Az Európa-bajnokság csapatai: Oroszország

Olvasd el 8 perc alatt szerző Bartos László 2021 június 03.

A 2018-as világbajnokság házigazdája ismét, mint rendező tűnik fel a következő nagy eseményen, Oroszországon belül Szentpétervár összesen hét mérkőzésnek ad otthont az idei Európa-bajnokságon.

Stanislav Cherchesov csapata a B csoportba került, Belgiummal, Finnországgal és Dániával karöltve. Egyik csapatot sem lehet leírni, de első blikkre csoportmásodikként tovább juthatnak Dzyubáék, de akár még a legjobb csoportharmadikok közé is bekerülhetnek.

Látva, hogy mostanság milyen futballt játsszanak, minden esélyük megvan egy jó szereplésre, még úgy is, hogy a Nemzetek Ligájában feladták vezető pozíciójukat, és egy katasztrofális zárás a B divízióhoz láncolta őket. Igaz, akkor nem volt ott az orosz csapat vitathatatlanul legbefolyásosabb játékosa, Artem Dzyuba. Hogy miért? Arról majd egy kicsit később.

5 évvel ezelőtt, a franciaországi EB-n kifejezetten rosszul szerepeltek, a csoportjukban utolsó helyen végeztek, összesen 1 pontot szereztek. Pedig nem voltak kifejezetten nehéz kvartettben, egyedül Anglia volt nevezhető erősebbnek, de mégis csak ennyi jött össze…

A saját rendezésű VB már jobban sikerült – ahogy az a házigazdáknál szokás –, a negyeddöntőből estek ki tizenegyesekkel a horvátokkal szemben.

Lássuk, hogy szuperáltak a selejtezőben!

Az út az Európa-bajnokságig

Ahogy azt a belgák bemutatójában már említettük, az orosz válogatott Martinezékkel egy csoportba került, és a hibátlan vörös ördögök mögött a második helyen végeztek. Csak Alderweireldéktől kaptak ki, de tőlük oda-vissza. Méghozzá elég csúnyán, a két meccs alatt hetet kaptak Cherchesov legényei. Maradék nyolc meccsüket viszont hozták, így Skóciát megelőzve egyenesen jutottak ki a döntőbe.

Artem Dzyuba magasan a góllövőlista élén végzett a maga 9 góljával, Cheryshev követte őt 5-tel.

A keret tagjai

Cherchesov mester nagyjából ugyanazokat a játékosokat használta, így a bő keret kiválasztását követően az embereknek már lehettek elképzelései azzal kapcsolatosan, hogy ki lesz majd a szerencsés 26, aki utazhat az EB-re. Nem is igazán okozott meglepetést a szövetségi kapitány. Kikerült a 29 fős keretből egy kapus, Andrey Lunyov, aki történetesen pont a Zenitben játszik, így lemarad arról, hogy szó szerint saját közönsége előtt játsszon. Ugyanígy járt a védő, Ilya Samoshnikov (Rubin Kazan) és a szintén védőként bevethető Roman Yevgenyev (Dinamo Moszkva).

Íme a játékoskeret:

Kapusok: Yuri Dyupin (Rubin), Matvei Safonov (Krasznodar), Anton Shunin (Dinamo Moszkva)

Védők: Igor Diveev (CSZKA Moszkva), Georgi Dzhikiya (Szpartak Moszkva), Mario Fernandes (CSZKA Moszkva), Vyacheslav Karavaev (Zenit), Fedor Kudryashov (Antalyaspor), Andrei Semenov (Akhmat)

Középpályások: Dmitri Barinov (Lokomotiv Moszkva), Denis Cheryshev (Valencia), Daniil Fomin (Dinamo Moszkva), Aleksandr Golovin (Monaco), Daler Kuzyaev (Zenit), Andrei Mostovoy (Zenit), Maksim Mukhin (CSZKA Moszkva), Magomed Ozdoev (Zenit), Rifat Zhemaletdinov (Lokomotiv Moszkva), Yuri Zhirkov (Zenit), Roman Zobnin (Szpartak Moszkva)

Támadók: Artem Dzyuba (Zenit), Aleksei Ionov (Krasznodar), Denis Makarov (Rubin), Aleksei Miranchuk (Atalanta), Aleksandr Sobolev (Szpartak Moszkva), Anton Zabolotny (CSZKA Moszkva)

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

A felkészülés

Június elsején az orosz nemzeti tizenegy már lejátszotta első felkészülési meccsét, a szintén EB-résztvevő lengyelek ellen léptek pályára, és láthatóan komolyan vette a meccset Cherchesov, körülbelül egy ilyen kezdőre lehet számítani majd az Európa-bajnokságon is. Persze, egy-két változtatás azért simán benne van a pakliban.

A végeredmény 1-1 lett egyébként, ami abból a szempontból nem túl pozitív, hogy lengyel barátaink nem a legjobb csapatukkal álltak fel, sőt… Az oroszok gólját egyébként Karavaev szerezte.

Második meccsükre majd szombaton kerül sor, akkor Bulgáriát már otthon, Moszkvában fogadják.

A szövetségi kapitány

Stanislav Cherchesov mester valami olyat tett le 2018-ban az asztalra, amelyet korábban senki nem tudott megtenni. Ő lett az első orosz edző, aki a válogatottat egyenes kieséses szakaszig juttatta egy világeseményen, mióta a Szovjetunió széthullott. Ez a bravúr sikerült egyébként 2008-ban Guus Hiddinknek is, de ő pár km-rel arrébb született, a legendás edző holland nemzetiségű.

2016 óta edzi a válogatottat Cherchesov, akinek a népszerűsége a hazai VB után kezdett egyre jobban és jobban növekedni. Egész addig az orosz népet nem igazán hozta lázba a futball, mára viszont kedvencnek számítanak a játékosok.

Cherchesov jó pár helyen megfordult, mielőtt szövetségi kapitány lett, edzősködött Ausztriában, majd Oroszország legjobb csapatait vezényelte, volt a Szpartak és a Dinamo Moszkva edzője is.

A kulcsjátékos

A szakírók egy része Aleksandr Golovint tartja annak a játékosnak, aki kiemelkedhet a mezőnyből, és van is igazság abban, amit mondanak. A szélsőként és irányítóként is bevethető középpályás jó szezont zárt a Monacoval, sikerült harmadik helyen befutni a Ligue 1-ben, azaz megpróbálkozhatnak a Bajnokok Ligája selejtezőjében is. Ő maga ebből a remek teljesítményből is kivette a részét. 21 mérkőzésen öt gólt szerzett, kilenc gólpassz mellett.

Számunkra viszont nem ő a legnagyobb húzónév az orosz keretből. Artem Dzyuba hiányát megérezte a válogatott, amikor az orosz támadóról kikerült egy felvétel, ahol épp nem illően viselkedett. Nem volt az, ha felnőtt emberről vagy családos férfiról beszélünk. Cherchesov kénytelen volt tette miatt kirakni a keretből a „botrányhőst” (érdekes, ha valaki csinál valamit butaságot, akkor megússza ezzel a címkével és az élet megy tovább…). Meg is lett az eredménye, a Nemzetek Ligáját az élről váró együttes utolsó két meccsét egyaránt elveszítette legjobb csatáruk nélkül (Törökország ellen 3-2-re, Szerbia ellen 5-0-ra kaptak ki). Ezután át kellett értékelni a helyzetet, a bocsánatot kérő Dzyuba pedig a VB-selejtezőkön pedig már a csapattal volt. Három meccsen két győzelmet értek el így az oroszok.

A felfedezett

Választottunk nem egy siheder, már a 27.-et tapossa, mégis kevés alkalommal került a futballvilág középpontjába. Posztjából adódóan is, illetve eddig csak az orosz Premjer Ligában kapott szerepet. Egy kőkemény belső védőről van szó, akit úgy hívnak, hogy Georgi Dzhikiya. Cherchesov egyik kedvenc védője, a Szpartak Moszkva kulcsembere, akinek a nevét kevesen ismerik, és nem mutathatta meg magát egy komoly liga komoly csapatában. Talán majd most felkapják rá a fejüket az emberek…

A várható kezdőcsapat

Az orosz válogatott a 4-2-3-1 és 4-3-3-as formációkat váltogatja előszeretettel. A játékosok is sokoldalúak, a sokadvirágzását élő 37 éves Yuri Zhirkov például a teljes baloldalt be tudja játszani. A selejtezők alatt játszott már védőt, szélsőt és támadót is. Miranchuk ugyanígy a pálya közepén és eggyel előrébb is megtalálja a helyét, a felsorolást pedig folytathatnánk napestig. Mi valami ilyesmi kezdőre számítunk, 4-2-3-1-es formációbam:

Shunin – Fernándes, Dzhikiya, Semenov, Kdryashov – Ozdoev, Zobnin – Miranchuk, Kuzyaev, Golovin – Dzyuba

A menetrend

Golovinék első két meccsüket otthon, a Gazprom Arénában (Szentpétervár) játsszák, 12-én, szombaton Belgium ellen, majd négy nappal később Finnország is itt kell, hogy pályára lépjen. Harmadik meccsüket viszont Dániában, a házigazdák ellen, a Parken Stadionban.

Két északi csapatunk maradt a B csoportban, kezdjük Finnországgal!

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső