Az Európa-bajnokság csapatai: Wales

Olvasd el 8 perc alatt szerző Bartos László 2021 június 02.

A mai napon az A csoport válogatottjait mutatjuk be, Olaszország után most következzen Wales csapata. A problémáktól sem mentes együttes nem számít a csoport favoritjai közé, ám egy Európa-bajnokságon bármi megtörténhet, akár még az is, hogy a lesajnált, kiesésre ítélt gárda tovább juthasson. Főleg most, amikor négy csoportharmadik is kvalifikálja magát a legjobb 16 közé…

Gareth Bale-ék célja ez lehet, mert bár a keret gerince kicserélődött, attól még mindenki emlékszik rá, hogy 2016-ban meddig jutottak a franciaországi EB-n. Akkor Wales egy körülbelül hasonlóan erős csoportból – mindenki megdöbbenésére – csoportelsőként jutott tovább, sem az angolok, sem a szlovákok, sem az oroszok nem tudtak megálljt parancsolni nekik. Illetve az angolok igen, hiszen 2-1-re nyertek, de a csoportelsőséget nem sikerült megkaparintaniuk, az Chris Coleman együtteséé lett.

A legjobb 16 között is vették az akadályt, és 1-0-val hazaküldték Észak-Írországot, a negyeddöntőben pedig a torna egyik legnagyobb meglepetését okozva 3-1-re nyertek a végső esélyes belgák ellen. Az elődöntőben a későbbi győztes Portugália ellen estek ki.

Egy ismétlést úgy gondoljuk, minden walesi elfogadna…

Az út az Európa-bajnokságig

Ryan Giggs és Robert Page együttese (erről majd később) az E jelű csoportban indult harcba, ahol többek között Magyarországgal is összefutottak, sőt… Á, erről is majd később.

A mieink mellett a csoportban még Horvátország együttese szerepelt, természetesen őket várta mindenki az első helyre, ott volt még Szlovákia, valamint Azerbajdzsán válogatottja.

Az első fordulóban épp ők voltak szabadnaposak, így a második körben játszották le első meccsüket Szlovákia ellen. A Cardiffban rendezett mérkőzés 1-0-s hazai győzelemmel ért véget, Daniel James korai gólja három pontot hozott a konyhára.

Ezután jöttek a problémák, ugyanis két idegenbeli vereség következett a horvátok és a magyarok ellen, és lehetett aggódni, hogy egyáltalán meglesz-e a kijutás.

Innentől kezdve Wales válogatottja egyszer sem szenvedett vereséget, és a mindent eldöntő, Magyarország elleni meccset győzelemmel hozták le – a mi legnagyobb sajnálatunkra. Aaron Ramsey, a Juventus futballistája okozta a vesztünket, mindkét gólt ő szerezte.

Ezen találkozót követően jött az elhíresült walesi zászló, amellyel Gareth Bale, és az egész csapat pózolt: Wales, golf, Madrid – Ebben a sorrendben.

Az eufória jogos volt viszont, hiszen Wales a 2016-os viadal után ismét sikeresen kvalifikálta magát.

A keret tagjai

Rob Page volt az, aki kijelölte a 26 főt, aki vele tart majd a csatába, és a megbízott szövetségi kapitány maga nyilatkozta, hogy igencsak kemény napja volt, amikor kijelölte a szűkített keretet. A nagy sztárok, mint Gareth Bale, Aaron Ramsey, Daniel James vagy Ben Davies természetesen ott vannak, a legnagyobb meglepetést annak a Rubin Colwillnek a beválogatása jelentette, akinek nincs túl sok rutinja a felnőttek között, összesen 191 percnyi.

Kimaradt viszont Tom Lawrence (Derby County), Rabbi Matondo (Stoke City) és Brennan Johnson (Notthingam).

Íme a játékoskeret:

Kapusok: Adam Davies (Stoke City), Wayne Hennessey (Crystal Palace), Danny Ward (Leicester City)

Védők: Ethan Ampadu (Chelsea), Ben Cabango (Swansea City), Ben Davies (Tottenham), Chris Gunter (Charlton Athletic), Tom Lockyer (Luton Town), Chris Mepham (Bournemouth), Rhys Norrington-Davies (Sheffield United), Connor Roberts (Swansea City), Joe Rodon (Tottenham), Neco Williams (Liverpool)

Középpályások: Joe Allen (Stoke City), David Brooks (Bournemouth), Rubin Colwill (Cardiff City), Daniel James (Manchester United), Dylan Levitt (Manchester United), Joe Morrell (Luton Town), Aaron Ramsey (Juventus), Matthew Smith (Manchester City), Jonny Williams (Cardiff City), Harry Wilson (Liverpool)

Támadók: Gareth Bale (Real Madrid), Kieffer Moore (Cardiff City), Tyler Roberts (Leeds United)

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

A felkészülés

Kieffer Moore-ék épp ma este játszották első felkészülési meccsüket Franciaország ellen. Az eredmény 3-0 lett, Karim Benzema tizenegyest hibázott, a gólokat Kylian Mbappé, Antoine Griezmann és Ousmane Dembele szerezték, Neco Williams pedig már a meccs elején a kiállítás sorsára jutott.

Második meccsüket majd az albán nemzeti tizenegy ellen játssza Wales.

A szövetségi kapitány

Eredetileg nem Rob Page-nek hívják Wales szövetségi kapitányát, hanem Ryan Giggsnek. Azonban mégis előbbi lesz az, aki majd megpróbál minél jobb helyezést elérni a 12 országban megrendezett Európa-bajnokságon. Az ok sajnos egyáltalán nem vidám…

Ryan Giggs kiváló futballista volt, kiváló edző hírében is áll, azonban azt senki nem tudja, hogy otthon, a négy fal között milyen ember. Nem is a mi dolgunk természetesen, ám mégis azért nem szerepelhet az övéivel, mert bíróságra jár. 2020. végén vették őrizetbe családon belüli erőszak miatt, állítólag 39 éves barátnőjét és egy másik hölgyet is bántalmazott.

A walesi szövetség hisz az ártatlanság vélelmében, így nem takarították el az MU legendáját, mindössze pihenőre küldték.

Így hát eddigi segítője lépett elő kapitánnyá, Rob Page számára a tét nagy, az országban sokan azt várják, hogy megismételje Chris Coleman valóban bravúros 2016-os eredményét.

Page játékosként leginkább a Watfordból és a Sheffield Unitedből lehet ismerős, edzői pályafutását 2014-ben kezdte a Port Vale együttesénél, majd jött a Northampton Town, az U21-es walesi válogatott, majd előlépett Ryan Giggs segítőjének, és végül jött az ideiglenes (?) megbízás.

A kulcsjátékos

Akárki akármit is mondd, Gareth Bale még mindig remek futballista, és ennek a csapatnak magasan a legmeghatározóbb játékosa. Talán az utóbbi egy-másfél évben nem úgy jött ki számára a lépés, ahogy ő azt gondolta (kegyvesztetté vált a Real Madridban, összeveszett ügynöke a klub képviselőivel, majd „lepasszolták” korábbi csapatához, a Tottenhamhez – ahol szintén nem váltotta meg a világot).

Lehetséges, hogy ez Bale utolsó fellépése egy nagy tornán, pletykálják ugyanis, hogy felbontja az EB után a szerződését, és visszavonul. Benne van még egy utolsó nagy dobás? Vagy nem ez lesz a 2018-as BL döntő hősének utolsó nagy dobása? Hamarosan megtudjuk…

A felfedezett

A walesi válogatott telis tele van fiatalokkal, akiket még nem annyira ismer a világ. Ethan Ampadu is közéjük tartozik, aki bár a friss Bajnokok Ligája győztes Chelsea labdarúgója, de az elmúlt éveket rendre kölcsönben töltötte. Tavalyelőtt az RB Leipzignek adták át a játékjogát, ahol csak három bajnokin kapott szerepet, tavaly viszont már főszereplő volt a Sheffield Unitedben. Más kérdés, hogy a Blades csont nélkül zuhant ki a Premier League-ből. Ez azonban nem (csak) Ampadu felelőssége.

Sokoldalú játékosról van szó, belső védőként és box to box középpályásként is bevetheti őt Rob Page.

A várható kezdőcsapat

Ryan Giggs és Rob Page hosszú időn keresztül kísérleteztek a formációt illetően. Volt itt 4-2-3-1, 4-3-3 és 3-4-3 is, úgy tűnik, hogy utóbbi lesz majd a nyerő az EB-n. Minden posztra akad két hasonló képességű játékos – kivéve a támadó szekciót, ahol azért szűkösen vannak Moore-ék -, így tényleg csak nagyjából lehet megtippelni a várható kezdőt.

Ward – Ampadu, Rodon, Davies – Roberts, Ramsey, Morrell, Neco Williams – Bale, Moore, James

A menetrend

Bakuban, Azerbajdzsánban lép pályára először Wales, Svájc ellen kell megmutatni, hogy mit tudnak a brit legények. Második meccsükre négy nappal később kerül sor Törökország ellen (szintén Bakuban), végül Rómában zárnak Leonardo Bonucciék ellen.

Ma még vár ránk Törökország és Svájc válogatottja, máris folytatjuk!

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső