Az Európa-bajnokság csapatai: Magyarország

Olvasd el 9 perc alatt szerző Bartos László 2021 június 08.

Magyarországon vitán felül a futball a legnépszerűbb sportág, ám sikerélményben hosszú ideig nem volt része a magyar szurkolóknak. Klubszinten volt néhány kiemelkedő teljesítmény – mint a Debrecen szereplése a Bajnokok Ligájábna -, de a válogatottnak sok öröm nem jutott. Pedig Magyarország igazi futball nagyhatalomnak számított, de 1986 után hosszú ideig egyetlen EB-re vagy VB-re nem tudtunk kijutni.

A 2016-os Európa-bajnokságra megnövelték a létszámot, 16 csapat helyett 24 juthatott ki, ez pedig új esélyt, új kapukat nyitott előttünk is. És éltünk is vele. Voltak, akik azt mondták, pofozógépnek megyünk Franciaországba, de a károgók hamar elhalkultak. Az Ausztria elleni mérkőzésen Szalai Ádám piszkálása, pöckölése, tuszkolása és Stieber Zoltán varázslatos emelése hatalmas futball lázat hozott. A csoportot hatalmas meglepetésre az élen zártuk, az osztrák győzelmet két döntetlen követte: Izland ellen 1-1-et, Portugália ellen 3-3-at játszottunk.

Nem csak a magyarok voltak ezen elképedve, de egész Európa is. Majd véget ért az álom, a Storck-csapat Belgium ellen 4-0-ra kapott ki, de büszkék lehettünk a csapatunkra. És azok is voltunk.

A 2018-as Világbajnokságra sajnos nem sikerült kijutni, jelentősen lemaradtunk a Portugália – Svájc duótól.

Egy kisebb hullámvölgyet követően viszont ismét visszatértünk, és a körülmények – ebből a szempontból – szerencsés alakulásának (is) köszönhetően 2021-ben is EB-résztvevőnek mondhatjuk magunkat.

Az út az Európa-bajnokságig

Nem volt egyszerű az utunk. De mikor volt az? Talán még a csattogós lepkével játszottunk a kertben, néhányan meg még tervben sem voltunk. Már a 2016-os EB-re való kijutás sem volt sima ügy, de ez a mostani vitte a prímet.

Ugyanis selejtező csoportunkban csak a negyedik helyet sikerült megcsípni. Habár voltak jó eredményeink, ide tartozik, hogy hazai pályán 2-1-re vertük a VB-döntős Horvátországot, valamint Wales ellen is itthon tartottuk a három pontot. Viszont Szlovákiát – a fanatikusok legnagyobb bánatára – nem tudtuk kétvállra fektetni. Az utolsó forduló eredményétől függött minden. Ha nyerünk Cardiffban, csont nélkül kint vagyunk az Európa-bajnokságon.

Iksznél is volt esélyünk, ha Szlovákia is hibázik. Felesleges volt számolgatni, mert Ryan Giggs és Rob Page válogatottja 2-0-ra nyert ellenünk, mindkét gólt Aaron Ramsey szerezte, így a végén ők örülhettek. Szlovákia pedig hiába nyert, csak a harmadik helyre ért oda.

Azonban a Nemzetek Ligáján keresztül osztályozóra voltunk jogosultak. Itt volt az esély, hogy négy – öt – év után ismét részt vehessünk a kontinensviadalon.

Ehhez Bulgáriát kellett az első körben megverni, majd az Izland – Románia meccs győztesét. A bolgárok elleni mérkőzést Szófiában játszották Szalaiék, és az esélyeknek megfelelően győztesen kerültünk ki a párharcból, 3-1-es győzelmet aratva.

Az „álomrangadó” viszont nem jött össze, Izland felülmúlta keleti szomszédainkat, így a döntőben Gylfi Sigurdssonékon vezetett át az út.

Ami egy stresszes, nehéz, néhol megterhelő út volt – játékosnak és szurkolónak egyaránt -, a végén viszont jöhetett az eufória.

Gulácsi Péter nem sűrűn hibázik, de Sigurdsson szabadrúgása kipördült a kezéből, ezzel vezetett Izland, és aztán tették, amit tenniük kellett, kontrákra rendezkedtek be, és stabilan védekeztek.

Ám a magyar csapat nem adta fel, akaraterőből színjelesre vizsgáztak Marco Rossi fiai. Apropó, Marco Rossi: A magyar kapitány nem is lehetett ott a pálya mellett, a koronavírus miatt csak TV-n keresztül követte az eseményeket, és segítője, Cosimo Inguscio dirigált.

A csapat küzdött, hajtott, és egy hazai hiba után Nego Loic kis szerencsével egyenlített. Az egyre fáradó izlandiakat aztán a 91. percben sokkoltuk, Szoboszlai Dominik szólógólja után mehetett a kicsi a rakás: Kijutottunk az EB-re!

A keret tagjai

Marco Rossi május 19-én 30 fős bő keretet hirdetett. Azt tudtuk, hogy Szoboszlai Dominik nincs tökéletes állapotban, de bíztunk abban, hogy a hosszú kihagyás ellenére szerepelhet majd az EB-n. Végül ő lett az egyik abból a négy játékosból, aki nem tarthat a csapattal. Szoboszlai abszolút korrekten fogadta a hírt, de kijelenthetjük: Elvesztettük a legfontosabb játékosunk.

Ahogy Kalmár Zsoltra sem számíthat Rossi, hiszen a DAC nagyszerű középpályása az Andorra elleni VB-selejtezőn szenvedett súlyos sérülést. És még hosszú ideig nem lesz bevethető

A bő keretet szűkíteni kellett 26 főre, Szoboszlai mellett a Puskás Akadémia hálóőre, Tóth Balázs, a szintén Felcsúton futballozó Spandler Csaba, és a megsérülő Hangya Szilveszter esett ki.

Három újonc viszont bent ragadt: Schön Szabolcs, aki az MTK egyik vezére volt ebben az idényben, Hahn János, aki az OTP Bank Liga gólkirálya lett, valamint Bolla Bendegúz, aki a MOL Fehérvár FC futballistájaként hozott kiemelkedőt.

Íme a játékoskeret:

Kapusok: Bogdán Ádám (Ferencváros), Dibusz Dénes (Ferencváros), Gulácsi Péter (RB Leipzig)

Védők: Bolla Bendegúz (MOL Fehérvár FC), Botka Endre (Ferencváros), Fiola Attila (MOL Fehérvár FC), Kecskés Ákos (Lugano), Lang Ádám (Omonia Nicosia), Lovrencsics Gergő (Ferencváros), Négo Loïc (MOL Fehérvár FC), Orbán Willi (RB Leipzig), Szalai Attila (Fenerbahçe)

Középpályások: Cseri Tamás (Mezőkövesd), Gazdag Dániel (Philadelphia Union), Kleinheisler László (Osijek), Nagy Ádám (Bristol City), Schäfer András (FC Dac 1904), Sigér Dávid (Ferencváros), Varga Kevin (Kasımpaşa), Varga Roland (MTK)

Támadók: Hahn János (Paks), Holender Filip (Partizan Belgrád), Nikolić Nemanja (MOL Fehérvár FC), Sallai Roland (Freiburg), Schön Szabolcs (FC Dallas), Szalai Ádám (Mainz)

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

A felkészülés

Ma este ismét láthatjuk a magyar csapatot, Írország együttese érkezik a Szusza Ferenc stadionba. Az előző meccsünket is itt játszottuk, felforgatott kezdővel, Schäfer András góljával vertük Ciprust. A teljes sztorihoz hozzátartozik, hogy Nikolics Nemanja kihagyott egy tizenegyest a meccs hajrájában. A DAC futballistája, Schäfer nagyszerűen mozgott egyébként, a gólja mellett a tizenegyest is ő harcolta ki.

A kulcsjátékos

Szoboszlai Dominik hiányában új kulcsjátékost kellett találnunk, de szerencsére hamar megtaláltuk. Mentálisan rengeteget jelent Szalai Ádám jelenléte, de aki a pályán a legtöbbet tud segíteni, az szerintünk Sallai Roland. Marco Rossi sokszor ékként számít rá, de Freiburgban általában a széleken megtalálható a 24 esztendős játékos.

Ez volt Sallai harmadik szezonja a Bundesligában, a fejlődés pedig egyértelműen látszik. Idén nyolc gólt rúgott, amikor a gálacsapat egy része sérüléssel vagy a koronavírussal bajlódott, akkor Sallai igazi vezérként viselkedett a pályán.

Szeretnénk még három játékost kiemelni: Gulácsi Pétert, Orbán Willit és Szalai Attilát. Ebben a csoportban a magyar válogatottnak esélye sem lesz dominálni, labdát birtokolni és folyamatosan nyomás alatt tartani az ellenfelet, így nagy teher hárul a védelemre. Ők hárman azok, akik igazi hadvezéreivé válhatnak a csapatunknak.

A felfedezett

Rengeteg játékost tudnánk mondani, gyakorlatilag az egész keretet. Rengeteg játékosunk érett meg arra, hogy szintet lépjen, tele vagyunk fiatal, ambíciózus focistákkal, szóval szerintünk sokak nyerhetnek ezzel a mostani EB-vel.

Szalai Attilát már így is gigászok (Leicester, Atletico Madrid, Sevilla) figyelik, Sallai Rolandot is látni fogjuk még nagyobb csapatban, mint a Freiburg, a fiatalok: Varga Kevin és Schäfer András is felkelthetik nagycsapatok figyelmét. Szóval itt, most egyetlen játékost nem tudunk kiemelni.

A menetrend

Magyarország – ha minden jól megy – június 15-én a Puskás Arénában fogadja Portugália együttesét. Ha minden jól megy, és a koronavírus nem tesz keresztbe… A második mérkőzést 19-én, szombaton rendezik, szintén a Puskás Arénában, ekkor a világbajnok franciákkal csapunk össze, majd utazunk Németországba, és Münchenben zárunk a Nationalelf ellen.

Reméljük, hogy élveztétek az összefoglalókat, hogy hasznos információkat tudtatok kinyerni belőle. Hamarosan elkezdjük a tippek publikálását, érdemes velünk maradni!

Hajrá Magyarország!

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső