Az Európa-bajnokság csapatai: Svédország

Olvasd el 9 perc alatt szerző Bartos László 2021 június 06.

Észak-Európa országainak futballja már egy ideje magas szinten van, vannak, akik konstans jó teljesítmény nyújtva vannak ott a világ elitjében, és vannak, akik felfejlődtek hozzájuk. Na most nem a Spitzbergákra vagy a Ferenc József-földre kell gondolni, hanem a Skandináv országokra. Norvégia kivételével mindenki itt van, Finnország, Dánia… És Svédország. Velük folytatjuk.

Jan Andersson válogatottja 2016-ban, Franciaországban még utolsó helyen búcsúzott az EB-ről (döntetlen Írország ellen, majd két 1-0-s vereség előbb Olaszországtól, majd Belgiumtól), de 2018-ban, a Világbajnokságon már csoportelsőként jutottak tovább, sőt túlélték a nyolcaddöntő küzdelmeit is. Csoportjukban Dél-Koreával, Németországgal és Mexikóval harcoltak, meglepetésre Németország hullott ki, a távol-keleti ország labdarúgói húzták le őket magukkal a mélybe, utat törve ezzel a svédeknek és a mexikóiaknak.

A nyolcaddöntőben Svájc együttese következett, azt a meccset 1-0-ra megnyerték Emil Forsberg góljával, végül az angolok ellen voltak kénytelenek fejet hajtani, 2-0-s vereség lett a vége.

A csapat magja még mindig ugyanaz, de természetesen két (három) év hosszú idő, így vannak változások, vannak fiatalok. Lássuk, a svéd válogatott meddig juthat az Euro 2020-on!

Az út az Európa-bajnokságig

Az egyik legkeményebb csoportba került Svédország a selejtezők során, így jár a kalapemelés a csapatnak és Anderssonnak is, amiért behozta a fiait a második helyre. Spanyolország vitathatatlanul a legkeményebb ellenfél volt, de Norvégiát és Romániát sem lehetett félvállról venni, szegény Feröer-szigetek és Málta együttese csak egymással versenghettek…

A norvég foci is jelentős fejlődésen ment keresztül, ott küszöbön a generációváltás, az első fecskék pedig már megérkeztek, Martin Ødegaard és Erling Braut Haaland személyében két klasszis játékosa már van az északiaknak. De ők csak a harmadik helyre voltak jók, a svéd csapat hat pontot vert rájuk, az egész sorozat alatt egy vereséget begyűjtve, három döntetlennel és hat győzelemmel.

A skandinávok egyébként vérre menő csatát folytattak, a legemlékezetesebb mérkőzésüket Norvégiában játszották Oslóban, ahol a 85. percben még 2-1 volt az állás a hazaiaknak, ekkor egyenlítettek a svédek, és a 91. percben a vezetést is átvették, de a 97. percben kaptak egy újabb gólt, így alakult ki a 3-3-as végeredmény.

A csapat legeredményesebbje a Mainzot erősítő Robin Quaison volt, aki az EB-selejtezőket követően kissé perifériára szorult, pedig akkor még meghatározó játékosa volt a válogatottnak. Nem azt mondjuk, hogy teljesen mellőzik, csak annyit, hogy most már nem kirobbanthatatlan a kezdőből.

Talán páran nem fogtok egyetérteni, de mi azt gondoljuk, hogy a svéd egy jó kis iparos csapat, nem egy labdazsonglőrök gyülekezete. Ez nem baj, ez szimplán ténymegállapítás.

Zlatan Ibrahimovic hiányában a finesz-szint is erőteljesen megcsappant… Beszéljük is meg a svédek keretét!

A keret tagjai

A legnagyobb hiányzókból érkezni fog egy külön cikk, az EB-ről lemaradó játékosokból alkotunk majd egy álomcsapatot. És biztosak lehettek benne, hogy Zlatan Ibrahimovic abban a kezdőben helyet fog kapni. Hiába 39 éves, még így is egy zseni, ezt megmutatta az AC Milanban is idén, és jövőre is meglesz a lehetősége rá. Habár a kor látszik már rajta, különböző okokból kifolyólag csak 19 meccset játszhatott. De ezeken 15 gólt rúgott…

Többször szóba került már a svéd támadó teljesítménye, személyisége, balhéi, emberi oldala, és továbbra is tartjuk: Őt lehet szeretni vagy gyűlölni, de semlegesnek lenni vele szemben lehetetlen…

Mi az előbbiek táborát gyarapítjuk, és nagyon sajnáljuk, hogy végül a sérülése megakadályozza abban, hogy játszhasson.

A rutin hiányától viszont nem kell tartani, több idősebb kerettag is van, akiknek ez lesz az utolsó nagy tornájuk (vagy a katari VB jövőre): Andreas Granqvist, a csapatkapitány és Sebastian Larsson 36 éves, Marcus Berg, Gustav Svensson és Mikael Lustig 34. De az utánpótlás ott kopogtat, a keretben már helyet kaptak az ifjak is, például Alexander Isak (21), Mattias Svanberg (22) vagy Dejan Kulusevski (21).

Íme a játékoskeret:

Kapusok: Karl-Johan Johnsson (København), Kristoffer Nordfeldt (Gençlerbirliği), Robin Olsen (Everton)

Védők: Ludwig Augustinsson (Werder Bremen), Pierre Bengtsson (Vejle), Marcus Danielson (Dalian Yifang), Andreas Granqvist (Helsingborg), Filip Helander (Glasgow Rangers), Pontus Jansson (Brentford), Emil Krafth (Newcastle United), Victor Lindelöf (Manchester United), Mikael Lustig (AIK)

Középpályások: Jens-Lys Cajuste (Midtjylland), Viktor Claesson (Krasznodar), Albin Ekdal (Sampdoria), Emil Forsberg (RB Leipzig), Dejan Kulusevski (Juventus), Sebastian Larsson (AIK), Kristoffer Olsson (Krasznodar), Robin Quaison (Mainz), Ken Sema (Watford), Mattias Svanberg (Bologna), Gustav Svensson (Guangzhou)

Támadók: Marcus Berg (Krasznodar), Alexander Isak (Real Sociedad), Jordan Larsson (Szpartak Moszkva)

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

A felkészülés

A svédek azon kevés csapatok közé tartoznak, akik már mindkét felkészülési meccsüket letudták, méghozzá mindkét meccsen győzelmet arattak. Előbb a szintén EB-résztvevő Finnországgal játszottak (2-0 lett az eredmény, Quaison és Larsson szerezték a gólokat), 5-én pedig Örményországon csiszolhatták tovább a játékukat. Az a meccs 3-1-es svéd sikerrel zárult, Forsberg, Danielson és Marcus Berg mattolták Yurchenkót.

Nincs más hátra, mint egy kicsit pihenni, erőt gyűjteni, aztán indulhat a buli…

A szövetségi kapitány

Jan Andersson, közismertebb nevén Janne Andersson szintén nem egy nyeretlen kétéves, hosszú pályafutást tudhat magáénak, de ő is csak saját hazájában edzősködött, mielőtt szövetségi kapitány lett volna belőle. Játékos edzőként kezdte az Alets IK-nál, majd a Halmstads BK-nál lett másodedző. Ezt követően A Laholms, majd újra a Halmstads következett. Három évig ismét asszisztensként számítottak rá, majd 2004-től már ő vezényelte a játékosokat. Öt éven keresztül.

Rövid kitérő következett az Örgrytéhez, aztán egy újabb öt éves periódus az IFK Norrköpingnél.

2016-ban, a katasztrofális Európa-bajnoki szereplés után lépett a színre, a majd’ hét évig irányító Erik Hamrén helyét vette át.

Győzelmi mutatója egy kicsit jobb, mint ötven százalékos: 55 meccsből 28-at nyert meg a svéd válogatott, mióta Andersson fogja a gyeplőt.

A kulcsjátékos

Mint említettük, ezúttal akkora sztárok nincsenek a svéd csapatban. Itt van Emil Forsberg, Albin Ekdal, Alexander Isak, Victor Lindelöf és Dejan Kulusevski, akiket láthatunk hétről hétre a Bundesligában, a La Ligában, a Premier League-ben és a Serie A-ban, na meg a rutinos rókák, mint Sebastian Larsson és Mikael Lustig.

Közülük Dejan Kulusevskire esett a választásunk, de akik követik régóta a blogot, azok sejthették, hogy ez így lesz. Kulusevski az utóbbi évek egyik legerősebb játékosa, rendkívül tehetséges, fantasztikus szeme van, és még jobb lába. A tavalyi Serie A idényben megválasztották a legjobb 21 év alatti játékosnak, Andrea Pirlo pedig vissza is rendelte a Juventushoz, idén már ott szerepelt. Őszintének kell lenni, nem annyira jól, mint a Parmában, de azért panasz nem lehetett rá.

Akkor az igazi, amikor van területe, ha van olyan társ, akinek lehet adni egy-egy lehetetlen labdát. A válogatottban sokszor egy sorral feljebb játszott, ez viszont annyira nem működik, mintha szabadon járhatna, akár a madár.

A felfedezett

Ha olyan játékost akarunk találni, aki fiatal, és nincs egyáltalán szem előtt, akkor keresve sem találhatnánk jobb jelöltet, mint Jordan Larsson. A 23 éves csatár második éve van a Szpartak Moszkvánál, idén 15 bajnoki gólig jutott. Neki is lehet szintlépés a torna, de Alexander Isak számára is. A 21 esztendős srác a Real Sociedad elsőszámú támadója, aki konstans jó teljesítményt nyújt a La Ligában, nem hiába harcolt érte anno a Borussia Dortmund és a Real Madrid is.

Ez lehet az ő nagy pillanata, hogy a baszkoktól egy igazán nagy csapathoz szerződjön.

A várható kezdőcsapat

Janne Andersson a két barátságos mérkőzésén nagyjából megmutatta, mire számíthatunk, a nagy kérdés – szerintünk -, hogy a kétcsatáros formációban kinek szavaz majd bizalmat? Quaison vagy Kulusevski? Isak vagy Berg? Jöjjön a mi elképzelésünk:

Olsen – Lustig, Danielson, Lindelöf, Bengtsson – Larsson, Olsson, Ekdal, Forsberg – Kulusevski, Isak

A menetrend

Svédország válogatottja a lehető legnehezebb ellenféllel, Spanyolországgal kezd. Nem csak azért ez a legnehezebb, mert a spanyol csapat erős (bár nem annyira, mint a korábbi években), hanem mert a meccset a La Cartujában, azaz Sevillában rendezik.

A maradék két meccsét Szlovákia és Lengyelország ellen vívják, mindkettőt Oroszországban, Szentpéterváron bonyolítják majd le.

Ma még a spanyol válogatott, a La Roja bemutatására lesz idő, holnap pedig onnan folytatjuk!

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső