Bajnokok Ligája: Előre az Elődöntőért – Real Madrid – Chelsea

Olvasd el 8 perc alatt szerző Bartos László 2022 április 18.

Az utóbbi évek egyik legjobb BL-meccsét, vagy inkább párharcát hozta a címvédő és a királyi gárda. Az első mérkőzésen Karim Benzema mesterhármasa után kevesen adtak volna arra esélyt, hogy a Chelsea fel tud állni, ám a lelkes, és jól játszó angolok majdnem össze is hozták. Tegyük hozzá, a Real Madrid védelme ezen az estén sem állt a helyzet magaslatán, de ez semmit nem vesz el Thomas Tuchelék érdemeiből.

Real Madrid – Chelsea: 1-3 (h. u. 2-3)

G.: Rodrygo, Benzema ill. Mount, Rüdiger, Werner

Sejtettük, hogy nagyon készül a visszavágóra a Chelsea, azt meg tudjuk, hogy Karim Benzema most van a legjobb formában, mióta a Real Madridban játszik. Így hát egyértelmű volt, hogy arra tippelünk, mindkét együttes gólt fog szerezni. Rodrygo góljáig azért egy kicsit aggódnunk kellett, aztán teljesen átadhattuk magunkat a mérkőzésnek.

A kezdőcsapatok:

Real Madrid:

Courtois – Carvajal, Nacho, Alaba, Mendy – Kroos, Casemiro, Modric – Valverde, Benzema, Vinicius Jr.

Chelsea:

Mendy – James, Silva, Rüdiger, M. Alonso – Kanté, Loftus-Cheek, Kovacic – Mount, Havertz, Werner

Egyik együttes sem a megszokott kezdőjével állt fel, főleg a vendégeknél voltak meglepetések, padra került Azpilicueta, Pulisic és Jorginho is, no meg Andreas Christensen.

A Real Madridnál megszokott, a nagyobb meccseken Carlo Ancelotti beveti Fede Valverdét, aki felszántja a középpályát, visszajár védekezni és a támadásokat is segíti. Eder Militao eltiltása miatt Nacho volt középen, Ferland Mendy tudta vállalni a játékot.

A kezdeti rövid ismerkedést követően az angolok szinte azonnal vezetést szereztek, amivel megadták a mérkőzés alaphangját. Szépen körbepasszolgatták a pályát, a labdát végig a Real Madrid térfelén tartva, majd egy hirtelen megindulással Timo Werner – nem hinném, hogy szándékosan, de – Mason Mount elé térdelte a labdát, aki így meg tudott iramodni a lemaradó védők mellett. A tizenhatos vonalánál érte utol a játékszert, nem állítgatott, hanem kapásból, jobbal a kapu bal oldalába csavart. Szépen, félmagasan helyezte a labdát, Courtois ugyan vetődött, ám nem érte el.

Támadásban maradt a Chelsea, de újabb helyzetre sokáig nem került sor. A 34. percben ennek vetett véget Antonio Rüdiger, a hátvéd jó 30-35 méterről tűzte rá a labdát, ami kifejezetten jó kísérlet volt, de nem találta el a kaput.

A Real Madrid az első félidőben nem sok vizet zavart, Mendynek nem is kellett védenie. Ez a Chelsea érdeme volt, nem hagyták futballozni a fehérmezeseket.

A második játékrész hozta meg a drámát, meg a többi gólt, hihetetlen második félidőt hoztak össze a felek. A Chelsea ugyanolyan lendülettel vágott neki a találkozónak, mint előtte, és az 50. percben közel jártak a másodikhoz, Reece James 16 méteres bombája alig ment mellé. Elvileg – mivel Marciniak szögletet mutatott – Modric még beleért a labdába, ha így volt, akkor az nagy mentés volt. Ha nem, akkor meg hatalmas hiba a lengyel bíró részéről, ugyanis a szögletből az angol együttes már betalált, Mason Mount kornerét az üresen maradt Tony Rüdiger bólintotta kapuba. A visszajátszásokon az látszik egyébként, hogy a német védő elég látványosan tolja el magától Luka Modricot, van játékvezető, aki emiatt szabadrúgást ítélt volna kifelé.

Az 55. percben láthattuk az első veszélyesebb Real-lövést, Toni Kroos szabadrúgását tolta mellé Edouard Mendy. A második kapott gólt követően aktivizálták magukat a blancók, Fede Valverdének is volt egy jó lövése, valamint Karim Benzema került még helyzetbe, ő fejjel találta el a felsőkapufát.

A szépítés helyett azonban ismét jött a Chelsea, Marcos Alonso lőtte meg a vendégek harmadik gólját, amivel így már náluk volt az előny. Videózást követően a játékvezető elvette a gólt, a spanyol védő ugyanis kézzel is a labdába ért, jó döntés volt.

Megúszta a Real, de csak ideiglenesen, mert a 74. percben jött Timo Werner, aki ugyan nem sok londoni drukker kedvence, de ennél a góljánál mást nem tehettek, mint elismerően tapsoltak. A támadó egy kiugratás után elfektette Dani Carvajalt, majd Casemirot is, és hiába volt ott két védő, valamint Courtois is a kapuban, valahogy ellőtte mellettük, 0-3.

Néhányan a Bernabeuból elindultak hazafelé, és ha így tettek, akkor azt sajnálhatják. Mert a Real Madrid idén többször is felállt a padlóról, és most is megmutatták, hogy van gerincük. A szépítéshez kellett a csereként beállt Rodrygo, aki a találatot jegyezte, valamint Luka Modric, aki zseniális mozdulattal, külsővel ívelt a brazil lábára.

A 90 perc lefújása után kezdődhetett kétszer negyedóra túlóra, amit a Real Madrid bírt jobban. A 106. percben Eduardo Camavinga lopta el a labdát Kantétól, majd Vinicius Jr.-hoz játszott, aki nem sokat csinált a mérkőzésen. A brazil a tizenhatoson belülre érve felnézett, meglátta, hogy Karim Benzema középen várja a labdát, meg is kapta, 2-3.

Benzema az elmúlt három Bajnokok Ligája mérkőzésén 7 gólt szerzett, amivel ott van Robert Lewandowski mögött, összesen 12 gólnál jár… A címvédő ugyan kiesett, de emelt fővel tették mindezt.

Vélemények a mérkőzésről

Most is a két mester, vagyis Carlo Ancelotti és Thomas Tuchel szavait olvashatjátok:

Nagyon nehéz mérkőzés volt, tudtuk előre, hogy az lesz, de még annál is nehezebb lett, mint amilyenre számítottunk. Nem érdemeltük meg, hogy kétgólos hátrányba kerüljünk, szenvedtünk a szögleteknél, szabadrúgásoknál, mert nagyon hiányzott Éder Militao. De az az igazság, hogy az első félidőben nem voltunk eléggé elszántak, nem voltunk eléggé éhesek a gólra, aztán nulla kettőnél a csapatnak erőnléti gondjai támadtak. Ám a stadion varázsa átsegítette ezen a játékosokat, a csapatot, és tényleg soha nem szabad feladni. Soha nem gondoltam arra, hogy kikaphatunk, a Bernabéuban nem gondolhatsz arra, hogy kikapsz. Nehéz megfejteni a stadionunk titkát, de segít neked ez a légkör. Ez segítette Daniel Carvajalt, hogy megállja a helyét középhátvédként, ez töltötte fel az egész csapatot olyan extra energiával, amely az elődöntőbe repített bennünket. Rodrygo jelentette a különbséget, a PSG ellen és most is. Fiatal játékos, fontos játékos, akinek idő kell ahhoz, hogy még jobb legyen, de nagyon elégedett vagyok vele. Eduardo Camavinga kezdhetett volna, de amikor beszáll, akkor energiát ad a csapatnak. Amikor leül a csapat, és tudsz Camavingával, Rodrygóval és Valverdével frissíteni, akkor meg tudod változtatni a mérkőzést az energiájukkal. A hosszabbításban frissebbek voltunk a Chelsea-nél. – mondta Carlo Ancelotti.

Thomas Tuchel a vereség miatt bosszús volt, illetve rosszul érintette, hogy a mérkőzés játékvezetője a lefújás után az ellenfél edzőjével nevetgélt:

„Csalódott voltam, hogy a bíró ilyen látványosan jól érezte magát a kollégámmal. Oda akartam menni, hogy köszönetet mondjak a meccsért, de láttam a közös nevetgélést Ancelotti és Marciniak között. Mindkét csapat százhúsz percen keresztül a szívét-lelkét kitette a pályára, így azt hiszem, ez nem a megfelelő alkalom a röhögésre. Rossz volt az időzítés, ezt elmondtam a bírónak is”.

Holnap a szerdai meccsek összefoglalója következik.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

felső