Bajnokok Ligája Esélyleső: A B Csoport – AC Milan

Olvasd el 8 perc alatt szerző Bartos László 2021 szeptember 01.

B csoportos ismertetőnket is elkezdtük a Liverpool csapatával, most pedig az AC Milanon a sor. Stefano Pioli együttese, mint főnixmadár emelkedett fel hamvaiból, a rossoneri sokáig önmaga árnyéka volt csak. Ironikus, hogy ez a nagy múlttal rendelkező csapat akkor kapta össze magát, amikor Pioli mester a csapathoz jött. És ebben az az ironikus, hogy a szurkolók eleinte ki nem állhatták, hiszen a tar vezetőedző korábban megfordult az ősi riválisnál, az Internél. Manapság kötve hiszem, hogy van szurkoló a piros-feketék fanatikusai között, akinek még vannak fenntartásai vele kapcsolatban. Ismerjük meg jobban egy kicsit a Serie A ezüstérmesét!

Bajnokok Ligája – Rövid történelem

Nem csak a Liverpoolnak van vastag és sikeres múltja az európai kupák történelmében. Az AC Milan eggyel több címet zsebelt be, a Real Madrid után ők zsebelték be a legtöbb győzelmet, így a régi rossonerok szívesen nosztalgiáznak. Több mint tíz éve azonban nagyon messze állnak a sikertől, igazából az indulás is olykor-olykor problémát jelentett.

A kétezres évek elején még nem, akkor hosszú éveken át indulhattak a legrangosabb kupasorozatban, de utolsó fellépésük 2013/14-ben volt, azaz nyolc év után térnek vissza a legjobbak közé. Embert próbáló évek voltak ezek szurkolóknak, játékosoknak és tulajdonosoknak egyaránt, ám Pioli szemlélete, valamint a bagóért megszerzett új arcok hozzásegítették a csapatot, hogy az utóbbi évtized egyik legjobb bajnoki eredményét prezentálják.

No de, beszéljünk egy kicsit a múltról. Ahogy a Liverpool esetén, itt is számtalan sztorit meg lehetne osztani, de koncentráltunk ezúttal arra, hogy a kiemelkedő eseményeket, a kiemelkedő eredményeket tálaljuk nektek.

Az AC Milan tehát hétszer hódította el a BEK-, illetve Bajnokok Ligája trófeát, első alkalommal 1963-ban. Az új évezredben kétszer ülhettek fel Európa trónjára, emlékezetes volt a 2003-as menetelésük. Az volt Carlo Ancelotti első teljes idénye a rossoneri élén, a BL-t a selejtezőben kellett megkezdeniük, ám mindenkit maguk mögé tudtak utasítani. A döntőben a Juventus ellen játszottak, és egy viszonylag rossz meccsen tizenegyesekkel hódították el a serleget.

Még emlékezetesebb egy vereség, amit a fináléban szenvedtek el a Liverpooltól. Aki ekkoriban figyelte az eseményeket bizonyára emlékszik rá. 3-0-ra is vezettek már, 90 perc után az eredményjelző mégis 3-3-at mutatott. Teljesen megrogyott a Milan, tizenegyespárbajt követően a Liverpool győzedelmeskedett.

Utolsó győzelmüket 2007-ben aratták, visszaadták a korábbi döntős vereséget a Liverpoolnak, 2-1-re győztek. 2013/14-ben búcsúztak el ideiglenesen a BL-től, akkor a legjobb 16 között estek ki.

A tavalyi év

Már öt csapat tavalyi évét sorba vettük, viszont most először fordul elő az, hogy adott gárda az előző idényben nem szerepelt a Bajnokok Ligájában. Mivel 2019/20-ban az AC Milan együttese a Serie A-ban csak a hatodik helyen ért célba, ezért a BL-ben nem, csak az Európa-ligában indulhattak, ott is be kellett kapcsolódniuk már a selejtezőkben. Ott végül a meggyőző csoportkört követően megszenvedtek a legjobb 32 között a Crvena zvezdával, és csak idegenben lőtt több góljuknak köszönhették a továbbjutást, a nyolcaddöntőben már tényleg megállították őket. A későbbi döntős, a Manchester United az Old Traffordon elért 1-1-et követően a San Siroban tudott 1-0-ra nyerni.

A csoportkörbe vezető út

Ezúttal nem volt szükség selejtezőre, az AC Milan azzal kivívta a csoportkörbe jutást, hogy másodikként ért célba a Serie A 2020/2021-es idényében. Egyébként sokáig vezettek, majd a tavasz elején egyszerűen elfáradtak, egy milánói háziderbit követően pedig le is csúsztak az élről. A hajrára azonban sikerült beindítani a rakétákat, és a Juventus – Atalanta – Napoli trió előtt beérni a célba.

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

Az AC Milan kerete

Ezúttal nincsenek nagyon nagy nevek, valóságos legendák a piros-feketék keretében. Talán egy mégis akad, a 39 éves Zlatan Ibrahimovic. Stefano Pioli nem költött a nyáron euró százmilliókat, mégis úgy gondoljuk, hogy sikerült erősebbé tenni az amúgy sem gyenge keretet, és most talán a kispad is hosszabb lett, ami – tekintve a tavalyi visszaesést – jól fog jönni.

Két nagy veszteséget kellett elkönyvelniük, az Európa-bajnokság legjobb játékosa, Gigio Donnarumma sokévnyi szeret-nem szeret után utóbbi mellett döntött, és valóban elhagyta a csapatot. A Milan saját nevelésű játékosa nem a legnépszerűbb ember most Milánóban, de talán nyugtatja a szurkolókat az a tény, hogy megfelelő pótlás érkezett: Mike Maignan, a franciák válogatott portása, aki a Ligue 1 tavalyi bajnokától, a Lille-től érkezett. A másik fájó távozó pedig Hakan Calhanoglu, aki ingyen csatlakozott a városi rivális Interhez.

A Chelsea nagyon kedvelt piac volt Pioli számára, három játékost is szerződtetett a BL-győztestől: Olivier Giroud számára feküdni fog a csapat játéka, ez már most látszik, Fikayo Tomori szintén bevált, hiszen ő már a tavaszt itt töltötte, valamint Tiemoué Bakayoko számára sem lesz ismeretlen az olasz első osztály, tavaly még a Napoliban futballozott.

Megszerezték még idén Brahim Diazt, aki szintén kölcsönben szerepelt eddig a klubnál, illetve Sandro Tonalit, aki ugyanezt az utat járta be.

A teljes keret:

Kapusok: Mike Maignan, Ciprian Tatarusanu, Alessandro Plizzari

Védők: Fikayo Tomori, Alessio Romagnoli, Simon Kjaer, Matteo Gabbia, Theo Hernandez, Fodé Ballo-Touré, Davide Calabria, Alessandro Florenzi, Pierre Kalulu, Andrea Conti

Középpályások: Ismael Bennacer, Sandro Tonali, Tiemoué Bakayoko, Franck Kessié, Rade Krunic, Brahim Diaz, Junior Messias, Daniel Maldini

Támadók: Ante Rebic, Alexis Saelemaekers, Samu Castillejo, Rafael Leao, Pietro Pellegri, Olivier Giroud, Zlatan Ibrahimovic

A kulcsember

Tavaly még egyértelműen Hakan Calhanoglut mondtuk volna, azóta viszont 180 fokos fordulat állt be a török ügyében, azaz a piros-feketét kék-feketére cserélte. Így új vezér után kell nézni, és nem volt nehéz dolgunk. A keret legértékesebb játékosát, Franck Kessiét választottuk, aki eddig is a középpálya motorja volt, és ezután is az lesz. A tizenegyeseket rendre ő végzi el, tehát a társak és a mester is bízik benne, tekintélye egyértelmű a csapattársak és az ellenfelek között is.

Bakayokoval a kezdőben igazi falat képezhetnek az ellenfél támadói előtt, és Kessié a támadásokból is bőven kiveszi a részét.

A felfedezett

Ez egy kissé nehezebb választás volt. Vannak remek fiatalok a Milan keretében, elég csak Kalulura, Tonalira vagy Saelemaekersre gondolni, de nem közülük került ki a győztes. Brahim Diaz lett a választottunk, aki rendkívül tehetséges, a Real Madridban – előtte pedig a Manchester Cityben – nem bíztak benne eléggé, így most már második idényét kezdi meg Milánóban. Első szezonjában Pioli egyik kedvence volt, Hakan Calhanoglu és Jens Petter Hauge távozásával stabil kezdővé válhat. És ha játszik, be fogja bizonyítani, hogy mekkora érték és mekkora tehetség. Szerintünk nagyon jó üzletet csinált vele a Milan.

Várható szereplésük a BL-ben

Talán a B jelű az egyik leginkább kiélezett csoport a mostani Bajnokok Ligája idényben. Négy nagyon erős gárda fogja összemérni a tudását, és bár klisének hangozhat, de valóban apróságokon is múlhat majd a továbbjutás. Ha most kellene erre a kérdésre válaszolni, akkor a Milant a harmadik helyre tennénk, mert a Liverpool és az Atletico Madrid megint csak bivalyerős. Szerintünk erősebb, mint a rossoneri…

Ma még folytatjuk az Atletico Madrid és az FC Porto együttesével, aztán a C csoportra is hangolódunk.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

felső