Az M4 – Év Sportolója 2020 gála díjazottjai

Olvasd el 7 perc alatt szerző Bartos László 2021 január 13.

Tegnap Tegnapelőtt este Budapesten, a Nemzeti Színházban 63. alkalommal került megrendezésre az Év Sportolója gála, a koronavírus miatt ezúttal rendhagyóan, nézők nélkül rendezték meg az eseményt. Az alábbi összeállításban megnézhetitek, kik azok a hölgyek és urak, akik elnyerték ezt a rangos díjat, amit a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) oszt ki.

Az év férfi sportolója – Szoboszlai Dominik

Nagyot fordult a világ Szoboszlai Dominikkal 2020-ban. A Salzburg egykori játékosa nemrég igazolt át az RB Leipzighez, ami hatalmas szakmai előrelépés, emellett pedig a válogatott húzóemberévé vált. Mit húzóemberévé, egyenesen a hősévé, akinek köszönhetően Magyarország részt vesz majd a nyári Európa Bajnokságon. Erre majd még visszatérünk…

Klubcsapatában sem maradt adós a gólokkal, a Bajnokok Ligájában betalált az Atletico Madridnak és a Lokomotiv Moszkvának is, az osztrák bajnokságban pedig csak úgy záporoztak a gólok és a gólpasszok. Ó, és ne feledjük, hogy a Golden Boy szavazáson (ahol a legkiemelkedőbb, legtehetségesebb fiatalok vesznek részt) az előkelő nyolcadik helyen végzett.

Több klubbal is szóbahozták a fiatal középpályást, aki még csak októberben múlt húsz esztendős. Végül – ahogy ő fogalmazott – a szakmailag legjobb döntést hozta meg, amikor Lipcsébe igazolt.

Szoboszlai videóüzenetben reagált, megköszönte a díjat és elmondta, megtiszteltetés, hogy ő lehet az első csapatsportoló, aki elnyerhette az Év férfi sportolója-díjat. Susan Francia volt az, aki ha virtuálisan is, de átadta az elismerést, róla pedig többek között annyit kell tudni, hogy kétszeres olimpiai bajnok evezős, és annak a Karikó Katalinnak a lánya, akinek segítségével megszületett a Pfizer-féle koronavírus vakcina.

Szoboszlai Dominikot a második helyen Fucsovics Márton teniszező követte, a harmadik helyezett pedig Gulácsi Péter, az RB Leipzig és a magyar válogatott hálóőre lett.

Az év női sportolója – Karakas Hedvig

Még soha nem fordult elő, hogy ezt a díjat cselgáncsozó kapta volna – idáig. Karakas Hedvig az idei prágai Európa Bajnokságon végre csúcsra ért, megnyerte az 57 kg-os súlycsoportot, ráadásul a döntőben egy igazi klasszist, a portugál Telma Monteirot győzte le.

Karakas beszédében megköszönte a támogatást családjának, barátainak és persze edzőjének. Kiemelte, hogy ezek az emberek mellette álltak, ha kudarc érte és a háttérbe vonultak, amikor sikereket ért el.

A díjat Fürjes Balázs államtitkártól és Marius L. Vizertől, a Nemzetközi Cselgáncsszövetség elnökétől vehette át.

A második helyen Kovács Zsófia tornász, a harmadikon Kapás Boglárka úszó végzett.

Az év edzője – Marco Rossi

Ez a díj valahol borítékolható volt, a magyar labdarúgó-válogatott ugyanis olyan magasságokba tört 2020-ban, ami mellett senki nem ment el szó nélkül. Ez a szárnyalás pedig javarészt Marco Rossinak volt köszönhető. Az olasz mester láthatóan szívén viseli mind Magyarországot, mind a válogatottat, vezetésével a csapat kijutott az Európa Bajnokságra, valamint a legjobbak közé került a Nemzetek Ligájában is. Amikor a csapatot sérüléshullám sújtotta sem ijedt meg, a törökök ellen formációt váltott és ezzel indult meg a magyar csapat felfelé. Marco Rossi nemrég szemműtéten esett át, emiatt nem vehetett részt személyesen a gálán, videóban jelentkezett be ő is. És az elismerést egy másik olasztól, az edzőlegenda Fabio Capellotól „vehette át”.

Az olasz mestert Szerhij Rebrov, a Ferencváros vezetőedzője követte, a harmadik helyen Marcz Tamás, a pólóválogatott szövetségi kapitánya végzett.

Az év csapata – A magyar labdarúgó-válogatott

Nagyjából Szoboszlai és Marco Rossi kapcsán már összefoglaltuk a miérteket. Részvétel a nyári Európa Bajnokságon, feljutás a Nemzetek Ligája A divíziójába, számtalan felejthetetlen meccs és pillanat, amit a futballszurkolók sosem felejtenek el. Remélhetőleg, nyáron már együtt tölthetjük meg a Puskás Ferenc Stadiont, és szurkolhatunk a válogatottnak az EB-n.

A szavazáson a második legtöbb szavazatot a Fradi csapata gyűjtötte be, harmadik pedig a vízilabda-válogatott lett.

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

Az év fogyatékos sportolója – Berente Judit

Berente Judit kapta a legtöbb szavazatot ebben a kategóriában. A szervátültetésen átesett sílövő a helyszínen vette át a díjat, amit Szekeres Pál (háromszoros paralimpiai bajnok) és Szabó László (a Magyar Paralimpiai Szövetség elnöke) adott át neki.

Berente megható beszédében kitért arra, hogy miután végstádiumú vesebetegséggel diagnosztizálták teljesen lemondott mindenről, az élet mégis új esélyt adott neki. Megköszönte férjének, aki mindig támogatta, a rá szavazó újságíróknak, de elsősorban annak az ismeretlennek, aki által új életet kaphatott.

A második Kiss Péter Pál parakajakos, a harmadik pedig Osváth Richárd kerekesszékes vívó lett.

Az év E-sportolója – Bereznay Dániel

Sok helyről ismerhetjük a fiatal Bereznay Dánielt, de leginkább azok, akik követik az egyre inkább feltörőben e-sportot. 2013-ban indult karrierje, és a 2020-as Formula-1-es bajnokságban egyéniben az ötödik, konstruktőriben pedig a második helyen végzett.

Bereznay Dániel nagyon meghatódott az elismerés miatt, elmondta, örül annak, hogy egész Magyarországot képviselheti és 30.000 versenyző közül folyamatosan az első húszban szerepelhet.

Az év sportpillanata – Szoboszlai Izlandnak lőtt gólja

Aki követi a futballt, az biztos emlékszik rá. Kivéve talán engem, aki Loic Nego góljánál már olyan eufórikus állapotba került, hogy csak emlékfoszlányok vannak a mindent eldöntő gólról. Ez volt az a találat, ami által kijutottunk az Európa Bajnokságra. Szoboszlai mellett dicsérni kell Könyves Norbertet is, aki mesterien terelte el a védők figyelmét, szabad utat hagyva így Szoboszlainak.

Életműdíj – Keleti Ágnes

Január 9-én töltötte be 100. életévét Keleti Ágnes, a Magyar Sportújságírók Szövetsége pedig életműdíjjal jutalmazta az ötszörös olimpiai bajnok tornászt. Rengetegen köszöntötték őt, többek között Mark Spitz, Nadia Comaneci, Simone Biles, Benjamin Netanjahu, valamint Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor is.

A felsoroltakon kívül díjazták még Gódorné Nagy Mariannát és Kovács Pétert (Kézisek kézisei) és a Streetball Challenge Hungaryt, akik az év szabadidősport-rendezvénye díjat nyerték el.

Remélhetőleg, jövőre a bőség zavarától küszködnek majd az újságírók, hiszen (ismét csak remélhetőleg) egy olimpia és egy Európa Bajnokság is előttünk van…

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső