Az Európa-bajnokság csapatai: Spanyolország

Olvasd el 10 perc alatt szerző Bartos László 2021 június 06.

Ki ne emlékezne a 2000-es évtized végét, a 2010-es évtized elejét uraló spanyol válogatottra? Xavi, Iniesta, Fernando Torres, David Villa, Iker Casillas, Xabi Alonso, Carles Puyol és még megannyi, felejthetetlen pillanatot okozó labdarúgó. És ha ránézünk Luis Enrique friss keretére?

Nem mondjuk, hogy rosszabb vagy szürkébb, csak annyit mondunk, hogy szokatlan. Legalábbis első blikkre. Nem tisztünk megkérdőjelezni a spanyol válogatott mesterének döntését, de az biztos, hogy húzott pár meglepetést a Barcelonát és Real Madridot is megjárt egykori labdarúgó.

Tény és való, hogy 2016-ban és 2018-ban is felsült a La Roja, főleg a VB-n égtek, mint a Reichstag, amikor a házigazda ellen tizenegyesekkel kiestek. Pedig az az orosz csapat nem volt egy világverő egyesület. De tegyük hozzá, balhéktól sem volt mentes a felkészülés. Julen Lopetegui napokkal a kezdés előtt jelentette be, hogy a VB után munkát vállal a Real Madridnál, ez pedig annyira kicsapta a biztosítékot a spanyol szövetségnél, hogy azonnal eltávolították a mestert a helyéről.

Ez nyilván a játékosok fejét is összekuszálta, jött egy új edző, Fernando Hierro, akivel már jóval gyengébben muzsikáltak a vörösmezesek. Lehet, hogy túlzás, amit állítunk, de Lopeteguivel legalább négyig meneteltek volna…

Azóta sok víz lefolyt a Tajon, és eljutottunk odáig, hogy a királyi gárdát egyetlen futballista sem képviseli. Ilyenre pedig még nem volt példa… Előbb lássuk az útjukat az EB-ig, majd kitérünk a keretre is. Ahogy eddig is megszokhattátok…

Az út az Európa-bajnokságig

Majdnem sikerült egy hibátlan mérleggel zárni az EB-selejtezőket, a két skandináv köpött bele a levesbe. Svédországgal, Norvégiával, Romániával, Feröer-szigetekkel és Máltával volt egy csoportban Luis Enrique együttese, és nagyon szép játékkal, nagyon jó eredményekkel végig az élen állva húzták be a csoportot. Kétszer játszottak döntetlent, Norvégia és Svédország egyszer-egyszer pontot tudott lopni tőlük.

Luis Enrique sok játékost megforgatott a keretben, és úgy tűnt, hogy alakul az új aranygeneráció. A Nemzetek Ligájában például lemosták a pályáról Németországot, hatig meg sem tudtak állni, ez volt az utóbbi évek, évtizedek legkomolyabb német veresége.

Talán úgy tűnhet, egy kissé negatívan állunk a spanyolokhoz, de ez távol áll az igazságtól. Az NL-ben októberben play off-elődöntőt játszanak Olaszország ellen. Azon válogatott ellen, aki 2016-ban búcsúztatta őket az EB-n…

Spanyol házi gólkirályból három is volt, Alvaro Morata, Rodrigo és Sergio Ramos is négy góllal zárt. Megosztoztak a gólokon az ibériaiak, akik összesen 31-szer találtak kapuba, és csak öt gólt kaptak.

A keret tagjai

Szóval, nincs Real Madrid játékos egy szál sem. A legnagyobb hiányzó természetesen Sergio Ramos, aki nem csak a királyiaknál viseli (viselte?) a csapatkapitányi karszalagot, hanem a válogatottban is. Luis Enrique úgy ítélte meg, hogy az andalúz középhátvéd nincs megfelelő formában, nemrég gyógyult fel sérüléséből.

Ramos a döntést tudomásul vette, nem hisztizett, nem problémázott, beállt a csapat mögé. Hiányzik még Dani Carvajal, de ő is a sorozatos sérülések miatt, nincs ott Isco, aki két éve csak árnyéka önmagának, és félő, hogy sosem lesz már az a játékos, aki benne volt. Marco Asensio sem kapott meghívót, de valljuk be: Ő sem nyújtott kiemelkedőt. Aki viszont igen, és aki miatt fájhat a madridisták szíve, az Nacho Fernández. A csupaszív, hűséges középhátvéd Varane és Sergio Ramos kiválása után olyan teljesítményt tett le az asztalra, ami felvetette a kérdést: Szükség van-e egyáltalán a fent nevezett párosra? Ha valaki, ő igazán megérdemelte volna a meghívót.

Nem csak a Realból vannak fájó (?) hiányzók. Nincs ott Ansu Fati sem, aki berobbant a Barcelona és a válogatott csapatába, de meniszkusz-sérülése komoly, és ki tudja, mikor térhet vissza, és ha visszatér mire lesz képes?

És tovább is van: Nekünk hiányzik Iago Aspas, hiányzik Jesús Navas… Talán a hiányzók miatt tartjuk ennyire furcsának ezt a keretet? Lehetséges…

Ó, és még egy dolog miatt van hiányérzetünk: Luis Enrique csak 24 játékost visz magával, nem 26-ot. A mester állítása szerint mindenkinek szeretnék megadni a lehetőséget, és ez 26 játékos esetén lehetetlen…

Íme a játékoskeret:

Kapusok: David de Gea (Manchester United), Unai Simón (Athletic Bilbao), Robert Sánchez (Brighton)

Védők: José Gayà (Valencia), Jordi Alba (Barcelona), Pau Torres (Villarreal), Aymeric Laporte (Manchester City), Eric García (Manchester City), Diego Llorente (Leeds United), César Azpilicueta (Chelsea)

Középpályások: Thiago Alcántara (Liverpool), Sergio Busquets (Barcelona), Koke (Atlético Madrid), Marcos Llorente (Atlético Madrid), Dani Olmo (RB Leipzig), Rodri (Manchester City), Fabián Ruiz (Napoli), Pablo Sarabia (PSG), Ferran Torres (Manchester City), Adama Traoré (Wolves)

Támadók: Álvaro Morata (Juventus), Gerard Moreno (Villarreal), Mikel Oyarzabal (Real Sociedad), Pedri (Barcelona)

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

A felkészülés

Spanyolország a felkészülési időszak alatt egy mérkőzést játszott, a szomszédokat, azaz Portugáliát fogadták a Wanda Metropolitanoban, és gólt nem láthatott az a körülbelül 15.000 néző, aki kilátogatott. Elégedettek nem voltak, a meccs után füttyszó kísérte öltözőbe a csapatot.

Pedig nem játszottak rosszul a spanyolok, így ez egyrészt nem volt jogos, másrészt többet ártott, mint használt…

Második meccsükre kedden este (06.08.) kerül majd sor, Litvániát fogadják majd. A Municipal de Butarque népe talán hálásabb közönség, a litvánok pedig talán hálásabb ellenfél lesznek…

A szövetségi kapitány

Luis Enrique azon kevés emberek egyike, akik elmondhatják azt, hogy magukra húzták a Real Madrid és a Barcelona szerelését is. Játékosként a Sporting Gijónban kezdett, fáradhatatlan játékos volt, akit szerettek (majd utáltak) Madridban és imádtak Barcelonában.

Edzői karrierjét a Barca utánpótlásánál kezdte, majd a Celta Vigo és az AS Roma edzői székét is elfoglalta. Ezután a Barcelona nagycsapatánál is megfordult, és nem akármilyen három évet produkált. Irányítása alatt a Barca kétszer lett spanyol bajnok, háromszor a Copa del Rey-trófea is a vitrinbe került, a 2014/2015-ös szezonban behúzták a Bajnokok Ligáját, egyszer-egyszer a spanyol és az európai Szuperkupát nyert, emellett győzött a Klubvilágbajnokság döntőjében is.

A 2018-as VB után vette át és egy évre rá, 2019. júniusában személyes okok miatt távozott. Azóta kiderült, hogy kislánya betegsége miatt nem vállalta tovább a munkát.

Pár hónappal később, 2019 novemberében viszont visszatért, és azóta ismét ő dirigál.

A kulcsjátékos

Nagy egyéniségek, remek labdarúgók hiányoznak a spanyol csapatból, nekünk is nehezünkre esett a választás. Végül a Liverpool alapembere Thiago Alcantara mellett döntöttünk, aki már három nagycsapatban is megállta a helyét. A Barcában kezdett, majd a Bayern Münchennel nyert meg mindent, amit játékos csak klubszinten megnyerhet, végül aztán a Liverpool szerződtette. Az idei szezonja nem volt kiemelkedő, a csapatot is sérüléshullám sújtotta, és a spanyol középpályás is sokat volt pályán kívül.

Ebben a csapatban ő lehet az ész, aki a középpálya bármely pozíciójában feltűnhet. Emellett a pontrúgások mestere is, és a védekezésből is kiveszi a részét.

Ha még valakit kellene mondani, az Gerard Moreno lenne. A Villarreallal Európa-ligát nyert idén, a spanyol bajnokságban pedig Lionel Messi mögött végzett a góllövőlistán. Spanyolország Raúl, David Villa és Fernando Torres óta vár egy igazi ékre, egy igazi kilencesre. Talán ő lesz az?

A felfedezett

Luis Enrique csapatában vannak páran, akikről még a spanyol focit kevésbé követő szurkoló nem halhatott, de azért mindenki letett már valamit az asztalra. Nagy kiugrási lehetősége véleményünk szerint senkinek nincs. A legfiatalabb játékosuk Pedri, aki Ronald Koeman alatt berobbant a Barcába, ennél feljebb nehéz lesz kerülnie, Unai Simon a Bilbaoban védte ki az ellenfelek szemét, abszolút megérdemelt a meghívója, Diego Llorrente pedig egy rendkívül tehetséges bekk, a Leeds United jó vásárt csinált vele, de a szezon egy részében sérült volt.

Végül egy másik középhátvéd lett a nyerő: Pau Torres. A védő átigazolásával már jó ideje kacérkodnak a spanyol újságok, tény és való, hogy idei teljesítménye alapján egy igazi nagyágyúnál a helye. A VB-n szerintünk rengeteget fogjuk látni…

A várható kezdőcsapat

A kezdő tekintetében vannak kérdéseink, sokszor mi magunk is csak viták után tudtunk dönteni, hogy ki érdemelné meg, hogy játsszon. Végül azért sikerült megállapodni, bár a kapuskérdés még most sem tiszta a fejünkben…

De Gea – Azpilicueta, D. Llorrente, Pau Torres, Gaya – M. Llorrente, Thiago, Fabian Ruiz – Sarabia, Gerard Moreno, Ferrán Torres

A menetrend

Morenoék mindhárom csoportmeccsüket hazai pályán, Sevillában, az Estadio de la Cartuja gyepén játsszák majd le. Először 14-én lépnek pályára Svédország ellen, majd következnek a lengyelek, utoljára pedig északi szomszédaink, Szlovákia ellen zárnak.

Hátra van még két együttes az E csoportból, és végül, de abszolúte nem utolsósorban jön az F jelű kvartett, ahol Németország, Portugália és Franciaország mellett a mieinkkel fejezzük be az Európa-bajnokság résztvevőinek bemutatkozását.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső