Az Európa-bajnokság csapatai: Portugália

Olvasd el 9 perc alatt szerző Bartos László 2021 június 07.

Már csak egy csoport maradt, az F jelű. És számunkra ez a legérdekesebb, ez nem is lehet kérdés. Amúgy is így gondolnánk, hiszen bombaerős válogatottakat hozott össze a sors(olás): Németországot, Franciaországot és Portugáliát. És tudjátok, mit? Akárki akármit mondd, a magyar válogatott is megérett arra, hogy erős válogatottként hivatkozzunk rájuk.

De mivel úriemberek vagyunk, így magunkat utolsóként fogjuk majd megemlíteni. Először jöjjön a portugál csapat, azaz a 2016-os franciaországi Európa-bajnokság címvédője.

Alaposan kicserélődött az öt évvel ezelőttihez képest Fernando Santos kerete, egy-két régi bútordarab még ott van persze, mint például Cristiano Ronaldo vagy Pepe. De jöttek újak is. Akik fiatalok, tehetségesek és sikerre éhesek.

Fentebb említett két futballista számára lehet, hogy ez az utolsó alkalom, hogy nagy tornán vehetnek részt, bár Cristianot „ismerve” simán ott lesz Katarban, ha rajta múlik.

Szóval a ’16-os EB döntőjében a házigazda franciákat múlták felül a portugálok, és már akkor Fernando Santos ült a kispadon. A győztes gólt szerző Éder viszont már nagyon régóta nem húzhatta magára a címeres mezt. Ahogy sokan mások sem.

A 2018-as VB-n is – természetesen – az esélyesek között volt számontartva a Selecao, de meglepetésre Uruguay – Cavani duplájával – véget vetett ezeknek az álmoknak és reményeknek.

A portugál csapat az erejéből nem veszített, sőt… Ennek a tornának is a favoritjai közé tartoznak.

Az út az Európa-bajnokságig

A legtöbben azt gondolták, hogy a portugál válogatottnak meg sem fog kottyanni a selejtezős csoportjuk. Végül is, annyira messze nem jártak az igazságtól azok, akik ebben gondolkoztak, de a csoportelsőség így sem jött össze. Maximum a presztízs miatt lehetett volna ez fontos, hiszen az első és a második helyezett is automatikusan kvalifikálta magát az EB-re, de azért talán illett volna Ukrajna válogatottját megelőzni. Shevchenkoék azonban mintha vért ittak volna, veretlenül lehozták az egész sorozatot, méghozzá úgy, hogy hazai pályán megverték Bruno Fernándeséket 2-1-re, idegenben meg egy pontot szereztek.

Még egy döntetlenje volt Fernando Santos csapatának: Szerbiával nem bírtak.

A gárda telis-tele van jobbnál jobb futballistákkal, támadókkal, de Cristiano Ronaldon kívül kifejezetten jó teljesítménnyel nem találkozhattunk. Az ötszörös aranylabdás a 26 gólból 11-et vállalt magára, ezzel csapata legeredményesebb játékosa lett a selejtezők során.

Őt követte Bernardo Silva három találattal…

A keret tagjai

Sztárok, ameddig a szem ellát. Fernando Santos együttese sokkal, de sokkal erősebb, mint a 2016-ban EB-t nyerő válogatott, jelenleg azt gondoljuk, hogy nincs gyenge pontjuk. A BL-döntős Manchester City három játékost adott, ahogy a hosszú idő után újra portugál bajnoki címet nyerő Sporting is, a Wolves pedig négyet. Nuno Espirito Santo csapatában amúgy is nagy a portugál túlsúly, nincsenek kétségeink afelől, hogy a Ruben Neves – Joao Moutinho – Rui Patricio – Nelson Semedo négyes megérdemelte a meghívót. Mi egy kicsit hiányoljuk Pedro Netot…

A Portoból helyet kapott a nagyszerű szezont futó Sergio Oliveira, és persze itt van a legdrágább portugál, Joao Felix is.

Ami érdekes, hogy a 38 esztendős Pepe és a 37 esztendős José Fonte is a keretben van, és ha már védők, természetesen helyet kapott a 26 fős keretben a Manchester Cityben brillírozó Ruben Dias is.

Nincs meglepetés…

Íme a játékoskeret:

Kapusok: Anthony Lopes (Olympique Lyon), Rui Patrício (Wolves), Rui Silva (Granada)

Védők: João Cancelo (Manchester City), Rúben Dias (Manchester City), José Fonte (LOSC Lille), Raphael Guerreiro (Borussia Dortmund), Nuno Mendes (Sporting CP), Pepe (Porto), Nélson Semedo (Wolves)

Középpályások: William Carvalho (Real Betis), Danilo (PSG), Bruno Fernandes (Manchester United), Gonçalo Guedes (Valencia), João Moutinho (Wolves), Rúben Neves (Wolves), Sérgio Oliveira (Porto), João Palhinha (Sporting CP), Pote (Sporting CP), Renato Sanches (LOSC Lille), Bernardo Silva (Manchester City)

Támadók: João Félix (Atlético Madrid), Diogo Jota (Liverpool), Cristiano Ronaldo (Juventus), André Silva (Eintracht Frankfurt), Rafa Silva (Benfica)

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

A felkészülés

Ibériai rangadót rendeztek felkészülés gyanánt, Portugália Spanyolországgal csapott össze. A meccs gólt nem hozott, és helyzetből sem akadt sok – legalábbis nem annyi, mint amit két ilyen kaliberű csapattól elvártunk volna.

Luis Enrique együttese veszélyesebben futballozott, a meccs végén pedig a győzelmet is megszerezhették volna, ám Alvaro Morata most is – ahogy az egész meccsen – rossz döntést hozott. Nem biztos, hogy erre a szituációra ez a helyes kifejezés, így csak a tényt közöljük: A Juventus támadója a felsőkapufát találta el.

A meccsnek (sajnos) utóélete is lett, Sergio Busquets, a Barcelona és a spanyol válogatott játékosa pozitív koronavírus-tesztet produkált, az AS ma arról írt, hogy mindkét válogatottnak 12 napos karanténba kell vonulnia.

Így lehetetlen, hogy Ronaldoék Izrael elleni meccsét megrendezzék. És akár még a magyarok elleni nyitány is veszélybe kerülhet. Bízzunk benne, hogy Busquets jól van, és hogy a társak és az ellenfelek közül senki nem kapta el a vírust…

A szövetségi kapitány

Fernando Santos igazi veteránnak számít… Minden téren. Egyrészt 66 esztendejével ő a második legidősebb szövetségi kapitány (Senol Günes mögött, ő egyhíján 70), másrészt már hét éve irányítja Cristiano Ronaldoékat. Nem is akárhogyan. Irányítása alatt megnyerték a ’16-os Európa-bajnokságot, 2019-ben pedig a Nemzetek Ligája élén végeztek.

Santos játékosnak is remek volt, de szerintünk abban ő is egyetért, hogy edzőként többre vitte.

Az egykori védő több csapatnál megfordult, miután 33 évesen visszavonult, és nem ez az első eset, hogy valahol szövetségi kapitány. Portugália előtt Görögország együttesét irányította, és voltak negatív hangok, amikor kinevezték 2014-ben.

Pedig ő volt az első szövetségi kapitány, aki a görög együttest világbajnokságon egyenes kieséses szakaszig vitte.

A negatív hangok persze hamar elhallgattak, az utolsó valamikor 2016 nyarán…

Santos kívülről-belülről ismeri a csapatát, remekül válogatott, tényleg nagy esélyesek. Ha tudnak majd játszani. Reméljük, valóban nem lesz gond…

A kulcsjátékos

Biztos azt gondoltátok, hogy Cristiano Ronaldot fogjuk írni. És jogos is lett volna, ha őt jelöljük, mert még 35 évesen is elképesztő, amit hétről hétre letesz az asztalra. Még akkor is, ha Massimiliano Allegri mindenáron meg szeretne szabadulni tőle.

De nem, ezúttal nem a gólgyárosra esett a választásunk. Sokkal inkább fog függni a portugálok játéka Bruno Fernándestől. A portugál irányító teljesítménye ég és föld a válogatottban és a Manchester United csapatában, fel kellene javulnia arra a szintre, ahogy klubcsapatában játszik, és akkor valóban fellépne a legnagyobb esélyesek közé a Selecao.

De, igen, akik hiányolják Ronaldot, azok se legyenek elkeseredve, biztosak lehetünk benne, hogy az egykori Real Madrid és Manchester United kedvenc itt is odateszi magát, és góljai elengedhetetlenek lesznek ahhoz, hogy ebből az őrületesen nehéz csoportból tovább menjenek.

A felfedezett

Ahogy a nagycsapatoknál, nem igazán van olyan focista, akit nem ismernénk. A Sporting együttese eddig nem volt szem előtt, az utóbbi évek a Portóról szóltak, így Pedro Goncalves (Pote), Nuno Mendes vagy Joao Palhinha neve nem biztos, hogy sokat mond. Akár ők is lehetnek a torna meglepetései, vagy legalább a portugál csapaté, de ne feledkezzünk meg Sergio Oliveiráról sem, aki messze kiemelkedett csapatából az egész idényben.

Biztosak vagyunk benne, hogy az alapozást már nem a Portóban fogja megkezdeni.

A várható kezdőcsapat

Talán furcsának tűnhet, de a mi mostani kezdőnkben nem kapott helyet Joao Felix. Szerintünk jelen pillanatban ez a legerősebb portugál 11:

Rui Patricio – Joao Cancelo, Fonte, Dias, Guerreiro – Danilo, Ruben Neves – Bernardo Silva, Bruno Fernándes, Cristiano Ronaldo – André Silva

Fernando Santosnak viszont vannak olyan játékosai, akikkel totálisan más formációkat is kipróbálhat. Kíváncsian várjuk, hogy mi, illetve kik mellett dönt a tapasztalt kapitány.

A menetrend

Ha minden jól megy, akkor a portugálok Magyarországon, a Puskás Arénában kezdik meg szereplésüket az EB-n június 15-én. Méghozzá épp ellenünk. Ha csak fele olyan jó meccs lesz, mint 2016-ban, akkor egy szót sem fogunk szólni. De tudjátok, inkább legyen egy élvezhetetlen, rossz meccs, amit megnyerünk. Nagy kérés ez?

Szalai Atiék után jönnek Thomas Müllerék, a Nationalelf lesz hazai pályán, a meccset Münchenben rendezik. A harmadik meccsükre visszautaznak a bázisra, és jöhet a ’16-os EB visszavágója, azaz Franciaország – Portugália.

Mára még a franciák férnek bele, holnapra pedig marad nekünk Németország. És Magyarország.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső