Az Európa-bajnokság csapatai: Ukrajna

Olvasd el 8 perc alatt szerző Bartos László 2021 június 04.

Mai harmadik csapatunk Ukrajna válogatottja lesz, ők is a C csoportban kaptak helyet az Európa-bajnokságon. A korábbi írásainkhoz (Ausztria, Hollandia) hasonlóan itt is ugyanazon sémán megyünk keresztül, remélhetőleg közelebb hozva benneteket az összes csapathoz.

Jó hír lehet a Fradi szimpatizánsainak, hogy egyik kedvencüket is láthatják a tornán, Oleksandr Zubkov valószínűleg kezdőként segítheti majd a sárga-kékeket a csoportban… És talán utána is…

Az elég valószínűnek tűnik, hogy a 2016-os teljesítményüknél csak jobbak lehetnek, a franciaországi EB-n nulla ponttal, rúgott gól nélkül, dicstelenül távoztak, még Észak-Írországot sem sikerült befogni. Nem is csoda, hogy Formenko mesternek a viadalt követően mennie kellett, a Szlovénia elleni play off meccs után ilyen szétesésre senki sem számított.

A 2018-as VB-re meg már ki sem jutottak, Izland és Horvátország mögött a harmadik helyen végeztek, az meg ugye nem ért semmit. A kijutás az utolsó, horvátok elleni meccsen dőlt el, ha ott nyertek volna, akkor… De nem nyertek.

Andriy Shevchenko tehát először vezette ki az övéit egy világeseményre… Mit várhatunk tőlük?

Az út az Európa-bajnokságig

Olybá tűnik, hogy a 2020-as EB selejtezőire a gárda alaposan beérett, összecsiszolódott. Ezt remekül bizonyítja, hogy végül csoportjukat nyerték, pedig olyan együttesekkel kellett harcolniuk, mint Portugália és Szerbia. A 2016-os EB címvédőjének csak a második helyre futotta.

Nem csak amiatt volt mindenki elalélva az ukrán válogatottól, amiért mindenkit maga mögé utasított, hanem azért is, mert tette mindezt veretlenül. Csak két döntetlenjük volt, mellette pedig hat győzelem, így 20 pontjukkal hármat vertek Cristiano Ronaldoékra, Szerbiának meg maradt a pótselejtező, amit végül tizenegyesekkel elbuktak Skócia ellen.

Egyébként a B jelű csoport tagja volt még Luxemburg és Litvánia, de ők nem számítottak komoly tényezőnek…

Az ukránok gólkirálya Roman Yaremchuk lett 4 góllal, őt követte Ruslan Malinovsky és Viktor Tsygankov 3-3 góllal.

A keret tagjai

Sheva sem finomkodott, ő egy 36 fős kerettel vágott neki a felkészülésnek, kereken 10 főt kellett kiraknia a csapatból. Többek között kikerült Viktor Kovalenko, az Atalanta játékosa, de például Junior Moraes, a honosított brazil még ebbe a bő keretbe sem fért be… Marlos viszont igen, ha már a braziloknál tartunk. Nagy hiányzónak számít még Yevhen Konoplyanka is…

A legtöbb játékost a keretbe a Dinamo Kijev adja, szám szerint 9 főt, utána pedig a másik óriás, a Sahtar Donyeck következik hét játékossal.

Íme a játékoskeret:

Kapusok: Georgiy Bushchan (Dinamo Kijev), Andriy Pyatov (Sahtar Donyeck), Anatolii Trubin (Sahtar Donyeck)

Védők: Oleksandr Karavaev (Dinamo Kijev), Serhiy Kryvtsov (Sahtar Donyeck), Mykola Matviyenko (Sahtar Donyeck), Vitaliy Mykolenko (Dinamo Kijev), Denys Popov (Dinamo Kijev), Eduard Sobol (Club Brugge), Oleksandr Tymchyk (Dinamo Kijev), Illia Zabarnyi (Dinamo Kijev), Oleksandr Zinchenko (Manchester City)

Középpályások: Roman Bezus (Gent), Yevhen Makarenko (Kortrijk), Ruslan Malinovsky (Atalanta), Marlos (Sahtar Donyeck), Mykola Shaparenko (Dinamo Kijev), Taras Stepanenko (Sahtar Donyeck), Heorhii Sudakov (Sahtar Donyeck), Serhiy Sydorchuk (Dinamo Kijev), Viktor Tsygankov (Dinamo Kijev)

Támadók: Artem Besedin (Dinamo Kijev), Artem Dovbyk (Dnipro-1), Roman Yaremchuk (Gent), Andriy Yarmolenko (West Ham), Oleksandr Zubkov (Ferencváros)

A felkészülés

Ukrajna június 3-án játszotta le az első felkészülési mérkőzését Észak-Írország csapata ellen. Az egyetlen gólt a ferencvárosi színekben játszó Oleksandr Zubkov szerezte még a mérkőzés legelején. A meccs egyébként egyértelmű volt, uralták azt Sheváék, de gól több már nem született. Hetedikén a magyar válogatott pénteki ellenfele, Ciprus következik hazai pályán.

A szövetségi kapitány

Andriy Mykolayevych Shevchenko játékosként mindent elért, amit csak el lehetett. Mind egyénileg, mind klubszinten, egyedül a válogatottban nem jutott annyi siker számára, de ez egy kiscsapat futballistájaként mindig benne van a pakliban. Elsőként mondjuk Jari Litmanen jut eszünkbe a finnektől… 2004-ben elnyerte az Aranylabdát, fantasztikus csapatokban futballozott, játékos karrierje teljesnek mondható.

A most 44 éves Shevchenko a Dinamo Kijevben kezdett, és hosszú évek múltán ide is tért vissza, itt akasztotta szögre a futballcsukáját 2012-ben.

Nem volt tapasztalata, amikor 2016-ban, az EB-t követően kinevezték, de az azért beszédes, hogy öt éve kitartanak mellette. A kezdet nehéz volt, gondolunk itt a VB kudarcra elsősorban, de szépen, lassan összeállt a keret, elkezdtek jönni az eredmények, és Shevchenko is tapasztaltabb lett. 46 mérkőzés óta irányítja a válogatottat, 22 győzelemben volt részük, 13-szor pedig döntetlen eredmény született.

A kulcsjátékos

A csupaszív Ruslan Malinovsky az, aki a legnagyobb lökést adhatja a csapatnak. Ő az, aki a legveszélyesebb, remekül lő távolról, igazi szabadrúgás-specialista, és akkor sem jön zavarba, ha jobbal vagy ballal kell kapura tűzni a labdát. Az Atalantával komoly rutint szerzett a Bajnokok Ligájában is, nem egy nyeretlen kétévesről van szó.

Ne feledjük még Oleksandr Zinchenkot sem, aki a BL-döntőt elbukó Manchester Cityben balbekket játszik általában, az ukrán válogatottban azonban egy sorral feljebb számítanak rá. Ő és Malinovsky az ész, Stepanenko pedig az erő, aki szilárddá teszi a középpályát.

Nagy rutinja van még a West Hamben futballozó Yarmolenkonak, és hát ott van még a selejtező házi gólkirálya Roman Yaremchuk is…

A felfedezett

Választottunk az egyik legnagyobb, talán a legnagyobb ukrán ígéret, Viktor Tsygankov. A 23 esztendős támadó középpályás most már zsinórban negyedik éve végez 10 gól fölött az ukrán elsőosztályú bajnokságban, idén kipróbálhatta magát az Európa Ligában is, a válogatottban is egyre nagyobb szerep vár rá. Fiatal kora ellenére már-már alapember az EB-selejtezőn három gólig jutott.

Simán benne van, hogy végül ő lesz majd az, aki inkább kerül közel a tűzhöz, és Yarmolenko mondjuk csak a padról tekinti meg a meccseket, ez csak és kizárólag Sheván múlik…

A várható kezdőcsapat

Érdekes látni, amikor a két nagy rivális játékosai egész szezonban versenyeznek, kis túlzással ölik egymást a közös meccseken, majd irány a válogatott, ahol egy nagy cél érdekében összefognak a Dinamo Kijev és a Sahtar Donyeck játékosai. Az ellentétek ellenére ennek a csapatnak az egyik legnagyobb ereje a kohézió, a kémia. Malinovsky sem az a kifejezett sztár még, egyedül Zinchenkot lehet lassan klasszis futballistának mondani, mégis valami nagyon jól működik. Nem vitás, hogy ez a szövetségi kapitány érdeme, azonban a játékosoknak is jár a taps.

A 4-3-3-as hadrendből ritkán enged Shevchenko, néha 4-1-4-1-es felállásra vált, de az elképzelés mindig ugyanaz. Masszív középpálya, gyors szélsők, és egy remek szervező Malinovsky személyében.

Mi ezt a kezdőt küldenénk pályára:

Bushchan – Karavaev, Kryvtsov, Matvyenko, Mikolenko – Malinovsky, Stepanenko, Zinchenko – Yaremchuk, Yarmolenko, Zubkov

A menetrend

Egy meccset, az elsőt játsszák majd Hollandiában a házigazda ellen (június 13-án), majd utaznak Románia fővárosába, a Nemzeti Stadion két mérkőzésüknek ad otthont: 17-én Észak-Macedóniával csapnak össze, négy nappal később pedig Ausztria legjobbjai várnak Zubkovékra.

Az EB-újonc Észak-Macedóniával vagyunk még adósak nektek… De nem kell rá sokat várni…

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső