Az Európa-bajnokság csapatai: Skócia

Olvasd el 8 perc alatt szerző Bartos László 2021 június 05.

Egy nagy visszatérő is van az EB-n részt vevő 24 csapat között, ez pedig a skót válogatott. Steve Clarke együttese őrült körülmények között, Szerbiában vívta ki a továbbjutást, és akkora focilázat okozott az országnak, amit még egy levél algopyrin sem tud kivenni.

Nem is csoda, végre egy olyan csapatuk van a skótoknak, amelytől el is várható, hogy villantson valamit. Sorolhatnánk a remek labdarúgókat reggeltől estig, akiknek többsége persze a Premier League-ben, az angol elsőosztályú bajnokságban keresi a kenyerét.

De nem volt mindig ilyen szép az élet William Wallace szülőföldjén. A skótok mindig ott voltak a tűz közelében, legalábbis ami az utóbbi két világesemény selejtezőit illeti. A franciaországi EB-n a németek, a lengyelek és az írek előzték meg őket, így még a pótselejtező sem játszott, de az oroszországi VB-n még fájóbb volt a helyzet: Ugyanannyi pontot gyűjtöttek, mint a második helyezett Szlovákia. Viszont a gólarányuk (ami itt igazán számított) rosszabb volt, mint északi szomszédainknak, ráadásul az utolsó meccsükön csak ikszeltek Szlovéniával. Ha ott nyernek, kint vannak a VB-n. A meccs eredménye 2-2 lett.

Minden összeesküdött Skócia ellen. Egészen mostanáig…

Az út az Európa-bajnokságig

Az EB-csatát az I csoportban kezdték meg McTominayék, Belgiummal, Oroszországgal, Ciprussal, Kazahsztánnal és San Marinoval karöltve. Az eddigi tapasztalatok és a csapatok erőssége alapján a 3. hely volt reális a számukra, és végül ott is végeztek. Ami, mint tudjuk nem ér kijutást. De ismét jött a Nemzetek Ligája, és új kapukat nyitott meg a skótok számára.

A selejtezőt 15 ponttal zárták, egyetlen alkalommal sem végeztek döntetlenre. Vagy nyertek, vagy kikaptak.

Mivel a csoport legfőbb esélyeseit egyszer sem sikerült kétvállra fektetni, törvényszerű volt, hogy ebből nem lesz meglepetés.

A góllövőlistán egy támadó középpályás, John McGinn, az Aston Villa futballistája hét góllal végzett az élen, ő volt az egyetlen futballista, aki több mint egy gólt rúgott a selejtezők során…

De menjünk is tovább, mert várt még csata a csapatra. A play off-kör elődöntőjében Izraellel játszottak, és a pandémia miatt csak egyetlen meccsen dőlt el a döntőbe jutás sorsa.

És a skótok nem bírtak az izraeliekkel – és fordítva. A rendes játékidő, és a hosszabbítás is 0-0-ra végződött, jöhetett a tizenegyespárbaj, ahol egyetlen skót sem hibázott, ellentétben az ellenféllel, Eran Zahavi, az egyik legrutinosabb támadó hagyta ki saját tizenegyesét.

A döntőben az esélyesebbnek számító szerbekhez utaztak McGinnék, és a szurkolók egészen a 90. percig örülhettek, csapatuk Ryan Christie góljával 1-0-ra vezetett. Ám Luka Jovic a rendes játékidő utolsó percében egyenlített, ismét túlórára kényszerült a Clarke-legénység. És ismét tizenegyesekre.

A forgatókönyv pedig hasonló volt, tőlük mindenki értékesítette a maga büntetőjét, az ellenfélből pedig egy rutinos játékos hagyta ki a sajátját, név szerint Aleksandr Mitrovic.

23 év telt el az utolsó világversenyük óta, hatalmas volt az öröm Skóciában. Ha valakik meg tudják érteni, mit jelent ez, azok pont mi, magyarok vagyunk…

A keret tagjai

Steve Clarke május közepén hirdette ki 26 fős keretét, a csapatba két újoncot hívott be. A Bajnokok Ligája győztes Billy Gilmourt és a Celtic futballistáját, David Turnbullt. Ezután kezdődtek a gondok. A csapat elutazott a spanyolországi edzőtáborba, ahova John Fleck úgy érkezett, hogy pozitív koronavírus-tesztet produkált. Elkülönítették – kétséges, hogy részt vehet-e a tornán -, de ami nagyobb probléma, hogy közben hat másik játékossal is találkozott. Azóta kiderült, mindegyikük negatív, de volt ijedtség rendesen.

Íme a játékoskeret:

Kapusok: Craig Gordon (Hearts), David Marshall (Derby County), Jon McLaughlin (Glasgow Rangers)

Védők: Liam Cooper (Leeds United), Declan Gallagher (Motherwell), Grant Hanley (Norwich), Jack Hendry (Celtic), Scott McKenna (Nottingham Forest), Stephen O’Donnell (Motherwell), Nathan Patterson (Glasgow Rangers), Andy Robertson (Liverpool), Greg Taylor (Celtic), Kieran Tierney (Arsenal)

Középpályások: Stuart Armstrong (Southampton), Ryan Christie (Celtic), John Fleck (Sheffield United), James Forrest (Celtic), Ryan Fraser (Newcastle United), Billy Gilmour (Chelsea), John McGinn (Aston Villa), Callum McGregor (Celtic), Scott McTominay (Manchester United), David Turnbull (Celtic)

Támadók: Ché Adams (Southampton), Lyndon Dykes (QPR), Kevin Nisbet (Hibernian)

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

A felkészülés

A tornára való felkészülés jegyében a skót csapat is két mérkőzést játszik. Pontosabban egyet már lejátszott a holland válogatott ellen. Nem mondhatni, hogy Frank de Boer egy gyenge tizenegyet küldött volna pályára, de a skótok állták a sarat, és egészen a meccs végéig vezettek 2-1-re. Memphis Depay egyenlített a végén, de azt gondoljuk, a 2-2-es eredmény is kifejezetten jónak mondható.

Második meccsüket majd Luxemburg ellen vívják vasárnap este.

A szövetségi kapitány

Főleg a Chelsea idősebb drukkereinek lehet ismerős Steve Clarke neve, a londoniaknál több mint 300 meccsen lépett pályára 1987 és 1998 között. Játékosként csak két csapatban játszott (a Chelsea előtt a St. Mirren labdarúgója volt), majd 1999-től edzői pályára lépett.

Főleg mások asszisztense volt, első vezetőedzői melója a West Bromnál volt. Ezt követte a Reading, majd egy kis időre az Aston Villánál dolgozott. Ezt követően hazautazott és a Kilmarnock menedzsere lett, mígnem 2019-ben Skócia szövetségi kapitánya, miután elődje, Alex McLeish a gyenge start után távozott.

AZ 57 éves mester mutatói nem túl kiemelkedők: 20 meccsen 8 győzelmet aratott, 6-szor ikszelt, ugyanennyi vereséget szenvedtek vele. De akkor is ő a hős, amiért kijuttatta a csapatot 1996 után újra egy EB-re.

A kulcsjátékos

A skótoknál játszik az EB legfiatalabb csapatkapitánya, Andy Robertson. A Liverpool elképesztően gyors balbekkje 27 éves, kiemelkedő játékos, az egyik legbefolyásosabb ebből a keretből. Ám rajta kívül is vannak még nagyszerű játékosok. Például John McGinn, aki – mint mondtuk – 7 gólt rúgott a selejtezők során, de említhetnénk még Scott McTominayt, Kieran Tierneyt vagy Ryan Christie-t is.

Egy „új fiúra” esett a választásunk. Ché Adams nemrégiben öltötte magára először a skót válogatott mezét. Nagyszülei révén csörgedezik skót vér az ereiben, egész eddig angol állampolgárként élte a mindennapjait. Ő lehet az, aki a támadójátékot felpezsdítheti. Remekül kezdte a szezont a Southamptonban, majd ahogy a csapat, úgy ő is leengedett. Ettől függetlenül ő egy remek csatár, aki az EB-n szállíthatja a gólokat.

A felfedezett

A kerethirdetésnél kiemeltük már a két újoncot: Billy Gilmourt és David Turnbullt. Előbbi egyre nagyobb figyelmet kap, Tuchel nem kezdőként számít rá, de posztját tekintve vannak nála előrébb járó játékosok (Kanté, Jorginho, Kovacic). Nagy jövő előtt állhat, ha így folytatja tovább.

David Turnbull viszont berobbant a Celticbe, a Motherwelltől vásárolták a szezon előtt, és egyből a kezdőben találta magát. 35 meccsen játszott idén a csapatában, ezeken 8 gólt szerzett. Ő lehet az egyik nagy nyertese az EB-nek, ha sikerül megmutatni magát.

A várható kezdőcsapat

Igyekeztünk a legreálisabb kezdőcsapatot összeállítani, de sokszínű a gárda, ami nyilván előnyükre válhat. Clarke a legtöbbször 4-3-3-as formációt használ, ez alapján az általunk preferált kezdő a következő:

Marshall – O’Donnell, Hanley, Cooper, Robertson – McGinn, McTominay, Tierney – Forrest, Adams, Christie

A menetrend

A csapat nagy örömére háromból két csoportmeccset is hazai pályán játszhat. A Hampden Parkban (a Glasgow Rangers otthona) fogadják majd a cseheket kezdésnek (06.14.), majd ott is zárnak a horvátok ellen (06.22.), a kettő között pedig átugranak egy kicsit odébb, a Wembley-be, ahol Angliával csapnak össze (06.18.).

Megyünk is tovább, két csapat vár még ránk ma!

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső