Az Európa-bajnokság csapatai: Törökország

Olvasd el 8 perc alatt szerző Bartos László 2021 június 02.

Mára már csak egy adósságunk maradt, bemutatni Törökország 26 fős keretét, és minden mást, amit érdemes megtudni róluk így, másfél héttel az Európa-bajnokság kezdése előtt. A csapat többi tagjáról már beszéltünk, így elolvashatjátok Olaszország, Wales és Svájc csapatáról szóló írásunkat. Rögtön belevágnak a közepébe, övék a nyitómeccs az olaszok ellen, ráadásul Rómában. Nem a legszerencsésebb kezdés. Ám a törökök ezt megoldhatják. A Nemzetek Ligája B divíziójából ugyan kipottyantak, amire azért sokan nem számítottak, főleg, hogy kishazánk csapata is ott volt, és előzetesen a károgók minket prognosztizáltak az utolsó helyre. Hát, üdvözletünket küldjük nekik…

Na, de ne kanyarodjunk el mai főszereplőinktől a törököktől, akiknek a 2016-os kontinensviadal nem jött össze, már a csoportból kizúgtak. Igaz, könnyűnek nem nevezhető csoportba kerültek, a továbbjutó horvátok és spanyolok mellett a csehek voltak még velük egy kvartettben. Csak őket tudták legyőzni, így a harmadik helyen végeztek, de rosszabb gólarányuk miatt nem voltak a négy legjobb csoportharmadik között, Észak-Írország egy hajszállal, de megelőzte őket.

Senol Günes régi motoros, pontosan tudja, hogyan működik egy ilyen volumenű verseny, így a törökök akár a torna meglepetéscsapatává is előléphetnek.

Az út az Európa-bajnokságig

Felemás csoportba kerültek Burak Yilmazék, hiszen két erős csapat mellett három igencsak gyengécskének mondható együttest sodort melléjük az élet. Franciaország és Izland válogatottja mondható erősnek, Albánia, Andorra és Moldova pedig a gyengébbnek, bár… Jövendőbeli ellenfeleink évről évre erősebbek, így szeptember elején majd nekünk is figyelni kell a tiranai (?) meccsen rájuk.

A továbbjutás tekintetében volt tehát három kötelező győzelem az erősebb csapatoknak, így Izland és Törökország között dőlt el a továbbjutás sorsa, aki pontot lop a másiktól, az hatalmas lépéselőnybe kerül.

És bár Izland hazai pályán legyőzte, Törökországban pedig ikszelt a hazaiakkal, arra senki nem számított, hogy becsúszik egy Albánia elleni vereség, amivel az előbb említett eredményeket végül is a kukába dobhatják.

Plusz, azt se gondolták volna sokan, hogy a törökök összesen négy pontot szereznek a vb-címvédő franciáktól.

Így végül Mbappé és társai az élen végeztek, őket viszont Törökország követte.

Izlandnak egyébként még lett volna esélye kijutni az EB-re, de… jöttünk mi. Pontosabban jött Nego Loic, és Szoboszlai Dominik… El lehet azt a meccset felejteni? Mi eléggé kételkedünk benne…

A keret tagjai

Senol Günes előzetesen 30 embert válogatott össze, majd ezt kellett leszűkíteni 26 főre, így négy embertől búcsúztak el az edzőtáborban a napokban. Természetesen ez nem érintette a csapat legjobbjait, nem érintette a lille-i különítményt (Celik, Yazici, Yilmaz), nem érintette a Milan irányítóját, Hakan Calhonoglut, lényegében a Süperligben szereplő játékosoknak kellett távoznia: Gökhan Akkannak (Caykur Rizespor), Halil Akbunarnak (Göztepe), Mahmut Tekdemirnek (Ístanbul Basaksehír) és Halil Ibrahim Dervisoglunak (Galatasaray).

Íme a játékoskeret:

Kapusok: Altay Bayındır (Fenerbahçe), Uğurcan Çakır (Trabzonspor), Mert Günok (İstanbul Başakşehir)

Védők: Kaan Ayhan (Sassuolo), Zeki Çelik (LOSC Lille), Merih Demiral (Juventus), Ozan Kabak (Liverpool), Umut Meraş (Le Havre), Mert Müldür (Sassuolo), Çağlar Söyüncü (Leicester), Rıdvan Yılmaz (Beşiktaş)

Középpályások: Taylan Antalyalı (Galatasaray), Hakan Çalhanoğlu (AC Milan), Halil Dervişoğlu (Brentford), İrfan Can Kahveci (Fenerbahçe), Orkun Kökçü (Feyenoord), Abdülkadir Ömür (Trabzonspor), Dorukhan Toköz (Beşiktaş), Ozan Tufan (Fenerbahçe), Okay Yokuşlu (West Brom)

Támadók: Kerem Aktürkoğlu (Galatasaray), Kenan Karaman (Fortuna Düsseldorf), Enes Ünal (Getafe), Cengiz Ünder (Leicester), Yusuf Yazıcı (LOSC Lille), Burak Yılmaz (LOSC Lille)

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

A felkészülés

Két, viszonylag könnyed mérkőzéssel hangolnak Yaziciék az előttük álló feladatokra. Ám az első főpróba nem sikerült jól, Guinea legjobbjainak nem sikerült betalálni. Jó hír – bár azért elvárás volt -, hogy ők sem kaptak gólt, így a meccs végeredménye 0-0 lett. Tegyük hozzá, hogy a nagy sztárok közül Kaan Ayhanon, Enes Ünalon és Cengiz Ünderen kívül senki nem lépett pályára, Günes inkább tesztelte, hogy ki maradjon a szűk keretben, ki adhat pluszt ennek a csapatnak.

Második meccsüket majd Moldova csapatával játsszák holnap.

A szövetségi kapitány

Senol Günest nem kell bemutatni… Amennyiben török vagy. Ha nem, akkor talán mégis. Bár hatalmas reputációja van a rutinos mesternek, akinek ez már a második regnálása a török nemzeti csapat élén. Először 2000 és 2004 között volt szövetségi kapitány, akkor érte el a csapat legjobb világbajnoki szereplését, bronzérmes lett Franciaországban. Az viszont még egy másik csapat volt, a törökök aranygenerációja, Hakan Sükürrel, Rüstü Recberrel, Emre Belozogluval, Hasan Sassal vagy épp Yildiray Bastürkkel. Fantasztikus nevek egy fantasztikus csapatban…

Günes másodszor 2019-ben ült le a kispadra, miután Mircea Lucescu, a legendás román mester teljesítményével nem voltak elégedettek a szövetségnél.

A kulcsjátékos

Két játékos között vacilláltunk, kit lehetne inkább kiemelni, ki lehet az, aki valóban a törökök kulcsjátékosa lehet. A focit gólra játsszák, és ebben a török csapatban nincs olyan játékos, aki jobban értene a gólszerzéshez, mint Burak Yilmaz. Már 35 esztendős, de másodvirágzását éli. Idén igazolt Franciaországba, a Lille együttese pedig az ő vezérletével nyerte meg a Ligue 1-et. Ne feledjük, hogy abból a csapatból Zeki Celik és Yusuf Yazici is kivette bőven a részét, de Yilmaz klasszisa nélkül ezek a sorok most nem íródhatnának meg.

Fantasztikus rúgótechnikája van, jól lövi a szabadrúgásokat, higgadtan a büntetőket, remekül fejel, egyszerűen a vérében van a gól. Ha neki megy, Törökország sokáig eljuthat.

A felfedezett

Itt egy védőre, védekező középpályásra esett a választás, aki a Sassuoloban rúgja a bőrt. Ő nem más, mint Kaan Ayhan, aki a Fortuna Düsseldorfban már megmutatta magát, és bár akkor a csapata kiesett a német első osztályból, Ayhan nem követte őket a Bundesliga 2-be, a Sassuolo megvásárolta. Neki is remek a rúgótechnikája, szabadrúgások alkalmával ezt néha kamatoztatni is tudja, emellett a szögleteknél is veszélyforrás az ellenfélre nézve. És ami a legfontosabb: Egy félelmet nem ismerő, kőkemény bekkről beszélünk.

Már az nagy előrelépés, hogy a Serie A 8. helyén végző csapatban futballozhat, de ez az EB akár számára is áttörést hozhat. Fiatal, tud még fejlődni, mindemellett rendkívül érett játékos. Ha nem veszíti el a fejét…

A várható kezdőcsapat

A török kezdőben van néhány kérdőjel számunkra, azonban a csapat 90 százalékában biztosak vagyunk. Remélhetőleg Günes mester sem szeretne beégetni bennünket, mindenesetre mea culpa, ha tévednénk:

Cakir – Celik, Söyüncü, Demiral, Meras – Yokuslu, Ayhan – Karaman, Calhanoglu, Yazici – Yilmaz

A menetrend

A nyitómeccs tehát a törököké Olaszország ellen június 11-én, Rómában. Rá öt napra irány Baku, és a csoportmeccsek végéig már ott is maradnak Calhanogluék, előbb Wales válogatottjával mérkőznek meg, majd zárásként Svájc következik.

Holnap a B csoport csapataival folytatjuk!

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső