Bajnokok Ligája Esélyleső: A B Csoport – Atletico Madrid

Olvasd el 8 perc alatt szerző Bartos László 2021 szeptember 01.

A mai napra terveztük befejezni a B csoport együtteseit, hogy aztán holnap már a következő kvartett tagjaival folytassuk. Ha minden jól megy, akkor még hétvégén is olvashattok majd, látogassatok el a blogra szombaton és vasárnap is!

Következő páciensünk az Atletico Madrid, a La Liga legutóbbi szezonjának bajnoka. A matracosok Diego Simeone irányítása alatt váltak igazán nagycsapattá, akik már nem csak hazai, de nemzetközi szinten is veszélyt jelentenek a riválisokra.

Most őket ismerhetitek meg.

Bajnokok Ligája – Rövid történelem

A B csoportban az Atleti az egyetlen csapat, akik még sosem tudták magasba emelni a BL trófeát. Esélyük volt rá nem egyszer, nem is kétszer, összesen három sikertelen döntőt vívtak meg, ebből kettőt a közelmúltban.

Először a győzelemre az 1973/74-es idényben akadt komoly esély, ekkor játszották első döntőjüket a matracosok. Érdekességképp megemlítem, hogy ekkor az Újpesti Dózsa egészen a legjobb négyig menetelt, ahol a későbbi győztes Bayern München állította meg őket.

Ahogy megállították az Atletico Madridot is. Az első mérkőzés rendes játékidejében 0-0-ra végeztek a felek, a hosszabbításban pedig mindketten betaláltak, így 120 perc után nem született döntés. Ekkor még nem szétlövéssel, hanem egy megismételt mérkőzéssel dőlt el, hogy ki a jobb, ott pedig a Bayern szabályosan lemosta a spanyolokat, 4-0-ra nyertek.

A kétezres években csak egyszer a 2008/09-es szezonban tudták kvalifikálni magukat – tizenkét év után -, ám már a legjobb 16 között kiestek. A 2010-es évektől kezdve viszont állandó résztvevőivé váltak a sorozatnak.

2013/14-ben játszották le az egyik legdrámaibb döntőt a BL történetében. A városi rivális, pontosabban az ősi rivális Real Madrid került velük szembe, és nagyon úgy tűnt, hogy megszakad az átok, és végül Diego Godinék – akinek a góljával vezetést szerzett az Atleti – emelhetik magasba a trófeát. A hosszabbítás perceiben jártunk, amikor a Real Madrid szögletet végezhetett el. Luka Modric beívelését pedig Sergio Ramos fejelte be a hosszú sarokba. Új meccs kezdődött, a királyi gárda érthetően feldobódott a góltól, míg az Atletico szétesett. Így a túlóra alatt további három góllal terhelték meg Thibaut Courtois kapuját (aki egyébként ma már a Real Madridban véd).

Két évvel később, a 15/16-os idényben ismét ez a két együttes jutott a fináléba, és 90 perc alatt ezúttal sem tudtak dűlőre jutni. Ahogy a hosszabbításban sem, így tizenegyespárbajra került sor.

Egészen a negyedik sorozatig hibátlanul lőttek a játékosok, ekkor azonban Juanfran kihagyta a maga tizenegyesét. Mivel Cristiano Ronaldo értékesítette a sajátját, a matracosok megint lemaradtak…

Egy évvel később még sikerült a legjobb négy közé kerülni, de ez volt a legjobb ereményük az elveszített finálé óta.

A tavalyi év

A bajnokság szempontjából sikeres szezont zártak Joao Félixék, viszont a BL-ben már a legjobb 16 között búcsúztak. Csoportjukból a Bayern München mögött másodikként jutottak tovább (-1-es gólaránnyal!), az első körben viszont azonnal búcsúzniuk kellett. Elmondhatják, hogy a későbbi győztestől, a Chelsea-től kaptak ki, ám ez sem őket, sem a szurkolókat nem vigasztalja.

Kicsit igazságtalan volt amúgy a történet, az odavágót még a román fővárosban játszották le – a vírus miatt -, ez lett volna az Atleti hazai meccse, a visszavágót viszont a Stamford Bridge-en.

A csoportkörig vezető út

Nagyon könnyű elmagyarázni, hogyan került ide Diego Simeone együttese: Megnyerték a spanyol elsőosztályú bajnokságot. A Real Madrid és a Barcelona szinte végig a nyakukra járt, egy időben úgy tűnt, hogy meg is fosztják őket az első helytől – sőt a Real Madrid ezt meg is tette ideiglenesen -, de a blancók és a blaugrana is rengeteget hibázott, így az a pár botlás végül belefért. Így is csak az utolsó körben dőlt el a bajnoki cím, ám BL szempontjából teljesen mindegy, hogy Saúlék megnyerték vagy második helyen végeztek.

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

Az Atletico Madrid kerete

Az átigazolási időszak tegnap éjfélkor zárult, a legnagyobb bummot az Atleti szolgáltatta. Mikor már mindenki elkönyvelte, hogy nem lesz több (nagyobb) igazolás, akkor bejelentettek két transzfert is. Egyrészt távozott – egyelőre kölcsönbe, de opciós vásárlási joggal – Saúl Niguez, aki a spanyol gárda középpályájának egyik motorja volt, a saját nevelés, akinek szerződését anno 2027-ig is meghosszabbították, annyira biztos volt mindkét fél abban, hogy ez egy „sírig tartó” kapcsolat.

Másrészt – és ez a jó hír a fővárosiak számára – visszatért egykori kedvencük, a Barcelona megvált Antoine Griezmanntól. A franciának a barcelonai karrier finoman szólva sem vált be, nem találta a helyét, folyamatosan olyan pozíciókba kényszerítették, ami nem az övé volt, ahol nem mozgott otthonosan. Egy idő után a szurkolók is megtalálták, mindhárom fél jól járt ezzel a váltással. Egyelőre a világbajnok is csak kölcsönbe érkezett, azonban kötelező vásárlási jogot élvez az Atleti.

A már korábban megszerzett Rodrigo de Paul leigazolása szintén jó üzlet volt, potompénzért klasszist vettek, így egyértelműen esélyesek arra, hogy megvédjék címüket a bajnokságban. És talán egy újbóli döntő is összejöhet a BL-ben…

A teljes keret:

Kapusok: Jan Oblak, Benjamin Lecomte

Védők: José María Giménez, Mario Hermoso, Stefan Savic, Francisco Montero, Felipe, Renan Lodi, Kieran Trippier, Sime Vrsaljko

Középpályások: Geoffrey Kondogbia, Koke, Marcos Llorrente, Rodrigo de Paul, Hector Herrera, Thomas Lemar

Támadók: Ángel Correa, Yannick Carrasco, Joao Félix, Antoine Griezmann, Matheus Cunha, Luis Suárez, Ivan Saponjic

A kulcsember

Nagyszerű igazolásokat hajtott tehát végre az Atletico, mi mégis egy „őskövületet” választottunk kulcsembernek, aki nem más, mint a csapatkapitány, Koke. A spanyol válogatottban is kulcsszerepet játszik, ahogy az Atleticoban is, nem hiába viseli azt a karszalagot. Védekezésben és támadásban is remek, egyfajta hidat képez a védelem és a támadók között.

Megemlíthetnénk még Antoine Griezmannt, aki újra magára találhat régi-új csapatában, illetve Rodrigo de Pault, aki eddig nem volt annyira szem előtt, de az Udinese magasan legjobb, legképzettebb játékosáról beszélünk, aki már a Copa America-győztes argentin válogatottban is helyet követelt magának.

A felfedezett

Ha már nem kapta meg a kulcsember „címet”, akkor megkapja a felfedezettet. Rodrigo de Paul mellett döntöttünk, hiszen ő valóban sokak számára még ismeretlen játékos. Mindössze 35 millió euróba került az Atletinek, ami ezen a szinten – meg látva az utóbbi évek költekezéseit és árait – aprópénznek számít. Hamisítatlan irányító, gyors, jól cselez, jó a pontrúgásokban és távolról sem kell őt félteni.

Idén mind a bajnokságban, mind a BL-ben nagy szezont futhat.

Várható szereplésük a BL-ben

Nagyon jó kérdés, mire számíthatunk az Atletico Madridtól. Véleményünk szerint ebben a bombaerős csoportban ők a második legerősebbek a Liverpool mögött, de még ezen is nagyon sokat kellett gondolkozni, mert talán még a vörösöknél is jobb teljesítményre lehetnek képesek. Nem – mindig – játszanak látványos focit, de nagyon szervezettek, rendkívül motiváltak, az a fajta mentalitás jellemzi őket, mint edzőjüket, amikor még aktívan rúgta a bőrt.

Akár a csoportelsőség is meglehet, onnantól pedig már nüanszokon fog múlni, hogy meddig érhetnek. Szerintünk sokáig.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

felső