett az elmúlt időszakban. Zlatko Dalic be akarta válogatni a VfB Stuttgart baloldali mindenesét, Borna Sosát, aki az utánpótlás-válogatottakban már jó párszor játszott. Fiatal, tehetséges, szélvészgyors és jól ad be, naná, hogy Dalicnak is felkeltette a figyelmét.

Csakhogy a játékos úgy döntött, ő nem akar horvát válogatott lenni, látványosan megtagadta a horvát színeket, törölte minden képét a közösségi médiából, amin a nemzeti mezben van, és kijelentette, hogy ő bizony német válogatott lesz. Tette mindezt ifjonti hévvel, amit hívhatunk dacnak meg nagyképűségnek is. Vagy valami olyasmi…

Aztán jött a koppanás, kiderült, hogy Sosa nem lehet német válogatott. Egyetlen esélye volt: Meghunyászkodni, bocsánatot kérni Dalictól, a társaktól és egy egész nemzettől. Meg is tette, de ez kevés volt. Miután minden hidat felégetett már nem volt visszaút, Dalic még a bő keretbe sem nevezte. Talán majd ebből tanul a fiatal játékos…

A bő keretben meglepetés nem volt, de a szűkítettben sem, a mester azokat vitte, akire számítani lehetett… Kár, hogy csak 26 főt vihet magával egy-egy szövetségi kapitány, mert itt tényleg voltak fájó kiesők, olyanok, akik megérdemelték volna, hogy részt vegyenek a válogatottal az EB-n. Gondolunk itt például Lovro Majerre, Marko Livajára, esetleg Toma Basicra

Talán, majd legközelebb…

Íme a játékoskeret:

Kapusok: Dominik Livaković (Dinamo Zagreb), Lovre Kalinić (Hajduk Split), Simon Sluga (Luton)

Védők: Borna Barišić (Rangers), Domagoj Bradarić (LOSC Lille), Duje Ćaleta-Car (Marseille), Joško Gvardiol (Leipzig), Josip Juranović (Legia Warszawa), Dejan Lovren (Zenit), Mile Škorić (Osijek), Domagoj Vida (Beşiktaş), Šime Vrsaljko (Atlético Madrid)

Középpályások: Mateo Kovačić (Chelsea), Luka Modrić (Real Madrid), Marcelo Brozović (Inter Milan), Milan Badelj (Genoa), Nikola Vlašić (CSKA Moskva), Mario Pašalić (Atalanta), Ivan Perišić (Inter Milan), Mislav Oršić (Dinamo Zagreb), Luka Ivanušec (Dinamo Zagreb)

Támadók: Josip Brekalo (Wolfsburg), Ante Budimir (Osasuna), Andrej Kramarić (Hoffenheim), Bruno Petković (Dinamo Zagreb), Ante Rebić (AC Milan)

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

A felkészülés

A horvátok is túl vannak már egy felkészülési meccsen, Örményországgal találkoztak június elsején Nagygoricában (Velika Gorica). A találkozó 1-1-es döntetlennel végződött, így az első főpróba annyira nem sikerült. A horvátok gólját Ivan Perisic szerezte, az örmények egyenlítését Angulo hozta el. Luka Modricék második meccsüket vasárnap este Belgium ellen játsszák. Arra a találkozóra mindenképp érdemes lesz majd odakapcsolni…

A szövetségi kapitány

Futballistaként rengeteg csapatnál fordult meg Zlatko Dalic, a legtöbb meccsét a Hajduk Splitben játszotta, de játszott a Varteksben, a Buducnostban és a Varteksben is. Utóbbi együttesnél vállalt először edzői munkát, mint megbízott vezetőedző.

2007-ig szolgálta őket, majd nem túl veretes klubok következtek: Dinamo Tirana, Slaven Belupo. Meg egy kis kiruccanás Szaúd-Arábiába és az Egyesült Arab Emírségekbe: Al-Faisaly, Al-Hilal és Al Ain. 2017-ben nevezték ki a horvát válogatott szövetségi kapitányának, ez idő alatt, 20 győzelmet és 13 (!) vereséget szenvedett el a csapat, 9 döntetlennel.

A sok vereség főként a Nemzetek Ligája szereplésekből adódik, ott a mostani sorozatban 1 győzelem mellett 5-ször távoztak pont nélkül…

A kulcsjátékos

Egész egyszerűen a világ igazságtalansága lenne, ha ide nem Luka Modricot írnánk. Nagyon kevés ember létezik a világon, aki ezt az embert nem szereti. De ha van is ilyen ember, a tudását minden bizonnyal ő is elismeri. Már 35 esztendős, így valóban ez lehet az utolsó világversenye. Annak idején nagyszerű párost alkotott „Rakétával”, azaz Ivan Rakiticcsel, de a Sevilla középpályása a VB után többet már nem húzta magára a válogatott mezt.

Modric sokoldalú középpályás, egyrészt úgy lát a pályán, ahogy nem sokan, még mindig rengeteget fut, ütközik, labdát szerez, igazi mindenes, a középpálya valódi ura. Kapta is az új szerződést Florentino Pereztől…

Marcelo Brozovic sok terhet vehet majd le a válláról, kissé másabb szerepkör jut majd neki itt, mint a királyiaknál szokott.

Modricon kívül még kiemelendő Ivan Perisic és Andrej Kramaric, utóbbi a Hoffenheim legjobb góllövőjévé avanzsált az idei BuLi-szezonban.

A felfedezett

Hát, egy biztos: Nem Borna Sosa. Pedig lehetett volna. Valóban fantasztikus idényen van túl a 24 éves játékos, ám saját butasága megakadályozta abban, hogy ott lehessen az EB-n.

Josip Brekalo, Nikola Vlasic és Josko Gvardiol fiatal futballisták, akiket annyira még nem kapott fel a futballvilág. Reálisan nézve Brekalonak lehet a legtöbb esélye kiugró teljesítményt nyújtani, ő kaphatja a legtöbb játékpercet, de mindhárom játékosban benne van a potenciál, hogy a torna horvát felfedezettje legyen. Még akkor is, ha Brekalo nevét azért már jó páran ismerik…

A várható kezdőcsapat

Vannak „bérelt helyek” ebben a csapatban, Barisic, Vrsaljko, Brozovic és Modric szinte minden fellépésen szerephez jutott mostanság, véleményünk szerint Dalic fejében is összeállt már az ideális kezdő. Mi ezt a felállást preferálnánk:

Livakovic – Vrsaljko, Vida, Caleta-Car, Barisic – Modric, Brozovic, Pasalic – Brekalo, Kramaric, Perisic

A menetrend

Horvátország válogatottja igazi rangadóval kezd: Anglia ellen 14-én a Wembley stadionban, majd Csehországgal és Skóciával mérkőznek meg a Hampden Parkban 18-án és 22-én.

Nem állunk le, következnek a csehek!

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső